Abonnér
Dagsorden
til
mødet i Udvalg vedrørende kultur
den 5. marts 2015 kl. 14:00
i Hald Hovedgaard, Ravnsbjergvej 76, 8800 Viborg

Der var afbud fra Morten Flæng og Poul Erik Christensen

 

Steen Vestergaard forlod mødet kl. 16.00 under behandlingen af punkt 5.

 

Mødet blev hævet kl. 16.40

 

Dagsordenen blev gennemgået i denne rækkefølge: 2 – 1 – 4 – 5 – 3 – 6 – 7 -8


Sagnr.: 0-9-4-14

1. Introduktion til mødets tema og formål (14.00-14.15)

Sagsfremstilling

Udvalgsformand Flemming Knudsen introducerer mødets tema og formål.

 

Formålet med dagens møde er at få en fælles forståelse af, hvordan vi måler effekten af kulturindsatsen og få gjort udkast til kulturpolitik klar til godkendelse i regionsrådet.

Mødet starter med en introduktion til Hald Hovedgård som litteraturcenter ved centerleder Peter Rannes.

 

Herefter arbejdes der med dagens hovedtema, som er evaluering og effektmåling af kulturindsatsen.

 

Effektmåling vil blive belyst gennem to oplæg. Morten Falbe fra Region Midtjylland/Aarhus2017 giver et indblik i forsknings- og evalueringsprojektet rethinkIMPACTS 2017, i tilknytning til Aarhus som europæisk kulturhovedstad i 2017. Sally Thorhauge fra Horsens Gymnasium fortæller om effektmåling af Intrface, der er et samarbejde mellem uddannelses- og kulturinstitutioner. Herefter diskuteres, hvordan regionen skal arbejde med effektmåling og evaluering af kulturindsatsen.

 

Til sidst skal vi diskutere det seneste udkast til kulturpolitik. Er det klar til videre behandling?

Beslutning

Formanden for det midlertidige udvalg vedrørende kultur orienterede kort om dagens program.

 

Morten Flæng og Poul Erik Christensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af sagen.

Administrationen indstiller,

Temaet for dagens møde er det internationale perspektiv i kulturpolitikken.

 

Resume

Formand for det midlertidige udvalg vedrørende kultur Flemming Knudsen introducerer til mødets tema og formål.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-4-14

2. Introduktion til Hald Hovedgård (14.15-14.30)

Sagsfremstilling

Centerleder Peter Rannes giver en kort introduktion til Hald Hovedgård som litteraturcenter.

 

Hald Hovedgaard er et kursus- og litteraturcenter. Den gamle hovedgård rummer arbejdsrefugium for forfattere, oversættere og illustratorer og danner ramme om litterære begivenheder.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur fik præsenteret det danske forfatter- og oversættercenter Hald Hovedgaard. Centerleder Peter Q. Rannes orienterede om centres historie, formål og succes, herunder arbejdet med at sikre, at den gamle jyske herregård forbliver et nationalt og internationalt refugium for primært forfattere og oversættere.

 

Morten Flæng og Poul Erik Christensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af sagen.

Resume

Hald Hovedgaard er et anderledes, fleksibelt kursuscenter, men for at vi kan opretholde fleksibiliteten er det

vigtigt, at du seneste en uge før kursusstart sender os et program, som indeholder spisetider etc.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-4-14

3. Temaer til udvalgets møder i 2015

Sagsfremstilling

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur besluttede 21. januar 2015, at mødeplanen tilføjes henholdsvis et tema om samarbejde på tværs af regioner og et om evaluering af kulturindsatsen. Derudover besluttede udvalget, at mødet den 10. december 2015 flyttes til den 3. december 2015.

 

Administrationen fremlægger derfor tilrettet program for temadrøftelser i det midlertidige udvalg vedrørende kultur i 2015. Se vedlagte bilag.

 

Udvalgets møder indeholder viden og inspiration, dialog med kulturinstitutioner, kunstnere, netværk og andre gode kræfter samt debat om regionens kulturindsats.

De enkelte møder struktureres omkring udvalgte temaer, der kan belyse potentialer og udfordringer på kulturområdet.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur godkendte opdateret mødeplan for 2015 inkl. temaer.

 

Morten Flæng, Poul Erik Christensen og Steen Jakobsen var forhindrede i at deltage i behandlingen af sagen.

Administrationen indstiller,

at mødeplan 2015 for det midlertidige udvalg for kultur godkendes.

Resume

Program for mødetemaer i 2015 fremlægges til godkendelse.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-4-14

4. Evaluering og effektmåling (14.35-15.35, Sally Thorhauge deltager fra kl. 15.00)

Sagsfremstilling

Som optakt til temadrøftelse om evaluering og effektmåling deltager to oplægsholdere.

 

RethinkIMPACTS 2017 er et strategisk samarbejde mellem regionen, Aarhus 2017 og Aarhus Universitet, der bl.a. skal varetage en evaluering af kulturhovedstadsprojektet. Morten Falbe-Hansen er ansat i Regional Udvikling og udlånt til 2017 sekretariatet. Han fortæller på mødet, om de overvejelser, der er gjort om evalueringen af kulturhovedstadsprojektet, og den fremgangsmåde der benyttes i rethinkIMPACTS 2017. Herunder også nogle generelle overvejelse om værdien af kultur og målinger heraf.

 

Sally Thorhauge fra Horsens Gymnasium fortæller herefter om evalueringen af Intrface, et projekt baseret på tætte, lokale samarbejder mellem museer og ungdomsuddannelser.

Intrface handler om udvikling af undervisningsforløb, der er skræddersyede til ungdomsuddannelsernes behov, hvor museet, dets personale og samlinger indgår som videns- og læringsressourcer for skolerne. Samtidig er Intrface en platform for samarbejde og læring mellem lærere og museumsmedarbejdere.

 

I 2008-2011 kørte Intrface som et projekt støttet af Region Midtjylland, primært uddannelsespuljen, men også kulturpuljen. Projektet omfattede 30 partnerskaber, altså 30 museer og 30 skoler.

 

Sally Thorhauge var projektleder for Intrface 2001-2008 og har siden skrevet en ph.d. om projektet, som hun forsvarede i efteråret 2014. Sally Thorhauges ph.d. er bl.a. finansieret af midler fra regionens uddannelsespulje og kulturpulje. Siden 2011 har Intrface kørt som en forening, efterhånden med medlemmer i hele landet. Her og nu forbereder Intrface et europæisk samarbejdsprojekt under Erasmus+.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur fik oplæg fra Morten Falbe-Hansen, Regional Udvikling om arbejdet med at undersøge, hvordan man kan evaluere og måle værdien af kulturhovedstadsprojektet Aarhus 2017, herunder metoder, overvejelser og kriterier m.v.

 

Udvalget drøftede fordele og udfordringer i forhold til at værdisætte kulturen.

 

Efterfølgende fik udvalget oplæg fra Sally Thorhauge, Hosens Gymnasium omkring evalueringen af projektet Intrface. Intrface startede som et projekt, og er i dag en forening, der har til formål at styrke samarbejdet mellem museer og gymnasiale ungdomsuddannelser. I Intrface samarbejder lærere og museumsdirektører m.v. sammen om at udvikle museumsoplevelser, som kan indgå i undervisningen, herunder eksempelvist at en del af undervisningen foregår på museerne. Sally har evalueret projektet via interviews efter en britisk model og skrevet phd om resultaterne.

 

Morten Flæng og Poul Erik Christensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af sagen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-4-14

5. Temadrøftelse: Evaluering og effektmåling

Resume

Drøftelse af dagens tema om evaluering og effektmåling i relation til kulturpolitikken.

Administrationen indstiller,

at evaluering og effektmåling drøftes i relation til kulturpolitikken.

Sagsfremstilling

Dagens tema drøftes med den kommende kulturpolitik for øje.

Vigtige spørgsmål kan være:

  • Hvad er de vigtigste formål med evalueringerne? F.eks. politisk prioritering, administrationens kvalitetssikring eller kommunikation med omverdnen?

  • Hvilke typer resultater vil vi måle på? F.eks. ”produkter” som forestillinger, koncerter eller udstillinger – læring og kompetenceudvikling i kulturlivet – eller kulturens betydning for velfærd og samfundsudvikling?

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur drøftede dagens tema, herunder bl.a. om man kan bruge evaluering og måling til kvalificering af kulturprojekter.

 

Der var enighed om, at det giver god mening at betragte regionens kulturindsats som en investering, men det giver sjældent mening at måle udbyttet i kroner og ører. Kulturindsatsen har effekt på samfundsudvikling og livskvalitet, men det er en umulig opgave at beregne den eksakte effekt. Det gør ikke evalueringer mindre relevante, det er vigtig, at vi lærer af projekterne, at vi vurderer dem i forhold til formålet, og at resultaterne kan kommunikeres. Interviewundersøgelser vil ofte være mere velegnede end økonomiske beregninger.

 

Morten Flæng og Poul Erik Christensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af sagen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-4-14

6. Kulturpolitik, de sidste ændringer

Resume

Sidste drøftelse af kulturpolitikken, inden godkendelse af udkast på udvalgets møde 7. maj 2015.

Administrationen indstiller,

at det samlede udkast til kulturpolitik drøftes.

Sagsfremstilling

På udvalgets næste møde, som er den 7. maj 2015, behandles udkast til kulturpolitik og retningslinjer for kulturtilskud med henblik på fremsendelse til regionsrådets vedtagelse.

 

Ved udvalgets hidtidige møder er hovedtemaet drøftet med henblik på inspiration til den kommende kulturpolitik. Udvalget har løbende diskuteret politikken i forskellige udgaver. Nu er den næsten klar til behandling i regionsrådet, og på næste møde i udvalget er det planlagt at godkende den version, der skal sendes til viderebehandling. På dette møde diskuteres de sidste ændringer: Skal noget ændres, tilføjes eller slettes?

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur drøftede udkast til kulturpolitik og havde ingen bemærkninger. Kulturpolitikken skal godkendes på næste møde den 7. maj 2015.

 

Det blev besluttet, at de udvalgsmedlemmer, der var forhindrede i at deltage i sagens behandling har mulighed for at kommentere udkastet til kulturpolitik. Kommentarer eller bemærkninger bedes sendt til kontorchef Elinor Bæk Thomsen, Regional Udvikling senest den 15. april 2015.

 

Morten Flæng, Poul Erik Christensen og Steen Jakobsen var forhindrede i at deltage i behandlingen af sagen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-4-14

7. Godkendelse af referat fra mødet den 21. januar 2015

Resume

Godkendelse af referat fra møde den 21. januar 2015.

Administrationen indstiller,

at referatet fra mødet den 21. januar 2015 i det midlertidige udvalg vedrørende kultur godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 21. januar 2015, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, vedlægges til godkendelse.



Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur godkendte referatet fra mødet den 21. januar 2015.

 

Morten Flæng, Poul Erik Christensen og Steen Jakobsen var forhindrede i at deltage i behandlingen af sagen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-4-14

8. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering

Beslutning

Invitation til Rejsen til 2017

Administrationen sender en opdateret invitation ud til regionsrådet vedrørende Rejsen til 2017, hvor der orienteres om, at der er efter åbningsceremonien onsdag den 14. april 2015 kl. 11.00-13.00 er planlagt en guidet rundtur på udstillingen for de regionsrådsmedlemmer, der kan deltage. Rundturen er kl. 13.00-14.00.

 

Arrangementet foregår i Ridehuset, Vester allé, Aarhus C, fra onsdag den 14. til lørdag den 18. april 2015 – hverdage kl. 13.00-17.00 og lørdag kl. 10.00–17.00

 

Morten Flæng, Poul Erik Christensen og Steen Jakobsen var forhindrede i at deltage i behandlingen af sagen.

Tilbage til toppen