Læs om, hvordan vi i Region Midtjylland arbejder med bæredygtige indkøb af varer og medicoteknisk udstyr.

Sådan er arbejdet organiseret

I Region Midtjylland er arbejdet med bæredygtige og strategiske indkøb, medicoteknisk udstyr og logistik samlet i afdelingen Indkøb & Medicoteknik. Afdelingen står for at indgå indkøbsaftaler for varer, tjenesteydelser og medicoteknisk på vegne af alle regionens enheder – kun med undtagelse af medicin og bygninger. Indkøb & Medicoteknik ejer og drifter også alt medicoteknisk udstyr på regionens hospitaler lige fra blodtryksmålere til store scannere og driver i samarbejde med en privat logistikpartner regionens fælles lager, Regionslager Midt.

Center for Bæredygtige Hospitaler er også en del af Indkøb & Medicoteknik og understøtter hospitalerne med at implementere bæredygtige principper på regionens hospitaler.

Sammen er vores ambition at arbejde med hele værdikæden for forbruget af varer og udstyr i Region Midtjylland i forhold til:

  • De produkter, vi køber,
  • Den måde, vi bruger produkterne på,
  • Den måde, vi afskaffer produkterne på, så de afskaffes bedst muligt, når vi er færdige med at bruge dem.

Vi tager afsæt i tankegangen om cirkulær økonomi med fokus på at reducere vores forbrug af ressourcer og baserer vores indsatser på data for det samlede miljø- og klimaaftryk i hele produktets levetid.

Målsætninger for cirkulær økonomi

I Region Midtjyllands strategi for bæredygtighed er der fastsat tre konkrete målsætninger for cirkulær økonomi frem mod 2030:

  • 30% reduktion af CO2-aftrykket fra indkøb og forbrug
  • 30 % reduktion af affald
  • 70% øget genanvendelse

Alle målsætninger er med udgangspunkt i 2018-data.

Hvad er mere cirkulære indkøb?

Vi arbejder med at sikre mere bæredygtige indkøb med afsæt i principperne for cirkulær økonomi ved at:

Hvordan arbejder vi med bæredygtige indkøb?

Når vi udarbejder udbud og laver indkøbsaftaler i Region Midtjylland, indgår hensyn til miljø- og klimaaftryk altid i vores overvejelser via forskellige krav til produkternes bæredygtighed.

På nogle områder opstiller vi et antal mindstekrav til produkternes bæredygtighed, mens vi på andre områder anvender krav til bæredygtighed som et konkurrenceparameter. Vi balancerer altid vores bæredygtighedskrav op mod krav til kvalitet, forsyningssikkerhed og pris. En balance, som kræver dialog med både medarbejdere, markedet og øvrige aktører.

Vi arbejder sammen med så mange interessenter som muligt om kravene, så markedet oplever langsigtede, transparente og konsistente krav, og så det er muligt for markedet at gennemføre omstillingen på en omkostningseffektiv måde.

Vi stiller fælles generiske krav

I Region Midtjylland bidrager vi til udviklingen af fælles generiske krav på tværs af de danske regioner i regi af Danske Regioners fællesregionale strategi for Grønne Hospitaler og i samarbejde med tilsvarende nordiske indkøbsorganisationer. Det gælder bl.a.:

Vi udvikler innovative bæredygtige udbud

For at kunne udvikle metoder for mere bæredygtige udbud og finde mere bæredygtige løsninger, tjenesteydelser og produkter, arbejder vi dybere med en række udvalgte produktkategorier.

Vi vælger og udvikler vores bæredygtighedskrav på tværs af produktets værdikæde med afsæt i vurderinger af, hvor det største miljø- og klimaaftryk finder sted i produktets samlede livscyklus.

Vi kan fx stille bæredygtighedskrav inden for disse kategorier:

  • Ressourcer
  • Produktion
  • Distribution/Logistik
  • Forbrug
  • Bortskaffelse

Læs mere om de enkelte kategorier herunder.

Grønne Hospitaler

I forbindelse med Danske Regioners fælles strategi for Grønne Hospitaler har vi i Region Midtjylland nationalt lead på to områder:

Fremtidens grønne operationer

Læs mere om arbejdet med bæredygtige operationer her.

Ressourceeffektiv forvaltning af medicoteknik

(kort beskrivelse følger)

Verdens bedste indkøber

Region Midtjylland har tre gange vundet prisen som ’Verdens Bedste Indkøber’. Prisen uddeles af Etisk Handel, Miljøstyrelsen m.fl. og gives til en offentlige eller privat institution, som gennem deres indkøb har gjort en ekstra indsats for at bidrage til FN’s Verdensmål vurderet i forhold til bæredygtighed, skalerbarhed, effekt samt nytænkning.

Region Midtjylland har vundet prisen i:

Kontakt

Charlotte Toftgård Nielsen  

Stabschef, Indkøb & Medicoteknik                       

E-mail: Charlotte.Toftgaard@stab.rm.dk                                

Susanne Backer

Chefkonsulent i cirkulær økonomi, Indkøb & Medicoteknik         

E-mail: Susanne.Backer@stab.rm.dk