Abonnér

Referat
til
mødet i digital sundhed og transformation af sundhedsvæsenet
den 7. marts 2019 kl. 14:00
i Regionshuset Viborg, mødelokale F8, 1. sal, Skottenborg 26, 8800 Viborg


Sagnr.: 1-00-17-18

1. Velkomst og præsentation af udvalget (kl. 14.00-14.10)

Sagsfremstilling

Der bydes velkommen til mødet.

 

Udvalg vedrørende digital sundhed og transformation af sundhedsvæsenet

Regionsrådet har nedsat det midlertidige udvalg vedrørende digital sundhed og transformation af sundhedsvæsenet og udpeget Erik Vinther (V) som formand og Mette Valbjørn (A) som næstformand. 

  

Udvalget består af syv regionsrådsmedlemmer:

  • Erik Vinther (V)
  • Mette Valbjørn (A)
  • Birgit Marie Christensen (A)
  • John G. Christensen (A)
  • Steen Jakobsen (V)
  • Christian Møller-Nielsen (V)
  • Hanne Roed (B).

 

Fra administrationen deltager Mette Jensen, økonomidirektør, Koncern Økonomi og Claus Wegener Kofoed, it-direktør.

 

Udvalgets kommissorium og forretningsorden er vedlagt. Desuden er afrapporteringen fra det midlertidige udvalg vedr. værdibaseret styring (2018) vedlagt som baggrundsmateriale efter aftale med formandskabet.

Beslutning

Formanden bød velkommen til det første møde i det midlertidige udvalg vedrørende digital sundhed og transformation af sundhedsvæsenet. Efterfølgende var der en kort præsentation af udvalgets medlemmer.

 

Udvalget gennemgik programmet for dagens møde. Herunder blev det blandt andet oplyst, at det første møde primært er en introduktion til det videre udvalgsarbejde, og at udvalgets kommissorium blev godkendt af regionsrådet i december 2018.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-17-18

2. Godkendelse af udvalgets tids- og arbejdsplan (kl. 14.10-14.25)

Resume

Det midlertidige udvalg træffer beslutning om tids- og arbejdsplan.

Direktionen indstiller,

at forslag til tids- og arbejdsplan for udvalg vedrørende digital sundhed og transformation af sundhedsvæsenet godkendes.

Sagsfremstilling

Et forslag til en tids- og arbejdsplan for udvalget er vedlagt efter aftale med formandskabet. Forslaget beskriver, hvornår og hvor udvalgets møder afholdes samt program for de enkelte møder.

 

Udvalgets funktionsperiode er den 31. januar 2019 til den 31. december 2019. Som det fremgår af forslaget, er der planlagt følgende fem møder i perioden:

  • Torsdag den 7. marts kl. 14.00-17.00 (Regionshuset Viborg)
  • Torsdag den 4. april kl. 14.00-17.00 (Regionshospitalet Herning)
  • Fredag den 24. maj kl. 9.00-12.00 (Aarhus Universitetshospital og Center for telemedicin, Aarhus)
  • Torsdag den 29. august kl. 14.00-17.00 (Regionshuset Viborg - foreløbigt)
  • Fredag den 8. november kl. 9.00-12.00 (Regionshuset Viborg - foreløbigt).

 

Forslaget gennemgås på mødet.

Beslutning

Udvalget gennemgik forslag til mødetidspunkter og lokaliteter for mødernes afholdelse. Ligeledes drøftede udvalget de indholdsmæssige overskrifter, der er sat for de enkelte møder. Det blev fremhævet, at forslaget tager afsæt i et ønske om at få bredt belyst, hvordan der arbejdes med digital sundhed i regionens sundhedsvæsen. Formanden tilføjede, at tids- og arbejdsplanen giver mulighed for, at udvalget kan vælge at sætte yderligere punkter på dagsordenen, såfremt der undervejs opstår et ønske om dette.

 

Følgende emner blev foreslået dagsordensat på et af udvalgets kommende møder.

  • 'sundhed.dk' (Er også dagsordensat på regionsrådets temadag den 18. marts 2019)
  • 'Digital vandrejournal'
  • 'Center for Autoimmune Sygdomme – de første erfaringer'.

 

Udvalget godkendte tids- og arbejdsplanen.

 

Mette Valbjørn og John G. Christensen meldte begge afbud til udvalgets 2. møde den 4. april 2019.

 

Afrapportering

Formanden fortalte, at udvalgets afrapportering forberedes løbende, hvorfor der afsættes tid til afrunding og opsummering på hvert møde. Det blev derfor pointeret, at det er ambitionen, at udvalget på de enkelte møder bliver så konkrete som muligt i forhold til at formulere anbefalinger og overvejelser til regionsrådet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-17-18

3. Introduktion til udvalgsarbejdet (kl. 14.25-14.50)

Sagsfremstilling

Udvalget introduceres for de emner, der vil blive arbejdet med på de kommende møder.

 

Økonomidirektør Mette Jensen og it-direktør Claus Kofoed giver en bred introduktion til digital sundhed og transformationen af sundhedsvæsenet. De konkrete emner er:

 

  • Region Midtjyllands styringsrejse indtil nu
  • Målbilledet for sundhed og politiske sigtelinjer
  • På patientens præmisser
  • Digital sundhed, digitaliseringsstrategi og dataunderstøttelse
  • Budget 2019: de fire spor som videreførelse af transformationen.

 

Oplægget kan findes på følgende link: Link til Prezi-præsentation

Beslutning

Økonomidirektør Mette Jensen indledte med at introducere planen for udvalgets arbejde. Herefter blev rejsen hen mod en gradvis mere værdibaseret styring i Region Midtjylland, herunder arbejdet med målbilledet på sundhedsområdet, kort opridset for udvalget. Det blev fremhævet, at rejsen indtil videre er nået dertil, hvor styring efter DRG blev afskaffet med økonomiaftalen for 2019. Det blev dernæst skitseret, hvordan målbilledets fokus på at skabe et sundhedsvæsen på patientens præmisser også vil være omdrejningspunkt for dette udvalgs arbejde. Ligeledes vil de politiske sigtelinjer, som regionsrådet har vedtaget, være et fundament.

 

I forhold til udvalgets opdrag blev det pointeret, at det ofte er relativ ukompliceret for en organisation at opsamle data, mens det er noget vanskeligere at generere viden på baggrund af data. Dette skal der arbejdes målrettet med. En optimeret udnyttelse af it og data udgør en væsentlig forudsætning for at kunne skabe nødvendige forandringer, der på samme tid kommer patienterne og sundhedssystemet til gavn.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-16-4-110-18

4. Digital transformation på borgerens og patientens præmisser (kl. 14.50-15.50)

Sagsfremstilling

Region Midtjylland har udviklet en strategi for digital transformation. Den digitale transformation af sundhedsvæsenet er et nødvendigt indspil i samfundets udvikling, hvor der både skal arbejdes med regionens kultur, processer og organisation og med nye teknologier. Udvikling af strategien er sket i en omfattende proces med involvering af interne og eksterne interessenter. Strategien skal behandles i regionsrådet den 27. marts 2019. Strategien vil blive præsenteret på mødet, efterfulgt af dialog med udvalget.

 

Strategien har været behandlet i Lederforum for it den 29. november 2018 og 31. januar 2019, hvor den blev godkendt og har desuden været behandlet i Regions-MEDudvalget.

  

Digitaliseringsstrategiens indhold kort fortalt

Strategien handler om at skabe digital transformation i Region Midtjylland, fordi kravene til og vilkårene for sundhedsvæsenet ændrer sig markant i fremtiden. Vi møder nogle demografiske udfordringer, og vi møder nye generationer med forventninger til services fra den offentlige sektor.

 

Digital transformation handler overordnet om at integrere digitalisering og forretning endnu mere, så digitalisering bidrager i forandringen af processer, kultur, vores forståelse af kerneopgaver med mere. Det kan for eksempel handle om den måde, borgeren og patienten er i kontakt med sundhedsvæsenet på. Kan det ske på andre måder? Kan borgeren gøre mere selv? Kan vi udvikle de digitale værktøjer og kommunikation og tilbyde services, som fungerer for borgeren og patienten - på dennes præmisser?

 

Strategien fokuserer derfor på at skabe endnu tættere dynamik og sammenhæng mellem teknik/it og organisation - kultur, processer, ledelse.

 

Mål

Strategiens hovedfokus er, at digitale løsninger skal gøre det lettere at være borger og medarbejder i Region Midtjylland, og at digitalisering sker på borgerens og patientens præmisser i tråd med Region Midtjyllands målbillede. Strategien fokuserer både på Region Midtjylland internt men rækker også ud mod parter udenfor regionen, blandt andet med princippet om samskabelse.

 

Platform til udvikling

Mere operationelt og teknisk bygges en platform til afprøvning af idéer til digitale løsninger, hvor udviklingstiden skal være kort, og som kan understøtte udvikling og innovation. Dette medfører også øget fokus på de processer, der driver udviklingen og involvering af de rette interessenter fra starten, når nye digitale løsninger udvikles og implementeres.

 

Strategien indeholder 10 centrale principper for digitalisering i Region Midtjylland. Principperne skal efterleves ved igangsættelse og prioritering af udviklingsaktiviteter.

 

Endelig har strategien en handlingsorienteret del med 12 konkrete fokusområder.

 

Proces for udvikling og godkendelse af strategien

Der ligger en omfattende involverende proces forud for udformning af strategien. Se vedhæftede procesplan. Der er blandt andet afholdt workshops og møder med patientinddragelsesudvalget og en patientforening samt med leverandører og med brugerne i regionen.

 

Den 19. marts 2019 afholdes en feedback-seance for inputgiverne.

 

Strategien er blevet reviewet af fire eksterne rådgivningsfirmaer:

  • Advisory Board (England)
  • Gartner
  • Digitaliseringsinstituttet
  • Rambøll Management.

 

Proces for realisering

Der planlægges i øjeblikket mange aktiviteter for at sætte strøm til strategien og mange af aktiviteterne i strategiens fokusområder er allerede godt i gang. Blandt andet

  • Møder afholdt med Favrskov Kommune med henblik på mulige fælles samskabelsespotentialer
  • Workshop afholdt med ledelser i regionens koncernstabe med henblik på at få medejerskab og tilslutning med ressourcer og fælles commitment
  • Digital ledelse konceptet: Interviews gennemføres pt. på hospitalerne ved Koncern HR og It i samarbejde. 

 

Strategien er vedlagt. 

Beslutning

It-direktør Claus Wegener Kofoed præsenterede det forslag til en ny digitaliseringsstrategi i Region Midtjylland, som behandles af regionsrådet i marts 2019. Det blev fremhævet, at det blandt andet handler om at integrere digitalisering endnu mere i blandt andet regionens kerneopgaver, så digitalisering og data bidrager i forandringen af processer, kultur mv. Som et eksempel blev det nævnt, at det kan handle om, at patienten er i kontakt med sundhedsvæsenet på andre måder, end de tidligere har været.

 

Claus Wegener Kofoed fremhævede, at strategiens hovedfokus er, at digitale løsninger skal gøre det lettere at være borger og medarbejder i Region Midtjylland, og at digitalisering sker på borgerens og patientens præmisser. Der er et stort fokus på at give borgeren adgang til og mulighed for handling. Konkret er noget af det nye i digitaliseringsstrategien, at der bygges en platform til afprøvning af idéer til digitale løsninger, som kan understøtte udvikling og innovation – hvor blandt andet udviklingstiden skal være kortere (mål om 3-6 måneders udviklingsforløb) end ved normal drift (mål om udviklingsforløb på 12-18 måneder). Claus Wegener Kofoed oplyste, at resten af 2019 vil blive brugt til at modne den nye platform.

 

Det blev opridset, at strategien indeholder 10 centrale principper for digitalisering. Principperne skal efterleves ved igangsættelse og prioritering af udviklingsaktiviteter. Herudover har strategien en handlingsorienteret del med 12 konkrete fokusområder.

 

Det oplyses, at der er gået en både omfattende og involverende proces forud for udformning af strategien, hvor der blandt andet er afholdt møder med blandt andet en patientforening, patientinddragelsesudvalget, leverandører og medarbejdere/brugere. I den sammenhæng understregede Claus Wegener Kofoed betydningen af kultur i forhold til en succesfuld implementering af den ny strategi. Det aftaltes i den sammenhæng, at It sørger for, at der skaffes en bog til udvalgsmedlemmerne om betydningen af at have fokus på kultur i forbindelse med implementering af nye it-baserede teknologier og arbejdsgange.

 

Udvalget drøftede udkast til digitaliseringsstrategi. Der blev i forlængelse heraf redegjort for, hvor Region Midtjylland er i forhold til de øvrige regioner. Claus Wegener Kofoed oplyste, at der ikke er noget i forslaget, der stikker ud i forhold til de andre regioner. Regionerner er på forskellige stadier ift. bla. EPJ og kører derfor lidt asynkront, men ad samme vej.

 

Udvalget fandt, at indsatser i forhold til dataudveksling med andre sektorer (kommuner og almen praksis) er et meget aktuelt tema. Initiativer, der muliggør udvikling af data på tværs af eksempelvis kommuner og regioner, vil derfor være meget velsete.

 

Formanden opridsede, at mange elementer i den ny strategi, som udvalget er blevet præsenteret for, er relevante og meningsfulde - både i forhold til udvalgets arbejde og i forhold til at kunne håndtere de udfordringer, som Region Midtjylland står overfor.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-34-13

5. Dataunderstøttelse i Region Midtjylland (kl. 15.50-16.45)

Sagsfremstilling

I Region Midtjylland er der samlet og bearbejdet registrerede data fra rigtig mange af de forskellige it-systemer (herunder alle de store kliniske systemer) i ét datavarehus. Ovenpå datavarehuset er der en "maskine", der understøtter, at data fra datavarehuset kan præsenteres på en meget interaktiv og visuel måde og samtidig understøtte en hensigtsmæssig distribution af data/viden. Således er der skabt et stort videnspotentiale, der kan understøtte opfyldelse af de regionale målbilleder og understøtte de lokalt forankrede forbedringstiltag, der til enhver tid er i gang.

 

Kontorchef i regionens BI-kontor Jonas Eskildsen præsenterer regionens Business Intelligence setup, og hvordan det bruges af eksempelvis forskellige ledelseslag og i klinikken. Præsentationen vil indeholde eksempler på, hvordan regionens BI-setup understøtter opfyldelse af regionens målbilleder og understøtter opbygningen af en lokalt forankret (datadrevet) forbedringskultur. Der bliver tid til dialog om den fremadrettede retning for det regionale BI-/dataarbejde, herunder hvordan BI-setup'et kan spille ind i det transformative sundhedsvæsen.

Beslutning

Kontorchef Jonas Eskildsen, It, præsenterede regionens Business Intelligence (BI) setup, herunder hvordan BI-organisationen ser ud, og hvordan BI-systemet bruges af forskellige ledelseslag og blandt medarbejdere i klinikken. Det blev eksempelvis illustreret, hvordan regionens BI-setup – sammen med et stort ledelsesmæssigt fokus – har understøttet opfyldelse af regionens udredningsret og behandlingsgaranti og medvirket til, at målopfyldelsen har flyttet sig markant.

 

Jonas Eskildsen vurderede, at Region Midtjylland har en velfungerende BI-organisation – både centralt og ude på de enkelte hospitaler. Det blev illustreret, hvordan BI-værktøjet kan præsentere opdaterede data fra datavarehuset for klinikken på en interaktiv og visuel måde og derved understøtte både lokale forbedringstiltag og opfyldelse af de regionale målbilleder. Der blev vist en række forskellige eksempler - blandt andet vedrørende styring af medicinforbrug (herunder præparatet Remicade og antibiotikaforbrug).

 

Udvalget drøftede de mange redskaber, som klinikken har til rådighed i regionens BI-portal. Det blev drøftet, hvordan udbredelsen og anvendelsen af disse redskaber kan øges. Jonas Eskildsen oplyste, at udbredelsen er i vækst, men vurderede samtidig, at der både er et potentiale i at få BI udbredt til flere og i at dem, der allerede bruger BI, kan bruge systemet mere optimalt.

 

Udvalget drøftede dernæst, om der fra politisk side kan medvirkes til, at der sker en yderligere udbredelse af de gode værktøjer, som BI kan byde på.

 

Formanden opsummerede, at BI-portalen i høj grad har et potentiale i forhold til at kunne udruste både ledere og medarbejdere på hospitalerne med den nødvendige viden til at kunne agere rettidigt på baggrund af opdaterede og forståelige live-tal. Dermed er systemet et af flere afgørende værktøjer i forhold til at kunne udvikle og transformere sundhedsvæsenet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-17-18

6. Opsamling og konklusioner (kl. 16.45-17.00)

Sagsfremstilling

Udvalget opsummerer hovedpointerne fra mødet. Disse kan indgå i udvalgets videre arbejde og eventuelt i afrapporteringen til regionsrådet.

 

Udvalgets anbefalinger afrapporteres i forbindelse med regionsrådets temadag i december 2019.

Beslutning

Formanden opsummerede hovedpunkterne fra mødet. Det blev vurderet, at udvalget med dagens introduktion har fået et godt grundlag for det videre arbejde med digital sundhed og transformation af sundhedsvæsenet. Herudover fandt formanden, at det er betryggende, at Region Midtjylland på flere fronter er langt fremme i forhold til brug af data og it - blandt andet som følge af regionens BI-organisation. Digitaliseringsstrategien forventes at kunne bidrage til en fortsat positiv udvikling på området. Der er enighed om, at udvalget blandt andet skal have fokus rettet mod arbejdet med at finde nye og it-baserede løsninger, hvor patienterne oplever at blive involveret og hørt og som samtidig kobler god økonomi og kvalitet.

 

Konference om telemedicin

Det blev aftalt, at Regionssekretariatet genfremsender invitation til konference om telemedicin den 21. marts 2019 til udvalget.

 

Næste møde

Næste udvalgsmøde afholdes på Regionshospitalet Herning den 4. april 2019.

Tilbage til toppen