Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende bæredygtig omstilling
den 21. februar 2017 kl. 14:00
i Restaurant Luna, Havnen 36, 7620 Lemvig

Alle medlemmer var mødt undtagen Torben Nørregaard, der havde meldt afbud.

 

Mødet blev hævet kl. 17.00.


Sagnr.: 1-00-9-16

1. Program for mødet

Sagsfremstilling

Program for mødet:

 

Kl. 14.00-14.25

Velkomst

Borgmester Erik Flyvholm og formand for teknik- og miljøudvalget Jørgen Nørby byder velkommen og fortæller kort om klimaudfordringerne i Lemvig Kommune, og hvordan kommunen arbejder med dem.

 

 

Kl. 14.25-14.50

Klimatorium

Direktør Lars Holmegaard for Lemvig Vand og Spildevand A/S fortæller om forventningerne til Klimatorium og deltagelse i Coast to Coast Climate Challenge samt klimatorium som udstillingsvindue og katalysator for andre projekter.

 

 

Kl. 14.50-15.30

Region Midtjyllands arbejde med klimatilpasning

Region Midtjyllands indsats for koordineret og helhedsorienteret arbejde med klimatilpasning. Oplæg ved direktør Jytte Gad Lauridsen og vicekontorchef Dorthe Selmer, Regional Udvikling.

 

 

Kl. 15.30-15.50

Energiregnskaber sammen med kommunerne

Oplæg ved Louise Langbak Hansen, Regional Udvikling.

 

 

Kl. 15.50-16.00

REFER

Orientering om EU-projektet med 24 fjernvarmeværker, REFER. Oplæg ved Louise Langbak Hansen, Regional Udvikling.

 

 

Kl. 16.00-17.00

Drøftelse

Drøftelse af hvor regionen ellers kunne arbejde med at facilitere grænseoverskridende samarbejder for at fremme den bæredygtige omstilling af det midtjyske samfund.

 

 

 

Beslutning

Lemvig Kommunes arbejde med klimatilpasning

Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling fik en præsentation af borgmester Erik Flyvholm og formand for teknik- og miljøudvalget Jørgen Nørby om Lemvig Kommunes håndtering og tilgang til klimaudfordringerne. Som udgangspunkt har kommunen arbejdet ud fra devisen om økonomisk nødvendighed og politisk fællesskab.   

 

Lemvig Kommune har arbejdet med bæredygtig omstilling i mange år og har været frontløber i forhold til at forebygge og tilpasse sig til klimaforandringer. Bygning af en mur på havnen til forebyggelse af oversvømmelser i Lemvig by er blot ét af mange eksempler på, hvordan kommunen er tvunget til at finde løsninger på de klimaudforinger, kommunen har på grund af sin geografi.

 

Lemvig Kommune har også været frontløber indenfor fx grøn energi i forhold til biogasanlæg, sol- og vindenergi m.v.

 

Lemvig Kommunes vej til bæredygtig omstilling er båret af en bred politisk opbakning i byrådet. Klimaudfordringerne kræver handlinger, som giver mening for borgerne i kommunen. Og miljødagsordenen i kommunen er et fælles anliggende for byrådet og borgerne.

 

Klimatorium i Lemvig

Direktør Lars Holmegaard for Lemvig Vand og Spildevand A/S orienterede om forventningerne til et internationalt klimatorium i Lemvig. Ideen med et klimatorium er at samle og støtte den lokale og regionale erhvervsudvikling indenfor saltvandsektoren. Samtidig skal klimatoriet være et udstillingsvindue, hvor viden om vand, klimatilpasning og andre temaer skal formidles til skoler, klimaturister og erhvervsvirksomheder m.v. Forskning skal være et bærende element.

 

Region Midtjyllands arbejde med klimatilpasning

Det midlertidige udvalg fik oplæg fra administrationen om Region Midtjyllands indsats for at sikre et koordineret og helhedsorienteret arbejde med klimatilpasning.

 

Der fulgte en drøftelse af samspillet mellem kommuner og region, herunder hvordan man får øget politisk bevågenhed på håndtering af klimaudfordringerne. Projektet Coast to Coast Climate Challenge er et godt eksempel på et samarbejde mellem kommuner og region. Erfaringer og viden fra projektet vil eventuelt kunne bruges til at skabe en platform for andre samarbejder. Det kunne bl.a. være indenfor cirkulær økonomi.

 

Det blev drøftet, hvordan man i regionen kan italesætte klimaudforingerne, herunder hvordan man kan gøre klimatilpasning til en god forretning.

 

Energiregnskaber sammen med kommunerne

Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling fik oplæg fra administrationen om Region Midtjyllands arbejde med energiregnskaber. Udvalget blev præsenteret for de foreløbige tal for 2015. Der fulgte en kort drøftelse af baggrund og metoder i forhold til udarbejdelse af regnskaberne. Udvalget blev kort præsenteret for et nationalt værktøj til beregning af energiregnskaber.

 

REFER

Det midlertidige udvalg fik oplæg fra administrationen om status på EU-projektet med 24 fjernvarmeværker, REFER.

 

Torben Nørregaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-35-16

2. Region Midtjyllands indsats for koordineret og helhedsorienteret arbejde med klimatilpasning

Resume

Projektleder Dorthe Selmer, Regional Udvikling præsenterer tilblivelsen af projektet og giver et bud på effekterne. Der lægges op til drøftelser af, hvordan politikere i Region Midtjylland kan medvirke til, at klimatilpasning opnår større politisk bevågenhed.

Administrationen indstiller,

at orienteringen om projektet Coast to Coast Climate Challenge tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Region Midtjylland har sammen med en række centrale aktører i arbejdet med klimatilpasning i det midtjyske område udviklet projektet Coast to Coast Climate Challenge. Projektet er dermed bygget op over de konkrete udfordringer, som borgere, virksomheder og myndigheder kæmper med.

 

Projektleder Dorthe Selmer vil på mødet fortælle om projektets tilblivelse, det forventede forløb af den seksårige projektperiode og hvordan det midtjyske område forventes at stå efter projektafslutning. Projektet tager sigte på at rykke både aktørerne og samfundet.

 

Projektet er et eksempel på, at Region Midtjylland faciliterer et forløb for relevante aktører. Under forløbet skabes der fælles vision og målsætninger, og der tilrettelægges koordinerede handlinger. Dermed arbejdes der helhedsorienteret, og de enkelte handlinger supplerer hinanden.

 

Et kick off-arrangement er under planlægning den 30. marts 2017. Formålet med dagen er især at skabe interesse for klimatilpasning blandt politikere. Tidligere klimakommissær Connie Hedegaard er blandt talerne, og der opstilles en række messestande, dels om delprojekterne i Coast to Coast Climate Challenge, dels af interesse- og brancheorganisationer og af virksomheder med relevante produkter og koncepter. Der skulle gerne være rig lejlighed til at blive inspireret. Dorthe Selmers indlæg vil blandt andet lægge op til en drøftelse af, hvordan de regionale politikere kan understøtte, at emnet klimatilpasning opnår større politisk bevågenhed i det midtjyske område.

 

Bemærk, at "det midtjyske område" anvendes i stedet for Region Midtjylland, idet der er tre nordjyske partnere i konsortiet.

 

Læs mere om projektet: www.c2ccc.eu.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling tog orienteringen om projektet Coast to Coast Climate Challenge til efterretning.

 

Torben Nørregaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-7-16

3. Energiregnskaber sammen med kommunerne

Resume

Region Midtjylland og kommunerne er i gang med opdatering af energiregnskaber, som viser, at andelen af vedvarende energi i regionen fortsat stiger, og at det regionale mål om 50 % vedvarende energi i 2025 opfyldes med en fortsat indsats. Der er offentliggjort en ny, national energi- og CO2-beregner, som er fejlbehæftet og derfor giver forvirring om andelen af CO2 og vedvarende energi i kommunerne og regionen.

Administrationen indstiller,

at orienteringen om Region Midtjyllands samarbejde med kommunerne om udarbejdelse af energiregnskaber tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Region Midtjylland har siden 2007 udarbejdet energiregnskaber sammen med kommunerne hvert andet år. Regnskaberne er nu ved at blive opdateret med de nyeste data (2015-data). Formålet er både at måle fremdriften i omstilling til mere vedvarende energi i Region Midtjylland og kommunerne og at planlægge fremadrettede indsatser. Det er bl.a. et vigtigt redskab i forhold til implementering af den strategiske energiplanlægning i 'midt.energistrategi'. Regnskaberne indgår som et væsentligt værktøj i regionens samarbejde med kommunerne på energiområdet, hvor regionen som facilitator og koordinator bidrager aktivt til udvikling og initiering af fælles indsatser.

 

Nås det regionale mål om 50 % vedvarende energi i 2025?

Det nye regnskab viser samlet for Region Midtjylland, at andelen af vedvarende energi fortsat stiger, og at den nu udgør ca. 35 % (foreløbig beregning) af det samlede energiforbrug (inkl. varme, el, industri og transport).

Hvis det forudsættes, at omstillingen sker i samme tempo, som er realiseret fra 2007-2015, så viser en fremskrivning til 2025, at regionen til den tid lige akkurat når 50 % vedvarende energi, som er målet i den regionale vækst- og udviklingsstrategi.

 

Biomasse og vindkraft

Den vedvarende energi, som er implementeret i regionen i dag, består primært af biomasse på fjernvarmeværkerne og vindkraft på land og i mindre omfang biogas og solceller/solvarme m.v. En af udfordringerne for de kommende år bliver, at vindkraft på land vil være faldende, da mange møller er ved at være nedslidte, og der ikke sættes tilsvarende nye op. Både biogasanlæg og omstilling af fjernvarmeværkerne til biomasse samt solvarme og solceller vil fortsætte med de investeringer, der allerede er vedtaget/i gang. Den store udfordring bliver fortsat at få mere vedvarende energi på transportområdet.

 

 

Signaturforklaring figur: Elimport (VE-baseret), Jordvarme, Solenergi, Biogas, Vindenergi, Biomase, Affald.

 

Ny national energiberegner er fejlfyldt

I efteråret udgav Energistyrelsen en ny national og offentlig tilgængelig energi- og CO2-beregner. Den er desværre fejlbehæftet, bl.a. da den trækker på ikke opdaterede BBR-data.

 

På udvalgsmødet orienteres om status for den nye nationale beregner og gives et overblik over omstillingen til vedvarende energi i Region Midtjylland og samarbejdet med kommunerne.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling tog orienteringen om energiregnskaber med til efterretning.

 

Torben Nørregaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-34-71-3-16

4. REFER - EU-projekt med 24 fjernvarmeværker

Resume

Region Midtjylland har sammen med 24 naturgasfyrede fjernvarmeværker søgt om EU-midler til at bistå værkerne med omstilling til mere vedvarende energi samt at undgå voldsomme forbrugerprisstigninger. Ansøgningen blev indsendt i oktober 2016, og tilskud forventes bevilget i marts 2017. Projektet er en opfølgende indsats på den strategiske energiplanlægning 'midt.energistrategi' og er et eksempel på, hvordan regionen ved at initiere og koordinere med relevante samarbejdspartnere kan bidrage ativt til udvikling på samfundsmæssige udfordinger.

Administrationen indstiller,

at orienteringen EU-projektet REFER tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Region Midtjylland har sammen med 24 naturgasfyrede kraftvarmeværker i Region Midtjylland søgt EU om midler til at bistå værkerne med omstilling til mere vedvarende energi samt at undgå voldsomme stigninger i deres varmeforbrugerpriser. Værkerne er usikre overfor at træffe fejlinvesteringsbeslutninger og har behov for teknisk rådgivning og bistand.

 

Projektets fakta

Projektejer: Region Midtjylland, Regional Udvikling.

Projektpartnere: 24 fjernvarmeværker og 1 vandkraftværk.

Økonomi: Værkerne forventer samlet at investere for 0,5 mia. kr. de kommende 3-4 år. Vi har søgt ELENA-ordningen under den Europæiske Investerings Bank om 21 mio. kr. i støtte til rådgivning til værkerne samt lønudgifter til et projektsekretariat. Egenfinansiering fra værkerne er på 2,4 mio. kr. Regionens økonomiske bidrag er ansøgningsarbejdet samt udgifter til kontorhold i driftsfasen for et projektsekretariat.

Tidsplan: Projektet løber i 3 år med mulighed for 1 års forlængelse.

Projektstart: Vi er i positive forhandlinger med EU pt., og forventer, at projektet kan starte den 1. marts 2017.

 

Projektets effekt

  • Bidrage til opfyldelse af Region Midtjyllands vision om 50 % vedvarende energi i 2025
  • Udbrede vedvarende teknologi i fjernvarmebranchen på tværs af en hel region og dermed skabe et udstillingsvindue for effektiv omstilling til vedvarende energi, både i Danmark og EU
  • Føde ind til nye erhvervsfremme- og udviklingsprojekter i Regional Udvikling
  • Minimere varmeforbrugerprisstigninger i områder med lav gennemsnitlig husstandsindkomst
  • Branding af Region Midtjyllands indsats, også hos varmeforbrugere

 

Derudover har projektet på grund af de store investeringer en vis beskæftigelsesmæssig effekt.

 

Partnere

Kortet viser de deltagende partnere.

 

 

Regionens rolle

Udvikling af EU-ansøgningen er et eksempel på, hvordan regionen aktivt kan initiere, koordinere og udvikle i samarbejde med relevante partnere for at bidrage til at løse en fælles samfundsmæssig udfordring. I dette tilfælde udfordringen med omstilling til mere vedvarende energi samt stigende varmeforbrugerpriser fra 2019 (hvor grundbeløbet til naturgasfyrede kraftvarmeværker fra staten bortfalder). Kun ved at ansøge EU-puljen samlet er projektet kommet i en økonomisk og indholdsmæssigt interessant skala for ELENA-ordningen under den europæiske investeringsbank. Der deltager værker fra 10 kommuner i Region Midtjylland, og alle 10 kommuner har bidraget med en hensigtserklæring til projektansøgningen.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling tog orienteringen om REFER - EU-projekt med 24 varmeværker til efterretning.

 

Torben Nørregaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-9-16

5. Godkendelse af referat fra mødet den 22. november 2016

Resume

Godkendelse af referat fra møde den 22. november 2016.

Administrationen indstiller,

at referatet fra mødet den 22. november 2016 godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 22. november 2016, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, er vedlagt til godkendelse.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling godkendte referatet fra mødet den 22. november 2016.

 

Torben Nørregaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-9-16

6. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering.

Beslutning

Intet til punktet.

Tilbage til toppen