Abonnér

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende medicin
den 7. marts 2017 kl. 13:00
i Hospitalsenheden Vest, udvalgsværelse 1, Gl. Landevej 61, 7400 Herning

Alle medlemmer var mødt undtagen Steen Jakobsen, der havde meldt afbud.

 

Mødet blev hævet kl. 15.25.


Sagnr.: 1-00-14-15

1. Tema: Besøg på Regionshospitalet Herning

Sagsfremstilling

Mødet i det midlertidige udvalg vedrørende medicin tirsdag den 7. marts 2017 kl. 13.00-16.00 afholdes på Regionhospitalet Herning, udvalgsværelse 1, Gl. Landevej 61, 7400 Herning.

 

Parkering: Der er ikke betalingsparkering, men det kan være meget vanskeligt at finde parkeringspladser, der ikke er tidsbegrænsede.

 

Der er mulighed for at parkere på V-parkeringen via Møllegade, hvis det er ledige pladser. Der er tre timers parkering.

 

Alternativt er der lidt længere henne af Møllegade i retning mod Dronningens Boulevard en grusparkering, hvor der er fri parkering.

 

Program for mødet:

 

Kl. 13.00-14.30: Besøg på Regionshospitalet Herning.

 

  • Forbedringsmuligheder i medicinsikkerheden
  • De hyppigste fejl og udfordringer i medicineringsprocessen
  • Hvad gør vi ved det?
    • Fælles Medicinkort – tiltag med at ajourføre Fælles Medicinkort ved indlæggelse.
    • Min Medicin Med- medicinering på patientens præmisser
  • Sikker medicinering i praksis - besøg i Onkologisk Afdeling.

 

Oplægsholderne er lægefaglig direktør Jens Friis Bak og kvalitetskonsulent Jeanette Henriksen.

 

Kl. 14.30-15.30: Ordinært udvalgsmøde.

Beslutning

Kvalitetskonsulent Jeanette Henriksen, Hospitalsenheden Vest fortalte om forbedringsmuligheder i medicinsikkerheden. Patienten har behov for større viden om egen medicinering, og personalet har brug for bedre kendskab til patientens evner til at klare egen medicinering. Det kræver, at det Fælles MedicinKort (FMK) er  ajourført og afspejler aktuel medicinering. Den dosispakkede medicin fra apotekerne bør stoppes, når patienten er ustabil, da der ved ustabile patienter ofte sker udskiftning i medicinen.

 

Udvalget blev orienteret om, hvor der er de største risici for fejl i hospitalets egne arbejdsgange, og hvor der set med kommunernes øjne sker flest fejl på  hopitalerne. Når kommunerne oplever fejl i  medicineringen ved udskrivelsen skyldes det ofte, at de ser i et ikke opdateret FMK, da kommunernes system kun opdateres automatisk tre gange om dagen, ellers skal det opdateres manuelt. Udvalget spurgte til mulighederne for øget opdateringsfrekvens af kommunernes system, så patienterne ikke oplever denne fejl. Et andet problem opstår på friplejehjem, da de ikke har adgang til FMK. Udvalget drøftede om friplejehjem kunne kobles på FMK.

 

Lægefaglig direktør Jens Friis Bak fortalte om, hvordan de på Hospitalsenheden Vest ajourfører FMK ved indlæggelsen. Dette betyder, at opdateringen af FMK vil være nemmere, når patienten udskrives. Ændringer i medicineringen bliver tydelig, og listen skal ikke dikteres, hvilket sparer tid for lægen og sekretæren og forhindrer fejl i dikteringsprocessen.

 

Udvalget blev orienteret om status på implementeringen af ajourføring af FMK på Hospitalsenheden Vest.

 

Udvalget fik en orientering om hospitalsenhedens projekt Min Medicin Med, hvor patienter selv medbringer og bruger sin egen medicin under indlæggelsen. Ved Min Medicin Med sker der blandt andet færre fejl, da man kommer udenom, at medicin skal substitueres med den medicin, som hospitalet har adgang til. Personalet får mulighed for at vurdere patientens evne til at klare egen medicinering ved Min Medicin Med.

 

Jens Friis Bak og Jeanette Henriksen orienterede om, hvad de godt kunne tænke sig, at FMK kan og om andre relevante tiltag indenfor emnet.

 

Til sidst besøgte udvalget Onkologisk afdeling, hvor Min Medicin Med og ajourføringen af FMK er fuldt udrullet. Her fik udvalget mulighed for at stille spørgsmål til sygeplejerske Lone Dahl Andersen. Sygeplejerske Anne Marie Høj Væggemose fortalte og viste, hvordan det i praksis foregår på patientens stue.

 

Steen Jakobsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-14-15

2. Orientering om Amgros præsentation

Sagsfremstilling

Administrationen orienterer om vedlagte præsentation fra Amgros.

Beslutning

Henny Jørgensen, Hospitalsapoteket orienterede om præsentation af Amgros. Udvalgte nøgletal for 2016.

 

Region Midtjylland aftager 22 % af al medicin fra Amgros.

 

Hospitalernes andel af det totale marked for medicin stiger. Dette sker, da medicinen, som bliver brugt på hospitalerne, er dyrere end den medicin, som bruges i praksissektoren.

 

Udvalget spurgte ind til, om det var en god eller dårlig tendens, hvortil det blev forklaret, at det skyldes de nye innovative typer medicin.

 

Det er ikke medicinen, som stiger i pris, men det at der kommer nye præparater på markedet, der er dyrere.

 

Primærsektoren har et større forbrug set på Defineret DøgnDosis. Her har primærsektoren et forbrug tæt på 3 mia. doser, hvor hospitalerne har et forbrug på 164 mio. doser.

 

I gennemsnit koster hospitalsmedicin 52 kr. pr dosis, mens medicin i primærsektoren koster 2 kr. pr. dosis.

 

Steen Jakobsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-52-13

3. Orientering om forbrug af lægemidler i Region Midtjylland 2016

Resume

Udgifterne til tilskudsmedicin i 2016 er stort set uændrede sammenlignet med 2015, mens forbruget af hospitalsmedicin (jf. apotekstal) er steget med 90 mio. kr. fra 2015 til 2016.

 

I forhold til forbruget af hospitalsmedicin har Region Midtjylland haft en procentvis højere vækst end de øvrige regioner, mens Region Midtjylland har haft den mindste procentvise vækst i indkøbet af hospitalsmedicin fra 2015 til 2016 (jf. Amgros). Forskellene i indkøb på tværs af regionerne vurderes at skyldes forskellige indkøbsstrategier til lageropbygning.

Direktionen indstiller,

at sagen tages til orientering.

Sagsfremstilling

I det følgende gennemgås udviklingen efter 4. kvartal 2016 inden for områderne tilskudsmedicin og hospitalsmedicin.

 

Tilskudsmedicin

Udgifterne til tilskudsmedicin er i 2016 stort set uændrede sammenlignet med 2015, idet udgiften ender på 0,3 mio. kr. lavere end året før.

 

Dette dækker dog over større udsving på udvalgte områder.

 

På områderne diabetes-, smerte-, og blodfortyndende medicin ses sammenlagt udgiftsstigninger på knap 44 mio. kr. Udgiftsstigningen vedrørende blodfortyndende lægemidler skyldes en ændring i anbefalingerne fra Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin medio 2016.

 

På områderne antidepressive, antipsykotika, KOL/astma og epilepsimedicin falder udgifterne derimod. Udgiftsfaldet på disse lægemidler er på ca. 44 mio. kr. Udgiftsfaldet på epilepsimedicin skyldes blandt andet en særlig indsats i Region Midtjylland for korrekt ekspedition fra de private apoteker af lægemidlet Lyrica. Helårsbesparelsen for denne indsats vurderes at være på omkring 10-12 mio. kr. i 2017.

 

ADHD

På et temamøde afholdt for regionsrådet i februar 2016 blev ADHD og behandlingsniveauet i Region Midtjylland sammenlignet med de øvrige regioner drøftet. Det blev på daværende tidspunkt vurderet, at blandt andet indførelse af behandlingspakker på lidt længere sigt vil skabe en større ensartethed i behandlingsniveau på tværs af regioner. Regionsrådet har på et møde i september 2016 ønsket, at Det midlertidige udvalg vedrørende medicin på et kommende temamøde i regionsrådet orienterede om udvalgets fokus, blandt andet på ADHD-medicin. Der må forventes nogen implementeringstid, og det vurderes derfor, at et opfølgende temamøde om dette emne er relevant om 1-2 år.

 

I den mellemliggende periode iværksættes et projekt, der sætter større fokus på det tværsektorielle perspektiv i behandling af patienter med ADHD.

 

Som det fremgår af nedenstående figur ses en stigning i antal patienter, der behandles i almen praksis.

 

Antal patienter i behandling med ADHD lægemidler fordelt på sektor

i perioden 1. kvt. 2014-4.kvt. 2016

.

 

Behandlingsforløb indenfor området ADHD opstartes af speciallæge i psykiatri, mens det som oftest er de praktiserende læger, der varetager vedligeholdelsesbehandlingen. Overtagelse af vedligeholdelsesbehandlingen forudsætter, at en speciallæge i psykiatri har udarbejdet en vedligeholdelsesplan. En vedligeholdelsesplan kan f.eks. indeholde oplysninger om lægemiddelvalg og varighed af behandlingen. Det er denne overdragelsesproces, der kortlægges nærmere. Det bemærkes, at der vil blive behov for indhentning af særlige tilladelser, hvis kortlægningen kræver anvendelse af journaloplysninger.

 

Hospitalsmedicin

Der var en vækst i forbruget af hospitalsmedicin på 90 mio. kr. fra 2015 til 2016 (ifølge apotekstal). Væksten må blandt andet ses som følge af implementering af nye behandlinger. Hertil bemærkes, at det også indgår, at udgifterne til en række dyre lægemidler falder i takt med, at nye behandlinger indføres.

 

Vedlagte rapport gennemgår udviklingen i udgifterne (forbrugstal) til hospitalsmedicin efter 4. kvartal i 2016. I rapporten sammenlignes forbruget i 2016 med forbruget i 2015. De fem regioner har oplevet en vækst i perioden. I Region Midtjylland er udgiften steget med 4,8 %. Region Hovedstaden har haft en mere beskeden vækst, svarende til 0,6 %, mens Region Syddanmark har haft en vækst på 3,7 %. Region Nordjylland har haft en vækst på 5,2 %, mens Region Sjælland har haft en vækst på 2,1 %.

 

I vedlagte rapport gennemgår Amgros udviklingen fra 2015 til 2016 i regionernes indkøb af medicin. I Region Midtjylland er der en vækst i indkøbet af medicin på 2,2 %, hvilket er den laveste vækst blandt regionerne. De tilsvarende tal for de øvrige regioner er 4,5 % i vækst for Region Hovedstaden, 3,2 % for Region Syddanmark, 4,4 % for Region Nordjylland og 3 % for Region Sjælland. Som også Amgros anfører, så vurderes forskellene at være et udtryk for forskellige indkøbsstrategier i regionerne i forhold til lageropbygning.

 

Det fremgår af vedlagte rapport, at Region Midtjylland overordnet lever op til anbefalingerne fra Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin på en række udvalgte terapiområder. Det bemærkes, at analysegruppen på medicinområdet kan gå i dialog med relevante afdelinger i tilfælde, hvor der kan være behov for at afklare spørgsmål om implementering af de nationale anbefalinger.

Beslutning

Kontorchef Flemming Bøgh, Sundhedsplanlægning orienterede om et kommende punkt til regionsrådet omkring forbrug af lægemidler i Region Midtjylland.

 

Hospitalerne har en stigning i 90 mio. kr. på området mod en forventet stigning på 120 mio. kr.

 

Administrationen orienterede om, at der i den næste medicinrapportering vil være en grundigere analyse. Skyldes vores højere tal, at der bliver flere borgere i Region Midtjylland, er det fordi, vi følger anbefalingerne nærmere, behandler vi flere borgere end andre regioner m.v.

 

Regionsrådet har bedt udvalget om at se på udviklingen i ADHD medicin på hospitalsområdet. Det er endnu for tidligt at sige noget om udviklingen efter indførelsen af behandlingspakker. Det vil derfor først være relevant med et temamøde om udviklingen i løbet af et år eller to.

 

Udvalget ønsker en opdatering i løbet af deres funktionsperiode. Gerne omkring hvordan sammenhængen er til praksisområdet. Udvalget ønsker en drøftelse på et kommende møde omkring forskelle regionerne imellem.

 

Udvalget ønskede at vide, om der er nogle specifikke læger, som skiller sig ud, når man ser på udskrivningen af ADHD medicin fra praksis. Udvalget blev forsikret om, at Region Midtjylland følger op, hvis der ses store udsving hos enkelte læger.

 

Steen Jakobsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-14-15

4. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering.

Beslutning

Intet til punktet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-14-15

5. Opsummering på mødet

Resume

Opsummering på mødets oplæg og drøftelser.

Sagsfremstilling

Udvalget opsummerer på mødets oplæg og drøftelser med henblik at samle op på udvalgets overvejelser om punkter til kommende møder og anbefalinger i udvalgets afrapportering.

Beslutning

Udvalget drøftede emner i forhold til udvalgets afrapportering, herunder blandt andet videndeling og udbredelse af de gode ideer. Muligheden for som politisk udvalg at forlange, at gode initiativer implementeres på andre afdelinger og hospitaler, blev drøftet. Udvalget kom frem til, at der kan være forskelle i patientgrupper og afdelinger.

 

Hospitalsenheden Vest er følgegruppe til et lignende projekt i Region Hovedstaden, og regionshospitalerne i Randers og Silkeborg er ligeledes i gang med projekter, hvor patienterne anvender og medbringer egen medicin i forbindelse med sygehusbehandling. Udvalget ønsker opmærksomhed på, om medicinen bruges rigtigt. At der arbejdes på at blive hurtigere til at stoppe med en type medicin, når den ikke virker.

 

Steen Jakobsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-14-15

6. Eventuelt

Sagsfremstilling

Eventuelt.

Beslutning

Udvalget udtrykte forventning om, at der også i næste valgperiode oprettes et midlertidigt udvalg vedrørende medicin. 

 

Steen Jakobsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen