Inddragelse Og Samskabelse 28. oktober 2019 (Referat)
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum
til
mødet i
den 28. oktober 2019 kl. 11:00
i Regionshuset Viborg, mødelokale F9, 1. sal, Skottenborg 26, 8800 Viborg
Alle medlemmer var mødt undtagen Lars Møller Pedersen, der havde meldt afbud.
Mødet blev hævet kl. 13.30.
1. Medarbejderinddragelse i udvikling af regionens ydelser
Resume
Der er på mødet en drøftelse af inddragelse af medarbejderne i Region Midtjylland i udvikling af regionens ydelser til gavn for regionens borgere. Anja Laursen, næstformand i Regions-MEDUdvalget, deltager i drøftelsen.
Direktionen indstiller,
at | muligheder for at styrke medarbejdernes inddragelse i udvikling af regionens ydelser drøftes. |
Sagsfremstilling
Anja Laursen, næstformand i Regions-MEDUdvalget, har en dialog med udvalget om perspektiver og muligheder i inddragelse og samskabelse med regionens medarbejdere omkring udvikling af regionens ydelser.
Det drøftes blandt andet, hvordan medarbejdernes faglige kompetencer og nærheden til borgerne/patienterne/brugerne kan medvirke til at udvikle regionens ydelser til gavn for regionens borgere samtidig med, at det kan medvirke til en større arbejdsglæde.
Regionens hospitaler og tilbud arbejder alle løbende med at udvikle og forbedre ydelserne til borgerne. Drøftelsen har derfor fokus på, hvordan man fra regionsrådets side kan understøtte og eventuelt udbygge dette arbejde.
Der afsættes ca. en time til dette punkt.
Beslutning
Anja Laursen, næstformand i Regions-MEDUdvalget, indledte med et kort oplæg om inddragelse og samskabelse i forhold til regionens medarbejdere.
Anja Laursen præsenterede blandt andet en række konkrete forslag til, hvordan medarbejderne kan inddrages i udviklingen af det daglige arbejde og i større udviklingsprojekter.
I forhold til mødet med patienten handler det om at sætte mødet mellem den modtagende og ydende person i centrum. Der er samtidig brug for tværfaglighed i udviklingen af bedre tilbud og arbejdsgange. Endelig er det vigtigt, at der er en struktur, der understøtter inddragelse og samskabelse på arbejdspladserne.
Der var herefter en dialog om perspektiver og muligheder i inddragelse og samskabelse med regionens medarbejdere omkring udvikling af regionens ydelser.
Der var enighed om vigtigheden af at inddrage medarbejdernes kompetencer i udviklingen af regionens ydelser – dels for at sikre holdbare løsninger for de ansatte og regionens borgere, og dels for på den måde at bidrage til at skabe gode arbejdspladser.
Lars Møller Pedersen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
2. Synliggørelse af Region Midtjylland som en inddragende region
Resume
Der er på mødet et oplæg om metoder til synliggørelse af arbejdet med inddragelse og samskabelse i Region Midtjylland - både i forhold til omverdenen og internt i regionen.
Direktionen indstiller,
at | udvalget drøfter oplægget om synliggørelse af arbejdet med inddragelse og samskabelse i Region Midtjylland. |
Sagsfremstilling
Som et led i arbejdet med at fremme borgerinddragelse og samskabelse i Region Midtjylland er synliggørelse af dette arbejde vigtigt - både eksternt og internt.
En ekstern synliggørelse kan understøtte, at borgerne bliver opmærksomme på de konkrete initiativer i regionen og muligheder for at blive inddraget eller bidrage til en løsning.
En intern synliggørelse kan understøtte medarbejderes og lederes opmærksomhed på mulighederne for at inddrage borgerne ved brug af forskellige metoder og udgangspunkt i regionens erfaring.
Kommunikationschef Birgitte Thingholm og specialkonsulent Anja Amdisen, Koncern Kommunikation, vil på mødet fremlægge en række konkrete forslag til synliggørelse, som efterfølgende drøftes af udvalget.
Der afsættes ca. 45 minutter til dette punkt.
Beslutning
Kommunikationschef Birgitte Thingholm, Koncern Kommunikation, præsenterede en række forslag til, hvordan Region Midtjylland både internt i organisationen og eksternt i forhold til omverdenen kan blive mere synlige som en (borger-)inddragende region, herunder hvordan man lokalt i regionen kan få inspiration og information om, hvordan man kan arbejde med inddragelse og samskabelse.
Tiltagene omhandler blandt andet etablering af både en ekstern hjemmeside til regionens borgere og en intern hjemmeside til regionens ansatte, hvor man kan finde grundlæggende viden om muligheder for inddragelse og samskabelse, herunder grundprincipperne for borgerinddragelse, eksempler på borgerinddragelse, videnspersoner og kontaktpersoner.
Der er også forslag om at sætte fokus på inddragelse og samskabelse gennem artikler i Midtnyt og en podcast om inddragelse.
Herudover blev der drøftet et forslag om, at de stående udvalg i en periode har et fast punkt på dagsordenen om inddragelse som en prøvehandling.
Det blev aftalt, at forslagene indarbejdes i udvalgets afrapportering til regionsrådet.
Lars Møller Pedersen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
3. Godkendelse af referat
Resume
Godkendelse af referat fra udvalget seneste møde den 2. september 2019.
Direktionen indstiller,
at | referatet godkendes. |
Sagsfremstilling
Referatet fra mødet i det midlertidige udvalg for inddragelse og samskabelse den 2. september 2019 kan tilgås i Prepare.
Beslutning
Udvalget godkendte referatet.
Lars Møller Pedersen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
4. Orientering om status på inddragelsesinitiativer i Region Midtjylland
Resume
Der gives på mødet en orientering om status på inddragelsesaktiviteter i Region Midtjylland.
Direktionen indstiller,
at | udvalget tager orienteringen til efterretning. |
Sagsfremstilling
Der vil på mødet blive orienteret om status på en række inddragende initiativer i forhold til ansatte og borgere.
Der orienteres om status i forhold til den nye fødeplan, psykiatri- og socialudvalgets dialogmøder med de ansatte i de otte specialområder på socialområdet, mobilitetsstrategien samt den nye råstofplan.
Den nye fødeplan
I forhold til borgerinddragelsen i udarbejdelse af en ny fødeplan var der oprindeligt en overvejelse om at gennemføre workshops i alle fem klynger. Med baggrund i anbefalinger fra blandt andet ledere fra fødesteder og kommunal sundhedspleje er der i stedet valgt en model, hvor regionen i forbindelse med indsamlingen af input fra kvinder/par/familier kommer ud og møder borgerne, når de alligevel har et ærinde. F.eks. i forbindelse med jordemoderkonsultation, arrangement i sundhedscenter i regi af sundhedsplejen osv.
Konkret har en organisationspsykolog hen over sommeren 2019 gennemført semi-strukturerede interviews med gravide og nybagte kvinder/forældre med udgangspunkt i spørgsmålet: Hvad har givet dig/jer tryghed i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel? Derudover havde intervieweren fokus på følgende temaer i dialogen: Sammenhæng, nærhed, differentiering af tilbud/individuelle forløb og selvhjulpenhed/mestring. Der er nu gennemført en interviewrunde med 24 kvinder og 38 forældrepar med en forholdsvis bred geografisk repræsentation. Der er vedlagt en opsamling på de metodemæssige og praktiske erfaringer fra gennemførelsen af interviewene med gravide og nybagte kvinder/forældre.
I forlængelse af de gennemførte interviews vil der blive afholdt en samtale-salon den 2. december 2019, der har til formål at give mulighed for direkte dialog mellem kvinder/par og politikere m.fl., herunder regionsrådsmedlemmer fra hospitalsudvalget.
Samtale-salonen vil primært foregå som drøftelser i mindre grupper og indledes med en tilbagemelding på bl.a. de fund og observationer, der er gjort i kraft af interviewrunden samt fra den Landsdækkende Undersøgelse af Patienttilfredsheden (LUP), der også omfatter feedback fra de gravide/fødende.
Dialogmøder med de ansatte i de otte specialområder på socialområdet
I forsommeren 2018 blev der afholdt dialogmøder mellem psykiatri- og socialudvalget og de ansatte på de psykiatriske afdelinger. Psykiatri- og socialudvalget er i gang med tilsvarende dialogmøder med de ansatte i de otte specialområder på det regionale socialområde.
Der er pt. afholdt et dialogmøde med Specialområde Socialpsykiatri Voksne den 30. september 2019, og der er planlagt yderligere to dialogmøder i 2019. Resten af dialogmøderne vil blive afholdt i foråret 2020. Regionsrådets medlemmer inviteres til at deltage i dialogmøderne. Psykiatri- og socialudvalget planlægger endvidere at afholde dialogmøder med brugere, pårørende og frivillige organisationer inden for psykiatri- og socialområdet i 2020.
I dialogmødet med Specialområde Socialpsykiatri Voksne deltog ca. 25 ledere og medarbejdere fra området. Dialogen foregik ved mindre borde samt ved en fælles opsamling. Psykiatri- og socialudvalget drøfter dialogmøderne løbende på udvalgets møder, og der vil blive lavet en opsamling på dialogmøderne på socialområdet, når møderunden er færdig i foråret 2020.
Mobilitetsstrategi/kollektiv trafik
Regionen skal udarbejde en mobilitetsstrategi. En mobilitetsstrategi skal udarbejdes i samarbejde med kommuner, trafikselskabet og andre relevante interessenter. I forbindelse med afrapporteringen fra det midlertidige udvalg for kollektiv trafik i december 2018 tog regionsrådet følgende anbefaling fra udvalget til efterretning:
"På baggrund af samarbejdet med udvalg for demokrati og inddragelse anbefaler udvalget, at regionsrådet arbejder på at gennemføre 2-3 inddragelsesinitiativer i samarbejde med Midttrafik og kommunerne, som en del af forarbejdet til en mobilitetsstrategi for Midtjylland. Arbejdet forankres i udvalg for regional udvikling."
Kommunerne i regionen har hidtil været tilbageholdende i forhold til at indgå i et samarbejde med regionen om en regional mobilitetsstrategi. Det er dog nu forventningen, at der her i slutningen af 2019 forventes nedsat en arbejdsgruppe og en styregruppe om et fælles mobilitetssamarbejde, som kan tage udgangspunkt i fire indsatsområder (vejnet, Intelligente Transportsystemer (ITS), kollektiv trafik, cykling og gang), og at en fælles overligger kan indeholde målsætninger om bæredygtighed og digitalisering.
I et sådant fælles mobilitetssamarbejde vil anbefalingerne fra det midlertidige udvalg for kollektiv trafik være meget relevante, da det vil være naturligt at få afdækket borgernes behov bl.a. gennem borgerinddragende initiativer. Det har dog ikke været muligt at gå i gang med disse inddragelsesinitiativer, før kommunerne er klar til at være med i arbejdet.
Midttrafik har sammen med kommunerne og regionen udarbejdet en trafikplan for Region Midtjylland. I forbindelse med planen er det aftalt, at der skal udarbejdes lokale trafikplaner, som skal se på, hvordan vi får mest muligt for de midler, regionen og kommunen bruger på kollektiv trafik til gavn for borgerne. Her er status, at arbejdet med de områdevise trafikplaner er i sin opstart.
Ny råstofplan
Regionsrådet sendte i starten af 2019 et idé- og debatoplæg om en ny råstofplan i høring. Regionsrådet ønskede bl.a. forslag til nye råstofgraveområder. Regionen modtog 123 høringssvar, heraf omhandler 80 af svarene nye graveområder.
Administrationen er i gang med at gennemgå de indkomne forslag. Områderne gennemgås bl.a. i forhold til forventning til råstofressourcens kvalitet og mængde og i forhold til efterspørgslen på råstoffer samt i forhold til de miljømæssige hensyn i omgivelserne. Dette arbejde går forud for, at det enkelte område kan udlægges til råstofgraveområde i det kommende forslag til råstofplan.
Når udkastet til råstofplanen ligger klar, er det planen, at der afholdes en række informationsmøder, hvor det konkrete forslag og udlagte graveområder gennemgås. På mødet gives endvidere en gennemgang af baggrunden for den nye plan samt information om, hvordan de giver høringssvar. Samtidig giver det mulighed for svar på eventuelle spørgsmål i forbindelse med planlægningen. Det er hensigten, at møderne afholdes geografisk spredt for at dække regionens geografi.
Endvidere vil det i høringsmaterialet fremgå, at regionen er indstillet på at afholde offentlige borgermøder om råstofplanen, såfremt der er interesse for det fra borgere eller andre interessenter.
Samtidig opfordres borgere og andre interessenter altid til at kontakte regionen telefonisk eller via mail, hvis de har spørgsmål. Det oplever administrationen ofte, de gør, når de bliver hørt i forbindelse med forslag til nye råstofgraveområder i planprocessen eller i forbindelse med råstofansøgning om råstofindvinding.
De fleste borgermøder, der er blevet afholdt i forbindelse med de tidligere råstofplaner, har været i samarbejde mellem administrationen og én til flere politikere fra det politiske udvalg. Her blev naboer, der var berørt af nye forslag til råstofgraveområder, inviteret til at deltage i debat og information omkring selve planprocessen.
Regionen har også deltaget i borgermøder i forbindelse med nye ansøgninger til råstoftilladelser. Endelig holder administrationen også flere mindre møder med naboer til råstofgrave, når der er ønske om det.
Formandskabet i udvalget for regional udvikling har specifikt bedt administrationen om at inddrage dem/udvalget hver gang, der kommer invitationer til borgermøder som disse.
Beslutning
Udvalget drøftede de hidtidige erfaringer fra de aktuelle inddragende initiativer i Region Midtjylland.
Udvalget tilkendegav, at der kan uddrages relevant læring fra de forskellige måder, som inddragelsen er tilrettelagt i de forskellige initiativer, som bør indgå i udvalgets afrapportering.
Lars Møller Pedersen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
5. Drøftelse af udkast til rapport om udvalgets arbejde og anbefalinger
Resume
Udvalget drøfter et første udkast til afrapportering af udvalgets arbejde. Udvalget drøfter endvidere forslag til udvalgets anbefalinger til regionsrådet.
Direktionen indstiller,
at | udvalget drøfter første udkast til afrapportering af udvalgets arbejde, og |
at | udvalget drøfter anbefalinger til regionsrådet. |
Sagsfremstilling
Administrationen har udarbejdet et første udkast til en afrapportering af udvalgets hidtidige arbejde (vedlagt). Afrapporteringen skal suppleres med drøftelserne på udvalgsmødet om bl.a. inddragelse og samskabelse med regionens ansatte samt af udvalgets konkrete anbefalinger til regionsrådet.
Der er endvidere vedlagt en oversigt over udvalgets hidtidige møder og temaer.
Det midlertidige udvalg vedrørende inddragelse og samskabelse drøfter afrapporteringen og drøfter udvalgets anbefalinger til regionsrådet.
Administrationen vil på baggrund af udvalgets drøftelser udarbejde et endeligt forslag til afrapportering og anbefalinger fra det midlertidige udvalg vedrørende inddragelse og samskabelse til udvalgets møde den 27. november 2019.
Beslutning
Administrationen havde til mødet udarbejdet en skitse til en afrapportering af udvalgets arbejde til regionsrådet, herunder forslag til temaer for udvalgets anbefalinger.
Udvalget drøftede kort forslaget og tilkendegav, at rapporten skal suppleres med en definition på inddragelse og samskabelse samt de emner, der er drøftet på mødet. I forhold til anbefalingerne blev der peget på muligheden for, at inddragelse og samskabelse kan indgå i regionens lederuddannelser samt på muligheden for at indhente viden fra Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, herunder i form af et fælles temamøde mellem regionens ansatte på ledelsesniveau og regionsrådet om emnet.
Det blev aftalt, at administrationen til udvalgets næste møde den 27. november 2019 udarbejder forslag til en endelig rapport inklusiv anbefalinger til regionsrådet.
Lars Møller Pedersen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
6. Drøftelse af udvalgets afrapportering på regionsrådets temamøde den 9. december 2019
Resume
Det midlertidige udvalg vedrørende inddragelse og samskabelse skal fremlægge udvalgets arbejde og anbefalinger på et temamøde for regionsrådet den 9. december 2019. På mødet drøftes form og indhold af udvalgets afsluttende afrapportering på temamødet.
Direktionen indstiller,
at | udvalget drøfter udvalgets afrapporteringen til regionsrådet på temamødet den 9. december 2019. |
Sagsfremstilling
Det midlertidige udvalg vedrørende inddragelse og samskabelse skal fremlægge udvalgets arbejde og anbefalinger på et temamøde for regionsrådet den 9. december 2019.
Der er afsat ca. 30 minutter til hver af de fire midlertidige udvalg på temamødet den 9. december 2019 til afrapportering af udvalgenes arbejde samt fremlæggelse af udvalgenes anbefalinger. Det er op til de enkelte udvalg at fastlægge formen for fremlæggelsen for regionsrådet.
På mødet drøftes input til form og indhold vedrørende udvalgets afsluttende afrapportering til regionsrådet. Administrationen vil på baggrund heraf udarbejde et endeligt forslag til udvalgets afrapportering til godkendelse på udvalgets møde den 27. november 2019.
Der er vedlagt nogle indslag fra borgermøderne om sundheds- og hospitalsplanen, der eventuelt kan anvendes i forbindelse med afrapporteringen:
- TV2Østjylland indslag fra borgermødet i Rønde: https://www.tv2ostjylland.dk/nyheder/25-03-2019/1930/borgermode-om-sundhed-i-ronde
- Indslag til regionens hjemmeside fra borgermødet i Rønde: https://www.facebook.com/regionmidtjylland/videos/vb.173328802715590/343321209646829/?type=2&theater
- Fra borgermødet i Brabrand: https://region-midtjylland.23video.com/secret/50273451/187279f9e19ce0dc581f17b069880d58
- Fra borgermødet i Holstebro: https://region-midtjylland.23video.com/secret/50273406/79260ab1b321d3cdec348e76b47ccfcb
Beslutning
Udvalget drøftede, hvordan afrapportering af udvalgets arbejde og anbefalinger skal ske på regionsrådets temamøde den 9. december 2019.
Der var enighed om at bruge nogle videoer fra borgermøderne i forbindelse med præsentationen samt at inddrage nogle af udvalgets medlemmer i præsentationen af udvalgets anbefalinger.
Det blev aftalt, at administrationen på udvalgets møde den 27. november 2019 fremlægger et konkret forslag til program for præsentationen på temamødet.
Lars Møller Pedersen var forhindret i at deltage i sagens behandling.
7. Gensidig orientering
Sagsfremstilling
Gensidig orientering fra udvalgets medlemmer.
Beslutning
Der var ingen emner under punktet.