Abonnér

Referat
til
mødet i klima bæredygtighed og ressourcer
den 8. august 2019 kl. 10:00
i Bustur til forskellige klimaprojekter i Østjylland

Alle var mødt, undtagen Ole Jepsen, der havde meldt afbud.


Pkt. Tekst
1 Program for bustur
Sagnr.: 1-00-1-19

1. Program for bustur

Sagsfremstilling

Udvalget mødes kl. 10.00 i mødelokale 7. Adressen er Skovlyvej 15, på plan 2 ved kantinen. For at komme hertil benyttes indgang A. Det anbefales at parkere i P-huset ved Kirketerpsvej. 

 

Der serveres frokost i forbindelse med besøget på Regionshospitalet Randers. Herefter foregår resten af eftermiddagens program som bustur. I bussen er der mulighed for kaffe og vand, og der medbringes yderligere let forplejning.

 

10:00 - 12:30 Besøg ved Regionshospitalet i Randers

Hospitalsdirektør Jonas Dahl vil indledningsvist byde velkommen til regionshospitalet. Desuden deltager Maria Gaden Bjerre, projektleder på regionens projekt om "Det bæredygtige hospital".

 

Besøget på Regionshospitalet Randers skal give et indblik i hospitalets arbejde med bæredygtighed. Der vil især være fokus på de 3 testlaboratorier, som der pt. er igangsat

  • Svanemærkning af Serviceafdelingen
  • Indsamling af urent plast til genanvendelse
  • Det gode OP-forløb, 6. spor

 

Svanemærkning af Serviceafdelingen

Der findes for nuværende ingen certificeringsramme for hospitaler, men i samarbejde med Miljømærkningen Danmark afprøver hospitalet forskellige certificeringsrammer for Svanemærkning på afgrænsede områder af et hospital, startende med Serviceafdelingen ud fra certificeringsrammen for rengøringsservice. 1. udgave af ansøgningen blev indsendt i maj 2019.

 

Indsamling af urent plast til genanvendelse

Der er indledt samarbejde med Dansk Affaldsminimering vedrørende aftagelse af urent plastik fra hospitalet. I første omgang indsamles fra køkken, service og teknisk afdeling, men på sigt skal klinikken også inddrages.

 

Dansk Affaldsminimering omdanner plastikken til henholdsvis granulat og "knapper", som anvendes til fremstilling af industripaller, møbler mv. Virksomheden stiller første komprimator og container til rådighed. Der afhentes i dag 7-10 tons restaffald på Regionshospitalet Randers om ugen.

 

Senere på dagen skal udvalget på besøg hos Dansk Affaldsminimering, hvor der er mulighed for at høre nærmere om det videre arbejde med det indsamlede restaffald.

 

Det Gode OP-forløb, 6. spor

Testlaboratoriet sætter fokus på arbejdsprocesserne omkring et OP-forløb med fokus på dets indflydelse på det miljømæssige aftryk, som operationsgangen sætter – herunder bl.a. forbrugsvaner af både medicin og éngangsartikler samt affaldshåndtering.  

 

12:30 - 12.50 Transport inkl. kort pause

I bussen vil administrationen give en kort orientering om opstarten af et regionalt netværk om bæredygtige hospitaler.

 

12:50 - 13:50 Besøg ved Dansk Affaldsminimering, Langå

Dansk Affaldsminimering ApS har siden 2011 specialiseret sig i at genanvende og minimere den mængde affald, som dagligt brændes, deponeres eller forsvinder over landets grænser.

 

Virksomheden arbejder lige nu på et vaskeanlæg som kan rengøre og bearbejde den plast, der forurenes med organisk materiale, som det eksempelvis er tilfældet med plastaffaldet fra klinikken. Plastikken kan efterfølgende genanvendes til produktion af nye produkter.

 

13:50 - 14:00 Transport inkl. kort pause

I bussen vil administrationen give en kort introduktion til REFER-CDR, som står for Renewable Energy for Emission Reduction in Central Denmark Region. Desuden kan søges information på projektets hjemmeside: www.refer-cdr.eu.

 

14:00 - 15:40 Besøg ved Værum-Ørum Kraftvarmeværk og Langå Varmeværks solvarmeanlæg

Besøg ved Værum-Ørum Kraftvarmeværk, Frisenvoldvej 1a, 8870 Langå. Undervejs køres til Langå Varmeværks solvarmeanlæg, Randersvej 37, 8870 Langå.

 

Morten Bøhm, bestyrelsesformand for Værum-Ørum Kraftvarmeværk, vil vise rundt på Værum-Ørum Kraftvarmeværk og fortælle om den rejse, værket har været igennem de sidste ti år, hvor varmeprisen er gået fra 32.500 kr. til 10.800 kr. for et standardhus. Han vil fortælle om værkets produktionsmiks af fjernvarme i dag, og hvordan den nærmeste fremtid kommer til at se ud, når de får installeret et planlagt solfangeranlæg i efteråret 2019. Værum-Ørum Kraftvarmeværk har konverteret et gasområde, Haslund, til fjernvarme og planlægger at konvertere et industriområde fra gas til fjernvarme. Morten Bøhm kan ydermere fortælle om de langsigtede planer med varmepumper, og hvordan han ser fjernvarmens fremtid i Værum-Ørum.

 

Værum-Ørum Kraftvarmeværk producerer ca. 80 % af sin fjernvarme på bæredygtig certificeret biomasse fra Sverige. Morten Bøhm er medlem af styregruppen REFER-CDR, og Værum-Ørum Kraftvarmeværk har fået rådgivning til konvertering af gasområder og rådgivning til solfangerprojektet igennem REFER-CDR. Derudover vil værket kunne få rådgivning til de langsigtede planer for varmepumper.

 

Ved Langå Varmeværk besigtiges solfangeranlægget, som er magen til det, som Værum-Ørum Kraftvarmeværk planlægger at etablere. Langå Varmeværk er partner i REFER-CDR og får rådgivning til etablering af en stor luft-til-vand-varmepumpe. Rundvisningen foregår ved Hans Jørgen Hansen, driftsleder på varmeværket.

 

15:40 - 16:00 Transport tilbage til Regionshospitalet Randers

I forbindelse med turen tilbage samler udvalget op på dagens bustur. Eksempelvis kan fokuseres på:

  • Hvad har vi lært på dagens tur?
  • Hvad betyder det i forhold til vores videre arbejde?
  • Og var der nogen særlige pointer, som er væsentligt at tage med i forhold til afrapporteringen?

Beslutning

Der er ikke taget referat fra busturen. Turen vil blive drøftet af udvalget på næstkommende møde.

Tilbage til toppen