Dagsordener og referater for det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig vækst
til
mødet i
den 19. juni 2018 kl. 13:00
i Virksomhed?
Alle medlemmer var mødt undtagen Henrik Fjeldgaard, Ib Bjerregaard, Jørgen Nørby og Marianne Carøe, der havde meldt afbud.
Mødet blev hævet kl. 14.00.
1. Godkendelse af referat
Resume
Godkendelse af referat fra udvalgets møde den 9. april 2018.
Administrationen indstiller,
at | referatet fra møde den 9. april 2018 godkendes. |
Sagsfremstilling
Referatet fra møde i det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig vækst den 9. april 2018 kan tilgås i Prepare.
Beslutning
Referat af den 9. april 2018 blev godkendt uden bemærkninger.
Henrik Fjeldgaard, Ib Bjerregaard, Jørgen Nørby og Marianne Carøe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
2. Orientering om forenkling af erhvervsfremmesystemet
Administrationen indstiller,
at | orienteringen om forliget om forenkling af erhvervsfremmesystemet tages til orientering. |
Sagsfremstilling
Regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Konservative) og Dansk Folkeparti indgik torsdag den 24. maj 2018 forlig om Forenkling af Erhvervsfremmesystemet.
Forliget baserer sig på anbefalinger fra forenklingsudvalget og en "fælles forståelse af styrket og forenklet erhvervsfremmeindsats" mellem KL og regeringen.
For vækstforum og regionerne betyder forliget, at der etableres en Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, og at de seks regionale vækstfora og Danmarks Vækstråd nedlægges. Som konsekvens heraf afskæres regionerne ved lov fra egen erhvervsfremmeindsats, herunder inden for turisme.
Aftalens fire hovedoverskrifter:
- Bedre kvalitet og tilgængelighed i erhvervsservicen. Der oprettes tværkommunale erhvervshuse og etableres en digital erhvervsfremmeplatform.
- En sammenhængende decentral erhvervsfremme. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse overtager ansvaret fra de regionale vækstfora, og klyngeindsatsen konsolideres.
- Forenkling af den statslige erhvervsfremme. Indsatsen for videnbaseret iværksætteri styrkes med ophæng i Vækstfonden og Innovationsfonden, og der skabes én indgang for låne- og egenkapitalformidling og én for tilskudspuljer til innovation, udvikling og demonstration.
- Stærkere destinationer og bedre sammenhæng i turismefremmeindsatsen. Den kommunale indsats konsolideres i destinationsselskaber, og der øremærkes turismeprojektmidler under Erhvervsfremmebestyrelsen. Der skabes bedre sammenhæng i indsatserne mellem de større offentlige turismeaktører.
De fire overskrifter udfoldes i vedlagte notat, "Forlig om forenklet erhvervsfremmesystem - Maj 2018".
Desuden er den politiske aftale og aftalen om regionernes økonomi 2019 vedlagt.
Beslutning
Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig vækst modtog mandag den 18. juni 2018 sammen med resten af regionsrådet en orientering omkring økonomiaftalen for 2019.
Udviklingsdirektør Kim Kofod og vicedirektør Jytte Gad Larsen orienterede på den baggrund udvalget om konsekvenserne af forenkling af erhvervsfremmesystemet.
Det er efter den 1. januar 2019 ikke længere lovligt for regionerne at føre egen erhvervsfremmeindsats samt arbejde med turismeindsatser.
Udvalget blev orienteret om arbejdet med den regionale udviklingsstrategi. Det er oplagt, at udvalget forholder sig til udviklingsstrategien, når der foreligger et skriftligt udspil.
Henrik Fjeldgaard, Ib Bjerregaard, Jørgen Nørby og Marianne Carøe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
Bilag
3. ENCORE
Resume
Region Midtjylland er vært for den kommende ENCORE konference i september i Herning. De bærende temaer er klimatilpasning, cirkulær økonomi og naturbeskyttelse indrammet af FN's 17 bæredygtige verdensmål.
Som afslutning på konferencen underskriver de deltagende politikere en "Herning declaration".
Administrationen indstiller,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
ENCORE er et netværk blandt europæiske regioner, hvor embedsmænd og politikere mødes og udvikler den miljøpolitiske dagsorden i EU. Hvert andet år afholdes en konference, hvor aktuelle miljøpolitiske emner drøftes. Inden konferencen mødes desuden cirka 50 unge fra hele Europa og udarbejder et inspirationsoplæg til det politiske møde.
Den seneste ENCORE konference blev afholdt i efteråret 2016 ved Wörtersee i Østrig. Her deltog en stor del af det forrige bæredygtighedsudvalg, og ved den lejlighed overtog Region Midtjylland præsidentskabet for ENCORE med henblik på at forberede og afholde den næste konference i september 2018 i Herning.
Det forrige udvalg arbejdede en del med formatet for konferencen med henblik på at gøre den attraktiv og tilgængelig for politikere med baggrund i forskellige kulturer og politiske konstruktioner. Udvalget besluttede, at de tre bærende temaer for konferencen skulle være klimatilpasning, cirkulær økonomi samt naturbeskyttelse indrammet af FN's 17 bæredygtige verdensmål.
Konferencen afholdes i den forbindelse som:
- Et ugelangt forløb for cirka 50 unge fra europæiske regioner, der med baggrund i samfundsmæssige megatrends giver inspiration til, hvordan man kan arbejde med miljømæssige udfordringer. Dette finder sted den 16.-21. september.
- En daglang konference om tre aktuelle miljøtemaer (klimatilpasning, cirkulær økonomi og naturbeskyttelse).
- Tiltag der fremmer muligheden for kontakt mellem deltagere (udarbejdelse af blå bog og brug af små videoklip).
- En fælles ekskursion til Vesterhavet omkring Lemvig, hvor dele af regionen og klimatilpasningsprojekter vises frem.
Selve konferencen afholdes i Herning fra torsdag aften den 20. september til lørdag den 22. september.
På opfordring fra politikere fra Bayern afholdes der desuden en lille uformel politisk diskussion for politikere på ankomstdagen om torsdagen om håndtering af udfordringer med sameksistens mellem større rovdyr (ulve og bjørne) og mennesker. Tanken er alene en uformel udveksling af ideer og udfordringer i den sammenhæng.
Som en afslutning på konferencen underskriver de deltagende politikere en "Herning declaration" og formandskabet overdrages herefter til den irske region Eastern & Midland Region. Udkastet til deklarationen er vedlagt som bilag.
Om ENCORE
ENCORE er et netværk blandt europæiske regioner, hvor embedsmænd og politikere gennem tætte kontakter mødes og udvikler den miljøpolitiske dagsorden i EU, både gennem dialog regionerne imellem og med EU's relevante direktorater. For Region Midtjylland kan ENCORE ses som en politisk mulighed for at møde andre europæiske regionale politikere fra miljøområdet og for administrationen en mulighed for at udvikle opgaverne fagligt og knytte bånd, der kan anvendes f.eks. i regi af ansøgninger til EU's udviklingsfonde.
Beslutning
Seniorkonsulent Jes Pedersen orienterede udvalget om det foreløbige program for ENCORE, der løber af stablen den 20. - 22. september 2018 i Herning.
Konferencen starter med, at 50 unge fra de europæiske regioner mødes til Youthcore, hvor de laver inspirationsoplæg til politikerne. Torsdag mødes de unge og politikerne til velkomst og opvarmning. Fredag arbejdes der politisk, og der underskrives en deklaration med mål for det videre arbejde i regionerne. Fredagen afsluttes med en festmiddag på Nr. Vosborg. Lørdag er der ekskursion til Vesterhavet og Lemvig.
Konferencen er en mulighed for at styrke det internationale netværk og søge inspiration til arbejdet med de tre temaer:
- Klimatilpasning og CO2 reduktion
- Cirkulær økonomi
- Robuste økosystemer.
Efter den officielle åbning af konferencen fredag, sættes scenen med FN's verdensmål. Vi har ikke endeligt fået konfirmeret taleren endnu, men har desværre fået et nej fra Mogens Lykketoft og Flemming Bessenbacher, der begge er forhindrede.
Herefter arbejdes med de tre temaer ved hjælp af inspirerende indlæg, Youthcores bud på løsninger og politiske drøftelser. Felix Riede fra Moesgaard Museum taler om klimatilpasning set i historisk perspektiv og Ken Webster fra The Ellen MacArthur Foundation vil starte diskussionen om Cirkulær økonomi. Omkring robuste økosystemer lægges der ud med et indlæg fra Bayern og EU-kommissionen, der vil se tilbage på 30 års indsats på området.
Arbejdsprogrammet fredag afsluttes med en Herning Deklaration, der bygger på Paris COP-aftalen og FN's bæredygtighedsmål. Deklarationen kommer med retninger indenfor de tre temaer og peger på regionernes særlige rolle.
Youthcore sammensættes af unge fra de forskellige regioner. I Region Midtjylland er der inviteret to unge fra henholdsvis Herning og Lemvig Gymnasium.
Til at facilitere processen kommer Barnebas Wetton fra Kolding designskole. Barnebas er tidligere BBC korrespondent i Danmark og arbejder i dag med innovation på mange niveauer.
Udvalget fokuserede på, at konferencen også skal bruges til at profilere regionerne og i særdeleshed Region Midtjylland.
Der vil efterfølgende være en journalistisk bearbejdning af indlæggene fra konferencen, som sendes til konferencedeltagerne.
Udvalget tilsluttede sig forslaget til en Herning deklaration.
Henrik Fjeldgaard, Ib Bjerregaard, Jørgen Nørby og Marianne Carøe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
4. Samarbejde med det midlertidige udvalg vedrørende demokrati og inddragelse #
Resume
Det midlertidige udvalg vedrørende demokrati og inddragelse har anmodet de stående og midlertidige udvalg om at drøfte forslag til eventuelle prøvehandlinger omkring samarbejde på tværs af de politiske udvalg.
Administrationen indstiller,
at | anmodningen fra det midlertidige udvalg vedrørende demokrati og inddragelse drøftes. |
Sagsfremstilling
Anmodning om forslag til eventuelle prøvehandlinger i samarbejde med det midlertidige udvalg vedrørende demokrati og inddragelse
Regionsrådet har som bekendt nedsat et midlertidigt udvalg vedrørende demokrati og inddragelse med funktionsperiode frem til udgangen af 2018. Udvalget skal blandt andet være med til at sætte fokus på og synliggøre de politiske beslutningsprocesser i regionen og mulighederne for involvering og inddragelse i processen for interne og eksterne interessenter, herunder borgere/patienter og interessenter i konkrete sager.
Udvalget skal drøfte metoder og kan udføre prøvehandlinger i samarbejde med andre politiske udvalg. Formålet med sådanne prøvehandlinger skal være at afprøve nye metoder og former for inddragelse af borgere/patienter/interessenter i udformningen af de regionale tilbud. Det skal samtidig bemærkes, at prøvehandlingerne som udgangspunkt skal kunne gennemføres i udvalgets funktionsperiode, så erfaringerne kan indgå i udvalgets afrapportering til regionsrådet.
Det midlertidige udvalg vedrørende demokrati og inddragelse anmoder om, at de midlertidige udvalg drøfter, om de har forslag til mulige samarbejdsprojekter med det midlertidige udvalg vedrørende demokrati og inddragelse om gennemførelse af fælles prøvehandlinger. Administrationen vil bringe forslag til samarbejder videre til det midlertidige udvalg.
For en god ordens skyld skal det oplyses, at de allerede fremsendte forslag til samarbejdsprojekter fra psykiatri- og socialudvalget og det midlertidige udvalg vedrørende kollektiv trafik er noteret.
Beslutning
Udvalget drøftede anmodningen fra det midlertidige udvalg vedrørende demokrati og inddragelse, men havde ikke konkrete forslag til eventuelle prøvehandlinger.
Henrik Fjeldgaard, Ib Bjerregaard, Jørgen Nørby og Marianne Carøe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
5. Opsamling og konklusioner
Sagsfremstilling
Udvalget drøfter hovedpointer og konklusioner fra mødet.
Disse vil indgå i udvalgets afrapportering til regionsrådet i forbindelse med regionsrådets temadag den 10. december 2018.
Beslutning
Der skal udsendes en reminder til hele regionsrådet. Regionsrådet er velkommen til at deltage i ENCORE-konferencen. Reminderen udsendes sammen med en beskrivelse af temaer og oplægsholdere på konferencen.
Henrik Fjeldgaard, Ib Bjerregaard, Jørgen Nørby og Marianne Carøe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.