Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i udvalg vedrørende bæredygtig vækst
den 15. august 2018 kl. 09:00
i Aqua Globe, Døjsøvej 1, 8660 Skanderborg

Alle var mødt undtagen Henrik Fjeldgaard, der havde meldt afbud.

 

Punkterne blev behandlet i rækkefølgen: 1-3-2-6-5-4-7.

 

Jørgen Nørby mødte efter punkt 3.


Sagnr.: 1-00-18-18

1. Velkomst

Sagsfremstilling

Der bydes velkommen til mødet ved formand for udvalget Susanne Buch.

Beslutning

Velkomst ved udvalgsformand Susanne Buch. Udvalget har til opgave at bruge FN's verdensmål som ramme for bæredygtig vækst. På dette møde kan udvalget komme med indspil til den regionale udviklingsstrategi. Susanne Buchs velkomstoplæg er vedlagt som bilag.

 

Henrik Fjeldgaard og Jørgen Nørby var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-18-18

2. Godkendelse af referat

Resume

Godkendelse af referat fra udvalgets møde den 19. juni 2018.

Administrationen indstiller,

at referatet fra møde den 19. juni 2018 godkendes.

Sagsfremstilling

Referat fra møde i det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig vækst den 19. juni 2018 kan læses i Prepare.

Beslutning

Referatet godkendt uden bemærkninger.

 

Henrik Fjeldgaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-18-18

3. Introduktion til AquaGlobe

Sagsfremstilling

Rune Kier Nielsen, strategisk kommunikationskonsulent ved Aqua Globe, Skanderborg, giver en introduktion til Aqua Globe, herunder Aqua Globe som en del af Coast to Coast Climate Challenge samt tanker om videreudvikling af et regionalt partnerskab.

Beslutning

Oplæg ved strategisk kommunikationskonsulent Rune Kier Nielsen, Skanderborg Forsyning. AquaGlobe er et erhvervspartnerskab, der er forankret ved Skanderborg Forsyning.

 

Skanderborg Forsyning ønsker at være Danmarks mest moderne vandselskab. Selskabet har en høj grad af forsyningssikkerhed og kundetilfredshed. Det har i 2017 sparet 10 % energi på vandværker og 5 % energi på sit renseanlæg.

 

AquaGlobe er et formidlingsfyrtårn for Coast2coast projektet, som samler mange af vandbranchens aktører for at kunne levere løsninger, der giver adgang til rent vand og sanitet for alle. Der kommer mange besøgende i huset i Skanderborg, og der holdes mange events for at fremvise partnerskabernes teknologiske løsninger.

 

I AquaGlobe favnes både eksport og salg, uddannelse og rekruttering, leg og læring og den Intelligente Vandby, som er innovative partnerskaber med virksomheder, forsyninger og forskning. I AquaGlobe har man et stort fokus på verdensmålene.

 

Udvalget spurgte ind til finansieringen af AquaGlobe. Rune Kier Nielsen fortalte, at der ikke er sket stigninger i prisen til forsyningsværkets kunder. Alle udgifter dækkes af fondsmidler, energioptimering samt fra virksomhedernes investeringer i udviklingsprojekter.

 

Selskabet prøver i øjeblikket at lave en partnerskabsmodel for andre forsyningsvirksomheder, der ligger i en overskuelig geografisk afstand.

 

Der arbejdes med mange projekter både i andelsboliger og kommunale institutioner. Der arbejdes bl.a. med blødgøring af vandet.

 

Rune Kier Nielsen fremhævede Coast2coast som et eksempel på, hvordan partnere kan bindes sammen. I AquaGlobe udstilles klimaprojekter fra hele regionen. I princippet kunne der udstilles projekter fra hele Danmark.

 

AquaGlobe appellerer til uddannelsesinstitutioner, forskningsprojekter og virksomheder i hele Danmark om, at partnerskaberne udnyttes. I Danmark er det ikke salg og eksport af løsninger til vandindustrien, der er et problem. Det er i stedet en udfordring at få uddannet arbejdskraft og at rekruttere. Udvalget spurgte ind til, hvor Region Midtjylland kunne hjælpe i denne proces, og der var forslag til, at AquaGlobe kunne tænkes ind i Region Midtjyllands Teknologipagt.

 

Udvalget spurgte ind til, hvordan regionen kan understøtte AquaGlobe bedst muligt. Rune Krei Nielsen opfordrede politikerne til, at AquaGlobe bruges, at historien om partnerskaberne videreformidles, og at man tager til Skanderborg og besøger huset. Ifølge Rune Kier Nielsen er de i gang med at skabe en vandklynge, og her ville støtte fra regionsrådet kunne hjælpe med at skære tid af opstartsperioden.

 

Det er vigtigt at tænke klimatilpasning og bosætning sammen med vandløsninger, så vand bliver til en løsning og ikke et problem.

 

Strategisk Kommunikationskonsulent Rune Kier Nielsen oplæg er vedlagt referatet.

 

Henrik Fjeldgaard og Jørgen Nørby var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-7-18

4. Regional Udviklingsstrategi

Resume

Regionsrådet har besluttet at udarbejde en strategi for sit arbejde med regional udvikling. Der er derfor udarbejdet et udkast til en regional udviklingsstrategi for Region Midtjylland, som regionsrådet vil behandle på sit møde den 22. august 2018.

 

På mødet i det midlertidige udvalg for bæredygtig vækst indstilles det, at udkastet til den regionale udviklingsstrategi drøftes med henblik på at komme med input på regionsrådsmødet.

Administrationen indstiller,

at udkastet til den regionale udviklingsstrategi drøftes med henblik på at komme med input på regionsrådsmødet den 22. august 2018.

Sagsfremstilling

På sit møde den 27. juni 2018 besluttede regionsrådet at styrke sin strategiske indsats og udnytte muligheden for at placere sig centralt og effektfuldt i det regionale partnerskab inden for de rammer, som gælder for Regional Udvikling fra 2019. Et partnerskab, som består af videns- og uddannelsesinstitutioner, kommuner, private virksomheder og organisationer.

 

Der er udarbejdet et udkast til en regional udviklingsstrategi for Region Midtjylland, som regionsrådet vil behandle på mødet den 22. august 2018.

 

På mødet i det midlertidige udvalg for bæredygtig vækst vil udviklingsdirektør Kim Kofod Hansen og miljødirektør Jytte Gad Lauridsen fortælle om strategien samt om regionens partnere i forhold til strategien.

Beslutning

Udvalg for regional udvikling har udsat sin behandling af den regionale udviklingsstrategi til mødet i september, idet administrationen forinden skal revidere forslaget med fokus på at uddybe beskrivelsen af de væsentligste partnerskaber og af regionens indsatser i forhold til kompetenceudvikling og forebyggelse af klimaforandringer. Forslaget til en Regional Udviklingsstrategi bliver behandlet på regionsrådets møde den 26. september 2018.

 

Strategien har til formål at skærpe den regionale profil i forhold til partnerskabet og samarbejdet om at nå i mål med visionen om en attraktiv og bæredygtig region for alle.

 

Som strategisk ramme ligger FN’s 17 Verdensmål. Ved at vælge dem og samtidig have den ambitiøse vision, har regionsrådet mulighed for at fremme løsninger på de store samfundsmæssige og globale udfordringer, der går på tværs af kommune-, regions- og landegrænser, og hvor der er brug for fælles løsninger.

 

Strategien er inddelt i fire spor:

  • Spor 1 handler om at give borgerne mulighed for at leve det gode liv i hele regionen.
  • Spor 2 handler om at skabe fremtidssikrede uddannelser og kompetenceløft for alle.
  • Spor 3 handler om at tage hånd om klima, miljø og ressourcer for at sikre en bæredygtig udvikling.
  • Spor 4 handler om at bane vej for et mere bæredygtigt og effektivt sundhedsvæsen af høj kvalitet – for borgeren og tæt på borgeren.

 

Sporene tager udgangspunkt i de regionale opgaver og samarbejder på tværs af regional udvikling, sundhed samt social- og psykiatri. På den måde kan Region Midtjylland udnytte sit fulde potentiale som myndighed og som den, der efterspørger innovative og bæredygtige løsninger.

 

En vigtig del af strategien er derfor regionsrådets centrale rolle i forhold til at facilitere de regionale partnerskaber.

 

For at lykkes med den faciliterende rolle er det også vigtigt, at regionen ikke fra start af definerer partnerskaberne – men at vi ser på udfordringerne og behovet - og på den baggrund inviterer ind i partnerskabet. På samme måde skal vi opfordre til, at det også sker den anden vej – at kommuner, videns- og forskningsinstitutioner, virksomheder osv. inviterer os med ind i partnerskaber.

 

Henrik Fjeldgaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-18-18

5. Tema: Bæredygtig udvikling - klima og ressourcer

Resume

Region Midtjylland har som offentlig institution muligheden for at arbejde med bæredygtig udvikling inden for klima og ressourcer. Til at belyse perspektiverne inden for dette, vil der på mødet være tre korte pitches med hver deres vinkel på, hvordan regionen kan arbejde med bæredygtig udvikling inden for de to områder.

Administrationen indstiller,

at det drøftes, hvordan regionen kan arbejde med bæredygtig udvikling inden for klima og ressourcer.

Sagsfremstilling

Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig vækst har blandt andet til formål at forberede og undersøge initiativer relateret til bæredygtig vækst og løsninger på samfundsmæssige udfordringer. Derfor vil der på dette møde være et tema omhandlende bæredygtig udvikling inden for klima og ressourcer. Region Midtjylland har nemlig som offentlig institution muligheden for at arbejde med bæredygtig udvikling inden for disse områder.

 

Til at belyse perspektiverne inden for temaet vil der på mødet være tre korte pitches med hver deres vinkel på, hvordan regionen kan arbejde med bæredygtig udvikling inden for klima og ressourcer.

 

Claus Nickelsen, Cowi, vil fortælle om, hvorfor og hvordan regionen bør være en driver for udvikling af miljøteknologi og den grønne omstilling.

 

Lene Smith Riis, Klimasekretariatet i Aarhus Kommune, vil fortælle om innovationsarbejde imellem regioner og kommuner, som kan fremme det cirkulære forbrug.

 

Steffen Høgh fra virksomheden 3R Kontor, hvis fundament er bygget på cirkulær økonomiske tankegange. Steffen Høgh vil fortælle om offentlig efterspørgsel som innovations- og trækkraft for virksomheder.

 

På baggrund af oplæggene vil der være en drøftelse af, hvordan regionen kan arbejde med bæredygtig udvikling inden for klima og ressourcer, samt herunder hvad udvalget vil anbefale regionsrådet i forhold til det videre samarbejde med kommuner og andre om den offentlige rolle i forhold til udviklingen af bæredygtige løsninger inden for klima og ressourcer.

Beslutning

Hvorfor og hvordan regionen bør være en driver for udvikling af miljøteknologi og den grønne omstilling

Oplæg ved Claus Nickelsen fra COWI omkring regionen som driver for udvikling af miljøteknologi og den grønne omstilling.

 

Claus Nickelsen berettede, at samarbejdet på vand- og klimaområdet er en succes og har et stort potentiale. Coast2coast-samarbejdet fremhæves især. Region Midtjylland har bidraget til at trække regionen sammen og styrket samarbejdet på tværs af regionen. COWI er på vej med en rapport, der viser, at Region Midtjyllands indsats på vand- og klimaområdet har en erhvervsmæssig effekt. Selvom Regions Midtjyllands rolle i erhvervsudvikling er under forandring, er Region Midtjylland stadig som virksomhed og arbejdsplads en betydelig aktør.

 

Bæredygtighed var tidligere interessant for få udvalgte. I dag er det en integreret del af god ledelse af virksomheder, regioner og kommuner. Der er god forretning i den grønne omstilling. Grøn omstilling er en opgave, der kræver involvering af mange aktører. Region Midtjylland har vist evnen til at samle og lede et effektivt hold.

 

Claus Nickelsen påpegede, at det forpligter at kunne lede og have en størrelse til at kunne gøre en forskel. Kommunerne og regionen som virksomheder skal omstilles. Et samarbejde kan drive markedet.

 

Et af de store indsatsområder for den grønne omstilling, som Region Midtjylland står overfor, er at få indarbejdet bæredygtighed og grøn omstilling i udbuddene.

 

Innovationssamarbejde imellem regioner og kommuner, som kan fremme det cirkulære forbrug

Udvalget fik efterfølgende et oplæg ved udviklingskonsulent Lene Smith Riis, Klimasekretariatet ved Aarhus Kommune, om cirkulær økonomi og i særdeleshed Circularity City.

 

Der er et mål om, at Aarhus skal være CO2-neutral i 2030. Samtidig er der forventning om en stor vækst i befolkningen, jobs og biler. Det kræver, at byen fortættes, og at ressourcerne udnyttes optimalt.

 

Aarhus Kommune er en stor arbejdsplads, der selv skal gå forrest i den grønne omstilling. Dette gøres ved bl.a. at kigge på grøn transport, bæredygtigt byggeri og vedvarende energi.

 

Udviklingskonsulent Lene Smith Riis fortalte udvalget om Circularity City, som er et projekt, der skal samle de virksomheder og kommuner i Region Midtjylland, der vil gå forrest og vise, hvordan der kan bygges cirkulære byer. Byggemetoder skal gentænkes, og der skal etableres værdikædesamarbejde og udvikles cirkulære forretningsmodeller. F.eks. skal bygninger kunne skilles ad og genbruges.

 

I Skive Kommune har de lavet et cirkulært udbud af autismeboliger. I Hedensted Kommune skal der bygges et nyt og anderledes administrationshus, og Aarhus Kommune arbejder på at skrive cirkulær økonomi ind i flere af sine udbud. Det kræver, at rådgivere og leverandører skal blive klar på, hvad der kræves, for at et byggeri er cirkulært.

 

Derfor arbejdes der med kompetenceopbygning og på at bringe dem, der sidder og arbejder med udbud, sammen med dem i branchen, der skal levere.

 

Udviklingskonsulent Lene Smith Riis efterspurgte et sted, hvor denne kompetenceopbygning kan forankres, om der skal laves en hub for cirkulær økonomi, et eksperimentarium eller noget andet.

 

En af de store samarbejdsinstitutioner er VIA, der arbejder med cirkulær økonomi i deres strategi. Ligeledes er Region Midtjylland en attraktiv samarbejdspartner. Regionen er god som opstarter og til at være den neutrale part, der sætter rammen og tager ledelsen.

 

I Horsens Kommune arbejder de med nye værdikæder og partnerskaber for upcycling af byggeaffald.

 

Circularity City-projekterne bidrager til at skabe en fælles vidensplatform om cirkulær økonomi, skaber tværgående dialog og partnerskaber og hjælper til, at der opbygges stærke værdikæder i byggebranchen. Bidragene skabes ved erfaringsudveksling blandt bygherrer, netværksskabende arrangementer og projektsamarbejder.

 

Offentlig efterspørgsel som innovations og trækkraft for virksomheder

Steffen Høgh fra 3R Kontor under Holmriis B8 fortalte udvalget om det cirkulære møbelindkøb. I 3R har de brudt den traditionelle lineare værdikæde. I 3R køber de brugte møbler, sælger de bedste direkte videre, sætter andre i stand og videresælger dem, og donerer de stadigt funktionelle møbler væk, der ikke kan sælges.

 

I øjeblikket er de i gang med at integrere cirkulær økonomi i hele Holmriis koncernen og ikke kun i 3R-delen.

 

Steffen Høgh mener, at kommuner og regioner bør nytænke deres behov ved indkøb af kontormøbler. Han mener, at de offentlige myndigheder bør tænke på en bæredygtig helhedsløsning, hvilket vil gøre indkøbene billigere, reducere miljøpåvirkningen og skabe lokale arbejdspladser.

 

I 3R har de doneret mere end 30.000 møbler væk og har opbygget et stort donationsnetværk. Steffen Høgh fortalte udvalget, at det i nogle tilfælde bedre kan betale sig at donere møblerne væk, end at sende dem til forbrænding.

 

For at offentlige myndigheder kan indkøbe brugte møbler i udbud, er der brug for, at nogen tør lave et forsøg, og at der tænkes forbrug af ressourcer ind i udbudskravene. Brugte møbler kan have svært ved at konkurrere i et almindeligt udbud, da der ofte er sat krav om dokumentation og krav til materiale, hvor det ved brugte møbler kan være svært at dokumentere, hvilke materialer, der er brugt i fremstillingen, samt at brugte møbler ikke kan opnå certificering, som f.eks. svanemærket eller lignende.

 

Oplæggene er vedlagt referatet som bilag.

 

Henrik Fjeldgaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-51-71-12-18

6. ENCORE konference 2018

Resume

Region Midtjylland er vært for den kommende ENCORE konference den 20.-22. september 2018 i Herning. Mødet indeholder muligheder for profilering af regionalt arbejde og politisk netværk inden for klimatilpasning, cirkulær økonomi og naturbeskyttelse.

Administrationen indstiller,

at orienteringen om ENCORE konferencen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

ENCORE er et netværk blandt europæiske regioner, hvor politikere og embedsmænd mødes og udvikler den miljøpolitiske dagsorden på tværs af regioner i EU. Hvert andet år afholdes en konference, hvor aktuelle miljøpolitiske emner drøftes. Konferencen afholdes i Messe Center Herning. Forinden mødes ca. 50 unge fra hele Europa og drøfter samme emner samt udarbejder inspirationsoplæg til det politiske møde.

 

På udvalgets seneste møde blev formen og Herning deklarationens indhold besluttet. På dette møde vil programmet for konferencen samt status på tilmeldinger blive gennemgået. Dette med fokus på at drøfte de politiske muligheder for netværk.

Beslutning

ENCORE konferencen starter torsdag med en debat om biodiversitet. Herefter indledes den egentlige konference med velkomst af udvalgets formand Susanne Buch. De unge udstiller resultaterne af deres del af konferencen på stande og med præsentationer.
 
Der er til konferencen valgt at arbejde med tre Future drivers; autencitet, fællesskaber og bæredygtighed. Future drivers er underliggende tendenser, der driver udviklingen. YouthCORE får til opgave at vise konferencen, hvad de tre Future Drivers indeholder af muligheder, hvor og hvordan de kan bruges i forhold til klimatilpasning, cirkulær økonomi og eco System services.

 

Der stilles en række spørgsmål, der skal arbejdes med i mindre grupper. Spørgsmålene udsendes til konferencedeltagerne på forhånd, så den enkelte har mulighed for at forberede sig. Grupperne er sammensat af politikere og de unge fra YouthCORE.

 

Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig vækst har ingen særlig rolle under konferencen, men skal hjælpe med at være værter og arbejde hen i mod de brobygninger og netværksmuligheder der ønskes. Netværksmulighederne styrkes af, at der laves en blå bog med information om de enkelte politikere. Indslag til den blå bog skal sendes til Hanne Margrethe Jørgensen, Hanne.Joergensen@ru.rm.dk.

 

Lørdag afsluttes konferencen med at vise noget af det bedste Vestjylland kan frembringe på både natur- og madscenen.

 

Oplæg om konferencen samt program er vedlagt referatet som bilag.

 

Henrik Fjeldgaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-18-18

7. Opsamling og konklusioner

Sagsfremstilling

Udvalget drøfter hovedpointer og konklusioner fra mødet.

 

Disse vil indgå i udvalgets afrapportering til regionsrådet i forbindelse med regionsrådets temadag den 10. december 2018.

Beslutning

Der var fra det midlertidige udvalg et ønske om, at partnerskaberne synliggøres mere i Regional Udviklingsstrategi. Udvalget opfordrede til, at der medtages konkrete eksempler i strategi en.

 

Det kunne være på følgende tre områder:

  • Høfdeoprensning - her kan der fokuseres på at blive innovative til at lave arbejdspladser.
  • Hospitalsindkøbene – hvordan kan vi støtte op? At det er vigtigt at have fokus på grønne indkøb og genanvendelse.
  • At få personalet til at tænke grønt.

 

Henrik Fjeldgaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen