Udvalg Vedrørende Værdibaseret Styring 20. juni 2018 (Referat)
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum
til
mødet i
den 20. juni 2018 kl. 15:00
i Regionshuset Aarhus, lokale 1, stuen, Olof Palmes Allè 26, 8200 Aarhus N
1. Godkendelse af referat fra seneste møde i udvalget (kl. 15.00-15.05)
Resume
Godkendelse af referat fra udvalgets møde den 23. april 2018.
Administrationen indstiller,
at | referatet fra mødet den 23. april 2018 godkendes. |
Sagsfremstilling
Referatet fra møde i det midlertidige udvalg vedrørende værdibaseret styring den 23. april 2018 kan tilgås i Prepare.
Beslutning
Det midlertidige udvalg vedrørende værdibaseret styring godkendte referatet.
Arne Lægaard og Marianne Carøe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
2. Introduktion - opsamling fra sidst og den nye økonomiaftales betydning for styring af sundhedsområdet (kl. 15.05 - 15.25)
Sagsfremstilling
På dette møde sættes fokus på Region Midtjyllands målbillede. Programmet indeholder helt overordnet emnerne evaluering af 'Ny styring', arbejdet med indikatorer i målbilledet og afrapportering samt en introduktion til psykiatriens arbejde med målbilledet.
Som det blev gennemgået på udvalgets første møde, har Region Midtjylland i en årrække bevæget sig hen imod en mere værdibaseret styring af sundhedsvæsenet.
Økonomidirektør Mette Jensen vil opridse den rejse, regionen har været igennem, hvad status er i dag, og hvilke muligheder den nye økonomiaftale giver for den fremtidige styring.
Økonomiaftalen for 2019 betyder, at sundhedsvæsenet samlet bliver løftet med 1 mia. kr. næste år, heraf 200 mio. kr. til psykiatrien. I aftalen indgår også, at regeringen og regionerne er enige om endegyldigt at afskaffe produktivitetskravet, som hospitalerne har været underlagt i en årrække. Netop afskaffelsen af produktivitetskravet har i årevis været en mærkesag for regionerne, fordi det førte til et alt for entydigt fokus på høj aktivitet – i stedet for bedre kvalitet for patienterne. Regionerne og regeringen er desuden blevet enige om en model, som skal flytte sundhedsvæsenet tættere på den enkelte borger og understøtte, at patienterne oplever mere sammenhængende behandlingsforløb. En ny såkaldt nærhedsfinansiering indfases fra 2019 og betyder blandt andet, at regionerne skal arbejde for mere brug af telemedicin, samling af ambulante besøg på færre dage, færre akutte genindlæggelser og flere behandlinger, der rykker tættere på borgerne.
Beslutning
Økonomidirektør Mette Jensen præsenterede indledningsvist en dynamisk skitse over væsentlige tiltag og begivenheder, der over tid har fundet sted i Region Midtjylland og som har haft styringsmæssige afledte effekter. Med udgangspunkt heri blev regionens rejse hen imod målbilledet på sundhedsområdet og mod en mere værdibaseret styring opsummeret.
Link til præsentationen: http://prezi.com/mk2vypf7bi1h/?utm_campaign=share&utm_medium=copy
Det blev foreslået, at skitsen udbygges på de kommende møder i det midlertidige udvalg, og at der tages udgangspunkt i samme skitse i forbindelse med udvalgets afrapportering til regionsrådet. Det midlertidige udvalg bakkede op om dette forslag.
Dernæst gennemgik Mette Jensen den nye økonomiaftale med fokus på aftalens styringsmæssige implikationer. Udvalget blev herunder præsenteret for økonomiaftalens målsætninger for den fremadrettede styring samt for principperne bag overskrifterne teknologibidrag og nærhedsfinansiering. I forhold til sidstnævnte blev det fremhævet, at finansieringsformen træder i stedet for den statslige aktivitetspulje og har til formål at flytte fokus fra vækst i hospitalsaktivitet til et bredere mål for øget sammenhæng og omstilling af behandling. Samtidig blev det betonet, at finansieringen uændret er betinget af, at regionerne lever op til en række kriterier, og at der ikke er tale om nye penge. Med introduktionen af nærhedsfinansiering skal regionerne dog kvalificere sig til pengene på en ny måde.
Det blev aftalt, at der på dagsorden til et kommende møde i udvalget skal vedlægges et faktadokument om nærhedsfinansiering, som netop er blevet offentliggjort.
Udvalget drøftede økonomiaftalen, herunder særligt konsekvenserne af et skifte fra en aktivitetspulje til nærhedsfinansiering. Det blev nævnt, at de fleste afdelinger i dag – i et vist omfang – bruger telemedicin til ambulant kontroller, og at flere desuden har afprøvet løsninger, hvor patienterne selv kan henvende sig, når de har behov for et kontrolbesøg. Det blev fremhævet, at de foreløbige erfaringer er, at det faglige resultat ikke bliver dårligere herved, ligesom der er gode erfaringer med fleksible indlæggelser for kronikere.
Desuden blev brugen af forskellige teknologiske løsninger fremhævet, hvor patienterne kan foretage egenmålinger i hjemmet og/eller så tæt på hjem, som det er muligt. Konkret nævnte udvalget måleapparater indenfor det obstetriske område og på pacemaker-området. Herudover drøftede udvalget brugen af mere "virtuelle" sygehusforløb som et fremtidigt scenarie, der både kan tilgodese et hensyn til patienter, pårørende og medarbejdere. Udvalget var blandt andet interesseret i muligheden for, at patienter i forbindelse med samtaler på hospitalerne kan tage deres pårørende med via skærm-løsninger.
Arne Lægaard og Marianne Carøe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
3. Evaluering af 'Ny styring' (kl. 15.25-15.55)
Sagsfremstilling
En forskergruppe fra DEFACTUM* og Aarhus Universitet har evalueret forskellige aspekter af Region Midtjyllands arbejde med ny styring i et patientperspektiv.
Det midlertidige udvalg vil få en introduktion til nogle af de resultater, den samlede forskergruppe har fundet i forbindelse med evalueringen af 'Ny styring'. Introduktionen vil blandt andet berøre emnerne autonomi og ledelse, og herunder hvordan det sundhedsfaglige personales adfærd er i både patientrettede opgaver og registreringsopgaver efter implementeringen af 'Ny styring'.
DEFACTUM har bedt Mads Leth Jakobsen om at holde oplægget for udvalget. Mads Leth Jakobsen er forsknings- og analysechef i VIVE** og har gennem sit tidligere job som forsker på Aarhus Universitet fulgt 'Ny styring' tæt.
__________
*DEFACTUM - er den del af Koncern Kvalitet, Region Midtjylland, hvor der forskes og udvikles på social- og sundhedsområdet. Forskningen er uafhængig og underlagt Aarhus Universitet.
**VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd er en uafhængig statslig institution under Økonomi- og Indenrigsministeriet.
Beslutning
Forsknings- og analysechef Mads Leth Jakobsen fra VIVE præsenterede udvalget for den forskning, der i de sidste ca. fem år har interesseret sig for følgerne af et sundhedsvæsen, der er overgået til at fokusere på værdi. Mads Leth Jakobsen opridsede, at vurderingen i 2013 var, at styring i DRG udgjorde - eller var på vej til at udgøre - et problem.
Mads Leth Jakobsen præsenterede de overordnede rammer for Region Midtjyllands arbejde med ny styring i et patientperspektiv samt for opbygningen af den tværfaglige følgeforskning, der har været knyttet op på ny styring. Det blev betonet, at der har været tale om en meget uafhængig forskning, og at der er blevet anvendt et bredt spekter af metoder – lige fra registerbaserede undersøgelser på baggrund af Sundhedsstyrelsens databaser til kvalitative undersøgelser såsom gruppeinterviews mv. Mads Leth Jakobsen fortalte, at det i udgangspunktet gav energi på de udvalgte ni hospitalsafdelinger, at man skulle tænke kvalitet og indikatorer på en ny måde, og at afdelingerne selv skulle definere (bedre) styringsmål i et patientperspektiv. Der var dog en række forstyrrelser undervejs, som påvirkede implementeringen. Disse var blandt andet af datamæssig karakter, ligesom der også var en forskelligartet ledelsesrespons på opgaven i projektets indledende fase.
Mads Leth Jakobsen opsummerede, at forskningen helt overordnet viste, at ny styring i et patientperspektiv ikke medførte den DRG-mæssige katastrofe, som nogle havde frygtet. Der kunne påvises udsving mellem afdelingerne, men ikke et generelt tab. Det blev betonet, at spørgsmålet om hvorvidt projektet generelt var en succes eller fiasko ikke entydigt kan bedømmes forskningsmæssigt. I stedet betones det, at projektet blandt andet har haft en effekt som en erfaringsopsamler og en slags innovationsgenerator.
Afslutningsvist blev udvalget orienteret om, at der er et skriftligt materiale på vej, som beskriver forskningens konklusioner i et anvendelsesorienteret sprog, ligesom regionsrådet vil blive inviteret til en afsluttende præsentation/konference – forventeligt i løbet af 2. halvår 2018.
Arne Lægaard og Marianne Carøe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
4. Udvalgsdrøftelse med afsæt i oplæg (kl.15.55-16.05)
Sagsfremstilling
Udvalget drøfter oplægget.
Der kan i drøftelserne blandt andet fokuseres på, om der i forbindelse med oplægget er kommet forhold frem, som udvalget ønsker at arbejde videre med og som eventuelt kan indgå i udvalgets afrapportering til regionsrådet.
Beslutning
Udvalget drøftede hovedpointerne i oplægget. Der var enighed om, at de forskningsbaserede bidrag kaster et relevant lys over udvalgets arbejde med værdibaseret styring. Udvalget fandt at der var perspektiver i, at regionen bringer erfaringerne og de forskningsmæssige resultater fra implementeringen af ny styring i patientperspektiv til anvendelse i den fortsatte udvikling af arbejdet med målbilledet. Udvalget udtrykte derfor, at der var stor interesse for den afsluttende konference om de forskningsmæssige resultater vedrørende ny styring.
Arne Lægaard og Marianne Carøe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
5. Målbilledet, indikatorer og afrapportering (kl.16.05-16.25)
Sagsfremstilling
Målbilledet og rammerne for opfølgningen på de underliggende indikatorer afspejler en ny måde at styre og arbejde med kvalitetsforbedringer på.
På mødet vil økonomidirektør Mette Jensen og vicedirektør Mette Kjølby give udvalget et overblik over indikatorerne under målbilledet. Oplægget vil have særligt fokus på, hvordan der følges op på indikatorerne og de overvejelser, der ligger til grund for opfølgningen.
Beslutning
Vicedirektør Mette Kjølby, Koncern Kvalitet, gennemgik målbilledets indikatorer samt anvendelsen af disse i opfølgningen inden for sundhedsområdet. Det blev indledningsvist pointeret, at der er stor variation i indikatorernes bagvedliggende data og i hvilke formål, disse data kan tjene. Nogle indikatorers datagrundlag er eksempelvis baseret på regionens egne BI-data og kan anvendes ned på afdelingsniveau, mens andre er baseret på nationale data, der kun kan anvendes på regionsniveau. Sidstnævnte type af data kan derfor være vanskelige at arbejde aktivt med på hospitalerne.
Mette Kjølby oplyste, at indikatorerne er forankret i de regionale ledelsesfora, der er mest relevante for den enkelte indikator. Disse fora benyttes til at fastholde det ledelsesmæssige fokus og den løbende opfølgning, men de anvendes også som en motor til at sprede gode initiativer og tiltag på tværs af hospitaler og afdelinger.
Mette Kjølby fremhævede, at regionen arbejder med statistisk proceskontrol. Formålet hermed er, at der både administrativt og politisk reageres på tendenser – hvilket er illustreret i form af pile i afrapporteringerne – i stedet for på periodiske udsving. Udvalget fik desuden oplyst, at det er et mål, at antallet af indikatorer i målbilledet ikke udvides uden videre, og at det også er en politisk opgave at hjælpe til med at sikre dette. Det bagvedliggende ønske er, at kontrolopgaver ikke kommer til at fylde for meget i afdelingerne - og dermed bliver en hindring for det vigtige arbejde med at udvikle kvalitet. I stedet vurderes det, at der må ske en udskiftning, når der er behov for at tilføje nye indikatorer. I forlængelse heraf blev det vurderet, at der som følge af økonomiaftalen for 2019 kan blive behov for at foretage justeringer.
Arne Lægaard og Marianne Carøe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
6. Arbejdet med målbilledet indenfor psykiatrien (16.25-17.25)
Sagsfremstilling
Psykiatri og Social i Region Midtjylland varetager indlæggelse og ambulant behandling af psykiatriske patienter på psykiatrisk hospital, i lokalpsykiatrien eller i distriktsteam.
Sygeplejefaglig direktør Claus Lassen Graversen vil sammen med klinikere fra psykiatrien introducere, hvordan der inden for psykiatrien arbejdes med målbilledet. Herudover vil et konkret forbedringsprojekt blive præsenteret for udvalget.
Beslutning
Sygeplejefaglig direktør Claus Lassen Graversen, Psykiatri og Social, præsenterede arbejdet med målbilledet inden for psykiatrien. Det blev indledningsvist fremhævet, at de otte mål for sundhedsvæsenet i Region Midtjylland har en tæt sammenhæng med Psykiatriplanen. Claus Lassen Graversen illustrerede ved hjælp af et diagram, hvordan psykiatrien arbejder med at knytte målbilledet til virkeligheden. De nationale mål og målbilledet brydes ned i strategier, der knyttes handlinger op på, og som kan omsættes til drift. Det blev desuden nævnt, at Psykiatri og Social har inddraget kommuner og almen praksis for at drøfte hvilke handlinger, der skal til for at opnå nogle af målene.
Udvalget blev præsenteret for et videoklip med en patient, der blandt andet fortalte om sine oplevelser med tvang. Samme og lignende videoklip fra ”en af os-repræsentanterne”, der blandt andet sætter fokus på værdien af at tale åbent med patienterne om brugen af tvang, bruger Psykiatri og Social til at snakke med afdelingsledelser og andre samarbejdspartnere i somatikken. I forlængelse heraf blev det fremhævet, at der inden for psykiatrien er mange forskellige tilgange til det at arbejde på patientens præmisser. Overordnet blev det vurderet, at opgaven for organisationen i høj grad er at etablere et fællesskab om individuelle løsninger for grupper af patienter.
Claus Lassen Graversen introducerede sygeplejerske og projektleder Rikke Bærholm og udviklingskoordinator Louise Lunde Dinesen fra Regionspsykiatrien Horsens, som netop havde været i Herning og Holstebro, hvor de havde besøgt en række forskellige afdelinger for at dele viden om arbejdet med at reducere tvang.
Rikke Bærholm og Louise Lunde Dinesen fortalte udvalget, hvordan personalet i afsnit O2 i Horsens i deres daglige praksis arbejder med at forebygge bæltefikseringer mv. Resultatet af indsatsen er blandt andet, at der aldrig har været færre unikke bæltefikseringer. Oplægsholderne betonede, at et fokus på kompetenceudvikling af personalet er af afgørende betydning for at ændre kulturer og etablerede handlemåder. Det blev blandt andet fremhævet, at der i afdelingen fokuseres meget på arbejdet med relationer, hvor medarbejderne i højere grad bliver en professionel ven, der involverer sig selv i patientens liv og er til stede. Det vurderes, at et godt relationelt fundament muliggør, at medarbejderne på et tidligere tidspunkt kan se optræk til en eskalering - og herved komme patienten i møde inden behovet for at anvende tvang opstår. Oplægsholderne fortalte om en række andre tiltag, herunder eksempelvis "patientstyrede indlæggelser", hvor patienterne kan kalde sig selv ind uanset belægningssituationen.
Afslutningsvist pointerede Rikke Bærholm og Louise Lunde Dinesen, at det som medarbejdere er krævende at arbejde med en vedblivende opmærksomhed på patienten og et konstant fokus på at prøve at justere og tænke i alternativer. Medarbejderne skal således være mere opmærksomme og opsøgende end ved brug af tvang. Hertil kommer, at der er tale om en kulturændring, hvorfor en høj grad af ledelsesfokus er nødvendigt. Oplægsholderne vurderede, at der er behov for tålmodighed på området, da der både kræves kompetenceudvikling og kulturændring.
Arne Lægaard og Marianne Carøe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
7. Udvalgsdrøftelse med afsæt i oplæg (kl. 17.25-17.30)
Sagsfremstilling
Udvalget drøfter oplægget.
Der kan i drøftelserne blandt andet fokuseres på, om der i forbindelse med oplægget er kommet forhold frem, som udvalget ønsker at arbejde videre med og som eventuelt kan indgå i udvalgets afrapportering til regionsrådet.
Beslutning
Udvalget vurderede, at der var tale om et meget relevant input til udvalgets arbejde. Der blev udtrykt stor anerkendelse for arbejdet med værdibaseret styring i denne kontekst, herunder psykiatriens fokus på at søge individuelle løsninger for den enkelte patient. Udvalget hæftede sig blandt andet ved, at det af oplægget fremgik, at medarbejderne tog de vanskelige samtaler om tvang og lyttede til patienternes ønsker i fredstid. Dette med henblik på at hjælpe patienterne til at træffe gode beslutninger om sig selv.
Det blev ligeledes fremhævet, at målbilledet, som det blev præsenteret i oplæggene, blev en rygstøtte for medarbejderne i deres daglige arbejde.
Udvalget bifaldt desuden, at oplægsholderne aktivt arbejdede med at dele deres viden og best practise på tværs af matrikler og afdelinger i regionen.
Opsummerende vurderede udvalget, at et oplæg om emnet for hele regionsrådet eventuelt kunne anbefales i udvalgets afsluttende rapport.
Arne Lægaard og Marianne Carøe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
8. Henvendelse fra det midlertidige udvalg vedrørende demokrati og inddragelse (kl. 17.30-17.45)
Resume
Det midlertidige udvalg vedrørende demokrati og inddragelse har anmodet de stående og midlertidige udvalg om at drøfte forslag til eventuelle prøvehandlinger omkring samarbejde på tværs af de politiske udvalg.
Direktionen indstiller,
at | anmodningen fra det midlertidige udvalg vedrørende demokrati og inddragelse drøftes. |
Sagsfremstilling
Anmodning om forslag til eventuelle prøvehandlinger i samarbejde med det midlertidige udvalg vedrørende demokrati og inddragelse
Regionsrådet har som bekendt nedsat et midlertidigt udvalg vedrørende demokrati og inddragelse med funktionsperiode frem til udgangen af 2018. Udvalget skal blandt andet være med til at sætte fokus på og synliggøre de politiske beslutningsprocesser i regionen og mulighederne for involvering og inddragelse i processen for interne og eksterne interessenter, herunder borgere/patienter og interessenter i konkrete sager.
Udvalget skal drøfte metoder og kan udføre prøvehandlinger i samarbejde med andre politiske udvalg. Formålet med sådanne prøvehandlinger skal være at afprøve nye metoder og former for inddragelse af borgere/patienter/interessenter i udformningen af de regionale tilbud. Det skal samtidig bemærkes, at prøvehandlingerne som udgangspunkt skal kunne gennemføres i udvalgets funktionsperiode, så erfaringerne kan indgå i udvalgets afrapportering til regionsrådet.
Det midlertidige udvalg vedrørende demokrati og inddragelse anmoder om, at det midlertidige udvalg vedrørende værdibaseret styring drøfter, om det har forslag til mulige samarbejdsprojekter med det midlertidige udvalg vedrørende demokrati og inddragelse om gennemførelse af fælles prøvehandlinger.
Administrationen vil bringe eventuelle forslag til samarbejder videre til det midlertidige udvalg vedrørende demokrati og inddragelse.
Beslutning
Formanden opridsede, at det midlertidige udvalg vedrørende demokrati og inddragelse har anmodet de stående og midlertidige udvalg om at drøfte forslag til eventuelle prøvehandlinger på tværs af de politiske udvalg omhandlende emnet inddragelse.
Det blev vurderet, at det midlertidige udvalg vedrørende værdibaseret styring i forbindelse med behandlingen af udvalgets emne arbejder med inddragelse på forskellig vis. Dette sker blandt andet via inddragelse af brugere og PEERS, som det har været drøftet på dagens møde. Udvalget fandt i forlængelse heraf, at det er væsentligt, at der sker en bred demokratisk inddragelse. Udvalget lagde vægt på, at der også fokuseres på inddragelse af ikke-sundhedsfaglige personer.
Der var enighed om, at udvalget ikke på nuværende tidspunkt har forslag til konkrete prøvehandlinger, men at ovennævnte opmærksomhed vedrørende inddragelse af ikke-sundhedsfaglige personer sendes som input til det midlertidige udvalg vedrørende demokrati og inddragelse.
Arne Lægaard og Marianne Carøe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
9. Opsamling og konklusioner (kl. 17.45-18.00)
Sagsfremstilling
Udvalget opsummerer hovedpointerne fra mødet. Disse indgår - sammen med eventuelle konklusioner - i udvalgets afrapportering til regionsrådet.
Udvalgets anbefalinger afrapporteres i forbindelse med regionsrådets temadag den 10. december 2018.
Beslutning
Formanden opsummerede, at det på dagens møde var blevet mere synligt, hvad udvalget arbejder med, og hvilke implikationer styringsformen har for både medarbejder og patienter.
Udvalget roste afslutningsvist det oplæg til en model for afrapportering, som blev præsenteret på mødet. Der var enighed om, at udvalget på et af de kommende møder vil gøre sig nærmere overvejelser om formen for den afsluttende rapportering til regionsrådet.
Arne Lægaard og Marianne Carøe var forhindrede i at deltage i sagens behandling.