15.10.2015
Ved du, hvor mange tryk og pust, der skal til ved hjertemassage? Eller hvordan du giver livsvigtigt stød med en hjertestarter? På fredag den 16. oktober kan du lære at redde liv på Aarhus Universitetshospital, når der er international hjertestarterdag.
Kom og få en hjertestarter mellem hænderne, prøv hjertemassage på dukker og giv kunstigt åndedræt. Alle kan lære det, og du kan gøre en livsvigtig forskel den dag, du står overfor en person, som er faldet om med et hjertestop.
Genoplivningsinstruktører fra Rejseholdet på Aarhus Universitetshospital sætter spot på den vigtige og livreddende førstehjælp med to arrangementer på hospitalet, hvor ALLE er velkomne.
- Ofte er folk usikre på, om de kan anvende en hjertestarter, men det kan alle. Du bliver guidet af maskinen, og stødene kan redde liv. Vi kombinerer undervisning i hjertestarteren med øvelser i hjertemassage og kunstigt åndedræt. Hjertestarterdagen er til for at udbrede kendskabet til brugen af en hjertestarter, og der plejer at komme mange deltagere, siger Rikke Højbjerg, hjertestopkoordinator på Rejseholdet, Aarhus Universitetshospital..
De kolde facts:
Hvert år falder 3500 personer om med hjertestop uden for et hospital og godt 10 % overlever. For hvert minut, der går inden der ydes livreddende førstehjælp, falder chancen for at overleve med 10 %. Derfor er det livsvigtigt, at der er en i nærheden, som kan give livreddende førstehjælp og ringe 112.
Tal fra 2014 viser at i 64 % af tilfældene med et hjertestop uden for hospital træder folk til med livreddende førstehjælp. I 2001 var det blot 19 %. Lad os sammen blive endnu bedre.
Hjertestarterdagen:
Hele dagen i både Danmark og resten af EU være fokus på genoplivning. For andet år i træk er det Dansk råd og Genoplivning og TrygFonden, der står bag den danske udgave. Initiativet til hjertestarterdagen kommer fra EU parlamentet. Læs meget mere om Hjertestarterdagen på:
Kontakt:
- Rikke Højbjerg, hjertestopkoordinator på Rejseholdet, Aarhus Universitetshospital: rikkhoej@rm.dk / 61675286
- Jesper Kjærgaard, overlæge og formand for Dansk Råd for Genoplivning: 20276662
- Grethe Thomas, projektchef for akuthjælp, TrygFonden: 41779300