Udvalg Vedrørende Bæredygtig Omstilling 01. september 2016 (Referat)
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum
til
mødet i
den 1. september 2016 kl. 14:00
i Aarhus Universitetshospital, Nørrebrogade 44, 8000 Aarhus C, mødelokale, bygning 4, 1. sal
Alle medlemmer var mødt undtagen Ivar Dreyer.
Mødet blev hævet kl. 16.35.
1. Temadrøftelse om det affaldsfrie hospital (kl. 14.00-15.30)
Sagsfremstilling
Program for temadrøftelsen
Kl. 14.05-14.20 | Hvad er cirkulær økonomi, og hvilke initiativer har Region Midtjylland på området. Overblik ved Hanne Juel, leder af cirkulær økonomiteam, Regional Udvikling. |
|
|
Kl. 14.20-14.35 | Hvorfor er et samspil mellem erhvervsudvikling og en offentlig institution attraktiv for at fremme det affaldsfri hospital? Ved hospitalsdirektør Gert Sørensen, Aarhus Universitetshospital. |
|
|
Kl. 14.35-15.00 | Den Rare Mission, om arbejdet med at fremme det affaldsfri hospital ved miljøkoordinator Thomas Møller, Aarhus Universitetshospital. |
|
|
Kl. 15.00-15.15 | Det nye model projekt om nyttiggørelse af plastemballage ved Susanne Backer, nyansat projektleder for materialestrømsprojektet på Aarhus Universitetshospital. |
|
|
Kl. 15.15-15.30 | Drøftelse. Der vil også blive lejlighed til at drøfte undervejs i oplæggene. |
Beslutning
Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling fik oplæg fra administrationen omkring cirkulær økonomi, herunder baggrunden for og formålet med at gentænke produktionsmetoder og forretningsmodeller. Udvalget blev orienteret om Region Midtjyllands rolle i forhold til at hjælpe med at styrke erhvervslivets omstilling til fremtiden i forhold til bl.a. at gøre genbrug og genanvendelse af ressourcer til en god forretning.
Hospitalsdirektør Gert Sørensen, Aarhus Universitetshospital orienterede om hospitalets arbejde med bæredygtig omstilling. Der ses på, hvilke fordele og muligheder hospitalet har i forhold til fx at sætte krav til leverandørerne om genbrug og reduktion af emballage.
Miljøkoordinator Thomas Møller, Aarhus Universitetshospital orienterede udvalget om, at hospitalet har en ambition om at genbruge op til 70 % af affaldet. En målsætning som i høj grad er betinget af hospitalets og leverandørernes evne til at omstille sig til cirkulær økonomi.
Som første skridt på vejen er universitetshospitalet i gang med et projekt, som skal se på genanvendelse i hele materialestrømmen fra råmateriale til affald. Projektleder Susanne Becker, Aarhus Universitetshospital afsluttede temaoplæggene med en orientering om, hvordan projektet i løbet af tre år skal arbejde med at lave en model for øget recirkulering og værdikædesamarbejde, herunder hvordan man kan styrke samarbejdet og finde fælles forretningsmodeller blandt aktører i hele værdikæden.
Udvalget drøftede med oplægsholderne, hvordan ideerne bag cirkulær økonomi kunne udbredes og implementeres, herunder betydningen af politisk opbakning og opmærksomhed.
Ivar Dreyer var forhindret i at deltage i sagens behandling.
2. Projekt til fremme af omstilling af fjernvarmeværker til vedvarende energi
Resume
I forlængelse af 'midt.energistrategi' har administrationen udviklet et investeringsfremmende initiativ med henblik på at omstille de naturgasfyrede fjernvarmeværker til vedvarende energi. Status er, at der nu er foreløbigt tilsagn fra 24 værker med en samlet investeringsramme på ca. 470 mio. kr. Den endelige ansøgning forventes afleveret til EIB, Den Europæiske Investeringsbank, primo oktober 2016, og projektet planlægges at løbe i tre år fra projektgodkendelsen foreligger.
Udvalget er første gang orienteret om projektet den 20. april 2016.
Administrationen indstiller,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
'midt.energistrategi' peger på en række tiltag, som kan bidrage til at nå målet om 50 % vedvarende energi i Region Midtjylland. Et af dem er at omstille de naturgasfyrede fjernvarmeværker til vedvarende energikilder.
Med inspiration i CeDEPI-projektet, som også er finansieret af ELENA-ordningen, har administrationen udviklet et projekt, som er præsenteret for de interesserede relevante værker. Der har været afholdt tre informationsmøder, har været gennemført telefoninterview med alle værker, en workshop den 16. august 2016 for alle partnerne og, hvor værkerne har ønsket det, har administrationen stillet op ved bestyrelsesmøder for at fortælle om initiativet. Yderligere havde det potentielle partnerskab møde den 16. august i Herning. Ved dette møde fik projektet et navn: Renewable Energy For Emission Reduction – Central Denmark Region, forkortet: REFER-CDR.
Tilslutningen har været tilfredsstillende, og den endelige ansøgning er ved at blive skrevet i tæt samarbejde med CDEU, regionens kontor i Bruxelles. Der deltager værker beliggende i følgende kommuner: Hedensted, Herning, Ikast-Brande, Randers, Ringkøbing-Skjern, Skive og Viborg. De planlagte investeringer spænder fra 2,5 til 100 mio. kr.
Projektets overordnede hensigt er at reducere CO2-udledningen fra værkerne. Reduktionen i CO2-udledningen sker ved, at værkerne foretager investeringer i et eller flere af følgende investeringsområder: udnyttelse af spildvarme, etablering af varmepumpe, solvarmeanlæg, sæsonlager, biomasseværk, lavtemperaturanlæg, renoverer ledningsnet, etablerer transmissionsledninger mellem værker eller udvider forsyningsområdet.
Projektet bidrager til omstillingerne ved at yde et væsentligt tilskud til de konsulentarbejder, der skal gennemføres i forbindelse med investeringerne og i øvrigt ved, at der i projektet arrangeres workshops, sker effektiv vidensdeling og er fokus på fælles løsninger og øget kvalitet.
Det er en forudsætning for, at tilskuddet kommer til udbetaling, at værkerne gennemfører de udviklede anlægsinvesteringer.
Projektet organiseres med en styregruppe, hvor Region Midtjylland bestrider formandsposten, da regionen er projektejer. Ved mødet den 16. august blev værkernes repræsentanter valgt. Hvis det lykkes, at få private virksomheder med som partnere i projektet, vil blive udpeget en repræsentant herfor til styregruppen.
Partnerne skal udover at afholde udgifterne til anlægsinvesteringerne bidrage med 10 % af udgifterne til konsulentarbejderne, mens EIB betaler de 90 %. Region Midtjylland bidrager med at afholde de udgifter, som ikke kan dækkes af EIB, herunder pc, telefon, transport og andet kontorhold. Udgifterne hertil er budgetteret til 400.000 kr. fordelt over den treårige periode. Hertil kommer, at Region Midtjylland finansierer udarbejdelse af ansøgningen, hvilket forventes samlet at andrage yderligere 400.000 kr.
Det er forventningen, at godkendelsen fra EIB vil foreligge i foråret 2017. Umiddelbart herefter igangsættes projektet, der løber i tre år.
Beslutning
Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling fik en kort orientering om status på projektet omkring omstilling af fjernvarmeværker til vedvarende energi. I forlængelse af midt.energistrategi har administrationen udviklet et investeringsfremmende initiativ med henblik på at omstille naturgasfyrede fjernvarmeværker til vedvarende energi. Status er, at der nu er foreløbigt tilsagn fra 24 værker med en samlet investeringsramme på ca. 470 mio. kr. Der vil blive sendt en ansøgning til Den Europæiske Investeringsbank primo oktober 2016, og projektet forventes at løbe i tre år.
Regionsrådet orienteres endvidere om sagen på mødet den 28. september 2016.
Ivar Dreyer var forhindret i at deltage i sagens behandling.
3. Orientering om projektet Coast 2 Coast
Resume
Der gives en kort orientering om projektet Coast 2 Coast.
Administrationen indstiller,
at | orienteringen om projektet Coast 2 Coast tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
Udvalget vil få en kort status på projektet Coast 2 Coast Climate Challenge (C2C CC).
Oplæg ved chefkonsulent Rolf Johnsen, Regional Udvikling.
Beslutning
Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling fik en kort status på EU ansøgningen for projektet Coast 2 Coast.
Ivar Dreyer var forhindret i at deltage i sagens behandling.
4. Deltagelse i ENCORE-konferencen og overtagelse af præsidentskabet
Resume
Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling deltager i ENCORE-konferencen den 22.-24.september 2016. Udvalget drøfter praktiske forhold, overtagelse af præsidentskabet m.v.
Administrationen indstiller,
at | udvalgets deltagelse i ENCORE-konferencen og overtagelse af præsidentskabet drøftes. |
Sagsfremstilling
Gennemgang af praktiske forhold
- Flyafgang, transport til og fra lufthavn, logi, program
- Overtagelse af præsidentskabet i ENCORE
- Region Midtjylland vært for næste konference i 2018
- I Østrig indsamles gode idéer, tilføjelser m.m.
- Politikerne inviterer og inviteres løbende til arrangementer omkring relevante emner indenfor området
- Region Midtjylland har styringen af administrative møder hvert halve år i styregruppen
Youth Core
Forud for politikerkonferencen mødes mere end 40 unge fra regioner i Europa for at debattere emner indenfor miljøområdet. Deres arbejde munder ud i en række statements og anbefalinger til politikerne. Fra Region Midtjylland sendes to 3.g’er fra Horsens Statsskole. De unge har fået indføring i ENCORE og ungdomskonferencen og har desuden fået udleveret Vækst- og udviklingsstrategien.
Budskaber i regionens og udvalgsformandens tale
- Fakta om regionen, indbyggere, km kystlinje
- Regionens rolle i forhold til regional udvikling
- Udfordringer i regionen
- Omstilling til grøn energi
- Intensivt landbrug med fokus på lille påvirkning af vandmiljø og natur
- Vandhåndtering
- Bæredygtige byer
- M.v.
Derudover kunne der fortælles om, hvordan vi i Danmark forsøger at få flere elementer og interesser til at gå hånd i hånd (win-win). Eksempler kan være SAMSØ, hvor man kan fremhæve, hvordan øens energiregnskab, arbejdspladser og uafhængighed spiller sammen, og SPARK projektet i Aarhus, hvor sundhed, klimatilpasning, rekreation, miljø m.v. bliver samlet i et projekt.
Efter talen vises film med relevante klip og fortællinger om:
- BIOØKONOMI (herunder fødevarer)
- ENERGI OG CLEANTECH
- CIRKULÆR ØKONOMI
- KLIMATILPASNING
Beslutning
Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling drøftede udvalgets deltagelse i ENCORE konferencen i Østrig den 22.-24. september 2016, herunder praktiske forhold, afrejse, program m.v.
Ivar Dreyer var forhindret i at deltage i sagens behandling.
5. Godkendelse af mødeplan 2017
Resume
Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling skal godkende mødeplan for 2017.
Administrationen indstiller,
at | mødeplan 2017 for det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling godkendes. |
Sagsfremstilling
Møder i 2017
Udvalget skal godkende mødeplan for 2017. Der er lavet nedenstående udkast til mødeplan:
- Torsdag den 9. februar 2017 kl. 14.00-17.00
- Torsdag den 4. maj 2017 kl. 14.00-17.00
- Torsdag den 8. juni 2017 kl. 14.00-17.00
- Torsdag den 31. august 2017 kl. 14.00-17.00
- Afrapportering på regionsrådets temamøde mandag den 25. september 2017
Mødesteder kommer senere.
Beslutning
Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling godkendte følgende mødeplan for 2016 og 2017:
- 22. november 2016 kl. 13.00-16.00
- 21. februar 2017 kl. 14.00-17.00
- 4. maj 2017 kl. 14.00-17.00
- 20. juni 2017 kl. 14.00-17.00
- 30. august 2017 kl. 14.00-17.00
Ivar Dreyer var forhindret i at deltage i sagens behandling.
6. Godkendelse af referat fra mødet den 20. april 2016
Resume
Godkendelse af referat fra møde den 20. april 2016.
Administrationen indstiller,
at | referat fra mødet den 20. april 2016 godkendes. |
Sagsfremstilling
Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.
Referat fra udvalgets møde den 20. april 2016, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, er vedlagt til godkendelse.
Beslutning
Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling godkendte referatet fra mødet den 20. april 2016.
Ivar Dreyer var forhindret i at deltage i sagens behandling.
7. Gensidig orientering
Sagsfremstilling
Gensidig orientering.
Beslutning
Intet til punktet.