Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende bæredygtig omstilling
den 20. juni 2017 kl. 13:00
i Foulum, Blichers Alle 20, 8830 Tjele, ved hovedindgangen

Alle medlemmer var mødt undtagen Susanne Buch Nielsen og Ivar Dreyer, der havde meldt afbud.


Sagnr.: 1-33-76-3-14

1. Tema: Bioøkonomi

Sagsfremstilling

Hvad er en cirkulær og bæredygtig bioøkonomi?

Bioøkonomi handler om at udvinde værdifulde stoffer fra en hvilken som helst biologisk masse og at omdanne disse stoffer til varer, som samfundet efterspørger. De biologiske masser kan være alt fra afgrøder på marken til tang og skaldyr i havet, eller organisk affald fra fødevareindustrien eller forbrugssektoren. De værdifulde stoffer kan være bioaktive stoffer, som gavner mennesker og dyrs sundhed, fødevareingredienser, kemikalier, fibre, gasser, og næringsstoffer som kvælstof og fosfor. Stofferne indgår fx i medicin, helseprodukter, fødevarer, plastic, byggematerialer, energi og til sidst i gødning til dyrkning af ny biomasse.

 

En cirkulær bioøkonomi benytter biomasse, som er dyrket på miljøvenlig vis. Samtidig sikrer cirkulær bioøkonomi en ressourceeffektiv udnyttelse af biomassen, så intet går til spilde - hverken i forarbejdningsprocessen eller efterfølgende, når biomassen er forbrugt og er blevet til forskellige typer af organisk affald.

 

Fossile råstoffer, herunder olie og naturgas, indgår i rigtig mange af vores daglige forbrugsvarer. Med ny teknologi kan de fossile råstoffer i stort omfang erstattes af biologiske råstoffer, dvs. af biomasse. Ved at erstatte fossile råstoffer med biologiske råstoffer, kan større dele af samfundets produktion og forbrug foregå i en biologisk cyklus. Flere af de fossile råstoffer kan forblive i undergrunden. Det er bæredygtigt på lang sigt.

 

 

Hvorfor er bioøkonomien et indsatsområde i Region Midtjylland?

I Danmark er vi verdensledende i forhold til en miljøvenlig og effektiv biomasseproduktion. Samtidig er danske virksomheder - for eksempel Novozymes - verdensledende i at levere nogle af de enzymer, som skal til for at nedbryde biomassen i mindre bestanddele og udnytte den til nye og bedre produkter. Derfor vurderes bioøkonomi at kunne blive en dansk styrkeposition på linje med vind og medicinalindustri.

 

I Midtjylland ligger en tredjedel af Danmarks landbrugsproduktion. Midtjylland har samtidig en stærk fødevareindustri, mange leverandører af energiteknologi og en stor maskinindustri. Ved at satse på bioøkonomi kan regionen understøtte udvikling i alle disse sektorer samtidig: Landbruget kan øge indtjeningen ved at sælge flere værdifulde fraktioner af biomassen, og landbruget kan i stigende grad forsyne sig selv med foderprotein. Der er behov for håndværks- og maskinindustrien til at udvikle produktions- og procesudstyr, som forarbejder biomassen. Energi- og fødevareindustrien kan udvikle nye biobaserede produkter, der reducerer klimapåvirkning eller øger dyrevelfærd og folkesundhed.

 

Store midtjyske virksomheder som Arla, Danish Crown og KMC er allerede udviklede til at være bioraffinaderier, hvor råvarens fulde potentiale udnyttes effektivt. Fx kommer 25 % af Arlas indtjening i dag fra deres ingrediensforretning. Til gengæld har mange små og mellemstore virksomheder behov for en hjælpende hånd for at få del i bioøkonomien. Region Midtjyllands indsats understøtter innovation i de små og mellemstore virksomheder.

 

Besøgsmål

Udvalget besøger Center for Cirkulær Bioøkonomi på Aarhus Universitet. Centret rummer en række forskningsplatforme, herunder også test- og forsøgsfaciliteter til raffinering af biomasse. Med udviklingsmidler fra Region Midtjylland får små og mellemstore virksomheder mulighed for at indgå i videnssamarbejder med universitetet om ny produktudvikling.

 

Udvalget hører også om Blå Biomasse A/S, som er en ny virksomhed, der producerer blåmuslinger i Limfjorden. Virksomheden har indgået en aftale med verdens næststørste lakseproducent om at aftage bioraffineret foder baseret på blåmuslingerne. Foderet har en miljøprofil, som kan give merpris for laksen på verdensmarkedet.

 

TIDSPLAN

 

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling fik en kort præsentation af Foulum, herunder historie, udfordringer og visioner for fremtiden.

 

Udvalget blev efterfølgende vist rundt på center for cirkulær bioøkonomis test- og forsøgsfaciliteter. Udvalget blev præsenteret for forsøg med at udvinde protein fra græs. Protein er en vigtig ressource i fremtidens fødevarer, og udvalget blev orienteret om, hvordan man på Foulum forsker i cirkulær bioøkonom.

 

Udvalget fik efterfølgende et oplæg om brug af muslinger som biomasse. Virksomheden Blå Biomasse producerer muslinger til fødevarer og foder. Udvalget drøftede udfordringer og muligheder i forhold til den miljøvenlige produktion af blå biomasse.

 

Endelig fik udvalget et oplæg om Region Midtjyllands arbejde med bioøkonomi. Udvalget drøftede betydningen af politisk fokus på området, herunder muligheden for at markedsføre Region Midtjylland som en protein-provins.

 

Susanne Buch Nielsen og Ivar Dreyer var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-34-71-4-14

2. Orientering om opfølgning på strategi for samfundsansvar og bæredygtighed

Resume

Som opfølgning på udvalgets temadrøftelse om samfundsansvar og bæredygtighed har administrationen konkretiseret, hvordan der kan arbejdes videre på affaldsområdet og på indkøbsområdet, som er de to områder, hvor regionen har de bedste muligheder for en styrket indsats.

 

På affaldsområdet kan der ske en erfaringsudveksling mellem hospitalsenhederne, og der kan hentes inspiration udefra til afdækning af mulighederne for at øge genanvendelsen. Derefter forventes der at være grundlag for at opstille konkrete mål og handlingsplaner på området.

 

På indkøbsområdet kan der skabes et bedre overblik over de forskellige varegruppers miljøpåvirkning og udvikles et redskab til prioritering af indsatsen.

 

Såfremt det årlige grønne regnskab for regionen udbygges til også at omfatte udledningen af klimagasser, affaldshåndtering og udledning af miljøproblematiske stoffer, vil det styrke den samlede opfølgning på resultaterne af indsatsen.

Administrationen indstiller,

at det tages til efterretning, at der kan arbejdes videre med affalds- og indkøbsområdet for at skabe grundlag for en prioriteret, styrket indsats, og

 

at det tages til efterretning, at regionens årlige grønne regnskab for eftertiden kan udbygges til også at omfatte udledning af klimagasser, affaldshåndtering og udledning af miljøproblematiske stoffer. 

Sagsfremstilling

Affaldsområdet

Hospitalerne producerer store mængder affald, som for størstedelens vedkommende sendes til forbrænding. På forbrændingsanlæggene udnyttes energien i affaldet, men som en mere bæredygtig løsning kunne en større del af affaldet sorteres fra og sendes til genanvendelse. En foreløbig opgørelse viser, at ca. 75 % af affaldet sendes til forbrænding, 8 % til specialbehandling og 17 % til genanvendelse.

 

Der kan indledningsvis skaffes et mere detaljeret overblik over affaldssorteringen og genanvendelsen på de enkelte hospitaler med henblik på sammenligning af og erfaringsudveksling mellem hospitalerne. Endvidere kan der indhentes inspiration udefra. På længere sigt kunne der eventuelt opstilles konkrete mål for genanvendelse af affaldet.

 

Indkøb

Analyser fra andre danske regioner og fra udlandet viser, at indkøb af varer og tjenesteydelser til hospitalerne bidrager med et betydeligt klimafodaftryk. 80 % af hospitalernes klimafodaftryk kan henføres til indkøbsområdet.

 

Regionen yder allerede en indsats på indkøbsområdet, bl.a. gennem medlemsskabet af "Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøb". Men der eksisterer ikke et prioriteringsværktøj, som ud fra bl.a. de mest betydende varegruppers klimafodaftryk og indhold af miljøproblematiske stoffer vil kunne danne grundlag for en målrettet indsats. Et prioriteringsværktøj vil kunne medvirke til, at regionen yder sin indsats, hvor regionens miljøpåvirkning er størst.

   

Indsatsen kunne bl.a. omfatte, at indkøbte varegrupper i alle led i værdikæden gennemgås for klimafodaftryk og andre miljømæssige forhold. Og at der udarbejdes en oversigt over de væsentligste varegruppers miljøpåvirkning som grundlag for prioritering af det videre arbejde.

 

Opfølgning på indsatsen

Regionen udarbejder hvert år et grønt regnskab med fokus på forbrug af energi og vand samt affaldsproduktion. Det grønne regnskab, som fremlægges i regionsrådet, udarbejdes bl.a. med henblik på at følge op på strategien for samfundsansvar og bæredygtighed og kan hensigtsmæssigt fortsat være den tilbageværende statusredegørelse.

 

For fremtiden kan det grønne regnskab også rumme en opgørelse af udledningen af klimagasser, genanvendelse af affald og andre relevante miljømæssige forhold. 

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling fik oplæg fra administrationen om, hvordan man kan arbejde med bioøkonomi indenfor affaldshåndtering og indkøb. Genbrug af affald kan blive en god forretning. Mængden og brugen af f.eks. plastikaffald blev drøftet, herunder samarbejde med leverandørerne i forhold til genbrug af emballagen m.v.

 

Udvalget drøftede efterfølgende, hvordan man kan arbejde med mål for cirkulær økonomi f.eks. i målbilledet for Regional Udvikling, Vækst- og Udviklingsstrategien og det grønne regnskab.

 

Susanne Buch Nielsen og Ivar Dreyer var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-9-16

3. Drøftelse af udkast til udvalgets anbefalinger

Resume

Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling afrapporterer sine anbefalinger til regionsrådet. Der er udarbejdet et udkast til rapport, som udvalget skal drøfte. Rapporten godkendes på udvalgets sidste møde i august 2017.

 

Udvalget præsenterer sine anbefalinger på regionsrådets temamøde den 25. september 2017.

Administrationen indstiller,

at udkast til udvalgets anbefalinger drøftes.

Sagsfremstilling

Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling blev nedsat af regionsrådet den 16. december 2015.

 

Udvalgets formål er at bidrage med indspark til regionsrådets Vækst- og udviklingsstrategi, herunder anbefalinger i forhold til den bæredygtige omstilling, som er et af hovedområderne i Vækst- og udviklingsstrategien. Udvalget har i funktionsperioden primært beskæftiget sig med strategisk energiplanlægning, cirkulær økonomi og klimatilpasning.

 

Udvalget har undersøgt den bæredygtige omstilling i Region Midtjylland og har dels fået en bred indsigt i igangværende tiltag og dels undersøgt, hvilke udfordringer og potentialer for bæredygtig omstilling, der er i Region Midtjylland.

 

Udvalget har holdt ni møder, herunder et fælles møde med det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling. Møderne er blevet holdt på skiftende lokaliteter bl.a. med oplæg fra mødestedernes værter. Udvalget har herigennem fået en bred indsigt og ligeledes deltaget i ENCORE-konferencen i september 2016 i Østrig, hvor Region Midtjylland bl.a. fik overdraget præsidentskabet for ENCORE-konferencen 2018, som holdes i Herning.

 

Udkast til udvalgets anbefalinger er vedlagt som bilag. Det bemærkes, at rapporten først offentliggøres på regionens hjemmeside, når udvalget har endelig godkendt den.

 

Proces

  • Udvalgsmøde den 30. august 2017. Rapporten godkendes af udvalget.
  • Regionsrådets teamamøde den 25. september 2017. Udvalget præsenterer sine anbefalinger for regionsrådet.
  • Regionsrådsmøde den 27. september 2017. Rapporten godkendes af regionsrådet. 

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling drøftede udkast til udvalgets anbefalinger til regionsrådet. Det blev besluttet at indsætte udvalgsformandens forslag til indledning til rapportens afsnit om anbefalinger.

 

Derudover blev det besluttet, at udvalgsmedlemmerne sender eventuelle ændringer og forslag til rapporten til udvalgssekretæren senest den 14. august 2017. Udvalget behandler et endelig udkast til rapport på udvalgets sidste møde den 30. august 2017.

 

Udvalget drøftede endvidere den politiske udvalgsstruktur, herunder samspillet og balancen mellem de midlertidige og de rådgivende udvalg. Der skal fokus på, at opgaverne for de forskellige udvalg supplerer og ikke overlapper hinanden.

 

Susanne Buch Nielsen og Ivar Dreyer var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-9-16

4. Godkendelse af referat fra mødet den 4. maj 2017

Resume

Godkendelse af referat fra møde den 4. maj 2017.

Administrationen indstiller,

at referatet fra mødet den 4. maj 2017 godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 4. maj 2017, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, er vedlagt til godkendelse.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling godkendte referatet fra mødet den 4. maj 2017.

 

Susanne Buch Nielsen og Ivar Dreyer var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-9-16

5. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering.

Beslutning

Intet til punktet.

Tilbage til toppen