Dagsordener og referater for udvalg vedrørende patientsikkerhed
til
mødet i
den 10. maj 2016 kl. 13:00
i Aarhus Universitetshispital, Tage-Hansens gade Indgang 1B, 3. sal
Alle medlemmer var mødt.
Mødet blev hævet kl. 16.00.
1. Fællesmøde om den patientansvarlige læge
Sagsfremstilling
Det midlertidige udvalg vedrørende kræft og det midlertidige udvalg vedrørende patientsikkerhed har aftalt at holde et fællesmøde om den patientansvarlige læge.
På mødet vil ledende overlæge Anni Ravnsbæk fra Kræftafdelingen fortælle om erfaringerne med patientansvarlig læge.
Lægefaglig direktør Claus Thomsen vil også deltage i denne del af mødet.
Der vil være afsat god tid til debat og spørgsmål.
Beslutning
Det midlertidige udvalg vedrørende kræft og det midlertidige udvalg vedrørende patientsikkerhed afholdt første del af mødet som fællesmøde om Den Patientansvarlige Læge.
Lægefaglig direktør Claus Thomsen indledte mødet med en kort introduktion til, hvad "Den Patientansvarlige Læge" dækker over, og i den sammenhæng kom han også ind på, at der er en del uklarheder over, hvad det præcis dækker over.
Dernæst holdt ledende overlæge Anni Ravnsbæk fra kræftafdelingen et oplæg om deres erfaringer med arbejdet med den patientansvarlige læge.
De erfaringer, man har gjort sig på kræftafdelingen, er, at det ikke har været praktisk muligt med en patientansvarlig læge, men man har arbejdet med patientansvarlige teams. Et team er bestående af 3-4 læger og sygeplejersker.
Kræftafdelingen havde lavet en mindre rundspørge blandt patienterne om deres behandlingsforløb. Rundspørgen viste, at patienterne generelt er trygge i behandlingsforløbet, men at patienterne ikke i samme høje grad oplever sammenhæng i behandlingsforløbet. Størstedelen af patienterne kendte ikke deres patientansvarlige læge. Anni Ravnsbæk udledte af undersøgelsen, at der således ikke ses en direkte sammenhæng mellem tryghed i behandlingen og patientansvarlig læge.
Anni Ravnsbæk oplyste, at man i kræftafdelingen på årsbasis har ca. 13.000 forskellige patienter. Det betyder eksempelvis, at en læge i brystkræftteamet har flere forskellige patienter at forholde sig til end en praktiserende læge. Det kan udfordre tankerne bag den patientansvarlige læge.
Udvalgene drøftede på den baggrund, at det kunne være relevant at undersøge om en patientansvarlig eller kontaktansvarlig sygeplejerske vil kunne løfte nogle af de opgaver, der ellers ligger hos den patientansvarlige læge.
Det blev aftalt, at administrationen vil undersøge, hvordan man kan give bedre information til sundhedspersonalet i kræftafdelingen i forhold til, hvor man som patient kan få taget blodprøve nu, efter regionsrådet har besluttet, at blodprøver i forbindelse med hospitalsbehandling ikke længere skal tages hos den praktiserende læge. Det blev foreslået at udarbejde et oversigtskort.
Som opsummering oplyste cheflæge Hans Peder Graversen, at man i Region Midtjylland aktuelt har igangsat 14 pilotprojekter med patientansvarlig læge. Danske Regioner indsamler erfaringer fra disse og fra de øvrige regioner i løbet af 2016. Det er forventningen, at dette materiale vil indgå som baggrund for de ventede retningslinjer fra regeringen om den patientansvarlige læge.
Udvalgene var enige om at følge op på arbejdet og de evalueringer, der kommer fra de forskellige pilotprojekter.
Anni Ravnsbæks oplæg er vedlagt.
Jørgen Nørby, Nicolaj Bang, John G. Christensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
Bilag
2. Godkendelse af referat
Resume
Referat fra udvalgets møde den 11. februar 2016 vedlægges til godkendelse.
Administrationen indstiller,
at | referat fra mødet den 11. februar godkendes. |
Sagsfremstilling
Referat fra møde i det midlertidige udvalg vedrørende patientsikkerhed den 11. februar 2016 vedlægges til godkendelse.
Beslutning
Det midlertidige udvalg vedrørende patientsikkerhed godkendte referatet.
3. Orientering om rapporten "Ledelsesforankring af patientsikkerhedsarbejdet omkring utilsigtede hændelser i Region Midtjylland"
Resume
Rapporten beskriver resultaterne af undersøgelsen af ledelsesforankring af patientsikkerhedsarbejdet i Region Midtjylland, der blev gennemført i januar 2016. Undersøgelsen havde en svarprocent på 80 og viste, at arbejdet med utilsigtede hændelser er højt prioriteret hos ledelserne i Region Midtjylland.
Administrationen indstiller,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
I foråret 2014 foretog Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse et serviceeftersyn af rapporteringssystemet for utilsigtede hændelser. Serviceeftersynet resulterede i flere anbefalinger til regionerne. En af anbefalingerne var, at regionerne skulle udføre et servicetjek på, om der er tilstrækkelig ledelsesforankring af arbejdet med utilsigtede hændelser, da ledelsesforankring er altafgørende for, at der kan skabes læring fra de utilsigtede hændelser.
I Region Midtjylland har der siden serviceeftersynet været fokus på denne ledelsesforankring på alle niveauer, og der foregår et stort arbejde med de utilsigtede hændelser ude i afdelingerne. Denne undersøgelse er gennemført for at vise den positive udvikling i ledelsesforankringen i Region Midtjylland. Derudover indeholder rapporten en masse gode erfaringer, der kan deles på tværs af hospitaler.
På mødet vil kontorchef Ida Rønne orientere yderligere om rapporten.
Beslutning
Kontorchef Ida Rønne orienterede om konklusionerne i rapporten og fremhævede, at der er stor ledelsesopmærksomhed på området. Man arbejder for at skabe en kultur, hvor det er let at erkende, hvis man har begået et fejl.
Ida Rønne pointerede, at udviklingen går i retning af, at man som sundhedsperson skal indberette en utilsigtet hændelse, når situationen har været alvorlig eller har kunnet føre til noget alvorligt for patienten. Man vil væk fra eksemplet med sygeplejersken, der skal bruge tid på at indberette, at hun er kommet til at tabe en pille på gulvet.
Udvalget bakkede op om denne udvikling og aftalte, at udvalget vil medtage dette som en del af deres afsluttende anbefalinger.
4. Patientsikkerhedskonferencen 2016
Sagsfremstilling
Flere medlemmer af udvalget deltog i årets Patientsikkerhedskonference i København. Medlemmerne kan orientere om deres oplevelser fra konferencen.
Beslutning
Udvalgsmedlemmerne udvekslede oplevelser fra patientsikkerhedskonferencen 2016. Særligt Jens Jørgen Madsens oplæg blev fremhævet som godt.
Det blev aftalt, at udvalget på et kommende møde vil drøfte Jens Jørgen Madsens anbefalinger til sundhedsvæsenet.
5. Eventuelt
Sagsfremstilling
Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.
Beslutning
Der var ingen bemærkninger.
6. Oplæg om det brugerinddragende hospital
Sagsfremstilling
Centerchef Lisbeth Kallestrup giver udvalget et oplæg om indsatserne i forbindelse med Det Brugerinddragende Hospital.
Beslutning
Centerchef Lisbeth Kallestrup gav udvalget et oplæg om indsatserne i forbindelse med Det Brugerinddragende Hospital.
Lisbeth Kallestrups oplæg er vedlagt som bilag. Derudover er artiklen fra Aarhus Stiftstidende om "Mere magt til patienterne" også vedlagt.