Samarbejde Med Civilsamfundet 26. oktober 2020 (Referat)
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum
til
mødet i
den 26. oktober 2020 kl. 09:00
i Regionshuset Viborg, mødelokale B4 1. sal, Skottenborg 26, 8800 Viborg
Alle var mødt, undtaget Birgitte Svennningsen.
Mødet blev hævet kl. 11.45.
1. Samarbejde med frivillige ved Hospitalsenhed Midt (kl. 9.00-9.30)
Sagsfremstilling
Hospitalsdirektør Thomas Balle Kristensen giver et oplæg om Hospitalsenhed Midts samarbejde med frivillige.
Oplægget giver indblik i samarbejdet med frivillige samt patient- og frivilligorganisationer, herunder hvordan samarbejdet organiseres og fungerer i samspil med personale, patienter og pårørende.
Samarbejdet med Dansk Røde Kors patientstøtter, Tryghedspersoner til mennesker med demens og frivillige på Hammel Neurocenter er udvalgte eksempler på Hospitalsenhed Midts samarbejde med frivillige.
Der kan læses mere om samarbejdet med frivillige på hospitalets hjemmeside:
https://www.hospitalsenhedmidt.dk/patienter-og-parorende/hjalp-og-radgivning/frivillige/
Samarbejdet med frivillige er ligeledes beskrevet i "Koncept for frivillighedsindsatsen på Hospitalsenhed Midt", der er vedlagt som bilag.
Beslutning
Thomas Balle Kristensen, hospitalsdirektør ved Hospitalsenhed Midt, gav et oplæg om samarbejdet med frivillige på hospitalet. Thomas Balle Kristensen fremhævede betydningen af de frivilliges indsats, og den vigtige funktion de frivillige har på hospitalet, samt at personalet værdsætter de frivilliges indsats. På Hospitalsenhed Midt er der tilknyttet 140 frivillige, og der er en medarbejder, der har opgaven som frivilligkoordinator. Der er samtidig lokale kontaktpersoner på de enkelte afdelinger.
Det blev pointeret, at de frivillige kan bidrage med noget andet end medarbejderne, og at det samtidig er meget vigtigt, at man er opmærksom på snittet mellem frivilligt og lønnet arbejde, så de frivillige ikke kommer til at løse personalets opgaver. Mange frivillige har
erfaring fra hospitalerne som patienter, pårørende eller ansatte. Der er lavet en evaluering af frivilligindsatsen i 2017 med meget positive tilbagemeldinger.
På Hospitalsenhed Midt forsøger man at skabe nogle rammer for de frivillige, der viser, hvor meget man værdsætter deres indsats, ligesom man har klædt dem på i forhold til COVID-19-situationen, selvom de ikke er ansatte på hospitalet.
Der blev henvist til kvantitative undersøgelser i USA som viser, at den bedste strategi for vejvisning ifølge patienterne er, at man skal kunne spørge og blive guidet af mennesker. Derfor har de frivillige været en stor del af arbejdet med at lære at finde rundt, da man har taget de nye bygninger på hospitalet i brug.
Birgitte Svennningsen deltog ikke i sagens behandling.
2. Projekt: Tryghedspersoner til mennesker med demens på sygehus (kl. 9.30-10.00)
Sagsfremstilling
Projektsygeplejerske Stine Sølager Kriegbaum, fra Neurologi, Regionshospitalet Viborg, præsenterer projektet "Tryghedspersoner til mennesker med demens på sygehus", der er et projekt som Hospitalsenhed Midt har fået tildelt midler til at indgå i af Nationalt Videnscenter for Demens.
Projektet skal indhente erfaringer med frivillige tryghedspersoner, der tilknyttes mennesker med demens, som er indlagt på hospitalet. Tryghedspersonerne bliver en del af et fællesskab med andre frivillige på hospitalet, og de modtager undervisning, før de begynder på deres indsats hos patienterne. Her får de viden om demens og de udfordringer, der følger med at leve med en demenssygdom.
Projektperioden for "Tryghedspersoner til mennesker med demens på sygehus" løber fra ultimo 2019 til 2022.
Beslutning
Projektsygeplejerske Stine Sølager Kriegbaum, Regionshospitalet Viborg, præsenterede den nyeste indsats, som er etableret på Hospitalsenhed Midt, projektet "Tryghedspersoner til mennesker med demens på sygehus". Det er Nationalt Videnscenter for Demens, der overordnet står for projektet, og formålet med projektet er at indhente erfaringer med, hvordan frivillige tryghedspersoner kan medvirke til at skabe trygge rammer for mennesker med demens på sygehus. Projektet inkluderer også mennesker, der er kognitivt udfordret.
Projektet er organiseret med en projektleder, en styregruppe og en arbejdsgruppe. De frivillige organisationer er repræsenteret i styregruppen.
De frivillige, der bliver tryghedspersoner, skal indledende gennemgå 5 timers undervisning, hvor de blandt andet undervises i grundlæggende viden om demens og kommunikation. Formålet er, at de får viden om demens og om de udfordringer, der kan opstå, når mennesker med demens er indlagt på et hospital.
Det vigtigste formål for tryghedspersonen er at tilbyde medmenneskelighed og nærvær i forhold til mennesker med demens. Det er forventningen, at tryghedspersonen respekterer de professionelles rolle og vejledning, ligesom det forventes, at det faste personale tager godt imod tryghedspersonerne og anerkender dem for den frivillige indsats de yder.
Der er fra start til slut i projektet lagt vægt på evaluering af projektet.
Birgitte Svennningsen deltog ikke i sagens behandling.
3. At være frivillig i forhallen, Regionshospitalet Viborg (kl. 10.00-10.30)
Sagsfremstilling
I 2016 indledte Røde Kors Viborg og Regionshospitalet Viborg et samarbejde i forhold til frivillige patientstøtter i forhallen, som bl.a. hjælper patienter og pårørende med at finde vej på hospitalet. Der er frivillige patientstøtter i forhallen på hverdage fra ca. kl. 8.30-14.00.
På Regionshospitalet Viborg er der ligeledes tilknyttet frivillige patientstøtter fra Røde Kors Viborg på sengeafsnit. Ordningen startede i 2013. Der er frivillige patientstøtter tilstede på bl.a. Hjertesygdomme, Medicinsk Afdeling og Børn og Unge ca. én gang om ugen á 2-3 timer.
Wendy Mogensen, aktivitetsleder og frivillig patientstøtte, Dansk Røde Kors Viborg og Knud Hampenberg, frivillig patientstøtte, Dansk Røde Kors Viborg, giver et indblik i, hvilken betydning det har for dem at være frivillig, og hvordan de oplever de frivillige aktiviteters betydning hos patienter, pårørende og personale.
Beslutning
Wendy Mogensen, der er aktivitetsleder og frivillig patientstøtte hos Dansk Røde Kors Viborg, og Knud Hampenberg, der er frivillig patientstøtte hos Dansk Røde Kors Viborg, fortalte med gode og positive historier om deres frivillige arbejde i forhallen på Regionshospitalet Viborg.
Der er 34 frivillige i forhallen, og alle er meget engagerede og glade for deres arbejde. De frivillige oplever et godt samarbejde med hospitalet og oplever, at de møder megen anerkendelse. De oplever også, at patienterne er meget glade for deres hjælp, og at det er meget givende at arbejde som frivillig.
De frivillige er meget opmærksomme på, at de ikke skal lave de ansattes arbejde, og det pointeres, at det ikke handler om ikke at ”ville”, men om, at det er vigtigt, at der er klare linjer for, hvem der gør hvad. Af samme grund finder Wendy Mogensen og Knud Hampenberg, at samarbejdsaftalen mellem de frivillige og hospitalet er meget vigtig, da det heri står, hvad der forventes af de frivillige, og hvad der forventes af de fagprofessionelle.
Wendy Mogensen og Knud Hampenberg fortalte gode og positive historier om hverdagen i forhallen på hospitalet, og begge tilkendegav, at de aldrig havde forventet, at det kunne være så givende at arbejde som frivillig.
Birgitte Svennningsen deltog ikke i sagens behandling.
4. Dansk Røde Kors frivillig aktiviteter på landsplan (kl. 10.30-11.00)
Sagsfremstilling
Udviklingskonsulent Elin Christiansen fra Dansk Røde Kors giver et oplæg om perspektiver på samarbejde og frivillighed i fremtiden.
Oplægget vil blandt andet omhandle, hvordan vi skaber rammen om det gode samarbejde med frivillige på sygehusene, hvordan nye frivillige aktiviteter opstår og udvikler sig, samt hvilke nye tendenser vi ser inden for frivillighed i Røde Kors.
Beslutning
Elin Christiansen, udviklingskonsulent i Dansk Røde Kors, fortalte om perspektiver på samarbejde og frivillighed, herunder hvordan man skaber rammen om det gode samarbejde med frivillige på hospitalerne. Hun fremhævede Hospitalsenhed Midt og Region Midtjylland som det gode eksempel på, hvordan man organiserer og laver et godt samspil med frivillige, og hun roste Region Midtjyllands koordinerende og udviklende arbejde samt opfordrede til at regionerne taler mere sammen.
Det betyder meget, at der er tydelighed omkring den frivillige indsats, og derfor er samarbejdsaftaler meget vigtige. Det betyder også meget, at de frivillige har en kontaktperson, så de altid ved, hvem de kan henvende sig til.
Når der igangsættes nye indsatser og aktiviteter i regi af Dansk Røde Kors, så laver den lokale afdeling altid en vurdering, hvor behovet, som er altafgørende, identificeres, om der er tale om en frivillig opgave, og om Røde Kors er den rette organisation til at møde behovet.
Elin Christiansen fortalte derefter om de nye former for frivilligt engagement og om de nye initiativer, der er på vej i Røde Kors. Hun opfordrede samtidig til, at man passer meget på, at de frivillige og de frivillige organisationer ikke “bliver skraldespand” for ting, som ikke fungerer hensigtsmæssigt fx i samspillet mellem region og kommune i relation til patienters udskrivning fra hospitalerne.
Birgitte Svennningsen deltog ikke i sagens behandling.
5. Drøftelse og opsamling (kl. 11.00-11.50)
Sagsfremstilling
Udvalget drøfter og opsummerer de fire oplæg, herunder om noget med fordel kan indgå i udvalgets videre arbejde og eventuelt i afrapporteringen til regionsrådet.
Samtidig kan det oplæg som hospicechef Dorrit Simonsen holdt på regionsrådets temadag den 19. oktober 2020 om, hvordan frivillige er tænkt ind som en naturlig del af opgaveløsningen og organiseringen af Hospice Djursland og Strandbakkehuset, inddrages.
Udvalgets anbefalinger afrapporteres i forbindelse med regionsrådets temadag i september 2021.
Beslutning
Med baggrund i de fire oplæg og drøftelserne med oplægsholderne har udvalget fået et godt indblik dels i noget af det frivillige arbejde, der foregår på et hospital, og dels i det at arbejde som frivillig.
Nogle vigtige pointer, som udvalget ønsker at tage med i det videre arbejde:
- Det er vigtigt, at der er klare linjer mellem de frivilliges og de fagprofessionelles opgaver, så de frivillige ikke løser de fagprofessionelles opgaver.
- Der bør laves en samarbejdsaftale, hvor det fremgår, hvad der forventes af de frivillige, og hvad der forventes af de fagprofessionelle.
- Det er vigtigt, at man som hospital (ledelse og HMU) beslutter sig til og signalerer, at man ønsker at samarbejde med frivillige.
- Det er vigtigt at anerkende de frivilliges arbejde og den betydning det har for både patienter og de fagprofessionelle.
- Når et nyt initiativ igangsættes, bør der findes en model for involvering af frivillige.
- Det er en stor fordel, at de frivillige har en kontaktperson de kan henvende sig til.
- Det er vigtigt at have fokus på betydningen af den menneskelige relation og kontakt, særligt på betydningen i forhold til at forebygge ensomhed.
- Et konkret forslag var, om man tænke i et korps af frivillige, der kan hjælpe mennesker, der ikke har pårørende til at hjælpe sig, fx når de skal til læge, på hospitalet eller ved hjemkomst fra hospitalet.
- Opfordring til øget samspil på tværs af regionen/regionerne.
- Det blev drøftet, om man skal uddele en pris for årets frivillige/frivillige initiativer i Region Midtjylland.
- I forhold til afrapporteringen fra udvalget blev det foreslået, at video/billede integreres i anbefalingerne.
Birgitte Svennningsen deltog ikke i sagens behandling.
6. Gensidig orientering (kl. 11.50-12.00)
Sagsfremstilling
Eventuelt og gensidig orientering fra udvalgets medlemmer.
Beslutning
Der var ikke noget til gensidig orientering.
Birgitte Svennningsen deltog ikke i sagens behandling.