Abonnér
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende kultur
den 7. maj 2015 kl. 14:00
i Skriftlig høring til mandag den 11. maj 2015

Skriftlig høring i det midlertidige udvalg vedrørende kultur.


Sagnr.: 0-9-4-14

1. Indstilling af ny kulturpolitik til regionsrådet (Skriftlig høring)

Resume

Endelig behandling af forslag til kulturpolitik og retningslinjer for kulturtilskud.

Administrationen indstiller,

at forslag til kulturpolitik og retningslinjer for kulturtilskud indstilles til endelig vedtagelse af regionsrådet.

Sagsfremstilling

Baggrund for ny kulturpolitik

Det midlertidige udvalg vedr. kultur har i sit kommissorium fået til opgave at udarbejde et forslag til kulturstrategi, som skal indgå i regionsrådets vækst- og udviklingsstrategi.  

 

Forslaget til kulturpolitik bygger videre på erfaringer fra regionens første politik for kulturområdet, som blev vedtaget i 2008. Denne første politik tog afsæt i regionens særlige rolle i samspillet med kommunerne og staten. Med en indsats for netværk, udvikling og internationalt udsyn er det sammen med regionens kulturinstitutioner lykkedes at skabe en lang række banebrydende projekter, der har løftet og udviklet måder at arbejde og samarbejde på inden for kulturområdet. I dette perspektiv valgte regionen også at engagere sig i Aarhus som Kulturhovedstad 2017. 

 

Gennem møderækken i det midlertidige udvalg vedrørende kultur er der løbende indhentet inspiration til processen med at udarbejde ny kulturpolitik. Det midlertidige udvalg vedrørende kultur har haft temadrøftelse med oplæg fra og dialog med relevante kulturaktører.

 

Region Midtjyllands hidtidige kulturpolitik er bl.a. blevet udmøntet gennem støtte til etablering af faglige netværk på kulturområdet, f.eks. Midtjyske Museers Udviklingsråd, Scenekunstnetværket, Videnscenter for Musik og børnekulturnetværket BUM. Disse kulturfaglige netværk har ultimo 2014 kommenteret på foreløbigt udkast til kulturpolitik.  

 

Et rigt og udviklende kulturliv

Kulturpolitikken er et vigtigt element i Regionsrådets strategi for vækst- og udvikling i Midtjylland. Kunst og kultur styrker vores kreativitet og innovationsevne, skubber til vores antagelser og viser nye veje. Kulturlivet kan skabe vækst, udvikling, demokrati og fællesskab. Samtidig byder kunsten og kulturen på unikke oplevelser. Det giver større livskvalitet, og gør regionen attraktiv for borgere, virksomheder og gæster.

 

Kulturpolitikken har fået titlen "Et rigt og udviklende kulturliv" og indeholder følgende fem strategiske indsatsområder:

 

  • Udvikling – af nye produkter, samarbejder og værktøjer

  • Netværk – på forskellige kunst- og kulturområder

  • Talent og kreativitet – kreative kompetencer på alle niveauer

  • Samspil – et innovativt samspil mellem kulturen og resten af samfundet

  • Udsyn – internationale netværk og samarbejdsprojekter

I "retningslinjer for kulturtilskud" redegøres for kriterier for ansøgninger samt for de to typer initiativer, der kan søges tilskud til, herunder større, strategiske initiativer med flere partnere samt mindre eksperimenterende projekter.

Beslutning

 Det midlertidige udvalg vedrørende kultur godkendte udkastet til kulturpolitik.

Tilbage til toppen