Dagsordner og referater for det midlertidige udvalg vedrørende borgerdialog

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende borgerdialog
den 24. marts 2015 kl. 09:00
i mødelokale F4, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg

Der var afbud fra Ole Jepsen.

 

Mødet blev hævet kl. 11.45.


Sagnr.: 1-00-6-14

1. Godkendelse af referat

Resume

Godkendelse af referat fra mødet den 16. januar 2015.

Administrationen indstiller,

at referatet fra mødet den 16. januar 2015 i det midlertidige udvalg vedrørende borgerdialog godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 16. januar 2015, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Referatet blev godkendt.

 

Ole Jepsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-14

2. Evaluering af borgermødet om borgernes Sundhedsvæsen - Vores Sundhedsvæsen den 28. februar 2015

Resume

Den 28. februar 2015 blev der holdt borgermøde i alle regioner, hvor over 600 borgere deltog. I Region Midtjylland blev borgermødet holdt på Bjerringbro Gymnasium. Der ønskes en evaluering af borgermødet, og at borgernes forslag og idéer drøftes.

Administrationen indstiller,

at borgermødet 28. februar 2015 evalueres, og

 

at borgernes forslag og idéer drøftes.

Sagsfremstilling

Der har generelt været meget positive tilbagemeldinger på borgermødet fra både borgere, sundhedsbrugerrådet og fra Bjerringbro Gymnasium, hvor borgermødet blev holdt. Der er vedlagt et bilag om borgernes evaluering af borgermødet i Region midtjylland.

 

Der ønskes en drøftelse af udvalgets oplevelser af borgermødet, herunder f.eks. forberedelsen, ordstyrerrollen, processen på dagen, samarbejdet med referenten og deltagernes engagement og viden.

 

Borgernes forslag og idéer

Overordnet kredser mange af idéerne fra Region Midtjyllands borgere omkring tre temaer:

 

  • Digital kommunikation, fælles viden og overblik for alle parter.

  • Inddragelse af patienter/pårørende, hvor der er fokus på, hvilke behov og ansvar den enkelte borger/pårørende har.

  • Hjælpere til patienterne, i form af bisiddere, frivillige, kontaktpersoner og lignende, der kan hjælpe patienten gennem systemet og være med til f.eks. (svære) samtaler.

Der er vedlagt to bilag om borgernes forslag og idéer. Et bilag fra Danske Regioner og et større bilag, der indeholder alt materialet fra borgermødet i Region Midtjylland (borgernes kommentarer/referat af bordenes drøftelser, borgernes idéer, postkort fra borgerne).

Hvis udvalget ønsker samme materiale fra borgermøderne i de øvrige regioner, kan det eftersendes.

 

Den videre proces

Resultaterne fra borgermødet er blevet drøftet på et politisk møde med Danske Regioners bestyrelse, en række patientforeninger, medarbejderorganisationer og KL den 4. marts 2015. Resultaterne vil ligeledes blive drøftet på Danske Regioners generalforsamling den 23. april 2015.

Beslutning

Udvalget evaluerede borgermødet Borgernes Sundhedsvæsen – Vores Sundhedsvæsen, der blev holdt den 28. februar 2015.

 

Der var generelt enighed om, at mødet kan betegnes som en succes, og at mødet levede op til borgernes forventning om at blive lyttet til og hørt. Bjerringbro Gymnasium fungerede som en rigtig god ramme, og der var et godt set up for dagen. Flere bemærkede også den meget positive evaluering, som deltagerne er kommet med om mødet.

 

Der var generelt en god stemning ved de forskellige borde, der var stort engagement og deltagerne var gode til at give hinanden plads. Der var enkelte, der bemærkede, at fagpersoner eller personer med meget personlige sygdomshistorier kom til at fylde lidt for meget ved nogle af bordene. Udvalget fandt deres rolle som lyttende ordstyrer interessant, men også udfordrende, især ved drøftelser, hvor der var fejl i fakta.

 

I forhold til de konkrete ideer, som borgerne kom med, var der flere interessante ideer. Der er også flere ideer, som allerede er igangsat i sundhedsvæsenet, men det har stadig værdi at få disse ideer, fordi det kan bekræfte regionsrådet i, at der arbejdes i den rigtige retning.

 

Deltagersammensætningen blev kort drøftet, og der blev givet udtryk for, at det var ønskeligt, hvis der deltog flere unge.

 

Den videre proces blev kort drøftet. Der foregår en proces i regi af Danske Regioner, der bruger ideerne som input til initiativet om ”Borgernes Sundhedsvæsen”. Udvalget havde derudover et ønske om, at der også skal arbejdes videre med ideerne i Region Midtjylland. Det kunne f.eks. ske ved, at der i første omgang blev skabt et overblik over, hvilke initiativer, der allerede er i gang, f.eks. i forhold til Region Midtjyllands Sundhedsplan. Dernæst kunne det blive konkret, hvordan der skal arbejdes videre med det i regionen. Det blev aftalt, at administrationen arbejder videre med dette, og at det drøftes på udvalgets næste møde den 11. maj 2015.  

 

Ole Jepsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-14

3. Oplæg om borgerinddragelse og borgerdialog på de sociale medier

Resume

Oplægget vil handle om borgerinddragelse og borgerdialog på de sociale medier. Derudover vil der være en evaluering af voressundhedsvæsen.dk, som var forkampagne til borgermødet den 28. februar 2015.

Administrationen indstiller,

at oplæg om borgerinddragelse på de sociale medier tages til orientering, og

 

at kredsen drøfter, hvordan Region Midtjylland fremover kan arbejde med borgerinddragelse og borgerdialog på de sociale medier.

Sagsfremstilling

Maria Schwarz fra Seismonaut vil fortælle om de sociale medier i forhold til borgerinddragelse og borgerdialog, blandt andet i forhold til hvilke muligheder og begrænsninger de sociale medier giver.

 

Der tages udgangspunkt i aktuelle eksempler og erfaringer med vægt på borgermødet den 28. februar, hvor der kørte en forkampagne på voressundhedsvæsen.rm.dk.

 

Oplægget vil samtidig komme omkring erfaringer i andre lande med brug af sociale medier.

 

Undervejs i oplægget vil der være mulighed for at drøfte egne erfaringer og stille spørgsmål til oplægsholderen.

Beslutning

Maria Schwarz fra Seismonaut, der er et digitalt konsulenthus, holdt oplæg om digital borgerinvolvering. Hun indledte med at fortælle, at mange af de betragtninger, som udvalget kom med i forbindelse med evaluering af borgermødet, også er gældende for de digitale medier. Det gælder f.eks. i forhold til at vælge de rigtige platforme og det rigtige set up. Der er mange ligheder mellem borgerdialog, der sker personligt og borgerdialog, der sker digitalt. Dog slog Maria Schwarz’ fast, at de digitale platforme ikke kan måle sig med værdien af et borgermøde, hvor personer mødes personligt - til gengæld kan digitale platforme nå flere borgere.

 

Maria Schwarz fortalte bl.a. om hvilke medier, forskellige målgrupper bruger.

 

Maria Schwarz vurderede også dele af Region Midtjyllands tilstedeværelse på de digitale medier. F.eks. har Region Midtjylland brugt digital borgerinvolvering i forbindelse med, at hospitalsafdelingerne skulle have mere borgervenlige navne. Maria Schwarz roste måden hvorpå, det var sket, og at det var en god case at borgerinddrage på, da det er en meget konkret case med et klart formål. Der blev også givet eksempler på, hvordan andre offentlige myndigheder har borgerinddraget og hvilke formål, der har været hermed.

 

En af hovedpointerne i oplægget var, at det er meget vigtigt, at man har formålet klart for, hvorfor man ønsker at komme i dialog med borgerne eller inddrage dem. Det er samtidig vigtigt at gøre sig klart, hvem der er ens målgruppe, og at det ikke kan lade sig gøre at nå alle.

 

Maria Schwarz evaluerede også den digitale forkampagne til borgermødet den 28. februar 2015. Seismonuat var ansvarlig for kampagnen. Forkampagnen centrerede sig om voressundhedsvæsen.dk.

 

Generelt har evalueringen været god. Der er kommet mange ideer, og der er endnu flere, der har deltaget i debatterne, givet likes mv. Dvs. at der har været forskellige niveauer for borgernes inddragelse.

 

Derudover havde Maria Schwarz følgende pointer i forhold til evalueringen af forkampagnen:

  • Målgruppen for kampagnen var patienter og pårørende, men det viste sig, at også mange medarbejdere i sundhedsvæsenet var aktive.

  • Invitationen til at deltage handlede om at være med til at gøre vores sundhedsvæsen bedre, og dette viste sig, at være motivation nok til at deltage.

  • Kampagnen centrerede sig bl.a. om ”Del din idé”. Denne sætning blev drøftet meget, inden kampagnen startede, for var andre ord som f.eks. ”ønske”, ”betragtning” eller lignende, mere hensigtsmæssig end ordet ”idé”. Idé blev dog valgt, fordi det appellerer til medborgerskab og til at signalere, at det ikke er sikkert, at det er noget, som kan lade sig gøre.

  • Det er vigtigt, at de digitale platforme er tilgængelige for borgerne, og derfor var det godt, at f.eks. hjemmesiden tilpassede sig til brug via mobiltelefon.

  • De borgere, der har været inde på hjemmesiden, har generelt brugt lang tid på at læse øvrige borgeres ideer, og ”likes” er blevet brugt hyppigt.

  • Det har været en fordel, at borgerne kunne komme med ideér anonymt.

 

Maria Schwarz foreslog, at hvis man skulle have gjort mere for at reklamere for kampagnen kunne bloggere og annoncering på Facebook sandsynligvis være effektfuldt.

 

Til sidst blev der givet eksempler fra udlandet på borgerinddragelse. F.eks. har man i Tyskland en hjemmeside, hvor borgere og politikere kan kommunikere med hinanden. Platformen giver borgere og politikere mulighed for at drøfte politik, og Maria Schwarz så perspektiver i, at skabe platforme til mere specifikke formål, som f.eks. at drøfte politik. Udvalget drøftede kort mulighederne i dette.

 

Oplægget er vedlagt referatet.

 

Ole Jepsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-14

4. Forslag til borgerinddragelsesarrangement på uddannelsesområdet

Resume

Det foreslås at gennemføre et arrangement i forhold til erhvervsuddannelsesområdet med det formål at kvalificere det politiske beslutningsgrundlag for den regionale vækst- og udviklingsstrategi.

 

Region Midtjylland deltager i "Uddannelsesdebatten 2015", som for anden gang gennemføres i tæt samarbejde med VIA University College og Lemvig Kommune.

 

Temaet er i 2015 "Et sammenhængende uddannelsessystem", og der sættes blandt andet fokus på erhvervsuddannelsessystemet.

Administrationen indstiller,

at udvalget gennemfører et særskilt arrangement i forhold til erhvervsuddannelsesområdet som en del af Uddannelsesdebatten 2015.

Sagsfremstilling

Der er siden efteråret 2014 gennemført en række arrangementer, som har involveret en lang række af de aktører, som Region Midtjylland arbejder sammen med for at skabe vækst og udvikling i regionen. Formålet har været at involvere så mange interessenter som muligt i udarbejdelsen af den kommende regionale vækst- og udviklingsstrategi.

 

Regionsrådet drøftede i januar 2015 opsamlingen fra disse arrangementer og vedtog på den baggrund de udfordringer, som skal danne baggrund for udkastet til den regionale vækst- og udviklingsstrategi, som regionsrådet skal drøfte den 27. maj 2015. Her er der blandt andet fokus på behovet for flere faglærte og for, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse.

 

På uddannelsesområdet afholdte Region Midtjylland, VIA University College og Lemvig Kommune i 2014 "Uddannelsesdebatten" med udgangspunkt i Folkeskolens 200 års jubilæum. Fokus var på det sammenhængende uddannelsessystem og primært overgange fra folkeskole til ungdomsuddannelse og herunder også behovet for, at flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse i fremtiden.

 

Forslag til borgerinddragelsesarrangement på uddannelsesområdet

Det foreslås at afholde et særskilt arrangement på "Uddannelsesdebat 2015" den 11. eller 12. september 2015.

 

Temaet for udvalgets arrangement kunne være: "Flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse - hvordan kan vi understøtte den målsætning?"

 

Under dette tema kunne udvalget og deltagerne på "Uddannelsesdebatten 2015" drøfte følgende:

 

  • Hvorfor vælger de unge ikke en erhvervsuddannelse?

  • Hvad skal der til, for at flere virksomheder tilbyder en praktikplads?

  • Er udbuddet af erhvervsuddannelser placeret rigtigt i Region Midtjylland?

 

Konklusionerne fra arrangementet kunne indgå som et indspil til regionsrådets uddannelsespolitik og prioriteringen af temaerne for regionsrådets udviklingspulje til uddannelse. Både uddannelsespolitikken og udviklingspuljen er vigtige for udmøntningen af den del af den regionale vækst- og udviklingsstrategi, som vedrører uddannelsesområdet.

 

Øvrige arrangementer og tiltag med fokus på erhvervsuddannelsesområdet

Region Midtjyllands uddannelsespolitik - udmønting af den regionale vækst- og udviklingsstrategi

Regionsrådet har siden 2007 haft en uddannelsespolitik og udviklingspulje til udmøntning af den regionale strategi for uddannelsesområdet. Der skal i 2015 vedtages en ny uddannelsespolitik, som skal bidrage til udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi.

 

Regionsrådet har fortsat en udviklingspulje, og i EU Strukturfondsprogrammer for 2014-2020 åbnes der for at kunne støtte blandt andet erhvervsuddannelsesområdet.

 

Regionsrådet vil i forbindelse med vedtagelsen af den regionale vækst- og udviklingsstrategi drøfte og vedtage den kommende uddannelsespolitik, herunder også en eventuel indsats i forhold til erhvervsuddannelsesområdet, således at både de regionale og de europæiske udviklingsmidler kan anvendes strategisk.

 

Regional indsats for at øge antallet af praktikpladser

Vækstforum for Region Midtjylland har iværksat et forprojekt, som har til formål at udarbejde et forslag til en regional indsats for at øge antallet af praktikpladser. Garanti for en praktikplads er afgørende for de unges valg af en erhvervsuddannelse.

 

Vækstforum vil drøfte en mulig indsats i juni 2015, og forslaget vil således kunne indgå i den samlede strategiske indsats rettet mod erhvervsuddannelsesområdet. Som baggrund for arbejdet gennemføres to analyser, som skal belyse dels de unges valg, dels praktikpladspotentialet hos de midtjyske erhvervsliv.

 

Udbudsrunde - placering af udbuddet af erhvervsuddannelser i Region Midtjylland

På baggrund af erhvervsuddannelsesreformen skal der gennemføres en udbudsrunde af samtlige erhvervsuddannelser. Det rådgivende udvalg vedrørende Regional Udvikling drøfter grundlaget for den sag, som skal forelægges regionsrådet i efteråret 2015. Her vil regionsrådet drøfte og anbefale placering af et samlet udbud af erhvervsuddannelser i Region Midtjylland.

Beslutning

Maria Skov Pedersen fra Regional Udvikling deltog under behandlingen af dette punkt.

 

Udvalget drøftede muligheden for at have et selvstændigt arrangement, som en del af Uddannelsesdebatten 2015. Uddannelsesdebatten er en pendant til folkemødet på Bornholm, men med fokus på uddannelse. I år er temaerne ”erhvervsuddannelse og praktikpladser” og ”Børns trivsel og læring”.

 

Det blev aftalt, at administrationen arbejder videre med, hvordan et konkret arrangement i forbindelse med afholdelse af Uddannelsesdebatten kunne se ud, herunder hvilken rolle udvalget kan spille.

 

Det blev samtidig aftalt, at udvalget bedes komme med input til, hvilke emner der kunne være relevante at drøfte på Uddannelsesdebatten med fokus på, at det skal give mening at borgerinddrage. Forslag til emner kunne f.eks. være praktikpladser.

 

Ole Jepsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-14

5. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.
 

Næste møde er den 6. maj 2015 og forventes at have følgende punkter:

 

  • Drøftelse af de forskellige forretningsordner for regionsrådets virke i forhold til åbenhed og inddragelse.

  • Status på de to emner, Borgerinddragelse i forhold til unges uddannelsesvalg og frivillige.

  • Drøftelse af nationalt dialogarrangement vedrørende Borgernes sundhedsvæsen i efteråret 2015

  • Drøftelse af udvalgets borgermøde i forbindelse med en besigtigelsestur i efteråret 2015.

Beslutning

Mødet i det midlertidige udvalg vedrørende borgerdialog den 6. maj flyttes til den 11. maj kl. 10-12. Der er sendt ny kalenderinvitation ud.

 

Ole Jepsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen