Dagsordner og referater for det midlertidige udvalg vedrørende borgerdialog

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende borgerdialog
den 11. maj 2015 kl. 10:00
i mødelokale C4, kælderen, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg

Der var afbud fra Susanne Gaarde.

 

Mødet blev hævet kl. 11.15.


Sagnr.: 1-00-6-14

1. Godkendelse af referat fra udvalgets møde 24. marts 2015

Resume

Godkendelse af referat fra mødet den 24. marts 2015.

Administrationen indstiller,

at referatet fra mødet den 24. marts 2015 i det midlertidige udvalg vedrørende borgerinddragelse godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 24. marts 2015, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Referatet blev godkendt.

 

Susanne Gaarde var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-14

2. Opfølgning på borgermødet 28. februar 2015

Resume

Som opfølgning på borgermødet den 28. februar 2015 er der skabt overblik over nogle af de initiativer, som er i gang i Region Midtjylland, og som kan relatere sig til borgernes idéer.

Administrationen indstiller,

at udvalget tager orientering om oversigt over igangsatte initiativer til efterretning, og

 

at udvalget tager orientering om arbejdet med opfølgning af borgermødet 28. februar 2015 til efterretning.

Sagsfremstilling

På udvalgets seneste møde var der et ønske om at arbejde videre med ideerne fra borgermødet den 28. februar 2015, blandt andet ved at få skabt et overblik over initiativer, som allerede er i gang.

 

I vedlagte oversigt har administrationen udarbejdet en oversigt, der viser nogle af de mange initiativer, der er i gang i regionen, og som kan relatere sig til de idéer, som borgerne kom med.

 

Der vil på mødet blive givet en status på arbejdet med idéerne fra borgermødet 28. februar 2015.

Beslutning

Administrationen orienterede om, at der i øjeblikket arbejdes med planen for Borgernes Sundhedsvæsen i Danske Regioner. Danske Regioner har udmeldt, at et nyt borgermøde som opfølgning på borgermødet 28. februar 2015 først vil blive afholdt i begyndelsen af 2016. Det skyldes, at der har været en overvældende interesse for arbejdet, og at der er kommet rigtig mange idéer fra borgere, og det derfor tager længere tid end først antaget.

 

Det blev aftalt, at der formentlig lige før sommerferien 2015 sendes et brev/mail til de borgere, der deltog i borgermødet i februar 2015. I brevet skal der orienteres om, at det opfølgende arrangement på borgermødet er udsat til det nye år og om årsagen til dette.

 

Susanne Gaarde var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-14

3. Drøftelse af forretningsorden for de rådgivende og midlertidige udvalg i forhold til borgerinddragelse

Resume

Der ønskes en drøftelse af mulighederne for at give borgere mulighed for at få foretræde for de rådgivende udvalg og midlertidige udvalg.  

Administrationen indstiller,

at udvalget drøfter relevansen af at give borgere mulighed for at få foretræde for de rådgivende udvalg og midlertidige udvalg.

Sagsfremstilling

I kommissoriet for det midlertidige udvalg vedrørende borgerdialog er det beskrevet, at udvalget skal drøfte den gældende forretningsorden for de rådgivende og midlertidige udvalg i forhold til at vurdere relevansen af at give borgere mulighed for at få foretræde for et udvalg.

 

Der ønskes en drøftelse af, om det kunne være hensigtsmæssigt at give borgere adgang til regionsrådet. Det kunne f.eks. ske ved, at der åbnes op for, at borgere kan få foretræde til møderne i de midlertidige og rådgivende udvalg ved relevante sager og temaer. Samme mulighed kan eventuelt også drøftes for forretningsudvalget.

 

Den mulighed, som der i øjeblikket er for, at borgere kan få foretræde, er muligheden for at stille spørgsmål til regionsrådet via spørgetiden i begyndelsen af hvert regionsrådsmøde.

 

Der er flere eksempler på, at andre offentlige myndigheder anvender muligheden for foretræde. Bl.a. er det muligt for Aarhus kommunes borgere at få foretræde for deres politiske udvalg (teknisk, beskæftigelse mv.). Det samme er gældende i Københavns kommune. Ligeledes modtager folketingets udvalg ofte deputationer.

 

Vedlagt er standardforretningsorden for særlige udvalg og forretningsorden for forretningsudvalget. 

Beslutning

Der var opbakning til, at det skal være muligt for borgere at få foretræde for de midlertidige og rådgivende udvalg.

 

Forretningsudvalget kan tage særskilt stilling til, om muligheden også skal være gældende for møderne i forretningsudvalget, men disse møder vil ofte være dækket ind ved, at der bliver mulighed for foretræde i de midlertidige og rådgivende udvalg.

 

Udvalget foreslog, at det skal være muligt at få foretræde i forhold til alle emner, og ikke kun emner, der er på dagsorden i de respektive udvalg. Foretræde skal primært bruges i de tilfælde, hvor borgere ikke kan levere deres synspunkter på en anden måde, og det blev foreslået, at det skal foregå lige før/ved mødernes begyndelse. Samtidig skal det præciseres, hvordan reglerne skal være for, hvor mange gange, man kan få foretræde vedrørende den samme sag.

 

Det blev aftalt, at administrationen til næste møde kommer med et mere konkret forslag til, hvordan der kan gives mulighed for foretræde. Herefter skal sagen behandles i regionsrådet, da det kræver ændring af forretningsorden for særlige udvalg, for at det kan blive muligt at få foretræde for de midlertidige og rådgivende udvalg.

 

Det blev derudover aftalt, at når muligheden for foretræde foreligger, så vil det komme med i den månedlige annonce i ugeaviserne, hvor der også orienteres om den kommende måneds regionsrådsmøde.

 

Susanne Gaarde var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-14

4. Drøftelse af mulighed for at arrangere borgermøde i efteråret 2015

Resume

Der ønskes en drøftelse af, om udvalget ønsker at holde et borgermøde i efteråret 2015, og hvordan det eventuelt kan arrangeres.

Administrationen indstiller,

at udvalget drøfter muligheden for at arrangere et borgermøde i efteråret 2015.

Sagsfremstilling

Der ønskes en drøftelse af, om udvalget ønsker at arrangere et borgermøde i efteråret 2015.  

Udvalget har tidligere drøftet muligheden for at arrangere et borgermøde i forlængelse af en af regionsrådets besigtigelsesture. Administrationen har arbejdet videre med dette forslag. Der er to besigtigelsesture i efteråret 2015; 7. september og 2. november. Den ene af disse ture planlægges at gå til Holstebro, Struer og Ringkøbing-Skjern. Den anden er endnu ikke planlagt, men kan placeres, så det giver mening i forhold til et eventuelt borgermøde.

 

Der kan arrangeres et borgermøde i forlængelse af en besigtigelsestur, men der kan også afholdes et selvstændigt arrangement i efteråret på en relevant adresse, hvor der kan drøftes et udvalgt emne.

 

Udvalget drøftede mulige emner til et borgermøde på udvalgets møde den 6. oktober 2014, hvor der var følgende forslag:

 

  • Nære Sundhedstilbud: samarbejdet mellem kommuner, regioner, borgere og andre interessenter.

  • Frivillighedsdebatten: som regioner taler vi om, hvad vi kan tillade os at forlange af borgerne, men hvad synes borgerne egentlig er i orden?

  • På patientens præmisser: hvad forstår patienten egentlig ved dette, hvor meget er behandlingen på patientens præmisser i dag? Hvor meget ansvar for eget forløb ønsker patienten?

 

Formålet med arrangementet vil være at give regionsrådet viden om borgernes synspunkter i forhold til det udvalgte emne/emnerne og bringe borgernes synspunkter ind i relevante sammenhænge.  

 

Arrangementet kunne forløbe således, at der indledes med 1-2 korte oplæg, som skitserer problemstillingen. Efterfølgende er der debat ved runde borde, inspireret af opsætningen fra borgermødet den 28. februar 2015. Regionsrådet kunne få en ordstyrende rolle og med mulighed for at deltage i debatterne, herunder også at korrigere fakta.

Beslutning

Udvalget drøftede muligheden for at arrangere et borgermøde i efteråret 2015, men konkluderede, at tidspunktet ikke er egnet på grund af det store fokus på arbejdet med spareplan 2015-2019.

 

I udvalget var der dog samtidig enighed om, at borgermøder generelt set er en god idé, og at der har været stor interesse fra borgerne i forhold til de borgermøder, der har været afholdt.

 

Administrationen blev derfor opfordret til løbende at overveje, om der kan holdes mindre borgermøder/fyraftensmøder om udvalgte temaer. Det kunne f.eks. være i forbindelse med besigtigelsesture, hvor et af temaerne på den givne besigtigelsestur kunne være genstand for et efterfølgende borgermøde/fyraftensmøde i umiddelbar forlængelse af besigtigelsesturen.

 

Ligesom det midlertidige udvalg sammen med et relevant rådgivende udvalg kunne holde borgermøder, hvor temaet kan være særlige udviklingsområder. Det midlertidige udvalg vedrørende borgerdialog vil ofte have en arrangerende rolle.

 

Samtidig er udvalget afventende i forhold til, hvilken type arrangement Danske Regioner foreslår at afholde i 2016 som opfølgning på borgermødet i februar 2015.

 

Susanne Gaarde var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-14

5. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.

 

Regionsrådet deltager i folkemødet på Bornholm fra den 11. til 14. juni 2015. Der opfordres til, at de af udvalgets medlemmer, som deltager i folkemødet, i løbet af folkemødet gør sig nogle iagttagelser omkring, hvilke borgerinddragelsesformer der er på folkemødet, og som virker godt. Udvalget kan herefter kort erfaringsudveksle på næste møde.

Næste møde er den 18. august 2015 og forventes at have følgende punkter:

 

  • Status på borgerinddragelse i de to udvalgte sager udvalget følger i 2015

  • Eventuel godkendelse af udvalgets eget borgermøde

  • Planlægning af opfølgning på borgermøde om Vores Sundhedsvæsen

  • Eventuel godkendelse af forslag til ændring i forretningsordenen for de rådgivende og/eller midlertidige udvalg.

  • Erfaringsudveksling af borgerinddragelsesformer på borgermødet på Bornholm.

  • Eventuelt planlægning af eget borgermøde i efteråret 2015.

Beslutning

Aleksander Aagaard og Bent Dyrvig orienterede kort om det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdets studietur til Minnesota, USA. Fokus på turen var bl.a. arbejde på patientens præmisser, akutområdet, måling og registrering samt partikelkanon til kræftpatienter. Studieturen foregik fra 4. maj til 9. maj 2015.

 

Det blev aftalt, at de udvalgsmedlemmer, der deltager i folkemødet på Bornholm i juni 2015, er opmærksomme på alternative måder at borgerinddrage på, og at der kan ske en kort erfaringsudveksling på udvalgets næste møde i august.

 

Susanne Gaarde var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-38-14

6. Uddannelsesdebatten 2015 - udvalgets deltagelse i paneldebat den 11. september 2015

Resume

Region Midtjylland, VIA University College og Lemvig Kommune er den 11. og 12. september 2015 værter for det fælles arrangement "Uddannelsesdebatten 2015".

 

Regionsrådet har mulighed for at deltage i arrangementet i sin helhed og mere specifikt i en paneldebat om "Ungdomsuddannelserne i Danmark" fredag den 11. september.

Administrationen indstiller,

at regionsrådet deltager i paneldebat den 11. september 2015 under Uddannelsesdebatten i Nørre Nissum.

Sagsfremstilling

I oktober 2014 afholdt VIA University, Lemvig Kommune, Skolebyen Nørre Nissum og Region Midtjylland for første gang uddannelsesdebatten med det formål at skabe en platform for debat om uddannelse på tværs af institutioner og aktører og med fokus på det sammenhængende uddannelsessystem.

 

Arrangementet gentages den 11. og 12. september 2015. Der forventes op til 1.000 deltagere, og administrationen vurderer, at arrangementet vil være en oplagt lejlighed regionsrådet i forhold til at drøfte den regionalpolitiske uddannelsesdagsorden med uddannelsesinstitutioner, lokale og nationale politikere, erhvervsliv, unge og deres forældre.

Det foreslås, at regionsrådet deltager i fredagens hovedtema:

 

Ungdomsuddannelserne i Danmark - kl. 10.45-12.00

Her vil der blive afholdt en paneldebat under ledelse af Clement Kjersgaard.

 

Fokus for debatten vil være:

Ungdomsuddannelserne i Danmark - er der brug for en samlet reform, og hvordan skulle et nyt uddannelsessystem eventuelt struktureres?

 

De unge - hvilke krav stiller de unge til deres uddannelse? Kan systemet håndtere deres krav? Er de unge vokset fra uddannelsessystemet?

 

Fremtidens arbejdsmarked - uddannes de unge til at kunne manøvrere på et arbejdsmarked, som er præget af en vækstdagsorden? Og hvordan sikrer vi, at alle kan finde en plads på arbejdsmarkedet?

 

Det vil sandsynligvis være muligt, at der kan deltage én repræsentant fra regionsrådet i hver af de tre debatter, således at der i alt vil kunne deltage tre medlemmer fra regionsrådet i debatten. Det endelig program er endnu ikke fastlagt. De øvrige paneldeltagere vil være repræsentanter fra uddannelsesinstitutioner, erhvervslivet og lokale, regionale og nationale politikere med interesse for uddannelsesområdet.

 

Formålet med deltagelsen vil blandt andet være at få input til det kommende arbejde med den regionale vækst- og udviklingsstrategi og deltage i debatten med regionale perspektiver og synspunkter i forhold til uddannelsesområdet, behovet for uddannelse til alle unge, behovet for kvalificeret arbejdskraft på tværs af Region Midtjylland samt sammenhæng mellem erhvervs-, uddannelses- og arbejdsmarkedspolitik.

 

Eftermiddagens program vil udgøres af en debat om læreruddannelsen, og eftermiddagen forventes afsluttet med underholdning ved Anders Lund Madsen.

 

Der forventes 300 tilhørere og deltagere til dagens debatter.

 

I forbindelse med behandling af punktet vil Maria Skov Pedersen deltage på mødet.

Beslutning

Udvalget bakkede op om, at der deltager et til tre regionsrådsmedlemmer på Uddannelsesdebatten 2015. Udvalget foreslog, at det bliver et medlem fra det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling, da dette udvalgs fokusområde blandt andet er uddannelse. Administrationen sørger for det videre arbejde, og det midlertidige udvalg vil blive holdt løbende orienteret.

 

Link til hjemmeside vedrørende Uddannelsesdebatten: www.uddannelsesdebatten.dk

 

Susanne Gaarde var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen