Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i individuel sundhed
den 16. maj 2019 kl. 10:00
i Science Center Skejby, MOMA,Molekylær Medicinsk Afd., Brendstrupgårdsvej 21A, 2. sal, 8200 Aarhus N

Der var afbud fra Ib Bjerregaard.

 

Jørgen Winther mødte kl. 11.30 under behandlingen af punkt 3.

 

Mødet blev hævet kl. 14.00.


Sagnr.: 1-00-6-19

1. Prostatakræft - Udrednings- og behandlingsmuligheder

Sagsfremstilling

På udvalgets møde den 21. marts 2019 var der, som opfølgning på oplæg og drøftelser, bl.a. en interesse for prostatakræft og usikkerheden ved den såkaldte PSA-test.

 

For at give udvalget en illustration af, hvordan forskningen hænger uløseligt sammen med udviklingen og udbredelse af Personlig Medicin til klinikken, vil der på dette møde derfor blive taget udgangspunkt i prostatakræften.

 

Klinisk lærestolsprofessor Michael Borre, Urinvejskirurgisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital vil give et overblik over udrednings- og behandlingsmulighederne inden for prostatakræftområdet.

Beslutning

Lærestolsprofessor Michael Borre orienterede om behandlingen af Prostatakræft og om forskellen på helbredelig og uhelbredelig prostatakræft.

 

Michael Borre understregede i sit oplæg, at PSA-testen (Prostata Specifik Antigen) ikke altid er retvisende, men er den metode, vi har til rådighed i dag i kombination med biopsi. Biopsi kan have bivirkninger, bl.a. i form af blodforgiftning, og er heller ikke nødvendigvis retvisende. Der er med de testmetoder, vi har til rådighed i dag, en risiko for overbehandling, som medfører gener for patienten.

 

Man har for nylig fundet frem til en anden test, en funktionel MR-scanning, som er meget effektiv, og som man fremadrettet har store forhåbninger til.

 

Oplæg er vedlagt som bilag.

 

Ib Bjerregaard og Jørgen Winther var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-19

2. Genbaserede tests og prostatakræft

Sagsfremstilling

Professor Karina Dalsgaard Sørensen, Molekylær Medicinsk Afdeling (MOMA), Aarhus Universitetshospital vil, som opfølgning på oplæg om udrednings- og behandlingsmuligheder for prostatakræft, give et oplæg om arbejdet med genbaserede tests.

 

Disse genbaserede tests kan bruges til opsporing af prostatakræft og skelne mellem aggressiv prostatakræft, der kræver hurtig behandling og fredelig prostatakræft, som en mand kan leve med uden væsentlige symptomer resten af sit liv.

 

Da dette kan spare mange mænd for unødvendige prostata-biopsier og evt. unødige operationer med tilhørende risici og bivirkninger, er dette et godt eksempel på sammenhæng mellem forskning og klinik i bestræbelserne på stadig mere præcis – og mindre invasiv – diagnostik, behandling og forebyggelse.

Beslutning

Professor, Molekylærbiolog Karina Dalsgaard Sørensen orienterede om hvilke fordele, der er ved at anvende genbaserede tests, idet man kan sikre, at man ikke overdiagnosticerer og overbehandler fredelige prostatakræft-tilfælde.

 

De fleste mænd får prostatacancer, hvis de lever længe nok. Kun 2-3 % af mænd dør af sygdommen. Derfor kunne målrettet screening af høj-risiko mænd være gavnligt.

 

Nye gentests/biomarkører kan bruges til:

  • Målrettet screening af mænd med høj risiko for at få prostatacancer
  • Bedre udvælgelse af mænd, som har brug for yderligere undersøgelse
  • Målrettet biopsi
  • Bedre aggressivitetsmarkører, som kan guide til individuelt behandlingsvalg.

 

Oplæg er vedlagt som bilag.

 

Ib Bjerregaard og Jørgen Winther var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-19

3. Prøvens vej gennem laboratoriet, Molekylær Medicinsk Afdeling (MOMA)

Sagsfremstilling

Udvalget besøger Molekylær Medicinsk Afdeling (MOMA) og følger prøvens vej gennem laboratoriet.

 

Der gives eksempler på dataoutput fra processen, og hvad der skal fortolkes på, før der ligger et svar, der kan oversættes til beslutninger og handlinger ude hos patienten, herunder også hvad en genafvigelse kan betyde i den forbindelse.

 

Afdelingslæge Ole Halfdan Larsen og molekylærbiolog Kasper Thorsen vi forestå rundvisningen.

Beslutning

Afdelingslæge Ole Halfdan Larsen, Afdelingsbioanalytiker Lone Andersen og Cand. Scient. Søren Vang, alle fra Molekylær Medicinsk Afdeling forklarede om prøvens vej gennem laboratoriet.

 

Udvalget fik en rundvisning i det våde laboratorium med Next generation sekventering (NGS), i Bioinformatik og fik en forklaring af, hvordan processen med behandling og fortolkning af data foregår.

 

Oplæg er vedlagt som bilag.

 

Ib Bjerregaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-19

4. Nationalt Genom Center

Sagsfremstilling

Konst. direktør, Nationalt Genom Center, Peter Løngreen orienterer om Nationalt Genom Center, som er den nationale satsning inden for Personlig Medicin .

 

Morten Andreasen, som sekretariatsbetjener de rådgivende udvalg i Nationalt Genom Center, vil desuden holde et kort oplæg om de rådgivende udvalg.

 

Begge deltager på video.

Beslutning

Punktet blev udsat, da Nationalt Genom Center havde meldt afbud på grund af det forestående valg til Folketinget.

 

Sekretariatet forsøger at få en aftale med centret til udvalgets møde den 10. september 2019.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-19

5. Region Midtjyllands engagement i Nationalt Genom Center

Sagsfremstilling

Lægefaglig direktør Claus Thomsen, Aarhus Universitetshospital, orienterer om Region Midtjyllands engagement i Nationalt Genom Center, herudover om perspektiverne herfor.

Beslutning

Lærefaglig direktør Claus Thomsen, Aarhus Universitetshospital, orienterede om Region Midtjyllands engagement i Nationalt Genom Center samt om de kompetencer, der opbygges i Region Midtjylland, ud over det, der ligger i Nationalt Genom Center.

 

Der er tale om at opbygge et datastøttecenter, som er en netværksorganisation bestående af relevante faggrupper, der kan være med til at rådgive ind i klinikken. Herudover skal der etableres en faglig baggrundsgruppe med viden om personlig medicin, som skal være med til at rådgive om, hvilke sygdomme vi skal interessere os for i den kommende tid.

 

Ib Bjerregaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-19

6. Opsamling og evaluering af mødets indhold

Sagsfremstilling

Udvalget drøfter og evaluerer dagens indhold samt opsummerer til brug for afrapportering.

 

Udvalget har endvidere mulighed for at drøfte opsamling fra mødet den 21. marts 2019 (vedlagt som bilag).

Beslutning

Udvalget drøftede forslag til afrapportering og anbefalinger.

 

Sekretariatet samler hovedpointer fra dagens møde og fra udvalgets drøftelser i det fortløbende dokument "opsamling fra udvalgets arbejde".

 

Ib Bjerregaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen