Udvalg Vedrørende Kultur 01. oktober 2015 (Dagsorden)
til
mødet i
den 1. oktober 2015 kl. 14:00
i Den Ny Maltfabrik, Adelgade 39, 8400 Ebeltoft
Der var afbud fra Keld Marstrand Christensen.
Mødet blev hævet kl. 17.00.
1. Rundvisning og præsentation af Maltfabrikken (kl. 14.00-15.00)
Sagsfremstilling
Projektleder på Maltfabrikken, Kristian Krog, giver en rundvisning og en præsentation af stedet.
Maltfabrikken indgår i forbindelse med Aarhus 2017 i et længerevarende partnerskab med Fængslet i Horsens og Arsenalet i Viborg omkring udviklingen af det, man kalder fremtidens kreative platforme og de tre institutioner som kulturelle fyrtårne.
Om Maltfabrikken fra www.nymalt.dk: "Vi drømmer om at genoplive Maltfabrikkens markante bygninger som et nyt kraftcenter for kreativt erhverv, service og kultur. Vi vil skabe et miljø med tiltrækningskraft for kommunens borgere, besøgende, mangfoldige interessenter og også potentielle tilflyttere indenfor kreativ og vidensbaseret iværksætteri. Projektet er en chance for at skabe noget helt særligt, og denne chance kommer aldrig igen. Maltfabrikken kan forblive et vartegn for Syddjurs Kommune og Ebeltoft. Nu med nyt erhvervsmæssigt og kulturelt indhold."
Beslutning
Det midlertidige udvalg vedrørende kultur blev præsenteret for projektet Ny Malt. Projektleder Kristian Krog fortalte bl.a. om projektets formål, udfordringer og tætte samarbejde med Fængslet i Horsens og Arsenalet i Viborg. Maltfabrikken forventes at blive et kraftcenter for kreative erhverv, service og kultur midt i Ebeltoft. Forventet åbning er i 2018. Udvalget blev efterfølgende vist rundt på fabrikken og blev orienteret om byggeplaner m.v.
Keld Marstrand Christensen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
2. Temadrøftelse om kultur og sundhed (kl. 15.00-16.00)
Sagsfremstilling
Sammenhænge mellem kultur og sundhed er et område, der oplever stigende interesse på verdensplan. Der er særligt stort fokus på området i forhold til ensomme, socialt udsatte og i forhold til mental sundhed. i Region Midtjylland er der flere institutioner, som arbejder målrettet på området.
Aarhus Musikskole - musik som kilde til øget sundhed
Leder af Aarhus musikskole Lars-Ole Vestergaard fortæller om en række projekter på musikskolen, hvor musikken er tænkt som en direkte kilde til øget sundhed. Han vil bl.a. tale om:
- Koret for de Lungesyge
- Samarbejde om sangskrivning mellem psykisk sårbare unge og Musikalsk Grundkursus
- Musik og inklusion med børn fra sårbare familier og boligområder
- Violinundervisning for drenge med ADHD
- Musikskolernes transformation fra undervisningsinstitution til kulturelle kompetencecentre.
Lars-Ole Vestergaard har været leder af kommunale musikskoler siden 1986 og er formand for Videnscenter for Musik.
Litteratur og læsegrupper som sundhedsfremme
Mette Steenberg, bestyrelsesformand i Læseforeningen og post.doc. fra Aarhus Universitet fortæller om sit arbejde med litteratur og læsegrupper som sundhedsfremme. Mette Steenberg står for et af de mest organiserede eksempler på samarbejdet mellem kunst og sundhed i regionen. Læsegruppekonceptet er baseret på det storstilede engelske projekt The Reader Organisation, der også er udbredt til Australien og Canada.
Mette Steenbergs oplæg indeholder flg. emner:
- En præsentation af feltet Arts & Health (UK).
- Hvorfor overhovedet tænke kunstarter ind som sundhedsfremmende?
- Konkrete erfaringer fra Risskov Universitetshospital, Assens og Middelfart.
- Hvordan passer ”fælleslæsning” ind i denne sammenhæng?
- Udfordringer. Bl.a. mangel på strategisk målsætning, national koordinering, validering af interventionsprogrammer, videnssamling og deling.
- Anbefaling. Et regionalt videnscenter der kan forankre og dele viden
Se artiklen "Litteratur er god medicin" om Læseforeningen her: http://www.kristeligt-dagblad.dk/kultur/litteratur-er-god-medicin
Temadrøftelse: Kultur og sundhed
Dagens tema om kultur og sundhed drøftes. Vigtige spørgsmål kan være:
- Hvordan kan regionen styrke samspillet mellem kultur og sundhed?
- Hvordan skabes det nødvendige samarbejde mellem sundheds- og kultursektoren?
- Hvem ejer indsatsen?
- Hvordan kan den regionale kulturindsats spille ind?
Beslutning
Det midlertidige udvalg vedrørende kultur fik oplæg fra Mette Steenberg fra Læseforeningen. Læseforeningen er en social frivillig forening, som arbejder med læsende fællesskaber. Mette Steenberg har bl.a. erfaring fra psykiatrien, hvor hun på Aarhus Universitetshospital Risskov har kørt et projekt, hvor hun afprøvede fælles læsning og læsegrupper for udvalgte patienter. Projektet havde fokus på at skabe et fællesskab gennem højtlæsning. Projektet var en succes og viste, at der kan være en sammenhæng mellem mental sundhed og kultur. Kultur skal i denne sammenhæng forstås som det at deltage aktivt i et fællesskab og være medskabende i en kreativ proces.
Mette Steenberg orienterede om, at læsegrupper også bruges på plejecentre, og at effekten her også er positiv. Læseforeningen har bl.a. projekter sammen med Randers Kommune.
Læseforeningen er en frivillig forening og er derfor afhængig af ekstern finansiering. En af udfordringer er især at få koordineret og finansieret det frivillige arbejde, således at erfaringer og viden kan anvendes bredt i hele regionen. Læseforeningen uddanner bl.a. bibliotekarer, så de kan facilitere læsegrupper på eksempelvis plejehjem, institutioner m.v.
Efterfølgende præsenterede Lars-Ole Vestergaard, leder af Aarhus Musikskole, udvalget for en række projekter, hvor musikskolen har brugt musikken til bl.a. sundhedsfremme. Musikskolen har fokus på aktivt at inddrage børn og unge, syge og raske i forskellige musikprojekter, for derigennem at skabe fællesskab og fælles oplevelser.
Projektet Tonedøve folk sætter dagsordenen handler bl.a. om, at musikskolens elever holder koncerter for beboerne på plejecentrene. Derudover har musikskolen startet et KOL-kor for lungesyge patienter, violinundervisning for drenge med ADHD, sangskrivning for psykisk sårbare unge m.v.
Lars-Ole Vestergaard orienterede om musikskolens nye rolle i fremtiden herunder udfordringer i forhold til finansiering af nye tiltag og ideer. Det handler også om, hvordan man kan indvie flere børn og unge i musikkens verden.
Udvalget drøftede kulturens indvirkning på mental og somatisk sundhed, herunder mulige anbefalinger til udvalgets afrapportering til regionsrådet.
Keld Marstrand Christensen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
3. Retningslinjer vedrørende kulturtilskud
Resume
Udvalget drøfter forslag til retningslinjer for kulturtilskud.
Administrationen indstiller,
at | udkast til retningslinjer vedrørende kulturtilskud drøftes. |
Sagsfremstilling
Elinor Bæk Thomsen præsenterer oplæg til retningslinjer for kulturtilskud (vedlagt som bilag). Oplægget er udarbejdet på basis af forslaget til kulturpolitik, som udvalget tidligere har behandlet (vedlagt som bilag).
Et vigtigt tema er spørgsmålet om medfinansiering. I forslaget står at:
"Der skal som hovedregel være medfinansiering fra andre kilder med 50 % af totalbudgettet. Det kan f.eks. være fra fonde, kommunerne, staten, EU eller kulturinstitutionerne."
Formuleringen åbner mulighed for, at der i særlige tilfælde kan gives tilskud, selvom der ikke er 50 % medfinansiering. Det kan f.eks. være relevant, når vi møder meget innovative projekter og eksperimenter, hvor effekten er lovende, men usikker. I disse tilfælde kan det være nødvendigt, at regionen går foran med risikovillighed i de første faser, hvor det er vanskeligt at få medfinansiering fra andre kilder. Det foreslås, at udvalget drøfter, om retningslinjerne skal give plads til denne fleksibilitet - eller om der skal kræves 50 % medfinansiering i alle projekter.
Der lægges desuden op til, at der kan hentes medfinansiering fra forskellige kilder. Det betyder bl.a., at der ikke stilles noget fast krav om kommunal medfinansiering. På den måde får regionen mulighed for at støtte projekter, der ikke umiddelbart falder indenfor kommunernes opgaver eller prioriteringer. Det kunne f.eks. handle om digital kommunikation på museerne. Det foreslås, at udvalget drøfter, om regionen skal kræve kommunal medfinansiering i alle projekter, eller om det skal være muligt at vælge andre finansieringskilder.
I forslaget er fonde nævnt som en mulig finansieringskilde. Aktuelt fylder fonden for Aarhus 2017 meget på kulturområdet i regionen, og den kan fungere som en vigtig kilde til medfinansiering. Det kan give god mening, der hvor regionens og Aarhus 2017's mål og prioriteringer er sammenfaldende. F.eks. på det internationale område, der er en vigtig strategisk satsning - både i regionens kulturpolitik og i Aarhus 2017's strategi. Det foreslås, at udvalget drøfter, hvordan regionen skal samarbejde med Aarhus 2017 om eventuel medfinansiering af kulturprojekter.
Et andet vigtigt emne er tilskud til etablering af kulturfaglige netværk. I forslaget står:
"Til etablering af kulturfaglige netværk kan der søges op til 500.000 kr. pr. år i højst tre år. Ansøger skal kunne sandsynliggøre, at netværket er økonomisk bæredygtigt efter de tre år."
De kulturfaglige netværk er et centralt element i den regionale kulturindsats. Derfor er det også vigtigt, at regionen kan støtte netværkene i etableringsfasen. Det foreslås, at udvalget drøfter, om tilskudsstørrelse og tidshorisont er tilstrækkeligt til at give netværkene en basis for fremtidigt samarbejde.
Beslutning
Det midlertidige udvalg vedrørende kultur drøftede retningslinjer vedrørende kulturtilskud. Udvalget bemærkede, at det skulle præciseres, at kunstnere og andre enkeltpersoner kan søge til projekter via partnerskaber. Retningslinjerne og kulturpolitikken skal godkendes i regionsrådet den 16. december 2015.
Udvalget drøftede endvidere projekter, som både søger om støtte fra de regionale kulturudviklingsmidler og fra Fonden Aarhus 2017, herunder at kulturansøgninger skal vurderes på lige fod med andre ansøgninger i forhold til regionens kulturpolitik og retningslinjer.
Keld Marstrand Christensen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
4. Planlægning af næste møde
Resume
Drøftelse af emner for kulturudvalgets sidste møde.
Administrationen indstiller,
at | udvalget drøfter dagsordenen til det sidste møde. |
Sagsfremstilling
Kulturudvalget er kommet langt omkring i løbet af møderækken. Nu er der ét møde tilbage, og det foreslås, at udvalget drøfter hvilke emner, der skal belyses og diskuteres.
Udvalget har tidligere besluttet, at der skal være fokus på scenekunst på decembermødet. Med præsentation af scenekunstnetværket SceNet og udvalgte udviklingsprojekter. Og at mødet kunne foregå et sted, hvor der er en teaterinstallation.
Men der er også mulighed for at tage andre emner op, f.eks. elementer fra det aflyste møde om by- og erhvervsudvikling: UrbanLab, Kunsten i bevægelse (landsbyudvikling), Jorns Univers og More.creative (kreative erhverv).
Det foreslås desuden, at udvalget på det sidste møde drøfter, hvordan kulturpolitikken og retningslinjerne offentliggøres og præsenteres efter vedtagelse i regionsrådet.
Beslutning
Det midlertidige udvalg vedrørende kultur drøftede udvalgets afrapportering til regionsrådet. Det blev aftalt, at administrationen udarbejder et udkast til afrapportering, som drøftes på udvalgets sidste møde den 7. december 2015.
På regionsrådets temamøde den 14. december 2015 vil udvalgsformanden fortælle om det midlertidige udvalgs arbejde og anbefalinger til regionsrådets videre arbejde med kulturområdet i Region Midtjylland.
Derudover blev det aftalt, at udvalget på mødet den 7. december 2015 også drøfter scenekunst.
Keld Marstrand Christensen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
5. Godkendelse af referat fra mødet den 5. marts 2015
Resume
Godkendelse af referat fra mødet den 5. marts 2015.
Administrationen indstiller,
at | referatet fra mødet den 5. marts 2015 i det midlertidige udvalg vedrørende kultur godkendes. |
Sagsfremstilling
Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.
Referat fra udvalgets møde den 5. marts 2015, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, vedlægges til godkendelse.
Beslutning
Det midlertidige udvalg vedrørende kultur godkendte referatet fra mødet den 5. marts 2015.
Keld Marstrand Christensen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
6. Gensidig orientering
Sagsfremstilling
Gensidig orientering
Beslutning
-