Abonnér
Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende kultur
den 27. november 2014 kl. 14:00
i Museum Jorn, Gudenåvej 7-9, 8600 Silkeborg

Afbud: Keld Marstrand Christensen, Niels Erik Iversen, Tilde Bork, Arne Lægaard.

 

Steen Jakobsen deltog i mødet fra kl. 14.48 under behandlingen af punkt 3.

 

Mødet blev hævet kl. 17.00.


Sagnr.: 0-9-4-14

1. Introduktion til mødets tema og formål (kl. 14.00-14.15)

Sagsfremstilling

Formand for det midlertidige udvalg vedrørende kultur Flemming Knudsen introducerer til mødets tema og formål.

 

Temaet for dagens møde er samspillet mellem kulturpolitikken og de andre temaer i regionens vækst- og udviklingstema. Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling er inviteret med ind i debatten for at bidrage med indsigt og ideer fra arbejdet med de mange temaer.

 

Kulturudvalgets vigtigste opgave er at udarbejde et forslag til ny kulturpolitik for Region Midtjylland. Som led i det arbejde skal udvalget drøfte visioner og forslag til handlinger for sammenhæng til vækst- og udviklingsstrategiens øvrige områder, f.eks. innovation og erhvervsudvikling, bæredygtighed og urbanisering.

 

Formålet med mødet er at undersøge, om det nuværende udkast til kulturpolitik skal suppleres eller ændres for at rumme samspillet med vækst- og udviklingsstrategiens øvrige områder.

Beslutning

Formanden for det midlertidige udvalg vedrørende kultur introducerede dagsorden og formål for fællesmødet med det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling.

 

Keld Marstrand Christensen, Niels Erik Iversen, Tilde Bork og Arne Lægaard, Steen Jakobsen var forhindrede i at deltage i behandlingen af sagen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-4-14

2. Introduktion til Museum Jorn (kl. 14.15-14.30)

Sagsfremstilling

Museumsdirektør Jacob Thage byder velkommen til Museum Jorn og introducerer kort rammerne for dagens møde. Museum Jorn huser maleren Asger Jorns samling på over 5.000 arbejder af 150 forskellige kunstnere fra hele verden samt ca. 100 af Asger Jorns egne værker. Museet fejrer i år Asgers Jorns 100 års fødselsdag med udstillinger og arrangementer, der hylder den kreative, produktive, livsnydende og eksperimenterende kunstner.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur og det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling fik oplæg om Museum Jorn.

 

Keld Marstrand Christensen, Niels Erik Iversen, Tilde Bork og Arne Lægaard, Steen Jakobsen var forhindrede i at deltage i behandlingen af sagen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-4-14

3. Inspirationsoplæg om samspillet mellem kultur, by- og erhvervsudvikling (kl.14.30-16.15)

Sagsfremstilling

Kunst og kultur kan med kunstneriske metoder, refleksioner og karikaturer af samfundet give os redskaber til at forestille os et andet samfund og dermed til at udvikle os, vores byer og nye produkter. Dette mødes temadrøftelse sætter fokus på samspillet mellem kultur og byudvikling samt mellem kultur og erhvervsudvikling.  

 

Regionen og Aarhus 2017 er involveret i flere samarbejder, som kobler kulturudvikling med byudvikling og/eller erhvervsudvikling. Herunder Colored by Jorn, More Creative og Rethink Urban Habitats. Til inspiration for drøftelsen præsenteres udvalgene for tre oplæg:

 

Projektchef Simon Ostenfeld om Colored by Jorn

Et samarbejde mellem kultur, erhverv og by.

I projektet Colored by Jorn søges Jorns kunst, tanker og metoder reflekteret i byudviklingen og som afsæt for erhvervsudvikling. Udvalgene får et indblik i proces og forventede effekter af samarbejdet om Colored by Jorn. Projektet er støttet med 3 mil. kr. af regionsrådet og vækstforum.

 

Direktør Anna Porse Nielsen, Manto, om More.Creative

Et samarbejde mellem kultur og erhverv.

More.Creative er rygraden i Region Midtjyllands kreative vækststrategi. More.Creative har været i gang siden starten af 2013 og fortsætter frem til 2017 med det formål at udvikle fremtidens forretningsområder i krydsfeltet mellem de forskellige kreative brancher og mellem de kreative brancher som helhed samt andre private og offentlige aktører.

 

More.Creative har fokus på de såkaldte kreative brancher og disses vækstpotentiale. Operatørerne på projektet er virksomhederne Manto og Seismonaut. Udvalgene orienteres om arbejdet med More.Creative, og Anna Porse Nielsen fortæller om erfaringer med samspil mellem kultur, kreativitet og erhverv. More.Creative er støttet med 25 mil. kr. af Vækstforum.

 

Vicedirektør Henrik Sell, Naturhistorisk Museum, om Rethink Urban Habitats

Et samspil mellem kultur og miljø.

Rethink Urban Habitats skal gentænke Aarhus som et levested - ikke bare for mennesker men for dyr, planter og svampe. Med andre ord: For biodiversiteten. Henrik Sell vil fortælle om overvejelserne bag projektet og samspillet mellem kultur og by. Projektet er støttet med 380.000 kr. af Aarhus 2017.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur og det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling fik oplæg om projektet Colored By Jorn, et byfornyelsesprojekt med Museum Jorn som omdrejningspunkt.

 

Derefter var der oplæg om projektet More.Creative, et projekt som udgør den grundlæggende del af Region Midtjyllands kreative vækststrategi.

 

Endelig fik udvalgene oplæg om projektet Rethink Urban Habitats, som er et projekt om samspil mellem kultur og miljø i forhold til at få mere natur ind i de større midtjyske byer.

  

Keld Marstrand Christensen, Niels Erik Iversen, Tilde Bork og Arne Lægaard var forhindrede i at deltage i behandlingen af sagen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-4-14

4. Notat om kulturens udfordringer (kl. 16.15-16.30)

Resume

Godkendelse af notat om kulturens udfordringer.

Administrationen indstiller,

at notatet om kulturens udfordringer indsendes som input til regionens vækst- og udviklingsstrategi.

Sagsfremstilling

Regionsrådets og Vækstforums arbejde med den kommende vækst- og udviklingsstrategi tager afsæt i udfordringer for den regionale udvikling. Det midlertidige udvalg vedrørende kultur kan hertil bidrage med kulturelle udfordringer.

 

Udfordringsnotatet (vedlagt i udkast som bilag) skal indgå i en samlet udfordringsredegørelse for Vækstforum og Regionsrådet til arbejdet med en Vækst- og Udviklingsstrategi. Vedlagte udfordringsnotat er udarbejdet på baggrund af Kulturudvalgets drøftelser på døgnseminaret den 30. september-1. oktober 2014 og mødet den 22. oktober 2014.

 

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur og det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøftede notatet vedrørende kulturens udfordringer. Udvalgene ønsker, at skabe nogle rammer for kulturen, hvor der er plads til at kulturen kan inspirere og eksperimentere bl.a. ved at støtte opstarten af flere faglige netværk. Derudover ønsker udvalgene, at kulturpolitikken er let forståelig for borgerne.

 

Udvalgene foreslog, at notatet omkring kulturens udfordringer også behandles i det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling.

 

Keld Marstrand Christensen, Niels Erik Iversen, Tilde Bork og Arne Lægaard var forhindrede i at deltage i behandlingen af sagen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-4-14

5. Temadrøftelse om kulturens samspil med andre temaer i vækst- og udviklingsstrategien (16.30-17.00)

Resume

Drøftelse af dagens tema.

Administrationen indstiller,

at kulturens samspil med  andre temaer drøftes.

Sagsfremstilling

Dagens tema diskuteres med den kommende kulturpolitik for øje.

 

Vigtige spørgsmål kan være:

  • Hvordan kan kulturpolitikken medvirke til at skabe vækst- og udvikling i Region Midtjylland?

  • Hvordan skal samspillet være mellem kultur og erhvervsudvikling, mellem kultur og byudvikling, eller mellem kultur og bæredygtighed?

  • Hvilke andre temaer fra vækst- og udviklingsstrategien bør tænkes sammen med kulturpolitikken?

 

Til diskussionen vedlægges den første skitse til kulturpolitik (bilag 1). Det er udarbejdet på baggrund af kulturudvalgets drøftelser og erfaringer med kulturindsatsen. Vedlagt er også notat om den hidtidige kulturindsats og noter fra udvalgets døgnseminar (bilag 2 og 3).

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur og det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøftede kulturens samspil med andre temaer i regionens vækst- og udviklingsstrategi. Udvalgene ønsker, at nedenstående fokusområder bliver inddraget i arbejdet med kulturpolitikken:

 

  • Kultur skal udfordre og udvikle samfundet

  • Kreativitet giver innovation

  • Kunst, kultur, natur og miljø er vigtige for bosætning

  • Kunst og kultur kan give vækst og arbejdspladser f.eks. gennem turisme og filmindustri

  • Ikke alt skal gøres op i penge – menneskelig udvikling tæller også

  • Kunst, kultur bidrager til byudvikling, Colored by Jorn er et godt eksempel herpå

  • Kunst og kultur kan bidrage til sundhed og modvirke ensomhed

  • Kultur kan bidrage til miljøbevidsthed og gøre os bedre i stand til at håndtere klimaforandringerne

  • Investeringer i fritid og kultur giver besparelser på de sociale budgetter

  • Opmærksomhed på de nye kreative erhverv, som endnu ikke er kategoriseret.

 

Udkast til Region Midtjyllands kulturpolitik drøftes på mødet den 21. januar 2015.

  

Keld Marstrand Christensen, Niels Erik Iversen, Tilde Bork og Arne Lægaard var forhindrede i at deltage i behandlingen af sagen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-4-14

6. Godkendelse af referat fra mødet den 22. oktober 2014

Resume

Godkendelse af referat fra møde den 22. oktober 2014.

Direktionen indstiller,

at referatet fra mødet den 22. oktober 2014 i det midlertidige udvalg vedrørende kultur godkendes.

Sagsfremstilling

Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse.

 

Referat fra udvalgets møde den 22. oktober 2014, der tidligere er udsendt til udvalgets medlemmer, vedlægges til godkendelse.



Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur godkendte referatet fra mødet den 22. oktober 2014. 

 

Keld Marstrand Christensen var forhindret i at deltage i behandlingen af sagen. Det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling deltog ikke i behandlingen af sagen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-4-14

7. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering til udvalgets medlemmer.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedrørende kultur og det rådgivende udvalg vedrørende regional udvikling drøftede forlængelse af funktionsperioden for det midlertidige udvalg vedrørende kultur. Sagen om forlængelse behandles på regionsrådsmødet den 17. december 2014.

 

Udvalgene foreslog, at nedenstående temaer bliver behandler på møderne i 2015.

  • Billedkunst – f.eks. møde med en upoleret og provokerende kunstner

  • Kultur, sundhed og ensomhed

  • Kultur og klimaændringer

  • Kultur og natur

 

Mødeplan 2015 inkl. temaer og opdateret kommissorium behandles på mødet den 21. januar 2015 i det midlertidige udvalg vedrørende kultur.

 

Keld Marstrand Christensen, Niels Erik Iversen, Tilde Bork og Arne Lægaard var forhindrede i at deltage i behandlingen af sagen.

Tilbage til toppen