Dagsordner og referater for det midlertidige udvalg vedrørende borgerdialog

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende borgerdialog
den 5. december 2014 kl. 09:00
i mødelokale F8, 1. sal, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg

Alle medlemmer var mødt undtagen Bent Dyrvig, Tilde Bork og Susanne Gaarde, der havde meldt afbud.

 

Mødet blev hævet kl. 11.00.


Sagnr.: 1-00-6-14

1. Godkendelse af referat (kl. 9.00-9.10)

Resume

Godkendelse af referat fra mødet den 6. oktober 2014.

Direktionen indstiller,

at referatet fra mødet den 6. oktober i det midlertidige udvalg vedrørende borgerdialog godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 6. oktober 2014, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Referatet fra udvalgsmødet den 6. oktober 2014 blev godkendt.

 

Bent Dyrvig, Tilde Bork og Susanne Gaarde var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-14

2. Udpegning af projekter, som udvalget vil følge i 2015 (kl. 9.10-10.15)

Resume

Af udvalgets arbejdsplan fremgår det, at udvalget skal følge to emner i 2015 med henblik på at sætte fokus på borgerinddragelse. Administrationen har indsamlet en række emner og foreslår, at udvalget følger arbejdet med frivillighedsstrategien og handlingsplaner for uddannelsesområdet i 2015.

Direktionen indstiller,

at udvalget følger arbejdet med frivillighedsstrategien og handlingsplanerne for uddannelsesområdet i 2015.

Sagsfremstilling

Administrationen har fundet en række emner, som kunne være relevante for udvalget at følge igennem 2015. Emnerne er udvalgt efter det kriterium, at der skal ske en udvikling indenfor området i 2015, hvor der er påtænkt en inddragelsesproces, eller tænkt at en sådan proces var en mulighed. For emner, hvor der sker en udvikling (f.eks. udarbejdelse af en ny plan) vil det være mere oplagt at formulere et klart formål for en borgerinddragelsesproces.

 

Der er mange områder, hvor borgerinddragelse er relevant og bliver anvendt. Administrationen har blandt andet set på processen omkring revidering af råstofplanen og på udarbejdelsen af en ny fælles regional model for rådgivning af pårørende på psykiatriområdet. Arbejdet med råstofplanen handler om at vurdere, hvorvidt det er nødvendigt at revidere planen og siden en eventuel revidering af selve planen. Arbejdet med en ny regional model for rådgivning af pårørende handler om at give alle pårørende til sindslidende i regionen lige muligheder og tilbud, da der før har været forskellige modeller på tværs af regionen.

På disse to områder er processerne imidlertid allerede planlagt og delvist igangsatte, og for råstofområdet fortsætter arbejdet ud over 2015. Det er derfor ikke oplagt for udvalget aktivt at følge disse områder, selvom der er tale om borgerinddragelser og inddragelse af interessenter.  

 

Administrationen foreslår, at udvalget følger arbejdet med frivillighedsstrategien og handlingsplanerne for uddannelsesområdet. Områderne præsenteres nedenfor, men det gælder for begge områder, at der skal udarbejdes en strategi/plan i 2015, og at processen kun akkurat er gået i gang, hvilket giver udvalget gode muligheder for at følge og sætte præg på forløbet fra starten.

 

Strategi for udbygning af frivillighedsindsatsen

På mange af Region Midtjyllands arbejdspladser er der tilknyttet frivillige - det gælder både de somatiske hospitaler, psykiatri- og socialområdet samt hospice. Det frivillige arbejde er ofte organiseret under en frivillig organisation som f.eks. Kræftens Bekæmpelse eller Dansk Røde Kors. Nogle enheder har udpeget en koordinator/kontaktperson med ansvar for samarbejdet med den frivillige organisation eller de frivillige selv.

Ifølge hensigtserklæring 27 fra budget 2015 skal der udarbejdes en strategi for udbygning af frivillighedsindsatsen, som bygger på Region Midtjyllands principper for samarbejdet med frivillige og frivillige organisationer. Arbejdet vil blive forankret i Koncern HR og i MED-samarbejdet, herunder vil forretningsudvalget blive inddraget i forbindelse med mødet mellem Regions-MEDUdvalget og forretningsudvalget i maj 2015.

 

Vedlagt er en foreløbig tidsplan for udarbejdelsen af strategien samt Region Midtjyllands principper for frivillighed.

Koncern HR vil på udvalgets første møde i 2015 præsentere emnet yderligere samt modtage input fra udvalget.

 

Handlingsplaner for uddannelsesområdet

I forlængelse af arbejdet med Vækst- og Udviklingsstrategien skal der udarbejdes handlingsplaner for uddannelsesområdet. Disse handlingsplaner skal beskrive indsatsområder og danne grundlag for udmøntning af den regionale udviklingspulje for uddannelse.

 

Her kunne det være relevant at komme i dialog med både ledelse, undervisere og elever/studerende på de regionale uddannelsesinstitutioner. Dialogen vil tage udgangspunkt i den redegørelse for uddannelsesområdet, som Regional Udvikling udgiver primo 2015 samt deres fortsatte arbejde med projektet "Hvor går de hen?", hvor en ungdomsårgang følges på deres vej gennem uddannelsessystemet og videre ud i livet. Dialogen kommer til at handle om, hvordan de regionale udfordringer kan løses, f.eks. at flere skal gennemføre en ungdomsuddannelse, at flere skal vælge en erhvervsuddannelse, eller hvordan der kan skabes flere iværksættere.

 

Regional Udvikling vil præsentere emnet på dette møde og komme med forslag til, hvordan dialogen kan foregå. Hertil har udvalget mulighed for at komme med input.

Beslutning

Der blev givet et oplæg om uddannelsesområdet med fokus på, hvordan de unge træffer deres valg om ungdomsuddannelse og præsentation af mulige tiltag i forbindelse med handlingsplanen for uddannelsesområdet under Vækst- og Udviklingsstrategien. Oplægget er vedlagt som bilag.

 

Udvalget drøftede mulige borgerinddragelsesaktiviteter i relation til området.

 

Det aftales, at administrationen skal komme med et forslag til et arrangement, som skal adressere, hvordan vi håndterer udfordringen i at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse, hvor det samtidig er sandsynligt, at en bred vifte af borgere, og ikke kun særligt interesserede, vil lade sig inddrage. Formålet med et sådant arrangement er at bidrage til at kvalificere det politiske beslutningsgrundlag for Vækst- og Udviklingsstrategien. Udvalget ønsker samtidig et overblik over eksisterende og planlagte aktiviteter, og hvordan ovenstående arrangement vil passe ind i denne sammenhæng.

 

Udvalget drøftede efterfølgende andre områder, hvor borgerinddragelse kunne være relevant. Udvalget lagde vægt på at have fokus på sundhedsområdet, men kun i det omfang, hvor det giver mening i forhold til allerede eksisterende aktiviteter på området.

 

Udvalget besluttede at beskæftige sig med frivillighedsområdet som det andet emne, udvalget vil følge i 2014.

 

Udvalget var desuden interesseret i telemedicin og de nye akuthuse. Hvad synes borgerne i de små og mellemstore byer, hvor der tidligere var et sygehus, om den ydelse, som de nu modtager. Er de utilfredse med de muligheder, som de har, eller mangler der noget. Der kunne f.eks. være tale om både en samlet drøftelse på tværs af områderne, eller besøg i forskellige områder. 

 

Bent Dyrvig, Tilde Bork og Susanne Gaarde var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-14

3. Dialogarrangement som led i Danske Regioners projekt 'Borgernes sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen' (kl. 10.15-11.45)

Resume

Den 28. februar 2015 skal der afholdes dialogarrangementer som led i Danske Regioners projekt 'Borgernes sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen' i alle regioner. Dette arrangement har til formål at indsamle borgernes input til handlingsplanen og den fælles vision for borgernes sundhedsvæsen. Administrationen foreslår, at det Midlertidige Udvalg vedrørende Borgerdialog varetager planlægningen af dette arrangement.  

Direktionen indstiller,

at udvalget varetager planlægningen af dialogarrangementerne som led i Danske Regioners projekt 'Borgernes sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen',

 

at arbejdet med borgermøderne i forbindelse med besigtigelsesture sættes i bero, og

 

at udvalget afholder et ekstra møde i januar 2015.

Sagsfremstilling

Danske Regioners projekt 'Borgernes Sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen' skal bygge på input fra borgere og centrale aktører på sundhedsområdet. Dialogen mellem borgere og regionsrådspolitikere står derfor centralt i projektet og skal være med til at forme handlingsplanen og den fælles vision for borgernes sundhedsvæsen.

Projektet indeholder mange elementer herunder dialog med borgerne. Frem mod foråret 2015 vil Danske Regioner og regionerne i samarbejde med patienter, patientforeninger, medarbejdere i sundhedsvæsenet, medarbejderorganisationer, kommuner, eksperter og andre aktører hente input til den fælles vision og handlingsplan. I løbet af de seneste år er der startet mere end 400 projekter i de fem regioner, hvor der er fokus på borgerinddragelse, f.eks. i forhold til at afskaffe besøgstider på hospitalsafdelingerne. I Region Midtjylland kan nævnes et projekt på Aarhus Universitetshospital; Ambuflex. Her har patienter selv været med til at vurdere, hvornår de har behov for at komme til kontrol hos specialister.

 

Som et led i Danske Regioners projekt om borgernes sundhedsvæsen foregår den direkte dialog med borgerne om sundhedsvæsenet to gange i løbet af 2015 i hver af de fem regioner. Første gang har mødet til formål at samle borgernes input til handlingsplanen. Andet møde vil finde sted, efter at handlingsplanen er blevet vedtaget af Danske Regioners bestyrelse og vil derfor dreje sig om, hvordan planen implementeres, og hvordan borgerne kan være med til at tage aktiv del i denne del af arbejdet.

 

En sag omkring de to dialogarrangementer i projektet vil blive forelagt regionsrådet på mødet i december 2014, hvor administrationen foreslår, at det Midlertidige Udvalg vedrørende Borgerdialog varetager planlægningen af arrangementerne.

 

Det første dialogarrangement afholdes lørdag den 28. februar 2015 i alle regionerne. Mødet vil vare ca. tre timer og fokusere på dialog mellem regionsrådets politikere og 100-200 borgere. Mødet vil tage udgangspunkt i det fælles nationale koncept fra Danske Regioner, som indeholder en fælles kommunikationsramme og en fælles proces og form for dialogmøderne. Deltagerne vil som udgangspunkt blive inviteret ud fra et repræsentativt CPR-udtræk.  

 

Der vil blive afholdt et administrativt møde mellem administrationen og Danske Regioner i ugen op til mødet den 5. december 2014 i det Midlertidige Udvalg vedrørende Borgerdialog. Der vil derfor være flere informationer om dialogarrangementerne på selve udvalgsmødet.

 

Administrationen vil foreslå, at udvalget deltager i arbejdet med planlægningen af dialogarrangementerne. Det betyder dog samtidig, at det ikke giver mening at fastholde de planlagte borgermøder i forbindelse med besigtigelsesturene i foråret 2015. Administrationen foreslår derfor, at arbejdet med borgermøderne foreløbig sættes i bero.

 

Samtidig vil det være nødvendigt at ændre udvalgsmødeplan i 2015. Administrationen foreslår derfor, at udvalget afholder et ekstra møde i januar 2015:

  • fredag den 16. januar 2015

  • tirsdag den 20. januar 2015.

Beslutning

Administrationen præciserede, at fordi udvalgets planlagte aktiviteter omkring dialogmøder efter besigtigelsesture sættes i bero, betyder det ikke, at de helt er opgivet, men kun sættes i bero på grund af de nye arrangementer.

 

Tidsplanen i projektet er planlagt ud fra en offentliggørelse af handlingsplanen for Borgernes Sundhedsvæsen på Danske Regioners generalforsamling den 23. april 2015. Der afholdes møde med interessenter den 3. marts 2015 og møde med borgerne den 28. februar 2015. Det er tilrettelæggelsen af dialogmødet med borgerne, administrationen foreslår, at udvalget varetager. Dette er indstillet til regionsrådet på det kommende møde den 17. december 2014.

 

Formålet med dialogarrangementet er at skabe input fra borgerne, som kan benyttes til handlingsplanen. Det er Teknologirådet, som inddrages i afholdelsen af arrangementet og Seismonaut involveres i forhold til brugen af sociale medier op til mødet.

Udvalget lagde vægt på, at forholdet mellem antallet af politikere og antallet af borgere skal være således, at politikerne ikke dominerer. Udvalget udtrykte bekymring for, hvor meget det bliver muligt at tilpasse det nationale koncept til de enkelte regioner. Særligt i forhold til at regionen ønsker at bruge output fra mødet ind i vores eget arbejde med patientens præmisser. Administrationen vil arbejde for, at emnet for mødet kan gøres så relevant som muligt for de enkelte regioner. Dette kan muligvis handle om at ’oversætte’ nationale begreber ind i den regionale kontekst. Udvalget anerkendte, at det er nødvendigt med mange nationale fællestræk, når outputtet fra møderne skal bruges til en fælles national handlingsplan.

 

Udvalget havde fokus på, at det er meget vigtigt at få defineret, hvad der skal debatteres på mødet. Det skal handle om, hvad borgerne synes er vigtigt i deres møde med sundhedsvæsenet, og det handler ikke nødvendigvis kun om den sundhedsfaglige behandling. Desuden lægger udvalget op til, at der skal være plads til de borgere, som har haft negative oplevelser, da regionen kan lære lige så meget af disse, som af de gode historier.

 

Den fysiske placering af mødet blev kort drøftet, herunder at lokalerne for arrangementet afhænger af det nærmere koncept for arrangementet. Udvalget lagde vægt på, at arrangementet helst ikke skal placeres i udkanten af regionen for at sikre en rimelig transporttid for så mange som muligt. Udvalget prioriterede en stor virksomhed centralt placeret i regionen, og herefter idrætshal/kulturhus/gymnasium/konferencelokale centralt placeret i regionen.

 

Udvalget besluttede at holde et ekstra møde den 16. januar kl. 9-12 i regionshuset Viborg. Udvalget modtager en kalenderinvitation.

 

Udvalget accepterede endvidere, at administrationen får behov for at spørge udvalget om forskellige tiltag pr. mail, hvor der vil være kort svarfrist.

 

Bent Dyrvig, Tilde Bork og Susanne Gaarde var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-14

4. Gensidig orientering (kl.11.45-12.00)

Sagsfremstilling

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.

Næste møde er i januar 2015 og forventes at have følgende punkter:

- Dialogarrangement i forbindelse med Borgernes Sundhedsvæsen

- Frivillighedsstrategien

- Evt. orientering om erfaringerne med borgerinddragelse i arbejdet med Vækst- og Udviklingsstrategien fra formandskabet i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling (afhænger af mødedatoen).

Beslutning

Udvalget aftalte, at der for fremtiden ikke automatisk er bestilt frokost til udvalgsmøderne. Udvalget vil få mulighed for at tilkendegive, om de ønsker frokost i forbindelse med udsendelse af dagsordenen til udvalgsmøderne.

 

Bent Dyrvig, Tilde Bork og Susanne Gaarde var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen