Abonnér

Referat
til
mødet i klima bæredygtighed og ressourcer
den 20. november 2019 kl. 09:00
i Mødelokale F8, 1. sal, Regionsrhuset Viborg

Alle var mødt, undtagen Ib Bjerregaard og Birgitte Svenningsen, der havde meldt afbud. 

Mødet blev hævet kl. 11:10.


Sagnr.: 1-00-1-19

1. Orientering om igangsatte bæredygtighedstiltag

Resume

Udvalget orienteres om forskellige nyligt igangsatte lokale bæredygtighedstiltag på regionens hospitaler. Teamleder Tine Park Nygaard, Bæredygtighed og Grøn Omstilling, vil uddybe orienteringen på mødet.

Administrationen indstiller,

at orienteringen om igangsatte bæredygtighedstiltag tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Formålet med dette dagsordenspunkt er at give et overblik over nogle af de nyligt igangsatte lokale bæredygtighedstiltag på regionens hospitaler.

 

Netværk for bæredygtige hospitaler og ansøgning til pulje

I oktober blev det andet møde i regionen regionens nye netværk for bæredygtige hospitaler afholdt med ca. 70 deltagere fordelt på samtlige hospitalsenheder. Mødet har afstedkommet samarbejder om konkrete projekter på tværs af enhederne, blandt andet i forhold til fælles ansøgninger til næste ansøgningsrunde til regionens pulje til udvikling af bæredygtige hospitaler.

 

Ved den første ansøgningsrunde, som netop er afsluttet, blev der bevilget midler til i alt seks projekter. Projekterne nævnes i gennemgangen nedenfor. De skal gennemføres inden udgangen af 2020. Projekterne bidrager på forskellig vis til at nedbringe CO2-udledningen fra hospitalerne, men har alle et regionalt potentiale, således at erfaringerne kan anvendes andre steder i koncernen.

 

Aarhus Universitetshospital

Under besøget på hospitalet blev udvalget præsenteret for det såkaldte ’Materialestrømsprojekt’, som hospitalet har arbejdet med siden 2016, og som er finansieret af Region Midtjylland. Projektet har taget udgangspunkt i principperne for Cirkulær Økonomi (CØ) og har undersøgt, hvordan hele værdikæden kan involveres i nye løsninger, som skaber værdi for alle aktører.

 

Med afsæt i den viden, der er genereret i projektet, har Teknisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital nu udviklet vedlagte pjece, som har til formål at skabe større viden om plast, sundhed og miljø blandt sundhedspersonalet.

 

Hospitalsenheden Vest

Der er dialog mellem hospitalsenheden og afdelingen for Regional Udvikling om iværksættelse af bæredygtighedstiltag, herunder koordination af en affaldsplan for Regionhospitalet Gødstrup i forhold til den generelle plan for affaldsområdet, der skal indgå i den kommende bæredygtighedsstrategi.

 

Hospitalsenhed Midt

Tre projekter fra Hospitalsenhed Midt har modtaget støtte fra regionens pulje til udvikling af bæredygtige hospitaler:

  • Røntgen og Skanning igangsætter en analyse af afdelingens energiforbrug og kortlægger indsatområder. Der er opsat et mål om nedbringelse af energiforbruget med 10 % i 2020. Der er desuden fokus på forbruget af éngangsartikler mv. Resultaterne sammenfattes i en "grønspættebog", som kan anvendes af andre afdelinger.
  • Fødeafsnittet, Kvindesygdomme og fødsler, arbejder på at udfordre de forbrugsvaner, som er oparbejdet på danske fødesteder gennem tiden. Der er opsat et mål om at reducere forbruget generelt under fødsler. Der er særligt fokus på at reducere medicinforbruget ved at afdække evidensen bag restriktioner i forhold til holdbarhed og hygiejne ved åbnede medicinbeholdere.
  • Kirurgi ønsker at følge patientens vej gennem et indlæggelsesforløb samt de ambulante besøg ved observationsstudier for at afdække arbejdsgange og forbrug på tværs. Målet er en samlet affaldsreduktion, herunder en reduktion af mængden af plast med 30 % i 2020. Derudover vil der blive arbejdet med klinisk risikoaffald med mål om reduktion på 10 % i 2020.

 

Regionshospitalet Randers

To projekter fra Regionshospitalet Randers har modtaget støtte fra regionens pulje til udvikling af bæredygtige hospitaler:

  • Hospitalskøkkenet ønsker at udnytte den økologiske værdi i køkkenets madaffald ved at genanvende det som økologisk gødning, så ressourcerne kommer tilbage til jorden. Økologisk gødning er en mangelvare og udgør en udfordring i forhold til at flere kan omlægge til økologisk landbrug. Der ønskes en lokal løsning, så affaldet omsættes i regionen, hvorved udgifter og udslip mindskes.
  • Operation/Bedøvelse ønsker at indsamle lokal og ideelt også regional baseline på affaldsgenerering ved forskellige typer af operationer. Ud fra disse data ses på "best practice", og der arbejdes med udvikling af "next practice". Samtidig arbejdes der med frasortering af to plasttyper (PP og HDPE-plast) samt optimering af øvrige genanvendelsesfraktioner såsom pap/papir, elektronik mv.

 

Hospitalet arbejder videre med de testlabs, som udvalget blev præsenteret for under sit besøg tidligere på året. Hospitalet har opstartet indsamling af plast fra køkken og kantine til genanvendelse, og det planlægges at indsende en ny ansøgning om svanemærkning af hospitalsrengøringen inden udgangen af 2019.

 

midtVask

Et projekt fra midtVask modtager støtte fra regionens pulje til udvikling af bæredygtige hospitaler:

  • midtVask ønsker at reducere plastforbruget i forbindelse med levering og indsamling af linned, uniformer mv. til/fra regionens hospitaler. Målet er at se på både arbejdsgange og produktanvendelse, så mindst 95 % af det plastik, der sendes ud på hospitalerne (op mod 50 tons plastik årligt), indsamles og recirkuleres lokalt. I dag indsamles 75 %, men kun 10 % recirkuleres.

Beslutning

Udvalg vedrørende klima, bæredygtighed og ressourcer tog orienteringen om igangsatte bæredygtighedstiltag til efterretning.

 

Udvalget finder det væsentligt, at den fremsendte vejledningen spredes i organisationen.

 

Ib Bjerregaard og Birgitte Svenningsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-1-19

2. Godkendelse af anbefalinger fra udvalg for klima, bæredygtighed og ressourcer

Resume

Afhængig af drøftelsen på temadagen i regionsrådet den 18. november foretages der muligvis opdateringer den 19. november.

 

På mødet godkendes udvalgets afsluttende skriftlige afrapportering, og fremlæggelsen af anbefalingerne på temadagen den 9. december 2019 drøftes.

Administrationen indstiller,

at udkast til skriftlig afrapportering for udvalg for klima, bæredygtighed og ressourcer godkendes, og

 

at fremlæggelsen af afrapporteringen på regionsrådets temadag den 9. december 2019 drøftes.

Sagsfremstilling

Administrationen har udarbejdet et udkast til afrapportering for det midlertidige udvalg.

 

Afrapporteringen baserer sig på udvalgets afholdte møder og besigtigelser, herunder drøftelsen på seneste møde om formuleringen af konkrete målsætninger, der kan indgå i en kommende bæredygtighedsstrategi.

 

I forlængelse af behandlingen af den skriftlige afrapportering kan udvalget drøfte fremlæggelsen på regionsrådets temadag den 9. december 2019.  

 

Teamleder Tine Park Nygaard, Bæredygtighed og Grøn Omstilling, vil deltage i behandlingen af punktet.

Beslutning

Udvalg vedrørende klima, bæredygtighed og ressourcer godkendte udkast til skriftlig afrapportering for udvalg for klima, bæredygtighed og ressourcer med enkelte justeringer.

 

Den godkendte afrapporteringer med de aftalte justeringer er vedlagt referatet.

 

Udvalget ønsker, at regionsrådet modtager en orientering om, hvordan bæredygtighed er indtænkt i de kommende udbud angående vaskeri/hospitalsapotek.

 

Ib Bjerregaard og Birgitte Svenningsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-1-19

3. Gensidig orientering og afslutning af udvalgets arbejde

Sagsfremstilling

Gensidig orientering.

 

Udvalgets arbejde afrundes. 

Beslutning

Udvalget ønsker, at der samtidig med udkastet til bæredygtighedsstrategi fremsendes et orienterende notat til regionsrådet, som beskriver teknikken i forhold til udregning og vurdering af målsætninger angående CO2.

 

Ib Bjerregaard og Birgitte Svenningsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen