Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i individuel sundhed
den 23. oktober 2019 kl. 10:00
i Regionshuset Viborg, mødelokale F1, stuen, Skottenborg 26, 8800 Viborg

Afbud fra Jørgen Winther.

 

Mødet blev hævet kl. 13.00.


Sagnr.: 1-00-6-19

1. Introduktion til fælles beslutningstagen

Sagsfremstilling

Programleder Berit Kjærside Nielsen, DEFACTUM, Koncern Kvalitet vil på mødet give udvalget en introduktion til begrebet fælles beslutningstagen.

 

Udvalget vil blandt andet blive præsenteret for, hvad der ligger i begrebet "fælles beslutningstagen", hvilke aktører der er på området, kultur, redskaber mv.

 

I forbindelse hermed vil udvalget have mulighed for drøftelse af emnet med oplægsholder.

Beslutning

Programleder Berit Kjærside Nielsen gav udvalget en introduktion til begrebet "fælles beslutningstagning", som er en proces, der respekterer patientens rettigheder til fuldt ud at være involveret i beslutninger om pleje og behandling. Det vedrører således et samarbejde mellem patient og sundhedsprofessionel, når der skal træffes beslutninger om pleje og behandling.

 

I dialogen med patienten gøres brug af information og valgmuligheder, der er underbygget af videnskabelige data og undersøgelser. I den fælles beslutningstagning indgår fordele, ulemper og usikkerheder samt rådgivning og støtte til at udforske patientens værdier og præferencer og til at vælge den mulighed, der bedst matcher den enkelte patient.

 

Omfattende international og national forskning viser, at brugen af fælles beslutningstagning blandt andet forbedrer kvaliteten af den leverede pleje og behandling og øger patienttilfredsheden med behandlingen.

 

Fælles beslutningstagen kan fx bruges ved beslutninger om screening, kirurgisk indgreb vs. anden behandling, tilrettelæggelse af behandlingsforløb, behandlings-/plejested (hjemme eller hospital) eller medicinophør.

 

Oplæg fra Berit Kjærside Nielsen er vedlagt som bilag til referatet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-19

2. Arbejdet med fælles beslutningstagen på Aarhus Universitetshospital

Sagsfremstilling

Programchef Lisbeth Kallestrup, Aarhus Universitetshospital, vil orientere om det hidtidige arbejde med fælles beslutningstagen på Aarhus Universitetshospital. Oplægsholder vil endvidere orientere om planerne for det fremtidige arbejde med fælles beslutningstagen på Aarhus Universitetshospital.

 

Der vil være mulighed for drøftelse med oplægsholder.

Beslutning

Programchef Lisbeth Kallestrup gav et oplæg om arbejdet med fælles beslutningstagning på Aarhus Universitetshospital.

 

I det hidtidige arbejde har man oplevet en række gevinster, og både patienter og personale opfatter arbejdet med fælles beslutningstagen positivt.

Personalet er positive over for den systematik, som redskaberne giver, og opfatter at rollen som læge ændrer sig til facilitator.

 

Erfaringerne viser, at brugerinddragelsen ikke er ekstra ressourcekrævende, og der er ikke indikatorer på, at den sundhedsfaglige kvalitet er blevet mindre.

 

Oplæg vedlagt som bilag til referatet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-19

3. Beslutningsstøtte i bløderbehandlingen

Sagsfremstilling

Som et eksempel på hvordan patienter og klinikere har oplevet et konkret beslutningsstøtteværktøj, vil Region Midtjyllands Center for Telemedicin give et oplæg om beslutningsstøtte i bløderbehandlingen.

 

Projektet er udviklet i et samarbejde mellem Danmarks Bløderforening, Center for Hæmofili og Trombose, Aarhus Universitetshospital og Center for Telemedicin, Region Midtjylland. Derudover har Rigshospitalet og Region Hovedstaden været partnere i projektet.

 

Projektet blev etableret som følge af et fælles behov og ønske blandt patienter og klinikere for blandt andet, at patienter kunne få bedre overblik og viden om egen sygdom, en mulighed for let registrering af blødninger og medicin, få et kvalitetsløft og individualiseret behandling samt en forbedret dialog løbende og ved årsafslutning.

 

Der er i projektet udviklet tre løsninger:

  1. Bløderapp for patienter og klinikere,
  2. PRO-spørgeskema (Ambuflex løsning) og
  3. Database.

Beslutning

Leder af Region Midtjyllands Center for Telemedicin, Britta Ravn gav udvalget et oplæg om beslutningsstøtte i bløderbehandlingen, som er en app udviklet for bløderpatienter og klinikere.

Patienten registrerer data om sin blødning i app'en, fx om det er spontant eller i forbindelse med traume, og hvor blødningen er placeret på kroppen. Ved registreringen kan man lære af egne erfaringer ved tidligere blødninger og få et overblik over, hvordan behandlingen har virket.

 

App'en har medført en forbedret gennemsnitslevealder og livskvalitet.

 

Klinikerne har ved brug af PRO-spørgeskema fået et forbedret overblik over patienten situation, og PRO giver en mere patientcentreret dialog ved konsultationer.

 

Oplæg vedlagt som bilag til referatet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-6-19

4. Opsamling til brug for afrapportering

Sagsfremstilling

Udvalget drøfter afrapportering over for regionsrådet, som skal foregå på regionsrådets temadag den 9. december 2019.

Beslutning

Udvalget drøftede afrapportering, og det blev aftalt, at udvalget får tilsendt udkast cirka 14 dage før det sidste møde, så det bliver muligt at give input inden mødet den 26. november 2019.

 

 

Tilbage til toppen