Abonnér

Dagsorden
til
mødet i klima og bæredygtighed
den 21. juni 2021 kl. 15:00
i F7 stuen, Regionshuset Viborg

 


Sagnr.: 1-00-7-20

1. Den regionale affaldsstrategi

Sagsfremstilling

Den regionale bærdygtighedsstrategi sætter høje ambitioner for reduktion af affald på 30 %, samt 70 % genanvendelse af det affald der genereres. Samtidig er der en national affaldsplan på vej, hvor der kræves sortering og indsamling i 10 fraktioner. Begge dele kræver nye arbejdsgange, planlægning og innovation.


På mødet vil projektleder på den regionale affaldsplan Anne Riis og faglig leder Maria Gaden fra Center for Bæredygtige Hospitaler fremlægge erfaringer indtil nu, lovmæssige rammer, udfordringer og plan for det fremadrettede arbejde.


For at nå de opstillede mål, skal regionen i gang med at indsamle flere fraktioner end tilfældet er i dag. Hospitalerne er indrettet meget forskelligt, og det kan være svært af finde gode løsninger, der sikrer, at man får sorteret vores affald hele vejen rundt - fra den indlagte patient, der er er færdig med at læse avisen, til den plastemballage der har været brugt i forbindelse med en operation.


I affalds- og genanvendelsesprocesser er der forskellige hensyn til hygiejne og arbejdsmiljø samt lovgivning, f.eks. i forhold til håndtering af faremærkede emballager som spritbeholdere. Dertil kommer udfordringerne med at få affaldet afsat og oparbejdet, så det kan indgå i nye produkter. Det er svært for nogle affaldstyper. Eksempelvis er plast ikke bare plast, men består af rigtig mange typer.


Region Midtjylland har testet forskellige tiltag de sidste par år, er blevet klogere på mange af udfordringerne og er på vej mod en fælles genanvendelsesplan. For at opnå de bedste resultater skal der være fælles fodslag på, hvordan sortering og håndtering af affald skal foregå. På den måde kan mest muligt affald afsættes til genanvendelse og det sikres, at lovgivningen på området overholdes.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-20

2. Møde med EasyRecycle om bæredygtig bortskaffelse af kasseret IT-udstyr, medicoteknisk udstyr og andet elektronisk udstyr i regionen

Sagsfremstilling

I forlængelse af det forudgående dagsordenspunkt om den regionale affaldsstrategi, så sættes der fokus på én type af affaldsfraktioner: kasseret IT-udstyr, medicoteknisk udstyr og andet elektronisk udstyr. Regionen har en interesse i, at bortskaffelsen foregår på bæredygtig vis og endvidere, at dette sker til lavest mulige omkostninger og til konkurrencedygtige markedspriser for gensalg og salg til skrot, samt i en løsning med fuld garanti for datasikkerheden.


Regionen har en samarbejdsaftale med virksomheden EasyRecycle i forhold til løsningen af denne opgave. Samarbejdet startede op i 2020. I aftalen er opsat følgende mål:

  • At højne genbrug af udfaset udstyr og mindske skrotandelen
  • At funktionsdygtigt udstyr sælges til genbrug på anerkendte markeder
  • At udstyr til skrot håndteres forsvarligt
  • At begge parter her en økonomisk interesse i effektivisering af hele flowet fra indsamling, afhentning, processer med sletning af data, test og kategorisering med henblik på gensalg eller salg til skrot
  • At der løbende udforskes muligheder for udvikling af samarbejdet, hvor blandt andet partneren kan udfordre regionens processer eller komme med nye idéer, som kan indgå i samarbejdet.


På mødet vil seniorrådgiver Klaus Bergulf, Indkøb & Medicoteknik, orientere om ordningens opstart og nuværende stade set fra regionens side, herunder redegøre omkring mængder med mere. CSO Manager Svend Erik Fuglsang og indkøbschef Anna Grambo Aaen fra EasyRecycle vil fortælle om virksomheden og det setup de har for at kunne agere professionelt i genbrugsmarkedet.


Udvalget kan drøfte med udvalget, hvilke udviklinger der p.t. ses i markedet for genbrugt udstyr, bl.a. som følge af den folkelige og politiske bæredygtighedsdagsorden.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-20

3. Kommunikation om bæredygtighedsindsatsen

Sagsfremstilling

I forbindelse med Region Midtjyllands strategi for bæredygtighed ('Vores verden – vores ansvar') er der søsat en række kommunikationsplatforme til forskellige formål. Herudover kommunikeres der løbende historier om bæredygtighed både fra hele organisationen og fra de enkelte hospitalsenheder, og der vil være fællesregionale kampagner og kampagnemateriale til brug i hele organisationen.


De tre platforme er:


www.bæredygtighed.rm.dk - bæredygtighedsstrategi

Dette website favner Region Midtjyllands strategi for bæredygtighed. Målgruppen er borgere, ansatte og andre interesserede, der vil læse hele strategien. Via denne side kan man se en kort animationsfilm, lytte til podcasts om bæredygtighed i Region Midtjylland, se eksempler på bæredygtige tiltag og blive linket videre til de andre portaler og til materiale om strategien for de medarbejdere og politikere, som skal fortælle om bæredygtighedsstrategien. www.bæredygtighed.rm.dk findes også i en engelsk version: www.sustainability.rm.dk

bæredygtighed.rm.dk


www.cfbh.rm.dk - Center for Bæredygtige Hospitaler

Center for Bæredygtige Hospitaler er oprettet og godt i gang og er en særlig indsats i forhold til cirkulær økonomi og den del af CO2-aftrykket, der handler om hospitalernes forbrug af varer og tjenesteydelser. Centret samler, forsker, opbygger og formidler ny, praksisnær viden om bæredygtig omstilling. Centret er også med til at sikre, at tiltag kan skaleres og implementeres bredt. Hjemmesiden www.cfbh.rm.dk er målrettet hospitaler, fagpersoner, forskere, samarbejdspartnere (private som offentlige), andre regioner, sundhedsfaglige i andre lande, medier mv. Centret har allerede fået en LinkedIn-profil for at styrke udbredelsen, profileringen og vidensudvekslingen. Herudover er der en lidt kortere engelsk version af hjemmesiden under forberedelse.

cfbh.rm.dk


www.voresbæredygtighed.rm.dk - videnbase for medarbejdere

Dette er en ny videnbase, hvor medarbejdere (og andre interesserede) kan dele erfaringer, løsninger og den viden om bæredygtighed, der er opbygget ude på de enkelte afdelinger i regionen bl.a. via projekter under Puljen til udvikling af Bæredygtige Hospitaler. Det er gode løsninger, der f.eks. med små tilretninger kan bruges af andre hospitaler og afdelinger.


Videnbasen er blevet til på baggrund af et ønske fra bæredygtighedskonsulenterne og Netværk for Bæredygtige Hospitaler, der er et netværk af medarbejdere og ledere med interesse for bæredygtig omstilling. Via portalen kan medarbejdere helt lavpraktisk også finde forskellige materialer, baggrundsviden og vejledninger. Navnet 'Vores bæredygtighed' kommer af titlen på bæredygtighedsstrategien 'Vores verden – vores ansvar'. Målgruppen for videnbasen er først og fremmest ansatte i regionen, men kolleger fra de øvrige regioner eller andre interesserede er også velkomne til at kigge med.

Voresbæredygtighed.rm.dk

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-20

4. Opsamling på dagens møde

Sagsfremstilling

Udvalget kan samle op på dagens oplæg og aftale anbefalinger til regionsrådet i forlængelse af drøftelserne.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-20

5. Foreløbig drøftelse af udvalgets afrapportering

Sagsfremstilling

Udvalget kan drøfte, hvilke anbefalinger og pointer i øvrigt, som skal indgå i afrapporteringen til regionsrådet. Administrationen har forberedt vedlagte foreløbige udkast til afrapporteringstekst, som udvalget kan tage afsæt i.


Afrapporteringen skal godkendes på det næste og afsluttende udvalgsmøde den 16. august 2021 og præsenteres for regionsrådet på temadagen den 6. september.


Udvalget har tidligere overvejet, om der kan vises en film i forbindelse med afrapporteringen. Derfor foreslås det, at fremlæggelsen indledes med denne film, som introducerer til Region Midtjyllands bæredygtighedsarbejde: https://region-midtjylland.23video.com/secret/67743329/15fd7ae7af29d14af89ed27d78c80caf.


Ønsker til afslutning af udvalgsarbejdet

Udvalget kan desuden drøfte, om der er særlige ønsker til emner, som skal dagsordenssættes på det sidste møde i udvalget.


P.t. arbejder administrationen med at præsentere status på implementeringen af bæredygtighedsstrategien. Desuden er det planen at relatere regionens indsatser i forhold til cirkulær økonomi - som udvalg for klima og bæredygtighed har arbejdet med henover funktionsperioden - til nogle af de samarbejder og partnerskaber, som regionen deltager i på tværs af regioner, sektorer og landegrænser. I forlængelse af dette kan udvalget eventuelt drøfte anbefalinger til fremtidige samarbejder og partnerskabsdannelser.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-20

6. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering blandt udvalgets medlemmer.

Tilbage til toppen