Abonnér

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende bæredygtig omstilling
den 4. maj 2017 kl. 13:00
i Regionshospitalet Viborg, Heibergs Alle 4, 8800 Viborg, mødelokale 24 ved hovedindgangen

Alle medlemmer var mødt, undtagen Susanne Buch Nielsen og Ivar Dreyer, som havde meldt afbud.

 

Mødet blev hævet kl. 15.40.


Sagnr.: 1-34-71-4-14

1. Tema: Strategi for samfundsansvar og bæredygtighed 2016-2019 (kl. 13.00-14.30)

Sagsfremstilling

I december 2015 vedtog regionsrådet den gældende Agenda 21-strategi 'Samfundsansvar og bæredygtighed 2016 - 2019'. Strategien indeholder 13 målsætninger med tilhørende handlinger inden for energi, miljø, vand, affald, klimasikring, sundhed og socialt ansvar, der skal medvirke til at løfte regionen i en bæredygtig retning.

 

Af vedlagte notat fremgår en vurdering af strategiens implementering i Region Midtjylland som virksomhed med hovedvægt på energi- og miljøforhold. Notatet er baseret på møder med nøglepersoner på regionens hospitaler, afdelinger og regionens egne virksomheder med indflydelse på regionens miljøpåvirkninger, herunder energiforbrug.

 

Der findes ikke noget samlet billede af regionens miljøpåvirkninger, fx et klimaregnskab. Det, som kommer nærmest, er regionens årlige grønne regnskab, hvoraf det fremgår, at regionen har et ikke ubetydeligt ressourceforbrug i form af energi- og vandforbrug samt affaldsproduktion.

 

Det fremgår således af regionens grønne regnskab for 2016, at

  • elforbruget svarer til ca. 25.000 husstandes forbrug
  • varmeforbruget svarer til 6-7.000 husstandes forbrug
  • vandforbruget svarer til 3-4.000 husstandes forbrug
  • affaldsproduktionen svarer til ca. 11.000 husstandes produktion.

 

Det fremgår endvidere af regionens grønne regnskab, at hospitalerne står for over 90 % af regionens direkte forbrug af energi og vand. Hospitalerne har således et stort energiforbrug og bidrager derved til en væsentlig del af regionens samlede klima-fodaftryk.

 

Ud fra udredninger, gennemført af andre regioner, kan det imidlertid konstateres, at indkøb af varer og tjenesteydelser også bidrager med et betydeligt klima-fodaftryk.

 

Som det fremgår af vedlagte notat, gennemføres der på regionens hospitaler en omfattende indsats for at begrænse energiforbruget. Det er en indsats, der bør videreføres, og som ikke i øjeblikket vurderes at kræve yderligere overordnede initiativer.

 

Regionen yder også på indkøbsområdet, bl.a. gennem medlemsskabet af "Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøb", en stor indsats for at fremme bæredygtige indkøb. Men der kunne her savnes et prioriteringsværktøj, som ud fra bl.a. de mest betydende varegruppers klima-fodaftryk og indhold af miljø- og sundhedsskadelige stoffer kunne danne grundlag for en målrettet indsats.

 

Som nævnt, producerer hospitalerne også store mængder affald, som for størstedelens vedkommende sendes til forbrænding. På forbrændingsanlæggene udnyttes energien i affaldet, men det kunne som en mere bæredygtig løsning undersøges nærmere, om en større del af affaldet kunne sorteres fra og sendes til genanvendelse.

  

Samlet set vurderes det, at der inden for rammerne af den nuværende Agenda 21-strategi kan arbejdes mere målrettet med især affaldsområdet og indkøb af varer og tjenesteydelser.

 

På affaldsområdet kan der indledningsvis skaffes et mere detaljeret overblik over affaldssorteringen og genanvendelsen på de enkelte hospitaler med henblik på sammenligning af og erfaringsudveksling mellem hospitalerne. På længere sigt kunne der eventuelt opstilles konkrete mål for genanvendelse af affaldet.

 

Et detaljeret grundlag for prioritering af indsatsen på indkøbsområdet kunne med fordel etableres. På baggrund heraf vil der kunne opstilles en handlingsplan for udfasning af eller fastlæggelse af skærpede bæredygtighedskrav til indkøbte varer og tjenesteydelser.

 

På mødet vil teknisk chef Stig Tofteberg, Hospitalsenheden Midt, fortælle om implementering af Agenda 21-strategien i praksis med hovedvægt på energiområdet.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling fik oplæg fra administrationen omkring Agenda 21, herunder hvilke udviklingsmuligheder der er inden for bl.a. genanvendelse og affaldsproduktion, energiforbrug, vandforbrug, spildevandsudledning, bæredygtige indkøb m.v.

 

Udvalget drøftede, hvordan man kan måle effekten af alle de indsatser, der er sat i gang. Derudover drøftede udvalget erfaringsudveksling inden for fx energirenovering og affaldshåndtering på tværs af hospitaler, regioner m.v. Det blev aftalt, at der på mødet den 20. juni 2017 skal være et dagsordenspunkt om muligheder indenfor måling af og opfølgning på Region Midtjyllands indsatser inden for bæredygtig omstilling. De områder, der i første omgang skal vurderes nærmere, er affaldsområdet og bæredygtige indkøb.

 

Efterfølgende blev udvalget præsenteret for, hvordan Hospitalsenhed Midt arbejder med bæredygtig omstilling, bl.a. om hvordan enheden bruger ESCO-modellen til energirenovering. Udvalget blev præsenteret for et konkret ESCO-projekt, herunder potentialer, proces, resultater, økonomi m.v. Samarbejde mellem enheden og Viborg fjernvarme i forhold til udnyttelse af overskudsvarme, fjernkøl m.v. blev også nævnt.

 

Udvalget blev også præsenteret for hospitalsenhedens arbejde med genbrug af affald, håndtering af spildevand m.v.   

 

Udvalget fik efterfølgende en rundvisning på hospitalet.

 

Susanne Buch Nielsen og Ivar Dreyer var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-51-71-2011-08

2. ENCORE politisk konference i 2018

Resume

ENCORE er et netværk blandt europæiske regioner, hvor embedsmænd og politikere gennem tætte kontakter mødes og udvikler den miljøpolitiske dagsorden i EU gennem dialog regionerne imellem og med EU’s relevante direktorater.

 

For Region Midtjylland er ENCORE en politisk mulighed for at møde andre europæiske regionale politikere fra miljøområdet og for administrationen en mulighed for at udvikle opgaverne fagligt og knytte bånd, der kan anvendes fx i regi af ansøgninger til EU’s udviklingsfonde. Mellem konferencerne arbejder embedsmænd i netværk, der typisk består af fagfolk, gennem styregruppemøder og virtuelle netværk.

 

Region Midtjylland er vært ved næste konference, som holdes i Herning fra den 20.-22. september 2018.

Administrationen indstiller,

at udvalget drøfter oplæg til forarbejder og format for ENCORE-konferencen den 20.-22. september 2018.

Sagsfremstilling

På ENCORE-konferencen i Østrig overtog Region Midtjylland præsidentskabet for ENCORE i samarbejde med Korinth, Østrig. Præsidentskabet indbefatter blandt andet, at Region Midtjylland er vært ved næste konference. Konferencen afholdes i Herning fra den 20.-22. september 2018. Forud for ENCORE-konferencen holdes en såkaldt YouthCore-konference. Dette er en ungdomskonference, hvor en række studerende samles og drøfter de emner, som politikerne på ENCORE-konferencen skal drøfte. De studerende udarbejder en deklaration til politikerne. Deklarationen er en beskrivelse af de udfordringer, som de unge ser inden for udvalgte områder. Deklarationen har til formål at danne grundlag for drøftelserne på selve ENCORE-konferencen.

 

På udvalgsmødet den 22. november 2016 drøftede udvalget egne erfaringer med deltagelse i konferencen i Østrig og fik et oplæg fra to studerende fra Horsens statsskole, Lina Pahl og Katrine Hell Hansen, om deres erfaringer med deltagelse i Youthcore-konferencen.

 

Her følger de konklusioner, som er inddraget i oplægget:

 

  • Der er behov for et mere engagerende format på konferencen, hvor man ikke går for dybt i den tekniske materie om fx EU-reguleringer,
  • Politikere skal have bedre mulighed for at forberede sig og lære de andre i lokalet at kende, fx gennem en "Blå bog" over deltagerne,
  • Der må gerne være nogle spændende ekskursioner undervejs, så der opnås lidt større variation i programmet,
  • Der må gerne være et mere intenst samspil mellem politikere og de unge undervejs i selve konferencen.

 

Administrationen har udarbejdet vedhæftede køreplan frem mod konferencen i Herning (Roadmap Encore 2018).

 

Administrationen har fremlagt køreplanen og dens idéer for styregruppen for ENCORE-samarbejdet ved et møde i Bayern-regionen i februar 2017. Styregruppen var begejstret for de nye tanker og fokuseringen af arbejdet på tre temaer, der er aktuelle netop nu i Europa:

 

  • Reduktion i udledning af klimagasser og klimatilpasning til et fremtidigt klima,
  • Cirkulær økonomi inkl. bioøkonomi,
  • Ecosystem services (bred betegnelse for naturbeskyttelse og arbejdet med at bevare økosystemernes robusthed overfor ændringer).

  

Forberedelse af konferencen

I overordnede træk ser arbejdet frem mod konferencen således ud:

 

De deltagende Europæiske regioner udarbejder en analyse af hvilke barrierer og succeser, de oplever, når de arbejder med de tre temaer nævnt ovenfor. Dette arbejde kan også bruges løbende i forbindelse med international netværksdannelse.

 

Der udarbejdes en blå bog over deltagerne, gerne med billede og politiske interesseområder (for politikere) som inspiration til at bygge netværk under konferencen. For teknikere angives deres tekniske ekspertise områder.

 

Der laves korte videointerview med deltagende regionale politikere, der tjener som inspiration og motivation forud for konferencen. Interviews suppleres med billedmateriale fra de lokale regioner (udarbejdes af de respektive regioners kommunikationsafdelinger).

 

YouthCore-konferencen den 16.-20. september 2018

YouthCore-deltagerne (forventet omkring 50 unge fra hele Europa) arbejder med hvordan de ser muligheder for at overkomme barrierer for at realisere gevinster indenfor de tre temaer. Input til ENCORE-konferencen forberedes.

 

ENCORE-konferencen den 20.-21. september 2018

Torsdag aften den 20. september afvikles en reception med deltagelse af såvel politikere og unge fra YouthCore-arbejdet. Præsidenten for ENCORE (en regionsrådspolitiker fra Region Midtjylland) byder velkommen. Den blå bog udleveres med velkomstmaterialet, og der vises filmpremiere på sammenklip af politiske barrierer og succeser indsamlet undervejs i forarbejdet.

 

Fredag indledes med en officiel åbning af konferencen klokken 9.00. Herefter arbejdes med de tre temaer på skift frem til frokost ud fra følgende overskrifter:

Regionale hovedbarrierer og succeser præsenteres, de unges bud på løsninger præsenteres, måske et enkelt kort ekspertindlæg (ikke tungt, men inspirerende), politiske observationer, betragtninger og inspirationer.

 

Efter frokost arbejdes frem til ca. klokken 14.30 med det formelle stof. Underskrivelse af deklarationer, overdragelse af præsidentskabet til Irland m.v.

 

Herefter arrangeres en bustur til spændende steder frem mod aftensmad, der indtages på et seværdigt sted, fx Vosborg. Formålet er at vise regionen frem og give deltagerne et godt indtryk af Danmark.

 

Ekskursion lørdag den 22. september 2018 - Der afvikles ekskursion til Lemvig og Klimatoriet for at fortælle om vores indsats i klimatilpasningsarbejdet og Coast2Coast. Dette kunne kombineres med en sejltur på Limfjorden.

 

Der afsluttes omkring klokken ca. 14 ved at køre deltagerne til hotellet eller Billund efter behov.

 

Økonomi

Det foreløbige overslag over udgifterne til konferencen anslås som følger:

 

 

Det skal understreges, at der vil forekomme tilpasninger i takt med, at man indgår konkrete aftaler med eksterne parter og konferencen detailplanlægges. Regionsrådet vil på et senere tidspunkt få en bevillingssag vedrørende finansiering af konferencen.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling drøftede udkast til program for ENCORE-konferencen den 20.-22. september 2018.

 

Susanne Buch Nielsen og Ivar Dreyer var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-35-16

3. Status og opfølgning på C2C CC

Resume

Projektet Coast to Coast Climate Challenge (C2C CC) er nu officielt igangsat. Det skete ved et arrangement i Kongrescentret i Herning den 30. marts 2017. Delprojekterne, som gennemføres med de mange partnere, er ligeledes sat i gang, så der foregår aktiviteter i hele regionen på mange fronter indenfor klimatilpasning. Det første besøg fra EU's revisorer har været afholdt, og det er nu afklaret, at det administrative setup opfylder kravene. En række af de projekter, som ifølge EU-programmet skal udvikles i tilknytning til C2C CC er ligeledes på vej.

Administrationen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Ved udvalgsmødet den 21. februar 2017 i Lemvig blev udvalget blandt andet orienteret om, at et kickoff-arrangement var under planlægning. Et væsentligt formål var mobilisering af politikerne i regionen - både de lokale og de regionale. Udvalget gav enkelte anbefalinger til, hvorledes mobiliseringen af politikere kan styrkes. Herunder at skabe møder på tværs af geografier med fælles udfordringer, møder med virksomheder og folk, der konkret arbejder med emnet, samt aktiv stillingtagen til, hvordan regionen kan understøtte de lokale initiativer for derved at skabe større sammenhæng.

 

Kickoff-arrangement den 30. marts 2017

Kickoff-arrangementet blev afholdt den 30. marts 2017 og var tilrettelagt med en række forskellige indlæg og bemandede messestande med delprojekterne, rådgivere, virksomheder mv. Ca. 300 mennesker deltog i arrangementet, og standene blev besøgt flittigt i hele åbningstiden. Det må konkluderes, at formen fungerede tilfredsstillende.

 

Partnerskabsmøde den 29. marts 2017 

Den 29. marts blev der afholdt partnerskabsmøde blandt de 31 partnere. På denne dag fremlagde to af delprojekterne, hvad de aktuelt arbejdede med, og der blev gennemført 4 workshops om henholdsvis fælles udbud, kommunikation, Videnkomité og økonomi. I øvrigt blev givet anbefalinger fra vore monitorer, som havde været på første monitoreringsbesøg den 28. marts 2017. Det gav mulighed for at tydeliggøre de krav og forventninger, man stiller til partnerskabet som forudsætning for, at tilskuddet kan udbetales.

 

Af arbejdet i de nævnte workshops følger, at der nu udarbejdes en fælles kommunikationsstrategi, og at der arbejdes med fælles udbud. Ved det kommende styregruppemøde den 31. maj 2017 behandles kommissorium for Videnkomitéen, ligesom det drøftes, hvilke emner der skal arbejdes videre med i ph.d.-studier.

 

EU-revision den 28. marts 2017

I forbindelse med afrapporteringen overfor revisorerne/monitorerne står det klart, at der er fin aktivitet i delprojekterne. Der er dog behov for at flytte rundt på enkelte aktiviteter i forhold til, hvad der er beskrevet i ansøgningen. Det administrative setup er tilfredsstillende.

 

Projekter i tilknytning til C2C CC 

Det er et krav til integrerede projekter under LIFE-programmet, at der skal udvikles en række kompletterende projekter i tilknytning til C2C CC. I ansøgningen var oplistet kendte projekter som TopSoil, som har Region Midtjylland som leadpartner. Efter projektstart er flere projekter på vej. Enkelte blev omtalt for det udvalget det udvalgsmødet i Lemvig, hvor Lemvig Forsyning er leadpartner, nemlig "Geofysik i filtre" og "Regn med Thyborøn" - 2 projekter der har opnået bevilling.

 

Styregruppemøde den 16. marts 2017

Styregruppen holdt sit første møde den 16. marts 2017. På mødet blev kommissoriet vedtaget, og der blev lagt mødeplan for fase 1 (årene 2017 og 2018). Styregruppens sammensætning kan ses på projekthjemmesiden under styregruppen.

 

Følg med her - C2C CC har sin egen hjemmeside på www.c2ccc.eu. På forsiden er blandt andet linket til en kort film med indtryk fra den 31. marts 2017 i Kongrescentret i Herning. 

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling tog orienteringen om Coast to Coast Climate Challenge projektet til efterretning.

 

Susanne Buch Nielsen og Ivar Dreyer var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-9-16

4. Godkendelse af referat fra mødet den 21. februar 2017

Resume

Godkendelse af referat fra møde den 21. februar 2017.

Administrationen indstiller,

at udvalget godkender referat af mødet den 21. februar 2017.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 21. februar 2017, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, er vedlagt til godkendelse.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig omstilling godkendte referatet fra mødet den 21. februar 2017.

 

Susanne Buch Nielsen og Ivar Dreyer var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-9-16

5. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering.

Beslutning

Intet til punktet.

Tilbage til toppen