Dagsordener og referater for det midlertidige udvalg vedrørende værdibaseret styring
til
mødet i
den 23. april 2018 kl. 15:30
i Regionshospitalet Horsens, gæstekantinen, indgang C, Sundvej 30, 8700 Horsens
1. Velkomst og introduktion til arbejdet i udvalget
Sagsfremstilling
Der bydes velkommen til mødet.
Det midlertidige udvalg vedrørende værdibaseret styring
Regionsrådet har nedsat det midlertidige udvalg vedrørende værdibaseret styring og udpeget Erik Vinther (V) som formand samt Conny Jensen (A) som næstformand.
Udvalget består af:
- Erik Vinther (V) (formand)
- Conny Jensen (A) (næstformand)
- Birgit Christensen (A)
- Marianne Carøe (A)
- Arne Lægaard (V)
- Ulrich Fredberg (V)
- Hanne Roed (B).
Arbejdet i udvalget
Region Midtjylland arbejder med værdibaseret styring i form af målbilledet på sundhedsområdet. Udvalget skal følge udviklingen i målbilledet og med udgangspunkt i konkrete eksempler drøfte, hvordan regionens hospitaler arbejder med målbilledet og hvilken betydning, målbilledet har i den kliniske virkelighed. Udvalget kan udforme anbefalinger om, hvordan målbilledet og de politiske visioner sammen kan styrke arbejdet på patientens præmisser.
Økonomidirektør Mette Jensen og vicedirektør Mette Kjølby vil introducere til udvalgets formål og opgaver.
Udvalgets kommissorium og forretningsorden er vedlagt.
Beslutning
Formanden bød indledningsvis velkommen til det første møde i det midlertidige udvalg vedrørende værdibaseret styring. Efterfølgende var der en kort præsentation af mødedeltagerne.
Administrationen gennemgik programmet for dagens møde, herunder blev det oplyst, at udvalgets første møde primært var tænkt som en introduktion til det videre arbejde med Region Midtjyllands målbillede og værdibaseret styring.
Marianne Carøe var forhindret i at deltage i sagens behandling.
2. Godkendelse af udvalgets tids- og arbejdsplan
Resume
Det midlertidige udvalg træffer beslutning om tids- og arbejdsplan.
Administrationen indstiller,
at | forslag til tids- og arbejdsplan for det midlertidige udvalg vedrørende værdibaseret styring godkendes. |
Sagsfremstilling
Et forslag til en tids- og arbejdsplan for udvalget er vedlagt efter aftale med formandskabet. Forslaget beskriver, hvornår og hvor udvalgets møder afholdes samt program for de enkelte møder.
Udvalgets funktionsperiode er den 31. januar 2018 til den 31. december 2018. Som det fremgår af forslaget, er der planlagt følgende fem møder i perioden:
- Mandag den 23. april 2018 kl. 15.30-18.30 (Regionshospitalet Horsens)
- Onsdag den 20. juni 2018 kl. 15.00-18.00 (Regionshuset Aarhus)
- Tirsdag den 21. august 2018 kl. 9.00-12.00 (Regionshospitalet Herning)
- Tirsdag den 9. oktober 2018 kl. 9.00-12.00 (Regionshospitalet Randers)
- Tirsdag den 13. november 2018 kl. 9.00-12.00 (Regionshuset Viborg)
Forslaget gennemgås.
Beslutning
Udvalget gennemgik forslag til mødetidspunkter og -lokaliteter. Det har i forbindelse med udarbejdelsen af forslaget været en prioritet, at udvalgets møder afholdes i alle dele af regionen.
Ligeledes gennemgik udvalget de indholdsmæssige overskrifter, der er sat på de enkelte møder. Det blev fremhævet, at forslaget tager afsæt i et ønske om at få bredt belyst, hvordan der arbejdes med målbilledet og forbedringsarbejde indenfor de forskellige dele af sundhedsområdet i Region Midtjylland samt i det tværsektorielle samarbejde. Det blev tilføjet, at tids- og arbejdsplanen giver mulighed for at udvalget kan vælge at sætte yderligere punkter på dagsordenen, såfremt der undervejs opstår et ønske om dette.
Formanden fortalte, at udvalgets afrapportering forberedes løbende, hvorfor der afsættes tid til afrunding og opsummering på hvert møde. Derfor er det ambitionen, at udvalget på de enkelte møder bliver så konkrete som muligt i forhold til at formulere anbefalinger og overvejelser til regionsrådet.
Udvalget godkendte tids- og arbejdsplanen.
Arne Lægaard meldte afbud til udvalgsmødet tirsdag den 13. november 2018 kl. 9.00-12.00.
Marianne Carøe var forhindret i at deltage i sagens behandling.
3. Hvordan arbejder vi med værdibaseret styring i Region Midtjylland?
Resume
Det midlertidige udvalg drøfter arbejdet med værdibaseret styring med afsæt i oplæg.
Administrationen indstiller,
at | udvalget drøfter arbejdet med værdibaseret styring. |
Sagsfremstilling
I en årrække har Region Midtjylland bevæget sig hen imod en mere værdibaseret styring af sundhedsvæsenet. Dette er kommet til udtryk i vores Sundhedsplan, arbejdet med projekt Ny styring i et patientperspektiv, arbejdet med den nationale kvalitetsdagsorden og ikke mindst i regionens målbillede for sundhed. Målbilledet afløser således aktivitetsstyring efter DRG-værdi og indeholder en vision om at skabe et sundhedsvæsen på patientens præmisser.
På mødet vil der være et oplæg ved økonomidirektør Mette Jensen om, hvordan der arbejdes med værdibaseret styring på et overordnet strategisk niveau i Region Midtjylland. Herefter vil Lisbeth Holsteen Jessen, der er hospitalsdirektør ved Hospitalsenheden Horsens, holde et oplæg om, hvordan der arbejdes med værdibaseret styring lokalt.
Beslutning
Økonomidirektør Mette Jensen indledte med at introducere arbejdet med værdibaseret styring i Region Midtjylland, herunder arbejdet med målbilledet på sundhedsområdet.
Hospitalsdirektør Lisbeth Holsteen Jessen holdte herefter et oplæg om anvendelsen af målbilledet som styringsredskab i Hospitalsenheden Horsens. Overgangen fra Den Danske Kvalitetsmodel til styring efter målbilledet har blandt andet bevirket, at hospitalet i højere grad har kunnet lægge fokus på medarbejdernes faglighed og levering af relevant aktivitet for patienterne. I tilknytning hertil fortalte Lisbeth Holsteen Jessen om koblingen mellem målbilledet og hospitalets forbedringsarbejde samt om hospitalets strategiske indsatser for 2017-2018. Herunder blev det oplyst, at arbejdet med data udgør en stor del af hospitalets grundlag for kommunikation mellem hospitalsledelse og afdelinger om status for opfyldelse af målbilledet. Afdelingerne er selv med til at definere, hvilke data der arbejdes med. Det blev pointeret, at hospitalet er udfordret af at være i et krydspres mellem en stigning i blandt andet antallet af akutte patienter, en stram økonomi og overholdelse af de forskellige patientrettigheder - eksempelvis udredningsret og behandlingsgaranti.
Lisbeth Holsteen Jessen fortalte i forlængelse heraf om årsmødet i Dansk Selskab for ledelse i Sundhedsvæsenet (DSS) i juni måned, der har overskriften "Hvordan holder vi patienter uden for sygehuset". Baggrunden for temaet er de eksisterende og kommende udfordringer. Flere ældre, flere med kroniske sygdomme, stigende forventninger og krav fra patienter og borgere, nye teknologiske muligheder og ny medicin. Link til information om årsmøde i DSS. Herudover blev udvalget henvist til synspunkt af hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen med titlen "Vi skal lære at gøre mindre, billigere og mere bæredygtigt". Link til synspunkt af Lars Dahl Pedersen.
Mette Jensen uddybede herefter arbejdet med målbilledet for sundhed i Region Midtjylland samt nogle af de væsentligste udfordringer, regionen står overfor. Region Midtjylland har en vision om at skabe et sundhedsvæsen på patientens præmisser, hvor patienterne oplever at blive inddraget og hørt, og hvor behandlingen hver gang er af høj kvalitet og foregår i et sammenhængende forløb. Samtidig ønskes det at højne kvaliteten af diagnostik og behandling i en forbedringskultur, hvor fagpersonalet hele tiden kan tilpasse handlinger og indsatser. Mette Jensen nævnte i den forbindelse at regionen er udfordret af en økonomisk ubalance i årene frem. Ambitionen er derfor at finde løsninger, der kobler økonomi og kvalitet, og at der igangsættes forbedringsindsatser der frigiver ressourcer - og som samtidig er i overensstemmelse med Region Midtjyllands vision ”På patientens præmisser” samt realiserer ambitionerne i målbilledet.
Udvalget blev dernæst præsenteret for et videoklip af administrerende direktør i Danske Regioner Adam Wolfs oplæg om værdibaseret sundhed i en dansk kontekst. Link til oplæg af Adam Wolf.
På baggrund af oplæggene drøftede udvalget herefter dilemmaer knyttet til styring efter målbilledet på sundhedsområdet, herunder også forholdet mellem patienternes efterspørgsel efter udredning/behandling og regionens økonomiske situation. I forlængelse af Lisbeth Holsteen Jessens oplæg var der en særskilt drøftelse af udviklingen i akutte henvisninger og samarbejdet mellem hospitaler og almen praksis - herunder blev der drøftet måder hvorpå hospitalerne kan støtte almen praksis i at forebygge akutte henvisninger til hospitalerne. Eksempelvis ved at hospitalerne giver almen praksis adgang til hurtig telefonisk rådgivning samt til relevante undersøgelser.
Marianne Carøe og Hanne Roed var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
4. Opsamling og konklusioner
Sagsfremstilling
Formandskabet opsummerer hovedpointerne fra mødet. Disse indgår - sammen med eventuelle konklusioner - i udvalgets afrapportering til regionsrådet.
Udvalgets anbefalinger afrapporteres i forbindelse med regionsrådets temadag den 10. december 2018.
Beslutning
Formanden opsummerede hovedpunkterne fra mødet. Det blev generelt vurderet, at udvalget med dagens introduktion har fået et godt grundlag for det videre arbejde med værdibaseret styring.
Udvalget var blandt andet optaget af arbejdet med at finde at finde nye løsninger, hvor patienterne oplever at blive inddraget og hørt, hvor behandlingen er af høj kvalitet og som samtidig kobler økonomi og kvalitet. Udvalget vurderede, at der godt kan gøres mere ud af at italesætte ideer og nytiltag (eksempelvis telemedicinske tiltag som alternativ til kontrolbesøg) som kvalitetsforbedringer, der kan højne patientens behandlingsresultat, fremfor som serviceforringelser.
Udvalget var desuden optaget af håndteringen af det krydspres, som hospitalerne oplever mellem en stigning i antal akutte henvisninger, en stram økonomi og overholdelse af de forskellige patientrettigheder. Formanden opridsede i den sammenhæng, at et godt samarbejde mellem hospitaler, almen praksis og kommunerne er af stor betydning for at kunne håndtere udfordringen, hvorfor udvalget ser frem til at beskæftige sig med det tværsektorielle samarbejde.
Udvalget fandt at brugen af data i hospitalernes opfølgning på målbilledet, som det blev præsenteret af Lisbeth Holsteen Jessen, gav afdelingerne et godt grundlag at arbejde ud fra samt at prioritere deres mange opgaver ud fra. I forlængelse heraf fandt udvalget, at styring efter målbilledet generelt giver mulighed for at sætte ledere og medarbejdere mere fri til at finde de bedste faglige løsninger.
Marianne Carøe og Hanne Roed var forhindrede i at deltage i sagens behandling.