Abonnér

Referat
til
mødet i udvalg for kollektiv trafik
den 3. april 2018 kl. 11:31
i Regionshuset Viborg, konferencelokalet, Skottenborg 26, 8800 Viborg

Alle var mødt, undtagen Torben Nørregaard der havde meldt afbud.

 

Anders Kühnau deltog i punkterne 1-3.


Sagnr.: 1-00-19-18

1. Velkomst

Sagsfremstilling

Der bydes velkommen til mødet af Niels Erik Iversen og Jørgen Nørby.

Beslutning

Der bydes velkommen til mødet af Niels Erik Iversen og Jørgen Nørby.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-19-18

2. Oplæg ved Niels Buus Kristensen om "Mobilitet for fremtiden"

Sagsfremstilling

Niels Buus Kristensen vil holde et oplæg om resultatet af den analyse om fremtidsperspektiver for mobiliteten og transportsystemet, som transport-, bygnings- og boligministeren i 2017 besluttede at gennemføre. Niels Buus Kristensen har været formand for ekspertgruppen bag analysen.

 

Ekspertgruppens opgave har været at skabe overblik over drivkræfter og samfundstendenser på transportområdet, beskrive hvordan disse påvirker efterspørgsel efter og udbud af mobilitet og give bud på, hvor hurtigt forandringerne vil ske.

 

Niels Buus Kristensen er cand.polit. og Ph.d. fra Københavns Universitet, forskningsleder ved Transportøkonomisk Institut i Oslo og medlem af Klimarådet.

Beslutning

Niels Buus Kristensen gav oplæg på baggrund af ekspertgruppens analyser. Han beskrev, hvordan fremskrivninger peger på trafikvækst og markant større trængsel. Væksten vil være særlig kraftig i de største byer og i trafik til og fra de største byer.

 

Oplægget kom desuden omkring analysegruppens vurderinger af fremtidsperspektiverne for selvkørende biler og busser samt den betydning, som selvkørende transportløsninger og delekoncepter vil have for trængsel og mobilitetsmønstre.

 

Det blev blandt andet påpeget, at såkaldt højklasset kollektiv transport (med høj rejsehastighed, regularitet og frekvens) samt cyklisme i fremtiden vil være endnu vigtigere for mobiliteten i byerne. Der blev spurgt til, om gratis kollektiv trafik vil kunne dæmme op for trængslen. Som svar blev det anført, at det formentligt vil have ringe betydning i sig selv, idet det snarere er komfort, fleksibilitet og hastighed, der afgør, om folk tager kollektiv transport.

 

Det blev drøftet, hvad selvkørende biler får af betydning for parkeringsbehovene. Vurderingen fra ekspertgruppen er i den forbindelse, at parkeringspladser vil vise sig for dyre at anlægge, når en bil skal stå stationsnært i løbet af en arbejdsdag (såkaldt park-and-ride). I fremtiden vurderes det derfor mere sandsynligt, at bilen fragter folk på arbejde eller til toget, og så selv kører væk igen, indtil der atter er behov for afhentning.


Anders Kühnau deltog. Torben Nørregaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-19-18

3. Oplæg ved Anne Lenander From om mobilitetstiltag og mobilitetstilgangens værktøjskasse

Sagsfremstilling

Anne From fra COWI vil holde oplæg om mobilitetstiltag og mobilitetstilgangens værktøjskasse på tværs af geografier. Anne præsenterer en række eksempler på gennemførte mobilitetsprojekter, herunder bl.a. forsøg med at styrke mobiliteten i landsbyer og tyndt befolkede områder.

 

Anne From er uddannet Urban Designer, cand.polyt. og arbejder som by- og mobilitetsplanlægger hos COWI. Anne har desuden været involveret i det 3-årige mobilitetsprojekt Formel M, der var et samarbejde mellem kommuner, regioner, konsulenter, hospitaler, virksomheder, trafikselskaber og universiteter.

Beslutning

Anne From holdt oplæg, hvor hun introducerede til hendes forståelse af mobilitetsbegrebet og de mange redskaber, der kan tages i brug i mobilitetsindsatser. Herunder ny teknologi, kampagner og kommunikation, politikker og planer, faciliteter og fysiske tiltag, samarbejder og strategiske partnerskaber samt regulering.

 

Hun præsenterede eksempler på gennemførte mobilitetsprojekter, hun har været involveret i. Dels forsøgsprojektet Formel M, der sigtede mod mobilitet i landsbyer, dels arbejdet med en mobilitetsplan for Gentofte Hospital, som altså havde sigte på mobilitetstiltag på en arbejdsplads.

 

Anders Kühnau deltog. Torben Nørregaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-19-18

4. Fælles drøftelse mellem udvalgene

Sagsfremstilling

Der tages en fælles drøftelse om opgaverne med udvikling af mobiliteten og den regionale kollektive trafik, herunder arbejdsfordelingen mellem udvalgene.

Beslutning

Udvalgene drøftede, hvordan arbejdsfordelingen mellem udvalgene tilrettelægges, jf. de vedtagne kommissorier for begge udvalg. I den forbindelse blev det bemærket, at formandskabet i udvalget for regional udvikling kan få en rolle at spille i den forestående dialog med kommunerne om rutetilpasninger.

 

Afholdelsen af borgermøder om rutetilpasninger blev også drøftet. Udvalgene var enige om, at afholdelsen af sådanne møder skal afvente, at dialogen med kommunerne er igangsat. Det blev foreslået, at kommunerne og regionen kan indbyde til disse møder sammen.

 

Det blev aftalt at undersøge muligheden for, at formandskaberne fra de to udvalg inviteres til at deltage i drøftelsen af rutetilpasninger i Kontaktudvalgsmødet den 13. april 2018.

 

Torben Nørregaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen