Samarbejde Med Civilsamfundet 21. april 2021 (Dagsorden)
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum
til
mødet i
den 21. april 2021 kl. 09:00
i B4 1. sal, Regionshuset Viborg
1. Oplæg om samskabelse og borgerinddragelse (kl. 9.00-10.00)
Sagsfremstilling
Der er støt stigende interesse for at samskabe løsninger med borgere, virksomhederne og civilsamfundets mange organisationer i danske kommuner og regioner. Også staten viser stigende interesse for at inddrage samfundet i den offentlige opgaveløsning.
Samspil mellem regionen og borgerne kan både bidrage til, at opgaverne bliver løst bedre og have værdi for borgerne, stimulere innovation af arbejdsformer og service, skabe større legitimitet omkring de beslutninger, der træffes, og øge regionens synlighed som myndighed og som politisk aktør.
Der er rigtig mange spændende initiativer i gang. Nogle af forsøgene retter sig mod at inddrage brugere i udviklingen af den borgerrettede service, mens andre forsøg bringer lokalsamfundenes mange interessenter ind i arbejdet med regional udvikling. Der er også bestræbelser på at inddrage borgere og relevante parter i politik- og strategiudvikling på de forskellige områder, og det bringer politikerne i tæt dialog med befolkningen. Derudover er der også samspil med et stort antal frivillige og frivillige organisationer på regionens arbejdspladser.
Eva Sørensen, der er professor på Roskilde Universitet, deltager på mødet med et oplæg, hvor hun bl.a. beskriver baggrunden for den stigende interesse i samskabelse og borgerinddragelse, samt hvad regionen og ikke mindst politikerne kan få ud af samskabelse. Hun vil også fortælle om, hvad forskningen inden for området kan lære os om forskellige tilgange til samskabelse, og hvad det er vigtigt at være opmærksom på. Hun vil desuden komme med eksempler fra kommuner og regioner på, hvordan man kan tilrettelægge samskabelse/samspil med befolkningen.
2. Sundhed gennem fællesskab (kl. 10.00-10.45)
Sagsfremstilling
Der er ca. 70 frivilligcentre i Danmark. Frivilligcentrene yder konsulentbistand til foreninger, synliggør frivillige aktiviteter og mobiliserer frivillige.
Traditionelt har frivilligcentrene haft et socialt sigte og i særlig grad serviceret de lokale sociale foreninger, men frivilligcentrene har i dag en bredere målgruppe med et fokus på at fremme og udvikle den lokale frivillighed. Derudover har frivilligcentrene fokus på de foreninger og frivillige initiativer, som ikke er en del af større landsforeninger eller støttestrukturer, som DGI, DUF og DIF, fx den uorganiserede og projektorienterede frivillighed, som opstår spontant ud fra lokale behov og engagerede borgere.
Frivilligcenter Silkeborg har særligt fokus på initiativet; "Sundhed gennem fælleskab". Her er det målet at styrke den enkeltes sociale, psykiske og fysiske sundhed gennem brobygning mellem civilsamfund og det offentlige.
"Sundhed gennem Fællesskab" er skabt i et netværk af repræsentanter fra Frivilligcenter Silkeborg og kommunens civilsamfund, praktiserende læger og Silkeborg Kommunes afdeling for Sundhed og Omsorg, samt afdelingen for Kultur og Borgerservice. Håbet er at udbrede det til alle praktiserende læger i Silkeborg Kommune, så endnu flere kan hjælpes ind i fællesskaber.
Centerleder Camilla Stenhaug Pedersen fra Frivilligcenter Silkeborg deltager på mødet og giver et indblik i samarbejdet med frivillige samt patient- og frivilligorganisationer, herunder hvordan samarbejdet organiseres og fungerer i samspil med personale, patienter og pårørende.
Læs mere om frivilligcentret: https://www.frivilligcenter-silkeborg.dk/
4. Første genbesøg af strategien (kl. 11.25-11.55)
Direktionen indstiller,
at | det drøftes, om der er behov for opdatering af frivilligstrategien og i givet fald kommer med eventuelle input hertil, |
at | henvendelsen fra psykiatri- og socialudvalget drøftes, og |
at | emnet tages op igen i forbindelse med den senere dialog om afrapportering og anbefalinger fra udvalget. |
Sagsfremstilling
Region Midtjylland har en strategi for samarbejdet med frivillige og frivillige organisationer. Strategien er udformet gennem inddragelse af bl.a. repræsentanter for patienter, frivillige, ansatte og politikere, og den blev godkendt i regionsrådet i 2016.
Strategien indeholder fire pejlemærker:
- De frivilliges indsats fastlægges med afsæt i patienternes og borgernes ønsker og de lokale arbejdspladsers forhold og behov
- Det skal være attraktivt at være frivillig og nemt at få overblik over mulighederne for at melde sig som frivillig
- Den frivillige indsats organiseres med klare rammer og tydelig ansvarsfordeling
- Netværksdannelse, erfaringsudveksling og spredning af gode løsninger på tværs af arbejdspladser, der samarbejder med frivillige.
Der ønskes en indledende dialog i udvalget i forhold til, om der er behov for en opdatering af frivilligstrategien.
Det midlertidige udvalg vedrørende samarbejde med civilsamfundet har samtidig modtaget en henvendelse fra psykiatri- og socialudvalget. Psykiatri- og socialudvalget har tidligere, i forbindelse med nedsættelsen af det midlertidige udvalg vedrørende samarbejde med civilsamfundet, inviteret det midlertidige udvalg til et samarbejde om en workshop, hvor civilsamfundet inviteres til en drøftelse af forslag til udvikling af samarbejdet med regionen (og eventuelt kommunerne).
Det er dog ikke vurderingen, at det er realistisk at nå at afholde en workshop. Derfor foreslår psykiatri- og socialudvalget i stedet, at det midlertidige udvalg vedrørende samarbejde med civilsamfundet arbejder med at udforme et forslag til en model for, hvordan Region Midtjylland samarbejder med civilsamfundet. Henvendelsen fra psykiatri- og socialudvalget samt forslaget er vedlagt som bilag.
Administrationen foreslår, at hovedlinjen i den videre opfølgning på henvendelsen kunne være at sigte mod, at udvalget kunne nå til enighed om at anbefale, at der i en revideret/opdateret strategi for samspil med frivillige/civilsamfund tydeliggøres en "åben og ligeværdig tilgang", hvor der signales, at vi som region forholder os åbent og imødekommende i forhold til samarbejder med civilsamfundsaktører, som har ønsker om og ressourcer til at engagere sig.
Samtidigt kan det også signales, at vi ser det som værende i orden at lave aftaler med nogle/udvalgte aktører, som vurderes at kunne tilbyde og løfte de rigtige tilbud, uden at det betyder, at alle skal tilbydes aftaler.
Derudover kunne der signaleres, at vi som udgangspunkt er imødekommende i forhold til at samarbejde med aktører i civilsamfundet og lokale frivilligcentre om at gøre borgerne opmærksomme på relevante tilbud/muligheder/netværk i regi af civilsamfundet.
Tilsvarende kunne der signaleres et "åbenhedsprincip" i forhold til det, der handler om høringer. Herunder kunne udvalget med fordel drøfte både de potentialer og dilemmaer (inkl. ressourcespørgsmål), der kan være forbundet med ovenstående intentioner.
Det kunne være hensigtsmæssigt, hvis der kunne formuleres nogle korte bud på de efterspurgte "generiske principper" (om fx åbenhed/ligeværdighed, jf. ovenstående og vedlagte bilag), der kunne indgå i udvalgets anbefalinger til regionsrådet, og som er tilpas rummelige, så de både sender signaler om vores intentioner og samtidigt giver mulighed for pragmatiske og håndterbare løsninger i praksis.
Bilag
5. Planlægning af kommende møder (kl. 11.55-12.00)
Direktionen indstiller,
at | vedlagte mødeplan over de kommende møder drøftes. |
Sagsfremstilling
Med udgangspunkt i vedlagte mødeplan ønskes en drøftelse af udvalgets kommende møder.