Obligatoriske indsatsområder

Cirkulær økonomi er et af fire spor, der bliver arbejdet med i alle bæredygtighedsaftaler i Region Midtjylland.

Her kan du se, hvilke obligatoriske indsatsområder Regionshospitalet Randers arbejder med inden for cirkulær økonomi. 

Orden i skabene

Reduktion af spild og kassation af varer, som opbevares på afdelingerne, er en vigtig indsats for at reducere ressourceforbruget og dermed også CO2-aftrykket. Der er udviklet algoritmer, der kan hjælpe med at identificere varer, som er på vej mod udløb. 

Tiltag for enheden i 2025-2026

  • Lokale indkøb-, service- og logistikfunktioner bidrager med implementering af optimeringsværktøj for brikvarer. 
  • Lokale indkøb-, service- og logistikfunktioner bidrager med udvikling og implementering af optimeringsværktøj for non-brikvarer. 

Puljerum til fælleslager af puljemedicin

Et puljerum (kaldes også for puljeskab) er et fælleslager af anbrudt medicin (puljemedicin), som ejes af hospitalerne.

Formålet med puljerum, er at begrænse afsnittenes forbrug af medicin uden for standardsortiment, hvorved kassation af medicin, som kun anvendes i beskedent omfang, minimeres.

Der er udviklet en app til fremsøgning af, hvilken medicin der er i puljerum.

Tiltag for enheden i 2025-2026

  • Etablering af et fælleslager af anbrudt puljemedicin.
  • Brug af Puljerums-app.

Skift fra engangs- til flergangsmetalinstrumenter

Ved at overgå til flergangsinstrumenter reduceres forbruget af både plastik og metal. Desuden minimeres antallet af transporter og emballage, da engangsinstrumenter ofte produceres langt fra Danmark. En analyse af metalinstrumenter viser, at CO2-besparelsen er på 90 %.

De fleste engangsinstrumenter ender som klinisk risikoaffald, som er både dyrere og mere energikrævende at bortskaffe via afbrænding. Skiftet bidrager derfor til reduktion af affald og CO2-aftryk.

Tiltag for enheden i 2025-2026

  • Brug af engangsmetalinstrumenter er reduceret med 60 % i 2025 og 75 % i 2026.

Engangs- til flergangsvarmejakker

De syntetiske engangsvarmejakker bliver brugt i stort antal på mange hospitalsafdelinger, og efter én gangs brug bliver de til restaffald.

Der er nu udviklet et flergangsalternativ med en høj slidstyrke og cirkulært design, der er godkendt til brug på operationsstuen og dermed også i hele sundhedsvæsenet.

Flergangsjakker bidrager desuden til forbedring af arbejdsmiljø på operationsstuen, da flergangsjakker har en bedre varmeisolerende effekt end engangsjakker. Det er et godt sted at spare på forbruget, ressourcerne og affaldet, samt opnå at brugerne får et bedre arbejdsmiljø.

Tiltag for enheden i 2025-2026

  • Brug af engangsvarmejakker er reduceret med 90 % i 2027.

Skift engangstæpper ud med flergangs-multitæpper

De syntetiske engangstæpper bliver brugt i stort antal på mange hospitalsafdelinger, og efter hver patient bliver de til restaffald.

Multitæppet er et OEKO-TEX-mærket flergangsalternativ med en høj slidstyrke, der er godkendt til brug i hele sundhedsvæsenet – også operationsstuen. Det er endnu et sted at spare på forbruget, økonomien og affaldet.

Tiltag for enheden i 2025-2026

  • 80-100 % reduktion i brugen af engangstæpper.

Skift fra engangs- til flergangsservice

Overgangen fra engangs- til flergangsservice er et vigtigt skridt mod løsninger med lavere CO2-aftryk og reduktion af affaldsmængden.

Derudover vil en overgang til flergangsservice forbedre spisekvaliteten markant, hvilket vil gøre måltiderne mere tilfredsstillende og behagelige. De seneste år har der været arbejdet med dette initiativ, og vi ønsker med dette tiltag at gennemføre og realisere overgangen til at anvende minimum 75 % flergangsservice.

Tiltag for enheden i 2025-2026

  • Minimum 75 % omlægning fra engangs- til flergangsservice i kantiner, caféer og til mødeforplejning.

Skift til genopladelige batterier

Batterier har et stort klimaaftryk. Hvis hele regionen skifter til genopladelige batterier, kan vi spare i omegnen af 316.000 batterier.

Modregnet nye genopladelige batterier, ladere og strøm giver det en besparelse på næsten 40 tons CO2 – et fald på hele 90 %. Vi sparer også 5,5 tons farligt affald og 440.000 kr. 

Tiltag for enheden i 2025-2026

  • Udskiftning af minimum 90 % af alkaline AA-batterier med genopladelige batterier. 
  • Udarbejdelse af handleplan for tiltaget.  
  • Implementering. 

Grøn mødeforplejning som standardvalg

Ved at vælge grøn mødeforplejning kan vi tage et skridt mod en grønnere fremtid. Dette initiativ vil ikke kun reducere vores CO2-aftryk markant, men også fremme en sundere livsstil.

Ved at sætte fokus på de mange fordele ved en grøn diæt, kan vi inspirere flere til at vælge vegetabilske ernæringskilder og dermed skabe en positiv forandring for både vores helbred og miljøet.

Tiltaget indebærer, at alt forplejning som udgangspunkt vil bestå af vegetabilske kilder, samt æg og mejeriprodukter. Hvis det vurderes nødvendigt, kan der tilbydes enkelte kødprodukter.

Grøn mødeforplejning vil udelukkende gælde for administrativ mødeforplejning og være eneste tilbud i bestillingssystemet (Pronestor).  

Tiltag for enheden i 2025-2026

  • Udarbejdelse af handleplan for tiltaget. 
  • Udvikling af nye grønne retter. 
  • Implementering. 

Affaldssortering

Region Midtjylland er storforbruger af varer, og mange af bæredygtighedstiltagene indenfor cirkulær økonomi kan hægtes op på affaldshierarkiet. Hierarkiet fortæller, at det der har størst effekt på bæredygtigheden er, at: 

  1. Forebygge vores forbrug og dermed reducere vores affaldsmængde. 
  2. Sikre genbrug af emner der er egnet hertil.
  3. Sortere vores affald så det er egnet til genanvendelse.
  4. Anden nyttiggørelse (f.eks. forbrænding).
  5. Bortskaffelse (f.eks. deponi).  

I dette indsatsområde er der primært fokus på nr. 3, genanvendelse, mens nr. 4 og 5 også spiller ind herpå, idet vi gerne vil flytte affald herfra og op i affaldshierarkiet. 

Tiltag for enheden i 2025-2026 

  • Implementere den regionale affaldsplan.
  • Genanvendelsesprocent på minimum 40 % ved udgangen af 2026. 
  • Forbedre data på affaldsområdet. 

Opsamling og destruktion af lattergas

Dette er en fortsættelse af bæredygtighedsaftalen fra 2024 vedr. opsamling og destruktion af lattergas.  

Da lattergas er en yderst potent drivhusgas, er det afgørende at håndtere udledningen af lattergas for at reducere dens væsentlige bidrag til drivhuseffekten og klimaforandringer. 

På baggrund af den redegørelse, der blev udarbejdet i forbindelse med bæredygtighedsaftalen i 2024, skal der nu træffes beslutninger om, hvordan lattergassens negative effekter reduceres.  

Tiltag for enheden i 2025-2026

  • Enheden skal indgå i arbejdet med at afklare behovet for lattergas. 

Undgå flytransport i forsyningskæden

Indsatsen vurderes at have et stort potentiale og en begrænset ressourceindsats for hospitaler og øvrige enheder. På længere sigt kan det muligvis blive ressourceneutralt, fordi det bør være billigere for leverandørerne ikke at benytte flytransport.

Behovene for ændringer i arbejdsgange i klinikken forventes ligeledes at være begrænsede. 

Tiltag for enheden i 2025-2026

  • Enheden samarbejder med Indkøb & Medicoteknik om at afklare, hvilke konkrete indsatser der skal gennemføres for at mindske flytransport af varer. Enhederne bidrager med viden om de lokale forhold og efter aftale med at teste handlinger. 

Bæredygtigt byggeri - biodiversitet

Vores biodiversitet er truet. For at bevare diversiteten i det naturlige plante- og dyreliv og deraf muligheden for at nyde en mere biodivers natur, skal der findes nye løsninger.

Indsatsområdet fokuserer på integrering af biodiversitet som parameter i forbindelse med anlægsprojekter. Dette med henblik på at understøtte mere biodiversitet i forbindelse med Region Midtjyllands arealer.   

Tiltag for enheden i 2025-2026

  • Integration af fokusområder fra 'Retningslinjer for biodiversitet i Region Midtjylland' i projekter. 

Bæredygtigt byggeri – selektiv nedrivning

Krav til selektiv nedrivning vil motivere til et mere cirkulært materialeflow i byggebranchen, og vil dermed på sigt bevirke en CO2-besparelse knyttet til fremstilling af byggematerialer samt reducere affaldsmængden.  

Tiltag for enheden i 2025-2026

  • Sikre at ny lovgivning om selektiv nedrivning overholdes.    
  • Genbrug af 'ofte anvendte materialer' som lofter, døre, sengestuepaneler, lamper med videre via app-løsning.  

Bæredygtigt byggeri - overholdelse af nye krav om max CO2-aftryk i byggeprocessen

Fra 1. juli 2025 er der nye klimakrav i Bygningsreglementet. Herunder kommer det til at gælde, at der vil være et max CO2-aftryk for selve byggeprocessen.  

Der fastsættes en grænseværdi på 1,5 kg CO2/m2/byggeår for den klimapåvirkning, der opstår fra transport til, fra og på byggepladsen, samt materialespild, energi- og brændselsforbrug på byggepladsen.

Ved at overholde de kommende klimakrav til både byggeri og byggeproces, bliver CO2-aftrykket væsentlig reduceret.   

Tiltag for enheden i 2025-2026 

  • Indarbejde krav til byggepladsens klimaaftryk ved udbud af anlægsprojekter. 
  • Sikre at ny grænseværdi for CO2 i byggeprocessen overholdes.