Dagsordener og referater for udvalg vedrørende medicin
til
mødet i
den 9. juni 2016 kl. 08:15
i Lundbeck Medicinalvirksomhed, Oddenvej 182, 4500 Nykøbing Sjælland
Alle medlemmer var mødt undtagen Lone Langballe, der havde meldt afbud.
Mødet blev hævet kl. 16.15.
Pkt. | Tekst |
1 | Temabesøg på Lundbeck |
2 | Orientering om udviklingen i medicinforbruget efter 1. kvartal i 2016 |
3 | Opsummering på mødet |
4 | Eventuelt |
1. Temabesøg på Lundbeck
Sagsfremstilling
Det midlertidige udvalgs møde den 9. juni 2016 afholdes på Lundbeck i Lumsås, den 9. juni kl. 10.30-15.15.
Der er booket færgebilletter med Molslinien med afgang kl. 9.00 fra Aarhus, og der er bestilt kaffe og morgenmad til overfarten.
Der er booket billetter til hjemrejse fra Odden kl. 15.45 med ankomst i Aarhus kl. 17.00.
Henrik Fjeldgaard, Ove Nørholm og Flemming Bøgh stiller bil til rådighed til besøget.
OBS: Det anbefales at køre hjemmefra i god tid, da morgentrafikken omkring Aarhus Havn er særlig udfordret af vejarbejde på grund af letbanen.
Mødested: Vi mødes kl. 8.15 på parkeringspladserne v/Crossfit Aarhus, Balticagade 8, 8000 Aarhus C, og herefter fordeler vi os i bilerne.
Parkering: Der er betalingsparkering v/Aarhus Havn.
Endvidere er der betalingsparkering fra kl. 8.00 v/Dokk1 på havnen, Hack Kampmanns Plads 2, 8000 Aarhus C.
Program for besøget:
På virksomhedsbesøget inviteres udvalget på rundvisning i fabrikken, hvor der vil være mulighed for at se, hvordan en del af Lundbecks lægemiddelproduktion finder sted. Lundbecks produktionsafdeling i Lumsås producerer ikke den endelige medicin, men de aktive stoffer, som kommer i den færdige medicin.
Der vil også være mulighed for at høre mere om et lægemiddels udviklingsforløb, offentlig-/privat samarbejde om forskning og udvikling, markedsstruktur og prisdannelse på lægemiddelområdet samt lægemiddelindustriens erhvervs- og vækstbetydning. Der vil også være mulighed for at berøre den aktuelle prioriteringsdebat. Det vil ske ved oplæg fra henholdsvis Lundbeck og Lif, hvor der naturligvis vil være mulighed for både spørgsmål og debat undervejs.
Beslutning
Temabesøget på Lundbecks produktions site var arrangeret af Lægemiddelindustriforeningen.
Sten Søgaard, Vice Præsident v/ Lundbeck fortalte om Lundbecks forskning og produktion inden for psykiatri og neurologi. En betydelig del af Lundbecks forskning og produktion af lægemidler inden for sygdomme i hjernen, som depression og angst, psykotiske lidelser, epilepsi, Huntington, Alzheimers og Parkinson sygdomme, finder sted i Danmark. Udvalget fik en rundvisning på produktionsafdelingen på Lumsås, som ikke producerer den endelige medicin, men de aktive stoffer, som kommer i den færdige medicin.
Koncernchef Sofie Jensen v/Lægemiddelindustriforeningen, fortalte om Lægemiddelindustriforeningens erhvervsmæssige betydning i Danmark. Lægemiddelområdet er en af de mest regulerede brancher, og det særlige ved industrien er, at det kan tage op imod 10-12 år at udvikle et nyt lægemiddel. Sofie Jensen fortalte om, at Lægemiddelindustrien arbejder på at imødegå det, som de opfatter som myter imod branchen.
Chefkonsulent Jakob Bjerg, Lægemiddelindustriforeningen, fortalte om udviklingen af nye lægemidler, som kræver et tæt offentligt-privat samarbejde. Udvalget drøftede i den forbindelse betydningen af at fastholde klinisk forskning i Danmark. Klinisk forskning har stor betydning for at få den nyeste viden til at sikre den bedste behandling for de danske patienter. Udvalget drøftede endvidere betydningen af udvikling af personlig medicin og individualiseret behandling.
Cheføkonom, Jørgen Clausen, Lægemiddelindustriforeningen, fortalte om lægemiddelmarkedet og vilkårene for introduktion af innovative lægemidler i patientbehandlingen. I Danmark betyder reglen om automatisk substitution, at der er et højere grad af skift af lægemidler end i andre lande. Udvalget drøftede, hvilken betydning skift af lægemidler har for patienterne, og herunder om der er forskning nok på området. Endvidere fortalte Jørgen Clausen om Lægemiddelindustriforeningens input til Danske Regioners vurderingsmodel.
Lone Langballe var forhindret i at deltage i behandlingen af punktet.
Bilag
2. Orientering om udviklingen i medicinforbruget efter 1. kvartal i 2016
Resume
Der orienteres om udviklingen i udgifterne til tilskuds- og hospitalsmedicin efter 1. kvartal i 2016. Derudover orienteres om indsatser i relation til brugen af tilskudsmedicin og om overordnet efterlevelse af udvalgte behandlingsvejledninger fra Rådet for Anvendelse for Dyr Sygehusmedicin i forhold til hospitalsmedicin. Det forventes, at udgiftsniveauet til tilskudsmedicin vil være uændret i 2016 sammenlignet med 2015. Det vurderes, at udgiften til hospitalsmedicin vil stige med 95 mio. kr. fra 2015 til 2016.
Direktionen indstiller,
at | orientering tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
I det følgende orienteres om udviklingen i udgifterne til tilskuds- og hospitalsmedicin efter 1. kvartal 2016.
Tilskudsmedicin
Det forventes for nuværende, at udgiftsniveauet til tilskudsmedicin vil være uændret i 2016 sammenlignet med 2015. Der forventes ligeledes budgetoverholdelse.
Udgiftsudviklingen i Region Midtjylland svarer til udgiftsudviklingen på landsplan.
På området tilskudsmedicin er der - foruden implementering af spareplanen - iværksat en række indsatser, der både har et kvalitetsmæssigt og økonomisk sigte, blandt andet:
- På området KOL er der gennemført otte stormøder overfor de praktiserende læger med henblik på god diagnostik og behandling. Der monitoreres løbende på, om stormøderne har effekt. De første foreløbige målinger viser, at stormøderne har effekt, når der sammenlignes med baggrundspopulationen.
- På området psykiatri gennemføres et kvalitetsprojekt for psykiatriske patienter, der får meget medicin. Projektet er finansieret af SATS-puljemidler og forventes afsluttet i 2017.
- På området epilepsi har Region Midtjylland konstateret, at der med nogen sandsynlighed er sket et uhensigtsmæssigt salg fra de private apoteker af stoffet pregabalin, således at der for ofte sælges de dyre originalpakninger i stedet for billigere kopipakninger. Region Midtjylland har haft en god dialog med Danmarks Apotekerforening, som har fulgt op på sagen. Allerede en måned efter denne dialog, kunne Region Midtjylland via en monitorering konstatere en stigning i salget af de billigere kopipakninger. Det bemærkes, at der er tale om en helt særlig problemstilling i forbindelse med implementering af en ny bekendtgørelse. Region Midtjylland har indtil nu - som følge af sagen - opnået en besparelse på 4 mio. kr. i 2016. Der vil muligvis i løbet af året bliver realiseret yderligere besparelser som følge af indsatsen.
Hospitalsmedicin
Det vurderes for nuværende, at udgiften til hospitalsmedicin vil stige med 95 mio. kr. fra 2015 til 2016, men prognosen er usikker, og udviklingen følges tæt. I forbindelse med Regionsoverblikket pr. 30. juni 2016 vil prognosen blive revurderet.
Når udgifterne til hospitalsmedicin i 1. kvartal 2016 sammenlignes med 1. kvartal i 2015, har der været fald på ca. 21 mio. kr., svarende til 4,2 %. Når summen af de sidste fire kvartaler sammenlignes med summen af de foregående kvartaler, har der været et fald på ca. 1 %. Sidstnævnte sammenligning er foretaget for hver af de fem regioner i figuren herunder (apotekstal).
Bortset fra Region Hovedstaden har regionerne oplevet et fald i udgifterne til hospitalsmedicin i perioden. Alligevel forventes det, at regionerne vil opleve en vækst i udgifterne til hospitalsmedicin fra 2015 til 2016.
Når der alligevel vurderes at ske en vækst på 95 mio. kr. i Region Midtjylland fra 2015 til 2016, skyldes det en forventning om en stor vækst i udgifterne til kræftmedicin, herunder særligt til behandling af modermærkekræft. Et revideret udgiftsniveau til behandling af hepatitis C i 2016 indgår også i prognosen, ligesom medicinudgifter (Orkambi) til behandling af Cystisk Fibrose er indregnet. Sidstnævnte indgik ikke i tidligere prognose på grund af stor usikkerhed om opstart af behandlingen. Det bemærkes, at et eventuelt omfang (og dermed udgift) af behandlingen fortsat er usikker. Der forventes i givet fald en koordineret ibrugtagning på tværs af regionerne. Det vurderes, at de tidligere års vækst i udgifterne til biologisk medicin er bremset op. Det skyldes særligt implementeringen af spareforslaget vedrørende biosimilært Infliximab medio 2015 og patentudløbet på lægemidlet Enbrel i 2016 (til behandling af blandt andet gigtsygdomme).
Amgros har fulgt op på regionernes efterlevelse af udvalgte behandlingsvejledninger fra Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin efter 1. kvartal i 2016. Der orienteres om, at Region Midtjylland overordnet set har en fin efterlevelse. Dette må også ses i forhold til den løbende opfølgning på medicinforbruget, som foretages lokalt i Region Midtjylland. Den faglige analysegruppe på medicinområdet går i dialog med afdelinger, hvor der kan være tvivlsspørgsmål om behandlingsvejledninger fra Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin mv.
Der henvises til vedlagte rapport, der beskriver udviklingen inden for både tilskuds- og hospitalsmedicin.
Beslutning
Udvalget drøftede udviklingen i medicinforbruget efter 1. kvartal i 2016.
Lone Langballe og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i behandlingen af punktet.
3. Opsummering på mødet
Resume
Opsummering på mødets oplæg og drøftelser.
Sagsfremstilling
Udvalget opsummerer på mødets oplæg og drøftelser med henblik at samle op på udvalgets overvejelser om punkter til kommende møder og anbefalinger i udvalgets afrapportering.
Beslutning
Udvalget roste oplæggene på temamødet, som gav en god virksomhedsforståelse af produktions- og teknologiudvikling i medicinalindustrien. Besøget gav en god kombination af indblik i forskning og produktion af lægemidler i Lundbeck samt indsigt i offentligt og privat samarbejde om udvikling af nye lægemidler ved Lægemiddelindustriforeningen.
Udvalget bemærkede, at det er vigtigt, at der i arbejdsplanen for udvalgets kommende møder bliver afsat tid til at følge op på arbejdet i det nye Medicinråd. Herunder anmodede udvalget om en opfølgning på Lægemiddelindustriforeningens anbefalinger til Medicinrådet vedrørende prioriteringsdebatten.
Endvidere ønskede udvalget at besøge et privat apotek på et af møderne i 2017 for at få et indblik i perspektiverne fra primær sektoren.
Udvalget bad om, at det planlagte tema om patientens egen medicin også vil omhandle, hvilken betydning det kan have for patienterne, når regionen skifter biologiske lægemidler.
Lone Langballe og Aleksander Aagaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.
4. Eventuelt
Sagsfremstilling
Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.
Beslutning
Intet til punktet.