Dagsordener og referater for udvalg vedrørende kræft
til
mødet i
den 1. marts 2016 kl. 13:30
i mødelokale F1, stuen, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg
Alle medlemmer var mødt.
Jørgen Nørby mødte kl. 14.30 under behandlingen af punkt 2.
Mødet blev hævet kl. 16.30.
Pkt. | Tekst |
1 | Drøftelse af kommissorium og arbejdsplan |
2 | Oplæg om epidemiologi |
3 | Oplæg om fremtiden inden for kræftbehandling |
4 | Oplæg om regeringens kræftplan |
5 | Opsummering på mødet |
6 | Eventuelt |
1. Drøftelse af kommissorium og arbejdsplan
Resume
Regionsrådet har den 16. december 2015 vedtaget et kommissorium for det midlertidige udvalg vedrørende kræft. Kommissoriet og udkast til arbejdsplan for funktionsperioden drøftes i udvalget.
Direktionen indstiller,
at | kommissoriet for det midlertidige udvalg vedrørende kræft godkendes, og |
at | arbejdsplanen for funktionsperioden indtil 31. december 2017 godkendes. |
Sagsfremstilling
Regionsrådet vedtog på sit møde den 16. december kommissoriet for det midlertidige udvalg vedrørende kræft. Kommissoriet er vedlagt som bilag. I forlængelse heraf er der udarbejdet et udkast arbejdsplan for udvalgets funktionsperiode, der strækker sig til den 31. december 2017. Denne er også vedlagt som bilag.
Beslutning
Det midlertidige udvalg vedrørende kræft godkendte kommissoriet.
I forhold til udkastet til arbejdsplan aftalte udvalget, at mødet den 12. maj rykkes, og at man ikke skal afholde møde på Gudenå Hospice, da regionsrådet tidligere har besøgt dette hospice. Mødet ønskes i stedet afholdt i Viborg
John G. Christensen meldte afbud til mødet den 13. september.
Udvalget foreslog, at man i løbet af funktionsperioden drøfter ”Second Opion”. Der var endvidere ønske om, at der er fokus på komorbiditet og patienttyper. Med hensyn til patienttyper – vil administrationen løbende sikre sig, at de forskellige oplægsholdere har fokus på dette. Komorbiditet blev endvidere drøftet i forbindelse med dagens oplæg af Mette Nørgaard og vil formentlig også være en del af initiativerne i kræftplan IV.
Udvalget vil løbende melde ind med ønsker til emner til møderne i udvalget.
Den reviderede mødeplan drøftes på næste møde i udvalget.
Jørgen Nørby var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
2. Oplæg om epidemiologi
Sagsfremstilling
Udvalget vil blive introduceret til epidemiologien på kræftområdet.
Først vil overlæge Mette Nørgaard, Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, introducere udvalget for forekomsten af kræft i Danmark. Derudover vil udvalget få indblik i, hvilke områder regionen ligger højt på overlevelse, og hvor der er plads til forbedringer.
Overlæge og klinisk lektor, Erik Jakobsen, Leder af Dansk Lunge Cancer Register, Odense Universitetshospital, vil efterfølgende præsentere udvalget for Lungecancerbasen, og hvilken viden vi kan få om kræft ud fra denne.
Beslutning
Overlæge og Ph.d. Mette Nørgaard, Klinisk Epidemiologisk Afdeling Aarhus Universitet, præsenterede udvalget for nøgletal og udfordringer på kræftområdet.
Mette Nørgaard viste blandt andet resultaterne fra en undersøgelse vedrørende kræftpatienter og komorbiditet.(komorbiditet betyder, at kræftpatienten også har andre sygdomme). 10 % af kræftpatienterne har mindst tre andre sygdomme ud over deres kræftsygdom. 30 % har mellem 1-2 sygdomme. Det viser sig, at patienterne med høj grad af komorbiditet, inden for visse kræftsygdomme, ikke får den samme gavn af overlevelsesindsatsen som kræftpatienter, der ikke fejler andre ting. Eksempelvis er et års overlevelsen for patienter med tyktarmskræft 76 % for patienter uden komorbiditet, mens den for patienter med mindst
tre eller flere andre sygdomme er 44 %.
En anden undersøgelse som Klinisk Epidemiologisk afdeling har udarbejdet viser, at brugere af antidepressiv medicin har større sandsynlighed for at dø inden 30 dage efter tyktarmsoperation end patienter, som ikke anvender antidepressiva. Der forskes fortsat i forklaringer herpå.
Mette Nørgaard viste endvidere eksempler på, hvor Danmark i forhold til de øvrige nordiske lande er placeret med hensyn til fem års overlevelse for visse kræftformer.
Oplægget er vedlagt referatet.
Overlæge og klinisk lektor, Erik Jacobsen, Lungecancerdatabasen Odense Universitetshospital, introducerede udvalget for arbejdet i Lungecancerdatabasen. Lungekræft udgør i Danmark 24 % af alle kræftdødsfald. 95 % af personer med lungekræft er rygere eller tidligere rygere. Lungekræft koster årlig 2 mia. kr. i sygehusudgifter alene.
I forhold til lungekræft påpegede Erik Jacobsen, at det er altafgørende, at diagnosen stilles tidligt. Jo tidligere diagnosen stilles, jo større chance for at kræften kan opereres væk. I dag opdages kræften desværre oftest for sent til, at man kan operere. Derfor er det kun 30 % af lungekræftpatienterne, der modtager kurativ behandling. De resterende modtager alene palliativ eller ingen behandling.
Erik Jacobsen viste i sit oplæg, at overlevelsesprocenten for lungekræftpatienter er steget markant de seneste 15 år. Dette skyldes, at flere patienter kan opereres fordi de findes tidligere. Danmark ligger dog fortsat dårligere end Norge og Sverige for så vidt angår overlevelsen.
Undersøgelsen viser imidlertid også, at det ikke har betydning for overlevelsen, om der går 25 dage eller 45 dage fra diagnosen er stillet til der opereres.
Samtidigt kunne Erik Jakobsen vise, at regionerne kunne præstere bedre i forhold til den tid, der går fra diagnosen er stillet, til patienten får strålebehandling eller kirurgi. Netop for de patienter, der skal have strålebehandling er det afgørende, at de får denne behandling så hurtigt som muligt.
Udvalget bad på den baggrund administrationen om til næste møde at redegøre for, hvorfor patienter venter på strålebehandling, idet der i Region Midtjylland gennem flere år har været tilstrækkelig strålekapacitet.
Oplægget er vedlagt referatet.
3. Oplæg om fremtiden inden for kræftbehandling
Sagsfremstilling
Ledende overlæge Torben Falck, Molekylær Medicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, vil give sit bud på, hvad fremtiden inden for kræftbehandling byder på, og hvilke forskningsmæssige fremskridt vi kan forvente.
Beslutning
Ledende overlæge, Torben Falck Ørntoft, Molekylær Medicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, gav med sit oplæg udvalget indsigt i, hvordan man i fremtiden vil kunne segmentere borgere ud fra blodprøver, så man kan fokusere indsatsen på de borgere, der har øget risiko for eksempelvis kræft. Med denne nye screeningsmetode forventede Torben Falck Ørntoft, at man kan reducere behovet for biopsier med op til 30 %.
Med samme metode vil man efter operation kunne afsløre, om kræften er helt væk.
Torben Falck Ørntoft pointerede, at man på med molekylær screening vil kunne sikre, at man giver den medicin, der har den bedste effekt på den konkrete patient. Således vil man både spare penge og gøre behandlingen bedre for den enkelte patient.
Oplægget er vedlagt referatet.
4. Oplæg om regeringens kræftplan
Sagsfremstilling
Konstitueret vicedirektør Rikke Skou, Sundhedsplanlægning, vil præsentere udvalget for det kommende arbejde med regeringens kræftplan IV.
Beslutning
Vicedirektør Rikke Skou Jensen gennemgik kort processen for regeringens kommende Kræftplan IV. Udvalget vil løbende blive holdt orienteret om arbejdet med Kræftplanen.
Udvalget udtrykte en ambition om at påvirke, hvordan den endelige kræftplan vil blive ført ud i livet i Region Midtjylland.
Oplægget er vedlagt referatet.
5. Opsummering på mødet
Resume
Opsummering på mødets oplæg og drøftelser.
Direktionen indstiller,
at | udvalget opsummerer på mødets oplæg og drøftelser. |
Sagsfremstilling
Udvalget opsummerer på mødets oplæg og drøftelser med henblik at samle op på udvalgets overvejelser om punkter til kommende møder og anbefalinger i udvalgets afrapportering.
Beslutning
Udvalget drøftede kort dagens oplæg og konkluderede, at der er positive takter i udviklingen på kræftområdet som følge af de seneste års indsats, men at der fortsat er behov for at have stort fokus på hele området for at holde momentum.
Udvalget ønsker, at der til næste møde i udvalget skal udarbejdes en redegørelse for, hvilke flaskehalse der er i forhold til at tilbyde hurtigere strålebehandling af kræftpatienter.
Endvidere ønskes på et senere møde en opsamling på, hvordan Region Midtjylland præsterer i forhold til opfyldelse af kræftpakkerne og i forhold til overlevelsen.
6. Eventuelt
Sagsfremstilling
Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.
Beslutning
Ingen bemærkninger.