Abonnér
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Randersklyngen
den 14. marts 2023 kl. 15:00
i Mødelokale D.2.58, Laksetorvet, 8900 Randers

 


Sagnr.: 1-31-72-446-22

1. Mødedeltagere

Sagsfremstilling

Mødedeltagere:

Anders Kühnau, Regionsrådsformand (A) (regional formand)

Louise Høeg (V), regionsrådsmedlem

Anders G. Christensen (V), regionsrådsmedlem

Torben Hansen (A), borgmester Randers Kommune (kommunal formand)

Lars Storgaard (C), borgmester Favrskov Kommune

Michael Stegger Jensen (A), borgmester Syddjurs Kommune

Henrik Idriss Kise, PLO-Midtjylland, praktiserende læge i Silkeborg Kommune

Marie Nygård Fogh, PLO- Midtjylland, praktiserende læge i Assentoft


Claus Graversen, sygeplejefaglig direktør Psykiatrien Region Midtjylland

Kristine Lindeneg Drejø, konstitueret kontorchef Sundhedsplanlægning Region Midtjylland

Thomas Krarup, direktør Randers Kommune

Ulrik Johansen, direktør Favrskov Kommune

Lene Mehlsen Thomsen, direktør Norddjurs Kommune

Anders Blæsbjerg Baun, direktør Syddjurs Kommune

Stinna Andreasen, specialkonsulent Randers Kommune (sekretariat)

Leanne Hejlskov, AC-fuldmægtig Sundhedsplanlægning Region Midtjylland (sekretariat)

Beslutning

Afbud fra:

Henrik Gottlieb Hansen (A), regionsrådsmedlem

Kasper Juncher Bjerregaard (V), borgmester Norddjurs Kommune

Mette Bærentsen, sygeplejefaglig direktør Regionshospitalet Randers. I stedet deltog hospitalsdirektør Regionshospitalet Randers Jonas Dahl



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

2. Orientering om sundhedssamarbejdet om ældre borgere og borgere med kroniske lidelser i Randersklyngen

Det indstilles,

at orientering om udfordringer og hvor vi lykkes i indsatsen til ældre borgere og borgere med kroniske lidelser tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Hospitalsledelsen, direktørerne for de fire kommuner samt en repræsentant fra almen praksis introducerer, hvad hospital, kommuner og almen praksis har fokus på, oplever udfordrende og lykkes med i sundhedssamarbejdet om ældre borgere og borgere med kroniske lidelser.



Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning. Oplægget er vedlagt som bilag til referatet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

3. Næste skridt i arbejdet med klyngens prioriterede indsatsområder

Det indstilles,

at Randersklyngen godkender, at der nedsættes to midlertidige grupper på chefniveau, som rammesætter analysen af de to prioriterede områder.

Sagsfremstilling

Den politiske klyngegruppe pegede på det første møde den 12. december 2022 på følgende to indsatsområder for det videre arbejde i Randersklyngen:

  • Ældre borgere og borgere med kroniske lidelser
  • Unges mentale sundhed


På den baggrund indstiller den administrative klyngestyregruppe til godkendelse, at der nedsættes to midlertidige grupper på chefniveau, som rammesætter analysen af de to prioriterede områder:

1. Ældre borgere og borgere med kroniske sygdomme
Gruppen skal definere og rammesætte en analyse af, hvordan ældre borgere og borgere med kroniske lidelser bevæger sig gennem systemet med fokus på at forebygge genindlæggelser og/eller nedsætte antallet af kontaktpunkter.


2. Unges mentale sundhed

Gruppen skal definere og rammesætte en analyse af områder, hvor klyngen kan styrke en fælles indsats, som forebygger psykisk mistrivsel og fremmer unges mentale sundhed. Inspirationskataloget om børn og unge i psykisk mistrivsel under punkt 4, kan indgå som inspiration for gruppen.


Det rammesættende arbejde i de to midlertidige grupper forventes præsenteret på møde i klyngestyregruppen den 29. marts med henblik på igangsættelse af en faglig konkretisering af fælles udviklingsområder i klyngen.

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.


I forhold til fokusområdet ældre borgere og borgere med kroniske sygdomme er der ønske om, at der hurtigt bliver foretaget en kortlægning af, hvad der i forvejen er iværksat af initiativer i forhold til målgruppen, samt hvilke eksisterende initiativer, der med fordel kan intensiveres.


I forhold til fokusområdet børn og unges mental sundhed skal der bruges tid på at få rammesat, hvori udfordringerne reelt består jvf. omtalen af børn og unges mentale trivsel som et ”vildt problem”. I forlængelse heraf skal der fokuseres på, hvilke initiativer, der virker, og hvad deres kan iværksættes af eventuelle nye initiativer. Randersklyngen ønsker et oplæg om herom på næste møde i klyngen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

4. Inspirationskatalog om børn og unge i psykisk mistrivsel samt fælles indsatsområder

Det indstilles,

at Randersklyngen tager inspirationskataloget til efterretning, og
at Randersklyngen drøfter, om der er fælles tværsektorielle indsatsområder indenfor mental sundhed hos børn og unge, som med fordel kan meldes tilbage til Sundhedssamarbejdsudvalget


Sagsfremstilling

Sundhedssamarbejdsudvalget besluttede på møde i august 2022, at der skulle udarbejdes en oversigt over, hvilke indsatser der findes til børn og unge i psykisk mistrivsel i de midtjyske kommuner. På den baggrund blev kommunerne bedt om at udvælge indsatser, der virker mht. at forebygge og eventuelt behandle psykisk mistrivsel hos børn og unge og beskrive dem til Sundhedssamarbejdsudvalget. Indsatserne er samlet i et inspirationskatalog.


Sundhedssamarbejdsudvalget besluttede på møde i februar, at inspirationskataloget skal sendes ud til sundhedsklyngerne med henblik på inspiration til lokale prioriteringer ift. indsatser målrettet mental sundhed hos børn og unge, da fokusområdet er prioriteret i alle sundhedsklyngerne. Samtidig besluttede Sundhedssamarbejdsudvalget, at de gerne vil have sundhedsklyngernes bud på fælles tværsektorielle indsatsområder i de respektive sundhedsklynger og på tværs af sundhedsklyngerne, inden udvalget drøfter området på næste møde 8. maj 2023 med henblik på at igangsætte et fælles arbejde på tværs.


Inspirationskatalog om mental sundhed hos børn og unge

13 kommuner har indmeldt samlet 16 forskellige indsatser. Nogle af indsatserne er de samme fra flere kommuner. Indmeldingerne fra kommunerne har været afgrænset til 1-2 indsatser pr. kommune, hvor hver kommune har haft mulighed for at indmelde de indsatser, de finder mest relevante, og som har vist den bedste effekt til målgruppen.


De indmeldte indsatser fra kommunerne er samlet i vedhæftede inspirationskatalog, hvor indsatsbeskrivelse, målgruppe og den dokumenterede effekt (opgjort internt i kommunen) fremgår. Inspirationskataloget er ikke en udtømmende liste over kommunale indsatser til børn og unge i psykisk mistrivsel, men det indeholder et udsnit af de indsatser, der findes til målgruppen, og som de pågældende kommuner har fundet mest virkningsfulde.


Indsatserne i inspirationskataloget er opdelt i forhold til forskellige udfordringer inden for psykisk mistrivsel hos børn og unge:

  • Trivsels- og adfærdsproblemer
  • Angst
  • Depression
  • Spiseforstyrrelser og selvskade
  • Psykisk sårbarhed
  • Misbrugsproblemer


Inspirationskataloget viser, at der findes et relativt bredt spektrum af forskellige indsatser, fra det tidligt forebyggende med fokus på mental sundhed hos børn og unge til lettere behandling rettet mod børn og unge i psykisk mistrivsel.


Igangværende indsatser

Der er indgået en national aftale om en 10-årsplan for psykiatrien. Derudover har den nuværende regering meldt ud, at aftalen vil blive udbygget, hvor der bl.a. er afsat flere midler til implementeringen af aftalen. Nogle af de første indsatsområder i 10-årsplanen er et lettilgængeligt tilbud i kommunerne til børn og unge med psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse, styrkede indsatser for mennesker med svære psykiske lidelser samt en her-og-nu kapacitetspakke til den regionale psykiatri. Den konkrete udmøntning af aftalen afventes fortsat.


Der er derudover en række tiltag undervejs i det tværsektorielle samarbejde om psykiatrien i Midtjylland ift. børn og unge i psykisk mistrivsel:

  • Samarbejdsaftale om børn og unge i psykisk mistrivsel (til godkendelse i byråd og regionsråd primo 2023)
  • Fælles forpligtende forløb og handleplan mellem kommune, almen praksis og region (Børne- og Ungdomspsykiatrisk afdeling) (under udvikling i Syddjurs Kommune med forventet evaluering primo 2023)
  • Forebyggelse og behandling af selvskade (under udvikling i tre sundhedsklynger (Horsens, Gødstrup og Aarhus) med forventet status på arbejdet primo 2024).


Der ønskes en drøftelse af, om Randersklyngen ser yderligere indsatsområder indenfor målgruppen, som Sundhedssamarbejdsudvalget bør prioritere i en fælles tværsektoriel indsats.

Beslutning

Inspirationskataloget blev taget til efterretning.


Det blev besluttet, at evalueringen af prøvehandlingen i Syddjurs Kommune om fælles forpligtende forløb og handleplan mellem kommune, almen praksis og regionen fremlægges for Sundhedssamarbejdsudvalget og Randersklyngen ved et kommende møde.


Det blev derudover besluttet, at den regionale patientforløbsguide sættes på dagsordenen til et kommende møde i Randersklyngen med henblik på at sætte fokus på mulighederne for at anvende den som redskab til at skabe overblik over sundhedstilbuddene i kommunerne for borgere og fagpersoner.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

5. Opmærksomhedspunkter fra konferencen om det nære sundhedsvæsen og den nære psykiatri

Det indstilles,

at opmærksomhedspunkterne fra konferencen om det nære sundhedsvæsen og den nære psykiatri drøftes.

Sagsfremstilling

Den 23. februar 2023 blev der afholdt en tværsektoriel politisk konference om det nære sundhedsvæsen og den nære psykiatri, som en del af udarbejdelsen af den nye Sundhedsaftale 2024-2027 i Region Midtjylland. Torben Hansen orienterer om opmærksomhedspunkter fra konferencen med henblik på en efterfølgende drøftelse af konferencen i sundhedsklyngen.


Den videre proces for Sundhedsaftalen 2024-2027

  • Ultimo maj 2023: Høringsudkast til Sundhedsaftalen 2024-2027 forventes at blive sendt i høring.
  • Efteråret 2023: Endelig version af Sundhedsaftalen 2024-2027 udsendes til godkendelse i regionsrådet og byrådene.
  • 1. januar 2024: Ikrafttræden af Sundhedsaftalen 2024-2027.

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-107-21

6. Orientering fra seneste møder i Sundhedssamarbejdsudvalget

Det indstilles,

at orienteringen fra de seneste møder i Sundhedssamarbejdsudvalget tages til efterretning

Sagsfremstilling

Siden sidste møde i Randersklyngen den 12. december 2022 har der været afholdt to møder i Sundhedssamarbejdsudvalget, henholdsvis den 19. december 2022 og 7. februar 2023.


Anders Kühnau orienterer om de to møder.


Dagsorden og referater fra møderne Sundhedssamarbejdsudvalget kan findes på dette link: www.sundhedsaftalen.rm.dk/modefora/politiske-udvalg/.

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-262-22

7. Evaluering af samarbejdsaftale om IV-behandling i nærområdet

Det indstilles,

at orientering om evaluering af samarbejdsaftale om IV-behandling i nærområdet tages til efterretning

Sagsfremstilling

Region Midtjylland og kommunerne i regionen har i 2020 indgået en Samarbejdsaftale om IV-behandling i nærområdet. IV-behandling er intravenøs behandling, hvor lægemidlet sprøjtes direkte ind i en blodåre (vene).


Samarbejdsaftalen skal give mulighed for, at IV-behandling kan foregå tæt på borgerens hverdag, når der ikke længere er behov for behandling i hospitalsregi udover IV. Aftalen bygger på sundhedsaftalens vision om et nært og sammenhængende sundhedsvæsen på borgerens præmisser og med sundhedsløsninger tæt på borgeren. IV-behandling i nærområdet understøtter borgernes mulighed for at fastholde skolegang og arbejde, opretholde hverdag med familien, fastholde funktionsniveau og undgå isolation og risiko for infektioner m.v. ved længerevarende indlæggelse. Samarbejdsaftalen vedrører kommunale sygeplejerskers varetagelse af IV-behandling med isotone væsker (fx væsker med salte til medicinsk brug) og antibiotika


Det er aftalt, at der primo 2023 skal udarbejdes en regionsdækkende evaluering af samarbejdsaftalen. Denne evaluering sættes nu i gang er vil være baseret på data fra 2021 og 2022 fra regionens økonomisystem og kommunernes omsorgssystemer.


Evalueringen vil fokusere på

  • aktivitet i forhold til estimeret omfang
  • antal forløb
  • økonomi
  • hvorvidt øvrige forudsætninger i samarbejdsaftalen holder, herunder antal behandlingsdage, antal doseringer pr. dag, omfang pumpe og væske og fordeling mellem nærområde/eget hjem


Derudover har klyngerne mulighed for at indsende evt. opmærksomhedspunkter, der ønskes medtaget i evalueringen.


Klyngens opmærksomhedspunkter

Opmærksomhedspunkter i forhold til IV-aftalen er blevet drøftet på det fagligt, administrativt niveau i Randersklyngen, hvor der peges på, at samarbejdsaftalen generelt fungerer godt i forhold til opgaver, der er omfattet af aftalen. Samtidig er der behov for generelt at have fokus på:


Rammerne for aftalen

  • At de nødvendige materialer altid skal følge med patienten ved udskrivelse.
  • At IV-behandling også gives på sundhedsklinikker, og at det er kommunen, der vurderer om IV-behandling gives på sundhedsklinik eller i eget hjem.
  • At samarbejdsaftalen er afgrænset til patienter, der skal have IV op til 3 gange i døgnet.


Mulige forbedringer

  • Det er en begrænsning i aftalen, at almen praksis ikke er omfattet.
  • Der er behov for at have fokus på hvilke præparater, der inkluderes i aftalen. Det medicinske område udvikler sig kontinuerligt. Fx ny medicin i forbindelse med behandling af covid, der gives intravenøst.
  • Den kommunale sygepleje varetager også intravenøse behandlinger, der ikke er omfattet af aftalen og herunder afregningen. De IV-relaterede behandlingsopgaver, som ikke indgår i rammeaftalen, kræver at kommunale medarbejdere får kompetencer og viden til at observere virkninger og bivirkninger, samt at handle på baggrund afvigelserne. Endvidere er det ofte uklart, hvor kommunen kan henvende sig i regionalt regi, når sundhedspersonalet oplever afvigelser eller ændring i helbredstilstanden hos borgerne. En aftale ville kunne skabe tydeligere rammer herfor.
  • Øget fokus på, at medicin kan gives via pumpe.
  • Fortsat fokus på, at nogle borgere selv kan varetage hele eller dele af IV-behandlingen.
  • Overveje brug af Midline Kateter i stedet for venflon (PVK), så det bliver lettere for borgeren at få anlagt ny IV-adgang, da den kommunale sygepleje ikke nødvendigvis har rutine i at anlægge PVK.
  • Præcisering af hvilke isotoniske væsker, der er med i aftalen.


Lovgivningsmæssige barrierer

  • Det er fortsat en udfordring, at kommunerne ikke må opbevare IV-medicin

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

8. Skriftlig orientering - Organisering Randersklyngen – oversigt over tværsektorielle udvalg og grupper

Det indstilles,

at orienteringen om organiseringen i Randersklyngen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Til at understøtte det løbende samarbejde relateret til implementeringen af Sundhedsaftalen og driften på tværs af sektorer findes en række arbejds- og implementeringsgrupper i klyngen.


I bilaget findes en oversigt over de igangværende tværsektorielle grupper i Randersklyngen.

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

9. Eventuelt

Beslutning

Der blev givet orientering om problemstilling med unges brug af Tramadol.


Det blev efterspurgt, at Sundhedssamarbejdsudvalgets brev til Sundhedsministeren vedrørende børn og unges forbrug af nikotinprodukter sendes til orientering i Randersklyngen. Brevet og sundhedssamarbejdsudvalgets godkendelse heraf kan findes på følgende link: https://www.rm.dk/politik/udvalg/sundhedssamarbejdsudvalget/dagsordener-og-referater/


Det blev besluttet, at der også under dagsordenspunktet eventuelt kan udveksles erfaringer inden for sundhedsområdet.

Tilbage til toppen