Abonnér

Referat
til
mødet i inddragelse og samskabelse
den 2. september 2019 kl. 12:00
i Regionshospitalet Horsens, mødelokalerne Nord og Syd, Adm. bygning, 1. sal, 8700 Horsens

Alle var mødt, undtagen Conny Jensen og Marianne Carøe, der havde meldet afbud.

 

Mødet blev hævet kl. 14.45.


Sagnr.: 1-00-11-19

1. Præsentation af arbejdet med inddragelse på Regionshospitalet Horsens

Sagsfremstilling

Mødet i det midlertidige udvalg for inddragelse og samskabelse den 2. september 2019 holdes på Regionshospitalet Horsens, Sundvej 30, 8700 Horsens. Mødet holdes i mødelokalerne Nord og Syd, Administrationsbygningen, 1. sal. Der er vedlagt et kort over Regionshospitalet Horsens. Her er også angivet parkeringspladser.

 

Regionshospitalet Horsens vil på mødet præsentere arbejdet med inddragelse af patienter og pårørende m.fl. dels for hospitalet generelt og dels med udgangspunkt i en række konkrete eksempler.

 

Der er følgende program:

 

Kl. 12.00 – 12.30: Velkomst ved hospitalsledelsen

                     

Kl. 12.30 – 13.40: Aktuelle eksempler på inddragelse og samskabelse

 

Medicinsk sengeafsnit 2 og Hjertemedicinsk sengeafsnit

v. udviklingssygeplejerskerne Nathalie Lafontaine og  Berit Falkesgaard Nørgaard

 

Ortopædkirurgi

v. kvalitetskoordinator Anne Mette Viberg Sørensen

 

Kl. 13.40 - 13.45: Afrunding ved hospitalsledelsen. 

Beslutning

Hospitalsledelsen præsenterede indledningsvis arbejdet på Regionshospitalet Horsens med inddragelse af og samskabelse med patienter, pårørende, borgere og samarbejdsparter.

 

Der arbejdes på hospitalet med inddragelse og samskabelse på flere niveauer:

 

  1. Organisatorisk patientinddragelse, hvor patienternes viden og erfaring bruges til udvikling og forbedring af praksis.
  2. Individuel patientinddragelse, hvor målet er fælles beslutningstagning og brugerstyret behandling.
  3. Pårørende inddragelse – hvor pårørende er en ressource i patientens behandlingsforløb.

 

Der er i dag skabt en anden kultur på hospitalet omkring inddragelse af patienter og pårørende m.fl. end for bare nogle få år siden.

 

Konkret arbejder hospitalet blandt andet med udvikling af metoder til, at borgerne kan træffe beslutninger på et bedre vidensgrundlag. Konkret i form af et spørgeværktøj, der hjælper patienter og pårørende til at stille de "rigtige" spørgsmål (for borgeren) om deres egen situation.

 

Der er en lang tradition for brug af frivillige på Regionshospitalet Horsens. De frivillige opleves som en vigtig ressource og kilde til ny viden via deres samtaler og hjælp til patienterne.

 

Der arbejdes også med udvikling af nye telemedicinske løsninger i samarbejde med en række andre relevante aktører på tværs af sektorerne.

 

Der blev herefter præsenteret en række aktuelle eksempler på inddragelse og samskabelse på Regionshospitalet Horsens.

 

Udviklingssygeplejerske Nathalie Lafontaine præsenterede et projekt på Medicinsk sengeafsnit 2 om telemedicinske målsamtaler. Målsamtalerne har til formål at skabe en god overgang for patienten ved udskrivning fra hospitalet. Det er særligt vigtigt, da der er tale om en sårbar målgruppe med relativt mange genindlæggelser (gennemsnitsalderen er 82 år).

 

I samtalerne deltager patient, pårørende, læge, terapeut, kommune og ældremedicinsk udskrivelseskoordinator. Det giver mulighed for, at patienten og de pårørende kan blive hørt og inddraget samtidig med, at der sker en realistisk forventningsafstemning i forhold til patientens videre forløb. Det sikrer samtidig, at alle parter får den samme information.

 

Konkret er det et projekt i samarbejde med Odder Kommune, og målsamtalerne holdes virtuelt. De øvrige kommuner i klyngen har udtrykt interesse for deltagelse i en lignende ordning.

 

Afdelingssygeplejerske Kirsten Løth Lysdahl og udviklingssygeplejerske Berit Falkesgaard Nørgaard fortalte herefter om, hvordan man på Hjertemedicinsk Sengeafsnit arbejder konkret i dagligdagen med inddragelse af patienter og pårørende. Udgangspunktet er et ønske om at tænke mere service ind i hospitalet via et nyt mindset, hvor patienten og de pårørende hele tiden tænkes ind. Tilgangen i afdelingen er, at man anser patient-/pårørendeinddragelse som mere end fælles beslutningstagning. Det handler om den gode relation, hvor der opleves vidensdeling mellem den sundhedsprofessionelle og patienten og dennes pårørende.

 

Af konkrete tiltag kan nævnes fællesspisning for patienter, pårørende og personalet, stillingtagen til genoplivning, den afklarende samtale og pårørendesamtale efter dødsfald af familiemedlem.

 

Der blev samtidig peget på, at man skal være opmærksom på, at en sådan kulturændring tager tid og kræver et vedvarende fokus for ledere og medarbejdere.

 

Som det sidste eksempel orienterede kvalitetskoordinator Anne Mette Viberg Sørensen om, hvordan man i Ortopædkirurgisk Afdeling arbejder på samskabelse af det gode patientforløb på tværs af sektorer for patienter med hoftebrud. Det sker bl.a. gennem et meget tæt samarbejde med kommunerne og en "Følge-hjem-ordning" for patienterne. Projektet har blandt andet været med til at skabe en større viden om de andre sektorer i samarbejdet, hvilket styrker samarbejdet på tværs.

 

På baggrund af de mange gode eksempler på inddragelse og samskabelse på Regionshospitalet Horsens var der en drøftelse i udvalget om, hvordan man generelt kan blive endnu bedre til at få udbredt de gode erfaringer og tiltag til resten af organisationen og også uden for Region Midtjylland. Det blev i den forbindelse foreslået, at man kan bruge f.eks. Ældresagen og andre relevante patientforeninger og interesseorganisationer til at sprede de gode historier.

 

Conny Jensen og Marianne Carøe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-11-19

2. Godkendelse af referat

Resume

Referat fra udvalgets møde den 6. juni 2019 vedlægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referatet godkendes.

Sagsfremstilling

Referatet fra mødet i midlertidigt udvalg for inddragelse og samskabelse den 6. juni 2019 vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Udvalget godkendte referatet.

 

Conny Jensen og Marianne Carøe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-11-19

3. Orientering om status på inddragelsesinitiativer i Region Midtjylland

Resume

Der gives på mødet en mundtlig orientering om status på inddragelsesaktiviteter i Region Midtjylland.

Direktionen indstiller,

at udvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Der vil på mødet blive orienteret om status på en række inddragende initiativer i forhold til ansatte og borgere.

 

Der orienteres om status i forhold til psykiatri- og socialudvalgets dialogmøder med de ansatte i de otte specialområder på socialområdet samt om status i forhold til mobilitetsstrategien og fødeplanen.

Beslutning

Administrationen orienterede om status på en række aktuelle inddragelsesinitiativer i Region Midtjylland. Udvalget følger disse initiativer for at få erfaringer om, hvordan man på en god måde kan inddrage regionens borgere, ansatte og patienter i dels deres egen situation, og dels i udviklingen af regionens ydelser generelt.

 

I forhold til den nye fødeplan foretages der pt. interviews af gravide og eventuelt deres partner i ambulatorierne i de fem klynger om, hvad der betyder noget for dem. Der vil ligeledes blive foretaget interviews af familier med børn på 3-6 måneder i forskellige sammenhænge. Endelig planlægges der med samtalesalon for gravide, familier med små børn, fagpersonale og politikere på et lidt senere tidspunkt i forløbet. Formålet med de forskellige inddragelsesinitiativer er samlet set at give mulighed for, at kvindernes/familiernes erfaringer, ideer og perspektiver inddrages i forhold til den kommende fastlæggelse af tilbud og organisering på området.

 

Udvalget drøftede i den forbindelse projektet "Familie med hjerte", som anvendes i en række kommuner i regionen med succes.

 

Psykiatri- og socialudvalget holder over det næste halve år dialogmøder med de ansatte i de otte specialområder på socialområdet i Region Midtjylland. Det første dialogmøde er den 30. september 2019. Regionsrådet inviteres til at deltage i disse dialogmøder. Formålet er at skabe en direkte dialog mellem udvalget og de ansatte om udviklingen af det regionale socialområde, som kan bruges i udvalget videre arbejde.

 

På råstofområdet sker de borgerinddragende aktiviteter og offentlige møder primært i forbindelse med, at der bliver sendt et forslag til råstofplan i offentlig høring. Her plejer det at fremgå af teksten, at regionen er indstillet på at afholde offentlige møder om råstofplanen, såfremt der er interesse for det.

 

De fleste borgermøder, der er blevet afholdt i forbindelse med de tidligere råstofplaner, har været i samarbejde mellem administrationen og et regionsrådsmedlem fra det politiske udvalg. Her blev naboer, der var berørt af nye forslag til råstofgraveområder, inviteret til at deltage i debat og information omkring selve planprocessen.

 

Regionen deltager også i borgermøder i forbindelse med nye ansøgninger til råstoftilladelser. Administrationen holder desuden flere mindre møder med naboer til råstofgrave, når der er ønske om det.  

 

I forhold til borger- og brugerinddragelse vedrørende tilrettelæggelsen af den kollektive trafik og mobilitetsstrategien anmodede udvalget om, at administrationen undersøger, hvordan der tænkes inddragelse og samskabelse omkring dette.

 

Udvalget tilkendegav, at de forskellige initiativer – sammen med borgermøderne om sundheds- og hospitalsplanen samt Lemvig Sundhedsbus – illustrerer en række forskellige perspektiver og tilgange til inddragelse og samskabelse. 

 

Conny Jensen og Marianne Carøe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-11-19

4. Status på udvalgets arbejde

Resume

Udvalget drøfter status på arbejdet i udvalget og har en første drøftelse af udvalgets afrapportering til regionsrådet.

 

Direktionen indstiller,

at udvalget drøfter status på arbejdet i udvalget.

Sagsfremstilling

Udvalget gør status på det hidtidige arbejde i udvalget.

 

Det midlertidige udvalg for inddragelse og samskabelse har overordnet til formål at fortsætte det arbejde, som det midlertidige udvalg vedrørende demokrati og inddragelse igangsatte i 2018 med henblik på at komme med forslag til at styrke viden om og brug af inddragelse og samskabelse i Region Midtjylland.

 

Af udvalgets kommissorium fremgår følgende opgaver (vedlagt):

 

  1. Udvalget skal være med til at sætte fokus på og synliggøre mulighederne for involvering, inddragelse og samskabelse i dagligdagen i mødet mellem regionen og dens borgere.

 

  1. Udvalget skal i den forbindelse fortsætte det arbejde, som er igangsat i det midlertidige udvalg vedrørende demokrati og inddragelse vedrørende regionale grundprincipper for borgerinddragelse.

 

  1. Udvalget kan foreslå og følge prøvehandlinger, såsom borgermøder, samtalecaféer eller møder mellem politikere og medarbejdere med henblik på at indhente viden om effekten af inddragelses- og samskabelsesprojekter og skabe en fælles platform for regionens arbejde med inddragelse og samskabelse.

 

  1. Udvalget skal drøfte, hvordan borgere og patienter i højere grad kan inddrages i forbindelse med udarbejdelse af planer og politikker samt hvordan, der kan skabes en tættere dialog mellem regionsrådet, medarbejdere og borgere.

 

  1. Udvalget skal i den forbindelse inddrages i den proces for en ny sundhedsplan, som fremgår af hensigtserklæring B i Aftale om budget 2019 for Region Midtjylland: "Forligspartierne ønsker at igangsætte en proces, hvor borgere, patientforeninger, fagpersonale og samarbejdsfora inddrages i udformningen af en ny plan for det midtjyske sundhedsvæsen, som vil være klar til endelig politisk behandling i efteråret 2019."

 

  1. Udvalget skal komme med anbefalinger til, hvordan regionen kan blive mere inddragende og mere synlig, herunder også hvordan regionen kan arbejde med inddragelse og samskabelse i samspil med andre sektorer, så der skabes et mere sammenhængende velfærdssystem på tværs af sektorer.

 

Med udgangspunkt i udvalgets hidtidige møder mm. drøfter udvalget status på udvalgets arbejde.

 

Udvalget drøfter samtidig form og indhold vedrørende udvalgets afrapportering til regionsrådet.

Beslutning

Udvalget drøftede status på udvalgets arbejde med udgangspunkt i kommissoriet.

 

Det blev aftalt, at der på udvalgets næste møde den 28. oktober 2019 skal være et tema om medarbejderinddragelse og et oplæg om, hvordan arbejdet med inddragelse og samskabelse kan synliggøres.

 

På næste møde i udvalget skal der ligeledes drøftes et udkast til afrapportering af udvalgets arbejde og anbefalinger samt en drøftelse af, hvordan udvalget vil afrapportere til regionsrådet på temadagen den 9. december 2019. Det blev aftalt, at administrationen udarbejder forslag til dette.

 

I forhold til udvalgets anbefalinger til regionsrådet tilkendegav udvalget, at det helt centrale er, hvordan man i Region Midtjylland får skabt en inddragende og samskabende kultur med fokus patienter, borgere og samarbejde med de øvrige sektorer, samt at der skabes gode rammer for vidensdeling om de gode tiltag og best practices i regionen og uden for regionen.

 

Conny Jensen og Marianne Carøe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-11-19

5. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering fra udvalgets medlemmer.

Beslutning

Der var intet til punktet.

Tilbage til toppen