Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende Hospitalsområdet
den 17. februar 2014 kl. 15:00
i Aarhus Universitetshospital, mødelokale 4, indgang 6, Brendstrupgårdsvej 100, Skejby, 8200 Aarhus N

Alle medlemmer var mødt undtagen Susanne Buch Nielsen, John G. Christensen og Anders Vistisen, der havde meldt afbud.

 

Mødet blev hævet kl. 17.45.


Sagnr.: 1-30-145-06-V

1. Midlertidig flytning af urologiske patientforløb i Region Midtjylland

Resume

En ekstraordinær stor patienttilgang til de urologiske kræftpakker på Region Midtjyllands hospitaler har bevirket, at udrednings- og behandlingstiderne i kræftpakkeforløbene særligt på Aarhus Universitetshospital forværres, og at der som en afledt konsekvens opbygges lange ventelister til den godartede urologi. Det har vist sig vanskeligt, at få patienter fra Aarhus Universitetshospitals optageområde, som tilbydes en hurtigere tid på et af regionshospitalerne, til at tage imod et sådant tilbud, hvilket forårsager et stort kapacitetspres på Aarhus Universitetshospital. Det foreslås derfor, at der i en midlertidig periode frem til sommeren 2014 henvises udvalgte patientgrupper fra Aarhus Universitetshospitals optageområde direkte til Regionshospitalet Holstebro.

Direktionen indstiller,

at hæmaturipatienter (patienter med blod i urinen) fra Favrskov og Randers kommuner i en periode frem til og med juni 2014 henvises til Regionshospitalet Holstebro,

 

at Aarhus Universitetshospital i en periode frem til og med juni 2014 kan afvise hæmaturipatienter fra Favrskov og Randers kommuner, der ønsker at blive undersøgt og behandlet på Aarhus Universitetshospital, begrundet i kapacitetsmæssige årsager og at væsentlige hensyn til andre patienter ellers vil blive tilsidesat, og

 

at finansieringen af den ekstra midlertidige aktivitet, som Regionshospitalet Holstebro skal varetage, tages fra reserven til uforudsete udgifter.

Sagsfremstilling

I 2. halvår 2013 var der ekstraordinær stor patienttilgang til de urologiske kræftpakker på Region Midtjyllands hospitaler. Dette har bevirket, at Aarhus Universitetshospital har haft vanskeligheder med at overholde de maksimale ventetider for kræftpatienter, hvilket regionsrådet modtog en orientering om den 20. december 2013.

 

Den nuværende status er, at Aarhus Universitetshospital overholder bekendtgørelsen om maksimale ventetider for kræftpatienter, men den øgede patienttilgang har bevirket, at udrednings- og behandlingstiderne i kræftpakkeforløbene forværres og herudover opbygges lange ventelister til den godartede urologi. Dette påvirker samtidig mulighederne for at overholde udredningsretten, som på det urologiske område er kraftigt udfordret.

 

Hospitalsenhed Midt og Hospitalsenheden Vest har som et bidrag til at afhjælpe udfordringerne på Aarhus Universitetshospital prioriteret patienter til de urologiske kræftpakker stående på venteliste til Aarhus Universitetshospital frem for planlagte undersøgelser og behandlinger af patienter med godartede urologiske lidelser. En stor del af de patienter fra Aarhus Universitetshospitals optageområde, som tilbydes en hurtigere tid på et af regionshospitalerne, vælger imidlertid ikke at tage imod dette tilbud, men fortsætter med at vente på ledig tid på Aarhus Universitetshospital. Dette sætter Aarhus Universitetshospital under stort kapacitetspres, da der herved opbygges lange ventelister.

 

Midlertidig flytning af patienter fra Aarhus Universitetshospital til Regionshospitalet Holstebro

Alle patienter har frit sygehusvalg til hele landet. Dog kan et hospital afvise patienter, der ønsker det frie sygehusvalg, hvis det er begrundet i kapacitetsmæssige årsager og hvis væsentlige hensyn til andre patienter ellers vil blive tilsidesat jf. § 16 i Bekendtgørelse om ret til sygehusbehandling.

 

Med henblik på dels at undgå at patienter, der potentielt kan være meget syge, står på venteliste i længere tid på Aarhus Universitetshospital, og dels at give Aarhus Universitetshospital mulighed for at varetage den øgede patienttilgang og for at tilgodese hensynet til den specialiserede behandling foreslås det, at der i en midlertidig periode frem til sommeren 2014 henvises udvalgte patientgrupper fra Aarhus Universitetshospitals optageområde direkte til Regionshospitalet Holstebro. Regionshospitalet Viborg har af bemandingsmæssige årsager ikke mulighed for ekstraordinært at øge aktiviteten inden for det urologiske område. Af hensyn til at begrænse det ekstra tids- og transportforbrug, som ovennævnte forslag vil medføre for de pågældende patienter, foreslås det, at der flyttes patienter fra de kommuner, der ligger i den vestlige del af Aarhus Universitetshospitals optageområde.

 

Konkret foreslås det, at hæmaturipatienter (patienter med blod i urinen) fra Favrskov og Randers kommuner, der inden for det urologiske område hører under Aarhus Universitetshospitals optageområde, i en periode frem til og med juni 2014 henvises til Regionshospitalet Holstebro, der har mulighed for at udvide den urologiske kapacitet i denne periode.

 

Hæmaturi kan være symptom på både infektioner og godartede sygdomme, men hæmaturi kan også være et symptom på kræft (primært kræft i blære eller nyre). Volumenmæssigt vil forslaget medføre, at der ugentligt sendes 8-9 henvisninger på hæmaturipatienter fra Favrskov og Randers kommuner til Regionshospitalet Holstebro. Det totale antal i perioden fra uge 11 til og med uge 26 vil være ca. 140 henvisninger. 

 

Det ovenfor beskrevne er ikke ideelt, men det vurderes, at det er nødvendigt, at der i en midlertidig periode frigøres urologisk kapacitet på Aarhus Universitetshospital med henblik på at sikre, at patienter, der potentielt kan være meget syge, ikke af egen vilje står unødigt på venteliste, og at Aarhus Universitetshospital gives mulighed for at håndtere konsekvenserne af den øgede patienttilgang og herunder varetage den højt specialiserede behandling. Der vil fra og med juli 2014 ikke blive henvist patienter fra Aarhus Universitetshospitals optageområde til Regionshospitalet Holstebro. 

 

Finansiering

Finansieringen af den ekstra midlertidige aktivitet, som Regionshospitalet Holstebro skal varetage, vil blive beregnet ud fra den DRG-værdi, som stigningen i hæmaturipatienter og behandling af disse fra Randers og Favrskov kommuner genererer på Regionshospitalet Holstebro i ovennævnte periode. Der afregnes til 50 % af DRG-værdien. Finansieringen afregnes i en senere bevillingsændring og tages fra reserven til uforudsete udgifter. 

 

Igangsatte initiativer vedrørende varetagelse af godartede lidelser og kapacitetsudvidelse  

Det korte sigt

Som følge af, at de urinvejskirurgiske afdelinger bruger mange ressourcer på de urologiske kræftpakker, er der afledte kapacitetsproblemer i forhold til patienter med godartede urinvejskirurgiske lidelser.

Med henblik på at afhjælpe disse udfordringer var der på alle de urinvejskirurgiske afdelinger igangsat ekstra aktivitet i 2013, og der er for 2014 aftalt en øget aktivitet omkring blandt andet vandladningsbesvær i Hospitalsenheden Vest. Patienterne har herudover mulighed for at blive omvisiteret til private leverandører vedrørende både udredning og behandling, når regionens urinvejskirurgiske afdelinger ikke kan udrede inden for en måned. Region Midtjylland gennemfører i øjeblikket et udbud af godartet urinvejskirurgi med henblik på at indgå en samarbejdsaftale med et privathospital. Formålet med udbuddet er at opnå en lavere pris og dermed en besparelse på kontoen for udvidet frit sygehusvalg. Det forventes, at samarbejdsaftalen kan træde i kraft medio april 2014.

 

Det længere sigte

For at kunne tage hånd om specialets kapacitetsudfordringer på det lidt længere sigt, er der nedsat en arbejdsgruppe til at optimere anvendelsen af ressourcer på de tre urinvejskirurgiske afdelinger. Arbejdsgruppen er i færd med at foretage en tværgående gennemgang, hvor afdelingerne hjælper hinanden til at have de samme effektive forløb. De urinvejskirurgiske afdelinger er herudover - og som et led i bestræbelserne på at sikre en tilstrækkelig kapacitet i regionen - blevet anmodet om at undersøge, hvordan de vil kunne udvide deres aktivitet ved tilførsel af ekstra midler. Aarhus Universitetshospital har i den sammenhæng fremsendt et forslag til en permanent udvidelse af den urologiske aktivitet fra medio 2014. Når der er skabt overblik over den langsigtede kapacitetsbalance, vil administrationen i løbet af foråret præsentere en samlet plan for kapaciteten inden for det urologiske område.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet udvalget noterede sig, at behandlingskvaliteten i Hospitalsenheden Vest kvalitetsmæssigt er på højde med universitetshospitalets. Administrationen udarbejder et notat herom.

 

Susanne Buch Nielsen, John G. Christensen og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen