Abonnér

Referat
til
mødet i klima bæredygtighed og ressourcer
den 1. marts 2019 kl. 10:00
i Mødelokale A2, stuen, Regionshuset Viborg

Alle var mødt.

 

Mødet blev hævet kl. 12.30.


Sagnr.: 1-00-1-19

1. Velkomst

Sagsfremstilling

Regionsrådet har nedsat det midlertidige udvalg for klima, bæredygtighed og ressourcer og udpeget Susanne Buch (F) som formand og Jørgen Nørby (V) som næstformand. Udvalget består herudover af Claus Kjeldsen (A), Morten Flæng (A), Ole Jepsen (A), Ib Bjerregaard (V) og Torben Nørregaard (V).

 

Kommissoriet for udvalget er vedlagt.

 

Udvalgsformandskabet byder velkommen til mødet og til arbejdet i udvalget. Herefter får udvalgsmedlemmerne hver især mulighed for indledningsvist at præsentere deres forventninger til udvalgsarbejdet.

Beslutning

Mødet blev indledt med en runde, hvor udvalgsmedlemmerne præsenterede deres motivation for arbejdet i udvalget, samt hvilke tanker de har gjort sig om udvalgsarbejdet. Udvalget er enig om, at det er væsentligt, at der efter årets arbejde kan præsenteres nogle konkrete anbefalinger til regionens indsatser på klimaområdet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-1-19

2. Temaer for udvalgets arbejde

Sagsfremstilling

Sidste år nedsatte regionsrådet et udvalg for bæredygtig vækst. Udvalget betonede i sine anbefalinger til regionsrådet bl.a., at Region Midtjylland skal anvende udbud som motor for den grønne omstilling. Udvalget anbefalede også, at Region Midtjylland forfølger en ambition om at få de mest bæredygtige hospitaler. Udvalgets afrapportering er vedlagt.

 

Forslag til temaer for arbejdet i udvalg for klima, bæredygtighed og ressourcer

På baggrund af kommissoriet og afrapporteringen fra udvalg for bæredygtig vækst har administrationen udarbejdet vedlagte oplæg til temaer for dette udvalgs arbejde.

 

Administrationen foreslår fem gennemgående temaer for udvalgets arbejde: affald, energi, indkøb, mobilitet, klimatilpasning og vand. Indenfor disse temaer kan udvalget arbejde med den politiske retning både i forhold til egen drift og i samarbejder på tværs af forsknings- og uddannelsesinstitutioner. Et oplagt emne kan være at arbejde videre med tankerne om det bæredygtige hospital.

 

Udviklingsdirektør Kim Kofod Hansen og kontorchef Rolf Johnsen, Regional Udvikling, vil give en mundtlig præsentation af forslaget.

Beslutning

Rolf Johnsen præsenterede anbefalingerne fra sidste års midlertidige udvalg angående bæredygtig vækst. Kim Kofod Hansen fremlagde herefter administrationens forslag til temaer for udvalgets arbejde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-1-19

3. Initiativet KlimaRegion og Region Midtjyllands kommende bæredygtighedsstrategi

Sagsfremstilling

Chefkonsulent Tine Park, Regional Udvikling, vil give et oplæg, der uddyber tankerne bag Initiativet KlimaRegion og de foreløbige planer for Region Midtjyllands kommende bæredygtighedsstrategi.

 

Initiativet KlimaRegion

Forligspartierne bag budget 2019 ønskede at undersøge mulighederne for at tilslutte sig initiativet om KlimaRegion og dermed forpligte sig til en årlig CO2-reduktion på 2 %. Der skal desuden udarbejdes forslag til muligheder for mere bæredygtige indkøb. Forligspartierne ønsker, at der skal arbejdes på at udvikle modeller, hvor fokus på miljøet går hånd i hånd med god økonomi.

 

Region Nordjylland har pt. som den eneste region underskrevet en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at reducere CO2-udledningen med 2 % pr. år. Aftalen løber fra 2010 til 2025.

 

Oplægget vil skitsere denne målsætning og dens indhold holdt op imod andre målsætninger, fx EU's målsætning om en klimaneutral økonomi i 2050.   

 

Region Midtjyllands kommende bæredygtighedsstrategi

Efter Planloven skal Region Midtjylland i 2019 revidere sin Agenda 21-strategi (minimum gældende fra 2020 til 2024). Strategien har en intern og ekstern rettet del. Den interne del er målrettet regionens egen drift, mens den eksterne del er fokuseret på bæredygtige tilgange i partnerskaber med regionens aktører.

 

I den interne del ønskes i revisionen fokus på reduktion af klimapåvirkning i en ny ambitiøs regional bæredygtighedsstrategi, foreløbigt inden for overskrifterne energi, ressourcer og mobilitet. Hvis Region Midtjylland skal reducere sit klimaaftryk, er der behov for en fælles indsats, der samler hele koncernen om konkrete målsætninger.

 

Konkret er der allerede relevante projekter i gang i koncernen, bl.a. i forhold til bæredygtige hospitaler, hvor Aarhus Universitetshospital både arbejder med et materialestrømsprojekt og en ny affaldsstrategi, og på Regionshospitalet Randers, hvor der i samarbejde med Regional Udvikling arbejdes med miljøcertificering af hospitaler. Regionens innovationsdag 2018 har generelt affødt interesse for og henvendelser om bæredygtige tiltag på de øvrige hospitalsenheder.

 

I forhold til den eksterne del skal samarbejdet med kommunerne fortsat prioriteres og indgå i tværgående initiativer inden for områder, som styrker den bæredygtige omstilling, herunder byggeri, affald til ressource og samarbejde i værdikæder.

 

Agenda 21-strategien for 2016-2021 er vedlagt som bilag.

Beslutning

Teamleder Tine Park præsenterede forskellige modeller for formulering af klimamålsætninger, herunder Danmarks Naturfredningsforenings initiativ KlimaRegion. Hun opfordrede udvalget til at overveje, på hvilke områder der særligt ønskes styrkede indsatser, og så formulere målsætninger, som rummer disse områder.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-1-19

4. Drøftelse af det kommende års udvalgsarbejde

Resume

Udvalget drøfter det kommende års udvalgsarbejde. Desuden træffes der beslutning om, hvornår og hvor udvalgets møder skal holdes.

Direktionen indstiller,

at det kommende års udvalgsarbejde drøftes, og

 

at forslag til foreløbig mødeplan godkendes.

Sagsfremstilling

Drøftelsen af udvalgsarbejdet kan tage afsæt i udvalgsmedlemmernes forventninger til udvalgsarbejdet, forslaget til temaer for udvalgets arbejde samt oplægget om KlimaRegion og den kommende bæredygtighedsstrategi.

 

Forslag til foreløbig mødeplan er indeholdt i dokumentet med temaer for udvalget arbejde, som er vedlagt et tidligere dagsordenspunkt. Heraf fremgår følgende mødeplan for de resterende udvalgsmøder, som udvalget foreslås at godkende:

  • 7. maj kl. 13-17. Mødested er Aarhus Universitetshospital.
  • Juni - mødet afholdes som bustur. Mødetid og -sted skal afklares.
  • 2. september kl. 14-17. Mødested afklares.
  • 20. november kl. 9-12. Mødested afklares.

Beslutning

Udvalget drøftede det kommende års udvalgsarbejde. I den forbindelse var der enighed om at arbejde med en forståelse af opgaven, som kræver både internt og eksternt fokus.

 

Internt fokus

Udvalget ønsker, at årets arbejde blandt andet skal bestå i at kigge ind ad på Region Midtjyllands egen organisation. Fokus skal være på, hvad vi selv kan gøre bedre.

 

Udvalget er særligt interesseret i at gå i dybden med indkøbs- og affaldsområdet. Dette ønske kommer navnlig på baggrund af oplysningen fra Region Midtjyllands grønne regnskab for 2017 om, at 70 % af regionens samlede klimapåvirkning kommer fra indkøb af varer og tjenesteydelser.

 

I den forbindelse er udvalget meget interesseret i at få kvalificeret, hvad dette skøn dækker over. Hernæst er det væsentligt at undersøge baggrunden for aftrykket på andre områder (byggeri- og anlæg, transport, energiforbrug). I forlængelse heraf, ønsker udvalget at bidrage med anbefalinger til konkrete, kvantitative målsætninger i forhold til de forskellige områder.

 

Udvalget er sideløbende med dette interesseret i at dykke ned i konkrete projekter og initiativer og vil også gerne påtage sig at foreslå nye, hvis der dukker relevante ideer op i årets løb.

 

Eksternt fokus

I forhold til det eksterne fokus kan udvalget antage en koordinerende rolle i forhold til kommunerne og deres klimaambitioner. Coast to Coast Climate Challenge er et vellykket eksempel på et område, hvor regionen spiller en væsentlig rolle i at skabe stærke partnerskaber. Affaldsområdet er et oplagt eksempel på et andet sted, hvor regionen kan arbejde på samme måde. Udvalget opfordrer i den forbindelse udvalg for regional udvikling til – evt. i et samarbejde mellem de to udvalg – at invitere kommunernes tekniske udvalg til en affaldskonference i efteråret.

 

KlimaRegion

I forhold til spørgsmålet om KlimaRegion drøftede udvalget, at regionen kan tilslutte sig denne aftale, men at det samtidig vil være væsentligt ikke at lade den stå alene.

 

Godkendelse af mødeplan

Udvalget godkendte den vedlagte mødeplan med følgende bemærkninger:

  • at administrationen til mødet i maj skal forberede en dybere introduktion til, hvad de 70 % af klimaaftrykket fra indkøb og tjenesteydelser dækker over.
  • at den planlagte udflugt holdes den 8. august og ikke, som tidligere foreslået, i juni. Det emnemæssige fokus skal være på samarbejde med kommunerne, herunder om affaldssortering. Fokus skal ikke være på Coast to Coast-projekter.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-1-19

5. Forberedelse af konferencer

Sagsfremstilling

Klimakonference i Danske Regioner

Danske Regioner indbyder som altid regionsrådsmedlemmer til en halvdagskonference dagen før Danske Regioners generalforsamling. I år afvikles en af de fire sessioner under overskriften "Klima og miljø – hvordan gør vi regionerne klimaparate?" Udvalget har mulighed for på forhånd at drøfte arrangementet.

 

International Climate Change Conference og NRG4SD General Assembly 2019

I marts deltager udvalgsformanden i en klimakonference i Baskerlandet og parallelt hermed også i en generalforsamling for NGO'en NRG4SD ("Energi for bæredygtig udvikling"). Formanden kan drøfte sin deltagelse med udvalget.

Beslutning

Udvalget drøftede deltagelsen i de nævnte konferencer.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-1-19

6. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering.

Beslutning

Intet til punktet.

Tilbage til toppen