Ofte stillede spørgsmål
Der opstår mange spørgsmål, når man skal i gang med at arbejde med "God ledelse og styring i Region Midtjylland". Vi har samlet en liste af ofte stillede spørgsmål her.
Der er fire centrale indholdselementer i "God ledelse og styring i Region Midtjylland":
- Ledere i Region Midtjylland skal være bevidste om, at deres ledelse ligger i forlængelse af politiske beslutninger, og at formålet med alles virke er at skabe resultater til glæde og gavn for patienter, borgere og samfund.
- Ledelse skal være værdibaseret. Region Midtjyllands værdier: Dialog, Dygtighed og Dristighed skal vise sig i vores adfærd, både hos ledere og medarbejdere. Styring skal være værdibaseret. De resultater, vi styrer efter at opnå, skal have værdi for patienter, borgere og samfund.
- Region Midtjyllands målbilleder sætter ord på det, vi stræber efter at opnå. Målbillederne rummer de overordnede mål, strategispor og indikatorer. Vi har langsigtede strategier for, hvordan vi bevæger os i den rigtige retning, og vi evaluerer løbende på de konkrete indsatser, for at sikre os, at vi nærmer os målet.
- Det sidste element i ledelsesgrundlaget er fire krav og forventninger: Målopfyldelse, ordentlighed, nytænkning og bæredygtighed. Ledelsesbeslutninger er ofte at finde en løsning mellem modstridende krav og forventninger. God ledelse og styring er derfor også at finde de rette balancer, når vi træffer beslutninger og finder løsninger.
For eksempel: Hvordan kan man balancere at indfri f.eks. et dokumentationskrav (et element i forventningen om 'ordentlighed') samtidig med at man med så få ressourcer som muligt (et element i forventningen 'målopfyldelse') afprøver en forbedring (et element i forventningen 'nytænkning') som – når det lykkes - skal sætte nye standarder for fremtidig patientbehandling (et element i forventningen 'bæredygtighed'). Det handler om at finde og holde de rette balancer.
"God ledelse og styring i Region Midtjylland" fastholder og viderefører en række elementer fra det ledelsesgrundlag, som blev skrevet i forbindelse med regionens dannelse i 2007: Det demokratiske grundlag, vægtningen af den værdibaserede tilgang til ledelse og styring og de tre værdier dialog, dygtighed og dristighed har været centrale for Region Midtjylland siden starten – og er det stadig. Beskrivelsen af værdierne har fået en indholdsmæssig justering.
I "God ledelse og styring i Region Midtjylland" er regionens tre målbilleder (sundhedsområdet, socialområdet, regional udvikling) skrevet ind, og sammenhængen til den værdibaserede styring er tydeliggjort. Det er nyt.
Desuden har koncernledelsen udfoldet forventninger til god ledelse og styring. Her beskrives, hvordan forventningerne er, at vi kan balancere mellem resultatskabelse på vigtige, tilsyneladende modstridende, men indbyrdes afhængige områder: Målopfyldelse, Ordentlighed, Nytænkning, Bæredygtighed. Dette er også et nyt element.
I foråret 2017 besluttede koncernledelsen at igangsætte et arbejde med at revidere ledelsesgrundlaget for Region Midtjylland. Dette var ud fra et ønske om at aktualisere ledelsesgrundlaget ved at inkludere målbillederne og værdibaseret styring og styrke fortællingen om regionens rolle i samfundet, bruger- og patientinddragelse og tværsektorielt samarbejde – i en kortere version end i det tidligere grundlag. Det tidligere ledelsesgrundlag blev til i forbindelse med dannelsen af regionerne i 2007 og blev evalueret og revideret i 2012.
Du kan læse med under overskriften "Hvordan kommer jeg i gang med at arbejde med "God ledelse og styring i Region Midtjylland"" på hjemmesiden: www.godledelse.rm.dk. Her gives et overblik over åbne arrangementer med mere. Her finder du desuden gode råd og konkrete værktøjer.
Du er altid velkommen til at kontakte Koncern HR, Udvikling, hvis du har brug for hjælp med at komme i gang. Kontakt Dorte Madsen, tel. 5188 6293 eller dotmds@rm.dk eller Kasper Bjørn, tel. 2172 1031 eller kasbjo@rm.dk
"God ledelse og styring i Region Midtjylland" beskriver en fælles tilgang til ledelse og styring, som det forventes, at lederne på alle niveauer anvender.
Det forventes, at lederne i Region Midtjylland kender og anvender ledelsesgrundlaget aktivt.
Det forventes, at både ledere og medarbejdere udlever grundlagets værdier og intentioner i dialogen og samarbejdet med Region Midtjyllands samarbejdspartnere.
Det forventes, at medarbejderne i Region Midtjylland kender grundtankerne i "God ledelse og styring i Region Midtjylland" – og at medarbejderne ved, at ledelsesniveauet arbejder aktivt med grundlaget.
Hvis du er MED-udvalgsmedlem forventes det, at du kender og anvender grundlaget aktivt i drøftelser og beslutninger.
Det forventes af både ledere og medarbejdere, at grundlagets værdier og intentioner udleves i dialogen og samarbejdet med Region Midtjyllands samarbejdspartnere.
I forbindelse med udviklingen af "God ledelse og styring i Region Midtjylland" er der ikke ændret i MED- og Arbejdsmiljøaftalen.
Da MED-udvalgene skal kende og anvende "God ledelse og Styring i Region Midtjylland", er det vigtigt, at MED-udvalgene på alle niveauer drøfter, hvordan ledelsesgrundlagets værdier og intentioner udleves i dialogerne, samarbejdet og arbejdsmiljøet på arbejdspladsen.
Det er altid relevant for ledere og medarbejdere i Region Midtjylland at være i dialog omkring, hvordan man forstår, oplever og udlever ledelse og styring. Krav og forventninger fra samfund og borgere til god offentlig ledelse og styring samt nye teknologiske muligheder er i bevægelse. Det reviderede ledelsesgrundlag afspejler denne bevægelse. Derfor er "God ledelse og styring i Region Midtjylland" en aktuel anledning og ramme for dialoger på personalemøder, på ledermøder, på seminarer og temadage etc. til at blive afstemte på formål og kerneopgave, rammer og vilkår. Og en anledning til at drøfte, hvilke krav og forventninger man kan og bør have til hinanden og sammen undersøge nye muligheder.
Det hele handler om at lykkes sammen, og det er altid en dialog værd. "God ledelse og styring i Region Midtjylland" sætter en retning, og det er gennem dialog, at ledere og medarbejdere skal finde og gå vejen.
Ledelsesgrundlaget er et fælles fundament for alle ledere i Region Midtjylland. Ledelsesgrundlaget sætter ord på, hvorfor Region Midtjylland og alle enheder er sat i verden, hvad vi vil og skal sammen, hvordan vi vil være sammen, og hvilke resultater vi skal opnå.
Ledelsesgrundlaget er en slags kompas for alle ledere, som sætter kursen, viser vejen og giver ledere i Region Midtjylland svar på, hvad god ledelse og styring er – hos os. Derfor kalder vi ledelsesgrundlaget "God ledelse og styring i Region Midtjylland".
Ledelsesgrundlaget sikrer, at ledere i Region Midtjylland har et udgangspunkt for at besvare spørgsmålet: "Hvad er god ledelse og styring i Region Midtjylland?". Skal vi lykkes med ledelse i Region Midtjylland og skal lederne lykkes, så er det afgørende, at ledere og medarbejdere kender 'opgaven', og hvilke krav og forventninger der er til deres daglige indsats.
"God ledelse og styring i Region Midtjylland" blev godkendt af regionsrådet juni 2018 og har ingen udløbsdato. Indholdet og den måde, god ledelse og styring rammesættes på i ledelsesgrundlaget, vurderes at være aktuelt i flere år frem
Region Midtjylland er en politisk ledet organisation. Det er de 41 folkevalgte politikere, der tilsammen udgør regionsrådet. Regionsrådet beslutter den politiske retning og de økonomiske rammer. Det er ledere af regionens mange enheder, der skal sikre, at regionen indfrier de politiske mål og opnår de ønskede resultater indenfor de økonomiske rammer.
Værdibaseret ledelse betyder, at vi arbejder ud fra en fælles tilgang til, hvordan vi omgås og samarbejder med hinanden. Vi har og ønsker et tæt dagligt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere, både i MED- og arbejdsmiljøorganisationen og på tværs i koncernen. Værdierne viser sig i den adfærd, vi alle udviser hver dag i mødet og samarbejdet med hinanden. Region Midtjylland har tre bærende værdier: dialog, dygtighed og dristighed, som skal forme vores samarbejde og afspejles i vores adfærd.
Værdibaseret styring betyder, at vi opgør effekten af vores indsatser, som værdi for patienter, borgere og samfund. Det betyder, at vi måler vores egne processer og handlinger og opgør vores resultater i forhold til, hvordan det er værdifuldt for patienter, borger og samfund.
"God ledelse og styring i Region Midtjylland" fungerer som fælles ramme for koncernens mange strategier, planer og indsatser. De lokale strategier m.v. skal sikre den samlede koncerns evne til at levere differentierede og løbende tilpassede indsatser, mens "God ledelse og styring i Region Midtjylland" fungerer som det fælles ståsted. Det betyder, at lokale strategier altid kan og bør ses som en videreførelse og konkretisering af "God ledelse og styring i Region Midtjylland".
Ledelseskommissionen udkom i 2018 med en række anbefalinger til ledelse i den offentlige sektor. En central pointe i kommissionens arbejde er, at en organisation som Region Midtjylland dels bør have et ledelsesgrundlag, dels et systematisk arbejde med at omsætte til lokale versioner og handlinger. Denne pointe ses også i "En offentlig sektor rustet til fremtiden – ledelse og kompetencer i den offentlige sektor", som Regeringen har indgået aftale med både Kommunernes Landsforening og Danske Regioner om.
Denne pointe er gennemgående for den måde, vi i Region Midtjylland tilstræber at arbejde med ledelse og styring.
Se eventuelt her, hvordan du kan arbejde med at omsætte "God ledelse og styring i Region Midtjylland": www.godledelse.rm.dk
"God ledelse og styring i Region Midtjylland" er skrevet af koncernledelsen i Region Midtjylland. I tilblivelsen har Regions-MEDudvalget, regionsrådet og Hoved-MEDudvalgene løbende været inddraget. Den 27. juni 2018 blev "God ledelse og styring i Region Midtjylland" politisk godkendt i regionsrådet.
Koncernledelsen udgør den øverste ledergruppe i regionen og dækker alle regionens ansvarsområder. Koncernledelsestankegangen betyder, at indsats og resultater for regionens samlede opgaver ses som et hele. Formålet er at sikre højest mulig kvalitet og værdi for borgerne. Koncernledelsen understøtter bl.a. samarbejdet mellem regionens administration og drift og arbejdet på tværs af regionens ansvarsområder, ligesom den kvalificerer overordnede, ikke-driftsrelaterede beslutningsoplæg.
Koncernledelsen i Region Midtjylland består af i alt 37 personer og omfatter direktionen (3), ledelserne for de somatiske hospitaler (17), Præhospitalets ledelse (2), direktørerne for Psykiatri og Social (4), direktør for Regional Udvikling (1) samt øverste ledelse inden for fællesfunktioner (4) og stabsfunktioner (6).
Du kan læse mere om koncernledelsen og se billeder og kontaktoplysninger her.