Abonnér

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende kræft
den 2. marts 2017 kl. 14:00
i Regionshuset Viborg, mødelokale F9, 1. sal, Skottenborg 26, 8800 Viborg

Alle medlemmer var mødt, undtagen Jørgen Nørby, som havde meldt afbud.

 

Mødet blev hævet kl. 16.45.


Sagnr.: 1-00-11-15

1. Godkendelse af referat

Resume

Godkendelse af referat fra møde i det midlertidige udvalg vedrørende kræft den 1. december 2016.

Administrationen indstiller,

at det midlertidige udvalg vedrørende kræft godkender referat fra mødet den 1. december 2016.

 

Sagsfremstilling

Det midlertidige udvalg vedrørende kræft afholdt møde den 1. december 2016. Referatet vedlægges til godkendelse.

 

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kræft godkendte referatet.

 

Jørgen Nørby var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-11-15

2. Oplæg om Medicinrådet

Sagsfremstilling

Medicinrådet er et uafhængigt råd, der vurderer lægemidler i forhold til, hvor gavnlig medicinen er for patienterne.

 

Medicinrådet skal:

 

  • sikre hurtig og ensartet ibrugtagning af nye sygehuslægemidler på tværs af sygehuse og regioner
  • stille større krav til dokumentation af medicins effekt
  • sikre et stærkere grundlag for prisforhandlinger og udbud.

 

Rådet træffer beslutning om anbefaling af ibrugtagning af nye lægemidler og nye indikationer som standardbehandling.

 

Rådet udsteder anbefalinger og vejledninger til regionerne med udgangspunkt i Folketingets syv principper for prioritering af sygehusmedicin.

 

Rådet består af 15 medlemmer og tre observatører. Rådet arbejder efter et kommissorium, som er vedtaget af Danske Regioners bestyrelse i december 2016.

 

Formand for Medicinrådet og lægefaglig direktør, Jørgen Schøler Kristensen, vil på mødet uddybe, hvordan Medicinrådet arbejder med ibrugtagning af dyr sygehusmedicin, herunder medicin til behandling af kræftpatienter.

 

Forbrug af kræftlægemidler i Region Midtjylland

I Region Midtjylland udgør det totale forbrug af kræftlægemidler ca. 84 % af det totale forbrug af alle lægemidler.

 

 

Figur 1: Total forbrug af kræftlægemidler (ATC-kode L) samt total forbrug alle lægemidler på Onkologisk Afdeling HEV, Hæmatologisk Afdeling HEV, Kræftafdelingen AUH og Hæmatologisk Afdeling AUH

 

Af det totale forbrug af kræftlægemidler udgør protein kinase-hæmmere og monoklonale antistoffer ca. 60 %.

 

Både monoklonale antistoffer og protein kinase-hæmmere anvendes i behandlingen af flere forskellige kræfttyper blandt andet lungekræft, livmoderhalskræft og blodkræft.

 

Figur 2: Protein kinase-hæmmere og monoklonale antistoffer udgør ca. 60 % af total forbruget af kræftlægemidler.

Beslutning

Formand for Medicinrådet og lægefaglig direktør på Hospitalsenheden Horsens, Jørgen Schøler Kristensen, præsenterede Medicinrådets arbejde med ibrugtagning af dyr sygehusmedicin med særlig fokus på medicin til behandling af kræftpatienter.

 

Medicinrådet er et uafhængigt råd, der vurderer lægemidler i forhold til, hvor gavnlig medicinen er for patienterne.

 

Medicinrådet er etableret den 1. januar 2017 som en fusion af KRIS og RADS, og det skal

  • sikre hurtig og ensartet ibrugtagning af nye sygehuslægemidler på tværs af sygehuse og regioner,
  • stille større krav til dokumentation af medicins effekt, og
  • sikre et stærkere grundlag for prisforhandlinger og udbud.

 

Rådet træffer beslutning om anbefaling af ibrugtagning af nye lægemidler og nye indikationer som standardbehandling. Rådet udsteder anbefalinger og vejledninger til regionerne med udgangspunkt i Folketingets syv principper for prioritering af sygehusmedicin.

 

Jørgen Schøler Kristensen orienterede herefter om udviklingen i udgifter til henholdsvis hospitalsmedicin og tilskudsmedicin i perioden fra 2007 til 2016, hvor der gennem perioden har været en kontinuerlig stigning i udgifterne til hospitalsmedicin. I Region Midtjylland udgør det totale forbrug af kræftlægemidler ca. 84 % af det totale forbrug af alle lægemidler.

 

I Region Midtjylland anvendes en økonomisk refusionsmodel, der indebærer, at sygehusafdelingerne som udgangspunkt får finansieret 100 % af medicinudgifterne fra den centrale medicinpulje. En forudsætning for finansieringen er, at afdelingerne efterlever nationale (jf. Medicinrådet) og regionale (jf. Den Regionale Lægemiddelkomité) anbefalinger.

 

Udgifterne til medicin følges løbende i forbindelse med årets Sundhedsoverblik og Regionsoverblik. Derudover udarbejdes kvartalsvise rapporter om medicinforbruget.

 

Jørgen Schøler Kristensen oplyste, at man i Danmark er kommet godt i gang med brug af individuel medicin, der nu bl.a. bruges i forbindelse med en række kræftbehandlinger. Han oplyste endvidere, at kræftbehandlingen i Danmark er blevet opgraderet i løbet af de sidste år, så der nu tilbydes væsentligt flere og bedre behandlingstilbud. Der er således ikke længere i samme omfang behov for at sende patienter til behandling i udlandet. Tilsvarende er der sket et fald i antallet af patienter, der benytter sig af muligheden for Second Opinion.

 

Jørgen Schøler Kristensens oplæg er vedlagt referatet.

 

Jørgen Nørby var forhindret i at deltage i sagens behandling

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-11-15

3. Oplæg om Dansk Center for Partikelterapi

Sagsfremstilling

Region Midtjylland er udpeget af staten til at etablere og drive Dansk Center for Partikelterapi (DCPT). Partikelterapi er en nyere og mere skånsom form for strålebehandling. Ved denne form for strålebehandling anvendes oftest protoner, som er den positivt ladede kerne i et brintatom. Det specielle ved partikelterapi er, at partikelstråler rammer kræftknuden meget velafgrænset. Dermed skånes det omkringliggende væv, og bivirkninger som følge af behandlingen reduceres.

 

Byggeriet af centret ved Aarhus Universitetshospital er i fuld gang, og det forventes, at de første patienter kan modtages i 2018.

 

Centret bliver en selvstændig afdeling under Kræft- og Inflammationscentret ved Aarhus Universitetshospital, og i 2016 blev der ansat en afdelingsledelse bestående af en ledende overlæge, ledende hospitalsfysiker og oversygeplejerske. Rekruttering af personale er påbegyndt.

 

Der er udarbejdet en overordnet beskrivelse af hovedpatientforløb i DCPT, der bl.a. beskriver den forventede arbejdsdeling mellem de lokale onkologiske afdelinger og DCPT. Der foregår i regi af bl.a. De Danske Multidisciplinære Cancergrupper et omfattende samarbejde omkring forskningen inden for protonterapi på tværs af landet, herunder med henblik på etablering af grundlag for fremtidig vurdering af effekten af strålebehandling med protoner versus effekten af strålebehandling med fotoner/røntgenstråler.

 

Der er etableret en tværregional styregruppe for DCPT, som består af de regionale sundhedsdirektører. Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen deltager som tilforordnede. Styregruppen skal blandt andet følge og understøtte udviklingen i det nationale og internationale samarbejde om DCPT og rådgive centerledelsen om strategien for DCPT om bl.a. kliniske tilbud, forskning, udvikling og undervisning. Desuden skal den følge realiseringen af DCPT i forhold til fastlagt tidsplan og drøfte budgetter mv.

 

På mødet vil centerchef Henrik Bech Nielsen, Kræft- og Inflammationscentret, samt ledende overlæge Morten Høyer og ledende hospitalsfysiker Ole Nørrevang fra afdelingsledelsen for Dansk Center for Partikel terapi give et oplæg om etableringen af Dansk Center for Partikelterapi.

 

Oplægget vil bl.a. omhandle følgende emner:

 

a) Baggrund

  • Hvorfor protonbaseret stråleterapi?
  • Hvor og hvordan foregår behandling med protonbaseret stråleterapi i dag?

 

b) Visioner for DCPT

 

c) Plan og status for etableringen af DCPT

  • byggeri og apparatur
  • rekruttering og uddannelse
  • forskning
  • organisation og samarbejde
  • økonomi.

 

d) Perspektiver for kræftbehandling i Danmark og på Aarhus Universitetshospital. 

 

Beslutning

Centerchef Henrik Bech Nielsen, Kræft- og Inflammationscentret, og ledende overlæge Morten Høyer gav et oplæg om etableringen af Dansk Center for Partikelterapi.

 

Morten Høyer fortalte indledningsvis om, hvad partikelterapi er, og hvordan det adskiller sig fra almindelig strålebehandling, herunder om, hvilke patienter der vil være målgruppen for behandlingen med partikelterapi.

 

Partikelterapi medfører mindre risiko for alvorlige komplikationer og er især relevant for behandling nær/i centralnervesystemet og hos børn og yngre voksne. Samtidig giver partikelterapi mulighed for at øge dosis til svulsten og dermed øge chancen for helbredelse.

 

Når partikelcentret er i fuld drift forventes omkring 1.200 patienter om året at kunne have gavn af protonterapi i Danmark. Det svarer til ca. 10 % af de patienter, som strålebehandles.

 

Dansk Center for Partikelterapi finansieres af Staten, A. P. Møller Fonden og Region Midtjylland. Partikelcentret er en landsdækkende funktion.

 

Morten Høyer orienterede herefter om byggeprocessen. Byggeriet er i fuld gang, og der er rejsegilde den 14. juni 2017. Projektet overholder således den opsatte tidsplan. Det forventes, at de første patienter kan modtages i efteråret 2018, og at centret er i fuld drift i 2023.

 

Som led i opbygningen af partikelcentret er der iværksat en massiv efter- og videreuddannelse af det personale, der skal bemande centret.

 

Der er etableret et meget positivt og konstruktivt samarbejde med de fire øvrige regioner om Partikelcentret.

 

Henrik Bech Nielsens og Morten Høyers oplæg er vedlagt referatet.

 

Jørgen Nørby var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-11-15

4. Udmøntningsaftalen om Kræftplan IV (2017-2020)

Resume

Regeringen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening har indgået aftale om indhold, implementering og opfølgning for de enkelte indsatser i Kræftplan IV. Der vil på mødet blive givet en præsentation af aftalen.

 

Administrationen indstiller,

at det midlertidige udvalg vedrørende kræft drøfter aftalen om udmøntning af Kræftplan IV.

Sagsfremstilling

Kontorchef Lone Düring vil på mødet give en orientering om aftalen om udmøntning af Kræftplan IV med henblik på udvalgets drøftelse af planen.

Beslutning

Kontorchef Lone Düring gav en foreløbig orientering om den udmøntningsaftale, som Regeringen, KL og DR har indgået for Kræftplan IV i perioden 2017-2020. Hovedparten af midlerne vil blive udmøntet via bloktilskuddet efter nærmere kriterier udmeldt af Sundhedsstyrelsen. Herefter vil initiativerne løbende blive fremlagt til beslutning i regionsrådet.

 

I 2017 er det planen, at følgende initiativer i relation til Kræftplan IV sættes i værk:

  • Behandling i eller tættere på hjemmet.
  • Målrettede tilbud til de 15-29-årige kræftpatienter på hospitaler.
  • Kompetenceløft for kræftkirurgi.

 

Herudover vil der blive opslået en satspulje på 5 mio. kr. årligt til etablering og drift af nye hospicepladser. Det er forventningen, at regionerne vil kunne søge om bidrag til drift af i alt 7 hospicepladser. De endelige kriterier for at søge puljen vil blive udmeldt af Sundhedsministeriet ultimo marts måned. Sagen vil herefter blive fremlagt for regionsrådet med henblik på beslutning om, hvorvidt Region Midtjylland skal søge om en eller flere af pladserne.

 

Det midlertidige udvalg vedrørende kræft drøftede kort initiativerne og vil løbende følge udmøntningen af initiativerne.

 

Jørgen Nørby var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-11-15

5. Opsummering på mødet

Sagsfremstilling

Udvalget opsummerer på mødets oplæg og drøftelser med henblik at samle op på udvalgets overvejelser om punkter til kommende møder og anbefalinger i udvalgets afrapportering.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kræft udtrykte stor ros til dagens oplægsholdere.

 

Med udgangspunkt i oplægget fra Jørgen Schøler Kristensen anbefaler udvalget at bakke op om Medicinrådet. Udvalget anbefaler samtidig, at regionsrådet får et oplæg om Medicinrådet, herunder om prioritering af ny medicin på et temamøde, når der er erfaringer fra Medicinrådet.

 

Det midlertidige udvalg vedrørende kræft noterede sig i forbindelse med oplægget om dansk Center for Partikelterapi, at der er skabt et positivt og konstruktivt samarbejdet omkring centret på nationalt plan. Udvalget anbefalede i den forbindelse, at regionsrådet får en orientering om partikelcentret på et kommende temamøde. 

 

Det midlertidige udvalg vedrørende kræft tilkendegav, at der er behov for en øget indsats i forhold til forebyggelse af kræft. Udvalget anbefaler derfor, at regionsrådet nedsætter et midlertidigt udvalg vedrørende forebyggende indsatser i forhold til kræft.

 

Udvalget drøftede herefter mødeplanen for de resterende to møder i udvalget. På udvalgets møde den 18. maj 2017 vil hovedtemaet være et forslag til afrapportering og anbefalinger fra udvalget. Det blev herudover aftalt, at der på mødet den 18. maj 2017 skal være et tema om samspillet mellem kommunerne omkring rehabilitering og palliation af kræftpatienter.

 

Det blev endvidere aftalt, at der på udvalgets møde den 30. august 2017 skal være et tema om livskvalitet for kræftpatienter, herunder følgeskader ved behandling af kræft. I den forbindelse blev det oplyst, at Sundhedsministeriet er på vej med en rapport om senfølgeskader, som forventes at foreligge til mødet.

 

Jørgen Nørby var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-11-15

6. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.

Beslutning

Administrationen orienterede om, at den årlige rapport om strålebehandling i Region Midtjylland viser en nedgang i antallet af strålebehandlinger på ca. 10 % fra 2015 til 2016. Det drejer sig primært om en nedgang i antal strålebehandlinger til brystkræft og prostatakræft. Administrationen er pt. ved at afdække baggrunden for denne udvikling med henblik på forelæggelsen af årsrapporten for regionsrådet.

Tilbage til toppen