Abonnér
Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende kultur
den 16. juni 2014 kl. 13:00
i Moesgaard, Moesgård Allé 20, 8270 Højbjerg, lokale Havestuen

Alle medlemmer var mødt.

 

Mødet blev hævet kl. 16.40 – efter rundvisningen på det Nye Moesgaard


Sagnr.: 0-9-4-14

1. Godkendelse af referat fra mødet den 8. april 2014

Resume

Godkendelse af referat fra møde den 8. april 2014.

Direktionen indstiller,

at referatet fra mødet den 8. april 2014 i det midlertidige udvalg vedrørende kultur godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 8. april 2014, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, vedlægges til godkendelse.


Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur godkendte referatet fra mødet den 8. april 2014.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-4-14

2. Fremtidens kulturinstitution

Resume

Kulturinstitutionen er under forandring, og det stiller store krav til nytænkning, samarbejdsrelationer og anvendelse af digital teknologi. Region Midtjylland har etableret og faciliterer en række netværk, der ruster institutionerne til at arbejde aktivt med udvikling ved at udnytte det samlede kulturfaglige miljø.

Direktionen indstiller,

at udvalget drøfter, hvilken rolle Region Midtjylland fremover skal spille i kulturinstitutionernes udviklingsarbejde.

Sagsfremstilling

Samfundet og den teknologiske udvikling bevæger sig så hurtigt som aldrig før. Det mærkes også i kulturinstitutionerne, hvor brugerne i stigende grad ønsker at være medskabere i stedet for passivt publikum. Og hvor forventningerne bevæger sig mod unikke oplevelser, frem for traditionelle udstillinger og forestillinger. Samtidig åbner den digitale teknologi helt nye muligheder for oplevelser og samspil, også udenfor institutionens mure.

For mange institutioner er det en udfordring at leve op til de stigende krav med egne ressourcer. Derfor har Region Midtjylland påtaget sig en central opgave i at danne udviklingsorienterede netværk, hvor aktørerne kan nyde godt af hinandens viden, erfaring, ressourcer og energi. Og på den måde bliver rustet til at deltage aktivt i udviklingen. I dag har vi faglige netværk for børnekultur (BUM), museer (MMU), musikuddannelser (Videncenter for Musik) og teatre (Scenet).

 

En af de tendenser flere af netværkene arbejder med er brydningen mellem skaber og modtager af kunsten. Der udvikles løbende nye digitale muligheder for samskabelse både mellem kunstnere, mellem kunstarter og mellem kunstner og modtager. Tidens interaktive adfærd smitter også af på analoge udstillinger, hvor den gængse skelnen mellem modtager og skaber også udfordres. Samarbejdet MMEx (Meaning Making Experience), som er et projekt under MMU, samarbejder med og understøtter museerne i at skabe digitale formidlingsprojekter gennem videndeling, rådgivning og nyskabende produktioner.

 

På mødet får vi indsigt i museernes vilkår og virkemidler samt betydningen af netværkssamarbejdet med oplæg fra Jørgen Smidt Jensen, Museumschef for Museum Østjylland vedrørende MMU. Lone Hedegård Kristensen, projektleder for MMEx eksemplificerer med konkret samarbejdsprojekt om digital samskabelse.

 

Desuden giver Lars Krants, overinspektør på Moesgård et eksempel på tværfaglig samskabelse i forskningssamarbejde om borge fra middelalderen og fortæller om museets rolle i dette projekt.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur fik oplæg om fremtidens kulturinstitutioner, herunder oplæg omkring museernes udviklingsråd (MMU), Meaning Making Experience (MMX) og tværfaglig samarbejde set i lyset af et projekt omkring middelalderborge.

 

Udvalget drøftede bl.a. kulturens rolle i Region Midtjylland, herunder hvordan kulturen kan have en betydning i forhold til eksempelvist innovation, videndeling og samarbejde på tværs.

 

Der var enighed om, at faglige netværk er en vigtig del af kulturindsatsen. Samarbejderne giver gode muligheder for videndeling og fundraising. Også samarbejdet på tværs af kulturområderne er vigtigt, f.eks. mellem museer og teatre.

 

I diskussionen blev det desuden nævnt, at man fortsat bør satse på digital formidling, bl.a. for at tiltrække yngre målgrupper, at kulturen gerne må fylde mere i regionen, og at man skal eksperimentere med nye tiltag.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-4-14

3. Sundhed og kultur

Resume

Orientering om kunstneriske og kreative tiltag på Region Midtjyllands social- og psykiatriområde.

Direktionen indstiller,

at punktet tages til orientering.

Sagsfremstilling

Kulturudvalget har på sit møde den 8. maj 2014 ønsket at dagsordenssætte emnet sundhed og kultur. Af drøftelsen 8. maj fremgik, at her primært tænkes i relation til regionens virke på velfærdsområdet.

 

Kunstneriske og kreative tiltag indtænkes på regionens social- og psykiatriområde. I notatet "Kulturens betydning for forebyggelse og særlige grupper, herunder mennesker med psykisk sygdom" redegøres herfor.

 

Desuden er lys, kunst, musik og grønne omgivelser, sammenfattet i begrebet helbredende arkitektur, tænkt ind i byggeriet af det nye supersygehus i Skejby. "Flere undersøgelser har vist, at reduktion af støj, udsigt til natur, kunst og rigtig belysning virker tryghedsskabende” siger cheflæge Claus Thomsen til magasinet Dialog nr. 10.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur tog orienteringen om kunstneriske og kreative tiltag på Region Midtjyllands social- og psykiatriområde til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-4-14

4. Temaer til udvalgets møder

Resume

Program for mødetemaer fremlægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at plan for mødetemaer godkendes.

Sagsfremstilling

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur drøftede, på sit møde den 8. april 2014 administrationens forslag til temaer. Udvalget godkendte temaerne og foreslog endnu to temaer, henholdsvis et om sundhed og kultur og et om kulturturisme. På denne baggrund er udarbejdet et forslag til mødeprogram, som fremgår af vedlagte bilag.

 

Kulturturisme indgår i temadrøftelsen "Internationalt samspil". "Sundhed og kultur" behandles som orienteringspunkt på mødet den 16. juni 2014. Behandlingstiltag og forebyggelsesindsats på hospitaler, i psykiatri og på socialområdet ligger som udgangspunkt uden for kulturudvalgets arbejdsområde.

 

Udvalgets møder indeholder viden og inspiration, dialog med kulturinstitutioner, kunstnere, netværk og andre gode kræfter. Samt debat med løbende prioriteringer og delkonklusioner i forhold til den nye kulturstrategi.

 

De enkelte møder struktureres omkring udvalgte temaer, der kan belyse potentialer og udfordringer på kulturområdet.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur godkendte mødeplan og temaer. Udvalgsmødet den 22. oktober 2014 flyttes til kl. 12.00-15.00.

 

Mødeplan inkl. temaer 2014-2015

30. september til 1. oktober 201 (døgnseminar): Strategisk kulturpolitik

  • Med ekstern medvirken og inspiration stiller udvalget skarpt pa regionens rolle pa kulturområdet. Målet er at identificere vigtige værdier og principper i kulturpolitikken samt at identificere centrale udfordringer, dilemmaer og muligheder.

 

Sted: Nørre Vosborg, Vembvej 35, 7570 Vemb

 

22. oktober 2014: Talent og kreativitet

Debat med udveksling af ideer og erfaringer fra centrale aktører, eksempelvis:

  • Børn og kultur: Kulturprinsen/BUM

  • Talentudvikling og musik: Videncenter for Musik/talentfabrikken i Holstebro

  • Talentudvikling og scene: Dramatikværket, Filuren

  • Kulturen i folkeskolereformen: Skoleleder/kommune

 

Sted: Den jyske sangskole, Nørregade 7D, 7400 Herning

 

27. november 2014: By- og erhvervsudvikling (fællesmøde med det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling)

Debat med udveksling af ideer og erfaringer fra centrale aktorer, eksempelvis:

  • Kulturen som dynamo, også i mindre bysamfund: Kunsten i bevægelse

  • Kultur og byudvikling: Urban Lab / Jorns Univers

  • Kultur og samfundsudvikling: Sacre

  • Kultur og erhvervsudvikling: More Creative

 

Sted: Museum Jorn, Gudenåvej 7-9, 8600 Silkeborg

 

21. januar 2015: Internationalt samspil

  • Muligheder og tendenser i EU: EU-kontoret og/eller den ny EU konsulent

  • Districts of Creativity/Creativity World Forum

  • Europæisk Kulturhovedstad - Aarhus 2017

  • Kulturturisme

 

Sted: Fængselsmuseet Horsens, Fussingsvej 8, 8700 Horsens

 

5. marts 2015: Udkast til kulturstrategi og handleplan

  • Godkendelse af udkast til kulturstrategi og handleplan

  • Evaluering af møderække og strategiproces og afslutning

 

Sted: Havets Hus, Færgevej 4, 8500 Grenaa

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-4-14

5. Ressourcer på kulturområdet

Resume

I administrationen er der en kulturudviklingspulje til projekter af strategisk betydning for regionen.

Direktionen indstiller,

at punktet tages til orientering.

Sagsfremstilling

Kulturudvalget har på sit møde den 8. maj ønsket en oversigt over, hvor meget Region Midtjylland yder i tilskud til kulturprojekter i 2013 og 2014 og hvor meget, der bruges til administration.

 

Administration, udvalgsbetjening og udvikling på kulturområdet optager aktuelt tre årsværk i administrationen.

 

Tidligere har administrationen arbejdet med både en pulje til regional-strategiske kulturprojekter og en kulturpulje til selvstændige arrangementer. I perioden 2013-2017 er der afsat i alt 20 mio. kr. af kulturmidlerne til Aarhus 2017, svarende til 4 mio. kr. årligt.

På den baggrund er kulturpuljen (som har været på 2,5 mio. kr. årligt) midlertidigt lukket. Således er der i 2013 og 2014 alene ydet tilskud til kulturstrategiske projekter af regional betydning.

 

I 2013 er der bevilget 3.010.000 kr. Det resterende budget er anvendt til udbetalinger fra bevillinger tilbage til 2010. Pr. 19. maj 2014 er bevilget 2.950.500 kr. til kulturprojekter i 2014.

 

[image]

 

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur tog orienteringen om ressourcer til kulturområdet til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-4-14

6. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering til udvalgets medlemmer.


Beslutning

Kulturmødet på mors – 21.-23. august 2014

Udvalget drøftede deltagelse på kulturmødet. Flemming Knudsen og Morten Flæng deltager i mødet.

Tilbage til toppen