Udvalg Vedrørende Hospitalsområdet 07. august 2017 (Referat)
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum
til
mødet i
den 7. august 2017 kl. 13:00
i Regionshuset Viborg, mødelokale F7, stuen, Skottenborg 26, 8800 Viborg
Alle medlemmer var mødt undtagen Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen, der havde meldt afbud.
Mødet blev hævet kl. 16.10.
1. Tema om fælles beslutningstagen med patienten for at finde det rette behandlingsniveau #
Resume
Temamøde om fælles beslutningstagen med patienten for at finde det rette behandlingsniveau.
Direktionen indstiller,
at | oplæg tages til orientering. |
Sagsfremstilling
Mødet indledes med et temamøde om fælles beslutningstagen med patienten for at finde det rette behandlingsniveau. Temadelen afholdes fra kl. 13.00-14.15.
Ledende overlæge Ellen-Margrethe Hauge, Reumatologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital og ledende overlæge Ulrich Fredberg, Diagnostisk Center, Hospitalsenhed Midt holder et oplæg om patientsamtale i forhold til fremadrettet behandling med henblik på spørgsmål og drøftelse.
Klinisk sygeplejespecialist Pia Dreyer, Respirationscenter Vest holder et oplæg om valg af respiratorbehandling til ALS med henblik på spørgsmål og drøftelse.
Hele regionsrådet er velkommen til at deltage under punktet.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet tog oplæggene til orientering.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
2. Tema om højtspecialiserede funktioner på Aarhus Universitetshospital #
Resume
Oplæg ved lægefaglig direktør Claus Thomsen, Aarhus Universitetshospital.
Direktionen indstiller,
at | oplæg tages til orientering. |
Sagsfremstilling
På møde i det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet den 6. juni 2017 blev det besluttet at sætte et tema på et kommende møde om højtspecialiserede funktioner.
Lægefaglig direktør Claus Thomsen, Aarhus Universitetshospital er inviteret til at holde et kort oplæg herom med mulighed for spørgsmål efterfølgende i tidsrummet 14.15-14.45.
Det bemærkes, at hele regionsrådet er velkommen til at deltage under punktet.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet udsatte punktet til næste møde.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
3. Godkendelse af referat fra seneste møde #
Resume
Godkendelse af referat fra seneste møde.
Direktionen indstiller,
at | referatet fra mødet den 6. juni 2017 godkendes. |
Sagsfremstilling
Efter udvalgets forretningsorden skal referatet fra det foregående møde forelægges til godkendelse. Referat fra seneste møde er derfor vedlagt til godkendelse.
Beslutning
Referatet fra mødet den 6. juni 2017 blev godkendt.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
5. Samarbejde med Novo Nordisk Fonden om Steno Diabetes Center Aarhus samt hovedvilkår for aftale mellem Region Midtjylland og Aarhus Universitets Forskningsfond (Forum)
Resume
Region Midtjylland og Novo Nordisk Fonden ønsker at indgå i et nyt samarbejde om at styrke diabetesindsatsen til gavn for alle i regionen som beskrevet i drejebogen for Steno Diabetes Center Aarhus. Novo Nordisk Fonden vil i denne sammenhæng donere et større beløb til anlæg af et center og til drift af supplerende aktiviteter inden for behandling, forskning, uddannelse og tværsektorielt samarbejde. Samarbejdet medfører blandt andet en ændring af den eksisterende organisering af den hospitalsforankrede diabetesbehandling og introducerer en ny styringsmodel for Steno Diabetes Center Aarhus. Der knytter sig ligeledes en række juridiske vilkår til samarbejdet mellem Region Midtjylland og Novo Nordisk Fonden, som er beskrevet i bevillingsaftalen og bygningsaftalen. På grund af konstruktionen af Forum, hvor der både bliver arealer til Steno Diabetes Center Aarhus, Aarhus Universitets Forskningsfond m.fl., har aftalen mellem regionen og Novo Nordisk Fonden også betydning for rammerne for aftalen mellem regionen og Aarhus Universitets Forskningsfond.
Forretningsudvalget indstiller,
at | drejebogen for Steno Diabetes Center Aarhus godkendes, |
at | bevillingsaftalen mellem Region Midtjylland og Novo Nordisk Fonden godkendes, og at administrationen gives mandat til at foretage tekniske ændringer, |
at | bygningsaftalen mellem Region Midtjylland og Novo Nordisk Fonden godkendes, og at administrationen gives mandat til at foretage tekniske ændringer, |
at | Projektafdelingen får mandat til udarbejdelse af en aftale om Aarhus Universitets Forskningsfonds andel af Forum, som tager udgangspunkt i de forelagte hovedvilkår, og |
at | regionsrådet lægger vægt på, at der fortsat er et tilbud af høj kvalitet på regionshospitalerne, som aktivt spiller sammen med Steno Diabetes Center Aarhus. |
Bente Nielsen tog forbehold.
Sagsfremstilling
Region Midtjylland og Novo Nordisk Fonden har et fælles ønske om at styrke diabetesindsatsen i regionen. Novo Nordisk Fonden ønsker på den baggrund at bevilge et større beløb til Region Midtjylland til henholdsvis anlæg af et areal, som kan huse Steno Diabetes Center Aarhus og drift af supplerende aktiviteter i centret inden for behandling, forskning, uddannelse og tværsektorielt samarbejde. Steno Diabetes Center Aarhus vil med afsæt i det eksisterende stærke behandlings- og forskningsmiljø i regionen være samlingspunkt og drivkraft for udviklingen af fremtidens samlede diabetesindsats i Region Midtjylland.
Rammen for donationen blev i forbindelse med behandlingen af visionsoplægget for Steno Diabetes Center Aarhus i henholdsvis regionsrådet og Novo Nordisk Fondens bestyrelse i august/september 2016 angivet til 1,4 mia. kr. Den endelige donation offentliggøres, forudsat regionsrådets godkendelse af samarbejdet, i forbindelse med Novo Nordisk Fondens bestyrelses behandling af samme i september 2017.
I det følgende beskrives de væsentligste elementer i samarbejdet mellem Region Midtjylland og Novo Nordisk Fonden med fokus på indhold og konsekvenser af de tre bilag, der udgør aftalegrundlaget mellem Region Midtjylland og Novo Nordisk Fonden, og som er udarbejdet i fællesskab mellem parterne, henholdsvis drejebogen for Steno Diabetes Center Aarhus, bevillingsaftalen og bygningsaftalen.
Udbudsstrategien for Forum, hvori arealerne til Steno Diabetes Center Aarhus vil være integreret, blev godkendt af regionsrådet den 21. juni 2017. Eftersom flere eksterne parter er involveret i finansieringen af Forum, er der en afhængighed mellem aftalen vedrørende bygningen til Steno Diabetes Center Aarhus og de øvrige tilsvarende aftaler, som skal indgås. Derfor forelægges regionsrådet som en del af denne sag også de hovedvilkår, som vil være gældende for aftalen med Aarhus Universitets Forskningsfond om etablering af arealer i Forum med henblik på, at projektafdelingen opnår mandat til at færdiggøre denne aftale. Regionsrådet forelægges et programoplæg for det samlede forum i efteråret 2017.
Drejebog for Steno Diabetes Center Aarhus
Med udgangspunkt i visionsoplægget for Steno Diabetes Center Aarhus er der udarbejdet en omfattende drejebog, som beskriver alle planlagte aktiviteter ved centret samt rammerne for centrets virke i form af organisering, ledelse, finansiering og fysiske rammer.
Aktiviteterne skal udfoldes inden for den overordnede vision for etablering af centret, som blev fastlagt i forbindelse med udarbejdelse af det fælles visionsoplæg, der blev godkendt på regionsrådets møde den 24. august 2016. Visionen er at øge livslængde og livskvalitet for alle personer med diabetes i Region Midtjylland og bremse tilvæksten af nye diabetestilfælde.
Med Novo Nordisk Fondens bevilling til driften af Steno Diabetes Center Aarhus bliver det muligt at etablere en lang række nye supplerende aktiviteter ved centret. De supplerende aktiviteter er et tillæg til regionens eksisterende aktiviteter på diabetesområdet (benævnt 'standardaktiviteter') inden for forebyggelse, behandling, forskning, uddannelse mv. Formålet med de nye supplerende aktiviteter er at udvikle og afprøve nye tiltag, som på sigt kan løfte diabetesindsatsen til et endnu højere niveau.
De supplerende aktiviteter er i drejebogen opdelt i følgende fire overordnede områder, som hovedparten af driftsbevillingen endvidere falder indenfor:
- Behandling og forebyggelse af senkomplikationer
- Patientrelateret forskning
- Kompetenceudvikling og uddannelse
- Tværsektorielt samarbejde om type 2-diabetes (herunder forebyggelse og tidlig opsporing).
Drejebogen er blevet til med fagligt input fra tre arbejdsgrupper, som har været bredt sammensat med sundhedsprofessionelle og andre relevante aktører fra regionens hospitaler, kommuner, almen praksis og Aarhus Universitet. Tilsvarende har et brugerpanel med diabetespatienter i behandling ved hospitaler og i almen praksis i Region Midtjylland givet input til drejebogen. I forlængelse af den administrative færdiggørelse af drejebogen har det endokrinologiske specialeråd og det pædiatriske specialeråd været inviteret til at afgive høringssvar, som vedlægges.
Organisatoriske og økonomiske konsekvenser
Etableringen af samarbejdet omkring Steno Diabetes Center Aarhus vil medføre en ændring af diabetesindsatsen i Region Midtjylland. I det følgende beskrives de væsentligste ændringer i forhold til den nuværende organisering. Novo Nordisk Fondens donation af anlægsmidler til arealerne til Steno Diabetes Center Aarhus som en del af Forum og drift af supplerende aktiviteter er grundlaget for samarbejdet. Det forudsættes ligeledes, at Region Midtjylland bidrager til finansieringen af driften - såvel af aktiviteterne som af arealerne til Steno Diabetes Center Aarhus. Såvel de økonomiske som de organisatoriske konsekvenser beskrives i det følgende.
Økonomiske konsekvenser
Det er en forudsætning for samarbejdet mellem Region Midtjylland og Novo Nordisk Fonden, at den eksisterende behandling af diabetespatienter i regionen (standardbehandling) både på det kommende Steno Diabetes Center Aarhus og på regionshospitalerne fortsat finansieres af regionale midler. Driftsbudgettet for det kommende center vil derfor bestå af den regionale finansiering af standardbehandling inden for diabetes og de af Novo Nordisk Fonden donerede midler til iværksættelse af supplerende aktiviteter inden for behandling, forskning, uddannelse og tværsektorielt samarbejde. Derudover finansierer Region Midtjylland drift af arealerne til Steno Diabetes Center Aarhus i Forum-bygningen og etablering af parkeringspladser i tilknytning hertil. Finansieringsmodellen er beskrevet i drejebogens kapitel 9, og de økonomiske konsekvenser af samarbejdet er yderligere beskrevet i vedlagte bilag "organisatoriske og økonomiske konsekvenser".
Ændringer i behandlingsstrukturen som følge af etableringen af Steno Diabetes Center Aarhus
Både Steno Diabetes Center Aarhus og regionshospitalerne vil som en del af den foreslåede behandlingsstruktur varetage den almindelige diabetesbehandling af såvel voksne som børn fra hospitalernes respektive optageområder, som det sker i dag. Ændringen består i, at der som en del af etableringen af centret samtidig etableres en række nye specialklinikker, som patienter fra hele regionen tilbydes henvisning til. Specialklinikkerne vil afprøve nye behandlingsmåder og metoder, som fx kan rette sig mod børn, unge og patienter med type I diabetes (jf. kapitel 2 i drejebogen).
Udover de patienter, som fremover tilbydes henvisning til specialklinikkerne ved centret, må det forventes, at et antal patienter vælger at flytte deres behandling fra regionshospitalerne til Steno Diabetes Center Aarhus via reglerne om det frie sygehusvalg. Patientunderlaget på centret og på regionshospitalerne er nærmere beskrevet i vedlagte bilag "organisatoriske og økonomiske konsekvenser".
Styringsmodel for Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital
Grundlaget for styringsmodellen for Steno Diabetes Center Aarhus er, at regionsrådet i Region Midtjylland har det endelige ansvar for alle aktiviteter i centret - både de standardaktiviteter, som er finansieret af regionale midler og de supplerende aktiviteter, der er finansieret igennem donationen.
Centret indplaceres organisatorisk som en selvstændig enhed på niveau med de øvrige centre ved Aarhus Universitetshospital. Centret refererer til en bestyrelse for Steno Diabetes Center Aarhus og i en række tilfælde til hospitalsledelsen ved Aarhus Universitetshospital. Bestyrelsen for Steno Diabetes Center Aarhus refererer til regionsrådet i Region Midtjylland og består af fem medlemmer. Heraf repræsenterer et medlem Novo Nordisk Fonden. Steno Diabetes Center Aarhus refererer til hospitalsledelsen på Aarhus Universitetshospital i fælles driftsmæssige forhold, og centerdirektøren er i forhold til budgettet for standardbehandling ansvarlig overfor hospitalsledelsen. Hospitalsledelsen på Aarhus Universitetshospital kan desuden - i situationer, som kræver umiddelbar ledelsesmæssig handling - agere efter eget skøn i forhold til centret. Styringsmodellen er beskrevet nærmere i vedlagte bilag "organisatoriske og økonomiske konsekvenser" og i drejebogens kapitel 7.
Etablering af to nye samarbejdsmodeller
Etableringen af Steno Diabetes Center Aarhus giver anledning til opstart af to nye samarbejdsmodeller; Steno Partners og Diabetesnetværk Midtjylland, som supplerer hinanden. Med Steno Partner-modellen kan der indgås aftaler mellem Steno Diabetes Center Aarhus og hvert af regionshospitalerne om fælles mål, der følges af en tilsvarende årlig bevilling. Diabetesnetværk Midtjylland er et tværfagligt samarbejde mellem fagfolk, der beskæftiger sig med diabetes inden for alle sektorer i regionen. Målet er, at der i fællesskab, og på baggrund af gensidigt kendskab, dialog og udveksling af viden samt personale, sikres en bedre diabetesindsats for alle i regionen. Samarbejdsmodellerne er beskrevet nærmere i vedlagte bilag "organisatoriske og økonomiske konsekvenser" og i drejebogens kapitel 7.
Vilkår for samarbejdet (bevillingsaftale)
Bevillingsaftalen, der er vedlagt med henblik på godkendelse af de overordnede rammer, udgør det juridiske grundlag for samarbejdet, hvorved Region Midtjylland binder sig til en aftale med Novo Nordisk Fonden, der som minimum er gældende for de kommende 10 år fra 2018 og til udgangen af 2027. Samarbejdet skal efter de første 10 år og løbende herefter evalueres, og begge parter skal tage stilling til fortsættelsen heraf (bilagene til bevillingsaftalen udover drejebogen er ikke vedlagt, men kan rekvireres).
Det er således et vilkår for aftalen, at Region Midtjylland inden for de første 10 år ikke på eget initiativ kan afslutte samarbejdet med Novo Nordisk Fonden. Samarbejdet kan alene ophøre på fondens foranledning, hvis denne vurderer, at regionen ikke har levet op til de beskrevne vilkår for samarbejdet.
Der følger en række andre vilkår af bevillingsaftalen, som blandt andet forpligter Region Midtjylland til at fastholde den aftalte styringsmodel for centret, og som forpligter regionen til at overholde de aftalte krav til rapportering og inddragelse af fonden, fx i form af årsrapporter, økonomirapporteringer mv. Ligeledes er regionen forpligtet til at drive Steno Diabetes Center Aarhus fra det areal i Forum-bygningen, i størrelsesordenen 5.800 netto kvadratmeter, som etableres på baggrund af fondens donation, og der er i forlængelse heraf bindinger på anvendelsen af bygningen (jf. afsnit nedenfor vedrørende byggeaftale).
Endelig er der vilkår, der knytter sig til den ændrede behandlingsstruktur og dermed patientunderlaget på Steno Diabetes Center Aarhus. Region Midtjylland forpligter sig igennem aftalen til at sikre et patientunderlag på centret på 8.000 patientforløb inden for de første 12 måneder, efter at den fysiske bygning står færdig. Dette skal ske inden for rammerne af den beskrevne behandlingsstruktur (jf. ovenfor), der dels omfatter forventet tilgang til specialklinikkerne på Steno Diabetes Center Aarhus og en forøget tilgang af fritvalgspatienter. Forpligtelsen omfatter ikke en ændring af gældende visitationsretningslinjer og forløbsprogrammer, men en aktiv promovering af tiltaget overfor samarbejdspartnere. Opnås patientunderlaget ikke, har Novo Nordisk Fonden mulighed for at tilpasse støtten/anmode om en revision af aftalegrundlaget.
Det er i bevillingsaftalen anført som en betingelse for aftaleindgåelse, at Økonomi- og Indenrigsministeriet imødekommer Region Midtjyllands ansøgning om fritagelse for betaling af tilskudsmoms af donationen.
Vilkår for opførelse af Steno Diabetes Center Aarhus-arealet (bygningsaftale)
I bygningsaftalen beskrives de vilkår, som gælder for opførelse og efterfølgende brug af Steno Diabetes Center Aarhus' andel af Forum. Bygningsaftalen vedlægges. Som det fremgår af denne, er der ligeledes udarbejdet en række bilag til aftalen, som specificerer forudsætningerne for planlægningen af byggeriet. En række af disse bilag vil være gældende for både aftalen med Novo Nordisk Fonden og for aftalen med Aarhus Universitets Forskningsfond. Bilagene er ikke vedlagt, men kan rekvireres.
I forbindelse med opførelsen af centrets andel af Forum stiller Region Midtjylland en byggegrund til rådighed og fastlægger byggefeltets placering og udstrækning under hensyntagen til den øvrige bebyggelse på Aarhus Universitetshospitals matrikel. Den arkitektoniske udformning af Forum besluttes i forbindelse med valget af totalentreprenør i en totalentreprise-projektkonkurrence, som bliver fremlagt politisk i efteråret 2017. Forudgående gennemføres planlægning af udbud, hvilket Novo Nordisk Fonden ligeledes er involveret i.
Hovedparten af Steno Diabetes Center Aarhus' arealer vil være placeret samlet og have egen indgang, mens en mindre del vil være integreret i de øvrige funktioner i Forum. De arealer, som finansieres af Novo Nordisk Fondens donation, vil udtryksmæssigt optræde sammenhængende og i samme kvalitet. Ligeledes vil hovedparten af Aarhus Universitetsforskningsfond og folkekirkens arealer være placeret sammenhængende men med visse fælles funktioner.
Som det fremgår, er aftalen mellem Region Midtjylland og Novo Nordisk Fonden uopsigelig for regionen i 10 år, men er principielt uden ophør. Ophører aftalen, inden bygningen er afskrevet efter 30 år, er der knyttet nogle vilkår til anvendelse af centrets arealer, som Region Midtjylland står som ejer af. Såfremt samarbejdet mellem Novo Nordisk Fonden og Region Midtjylland ophører, kan Region Midtjylland kun disponere over en mindre andel af bygningen omkostningsfrit til varetagelse af diabetesbehandling. Den resterende del af bygningen kan regionen opnå ret til at anvende til formål, som defineres af regionen, enten ved at opnå samtykke fra fonden til anvendelse eller ved at betale en godtgørelse til fonden svarende til den afskrevne værdi af den pågældende andel af bygningsmassen på det konkrete tidspunkt (jvf. vedlagte baggrundsnotat).
Det er endvidere et vilkår for aftalen, at Region Midtjylland påtager sig en forpligtelse til at tilføre 40 mio. kr. til opførelse af arealerne til Steno Diabetes Center Aarhus i Forum-bygningen, hvis der bliver budgetmæssige overskridelser i udførelsesfasen, som ikke kan dækkes af de puljer, som allerede er afsat. Det er imidlertid vurderingen, at der er lav risiko for, at forpligtelsen skal realiseres som følge af den valgte udbudsstrategi samt besparelses- og prioriteringskataloget (jf. vedlagte baggrundsnotat).
Endelig er det et vilkår for aftalen, at Novo Nordisk Fonden kan afbryde udbetaling af den del af donationen, som vedrører etablering af Steno Diabetes Center arealerne, selv om der er indgået kontrakt med en totalentreprenør, hvis regionen ikke lever op til vilkårene i aftalen. Der vil her f.eks. være tale om, at gennemførelse af projektet ikke sker i overensstemmelse med drejebogens beskrivelse heraf f.eks. om dimensionering, at der laves ændringer i projektet uden fondens samtykke, eller at bevillingsaftalen er bortfaldet. Udbetalingen af støtten til Steno Diabetes Center arealerne vil falde løbende fra projektets start i 2018 og forventes tilendebragt, når bygningen står færdig i juni 2022.
Steno Diabetes Center Aarhus integreres i Forum - herunder hovedvilkår for aftalen med Aarhus Universitets Forskningsfond
For Forum som helhed gælder det, at Forum opføres som en del af Aarhus Universitetshospital og udgør et sammenhængende byggeri forventeligt med en ejerlejlighedsstruktur, hvor henholdsvis Region Midtjylland, Aarhus Universitets Forskningsfond, Kommuneleasing og folkekirken hver får en ejerlejlighed. Bygherrerne er Region Midtjylland og Aarhus Universitets Forskningsfond (medbygherre). Som en integreret del af Forum opføres Steno Diabetes Center Aarhus, som Novo Nordisk Fonden donerer midler til opførelse af. Udbudsstrategien for Forum blev godkendt af regionsrådet den 21. juni 2017.
Forumbyggeriet kan skabe mulighed for synergi mellem regionen, Steno Diabetes Center Aarhus og universitetets sundhedsfaglige aktiviteter på en måde, som involverer hele regionen. Visionen for det nye Forum er at skabe et fagligt, internationalt miljø med multidisciplinære sparringsmuligheder og at fremme klinisk forskning i et tværgående samarbejde mellem regionen, universitetet og erhvervslivet samt at skabe fleksible og fremtidssikrede rammer, der gør det muligt at disponere over Forum til forskellige aktiviteter inden for sundhedssektoren.
På grund af konstruktionen af Forum betinger aftalerne mellem regionen og hver af parterne gensidigt hinanden.
Hovedvilkårene for aftalen med Aarhus Universitets Forskningsfond gennemgås med henblik på, at Projektafdelingen får mandat til at færdiggøre aftalerne med henholdsvis Aarhus Universitets Forskningsfond og Folkekirken og fremlægge dem til godkendelse for regionsrådet sammen med det endelige programoplæg og de tilhørende bevillingsansøgninger til regionens egen andel. Dette forventes at ske i efteråret 2017.
Aarhus Universitets Forskningsfond, der har til formål at støtte den videnskabelige forskning ved Aarhus Universitet, har tilbudt, i en tidsbegrænset periode på maksimalt 40 år, at finansiere en del af opførelsen af Forum. Det betyder i praksis, at Aarhus Universitets Forskningsfond finansierer opførelse af en ejerlejlighed i Forum med henblik på udlejning til Aarhus Universitet.
Aftalen mellem Region Midtjylland og Aarhus Universitets Forskningsfond ophører således efter 40 år, hvorefter regionen forpligter sig til at købe arealerne, som er en del af Forum-bygningen til en nedskrevet værdi (2 % pr. år). Aftalen kan af begge parter genforhandles efter 25 år, dog sådan at opnår man ikke enighed, fortsætter aftalen i den oprindelige form.
Såfremt Aarhus Universitet efter 15 år eller senere ikke har mulighed for eller ønsker at blive i Forum, forpligter regionen sig til at købe Aarhus Universitets Forskningsfonds ejerlejlighed (helt eller delvist, hvis Aarhus Universitets Forskningsfond ønsker at sælge). Tilbagekøbssummen bliver beregnet med udgangspunkt i, at Aarhus Universitets Forskningsfonds samlede investering bliver nedskrevet med 2 % pr. år reguleret med nettoprisindekset.
Hovedvilkårene er et udkast til en aftale og vil være med forbehold for godkendelse i Aarhus Universitets bestyrelse. En aftale vil være betinget af Finansudvalgets godkendelse af aktstykket.
Aftalen med folkekirken udestår, men skal tage afsæt i de to øvrige aftaler med henholdsvis Novo Nordisk Fonden og Aarhus Universitets Forskningsfond.
Implementering af Steno Diabetes Center Aarhus
Opførelsen af arealerne til Steno Diabetes Center Aarhus i Forum-bygningen følger den planlægning, som er forudsat i føromtalte udbudsstrategi for Forum. På den baggrund vil Forum inklusive arealerne til centret stå færdig til ibrugtagning i juni 2022.
Det forventes imidlertid, at en række af de supplerende aktiviteter og selve centerdannelsen (forudsat regionsrådets og Novo Nordisk Fondens bestyrelses godkendelse) kan påbegyndes allerede fra 1. januar 2018, hvor Steno Diabetes Center Aarhus formelt forventes at starte. Planlægningen af aktiviteter i denne periode vil ske med en bred inddragelse af de relevante sundhedsprofessionelle fra alle hospitaler i regionen og af andre relevante parter i regionen såvel som eksterne parter.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet udvalget er opmærksomme på de i høringssvarene anførte rekrutteringsmæssige udfordringer og det deraf følgende behov for faglige netværk samt for at oprette delestillinger og for at udveksle af medarbejdere.
Udvalget anmoder om, at der udarbedes et fortolkningsbidrag vedrørende centrets rolle i forhold til forebyggelse, effektive sammenhænge og forløb til brug for regionsrådets behandling af sagen.
Udvalget ønsker løbende at følge centrets inplementeringsproces.
Der orienteres på udvalgets næste møde om status i forhandlinger med Novo Nordisk Fonden.
Chefkonsulent Helle Hygom deltog under punktets behandling.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
Anbefaling
Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet udvalget er opmærksomme på de i høringssvarene anførte rekrutteringsmæssige udfordringer og det deraf følgende behov for faglige netværk samt for at oprette delestillinger og for at udveksle medarbejdere.
Udvalget anmoder om, at der udarbejdes et fortolkningsbidrag vedrørende centrets rolle i forhold til forebyggelse, effektive sammenhænge og forløb til brug for regionsrådets behandling af sagen.
Udvalget ønskser løbende at følge centrets implementeringsproces.
Der orienteres på udvalgets næste møde om status i forhandlingerne med Novo Nordisk Fonden.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
Det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet udvalget anmoder om, at der udarbejdes et fortolkningsbidrag angående hvilke tværsektorielle perspektiver, der er i samarbejdet, til brug for regionsrådets behandling af sagen.
Udvalget ønsker belyst beregningsgrundlaget for de 8.000 patientforløb.
Bente Nielsen kan ikke støtte indstillingen.
Arne Lægaard var forhindret i at deltage i sagens behandling.
Bilag
6. Udmøntning af Kræftplan IV
Resume
På baggrund af aftale om udmøntning af Kræftplan IV mellem regeringen, Danske Regioner og KL af den 15. februar 2017 foreslås udmøntning af midler til tre initiativer i Kræftplanen. Det er initiativer, der skal fremme kræftbehandling i eller tættere på hjemmet, målrettede tilbud til unge med kræft på hospital samt kompetenceløft i kræftkirurgien. Der foreslås udmøntet 5,0 mio. kr. til disse formål i 2017. Heraf foreslås 1,6 mio. kr. alene udmøntet for 2017, mens 3,4 mio. kr. foreslås udmøntet varigt.
Direktionen indstiller,
at | Aarhus Universitetshospital tilføres 1,4 mio. kr. fra 2017 og frem til fremme af kræftbehandling tættere på hjemmet, |
at | Hospitalsenheden Vest tilføres 0,7 mio. kr. fra 2017 og frem til fremme af kræftbehandling tættere på hjemmet, |
at | Aarhus Universitetshospital tilføres 1,5 mio. kr. i 2017 og 1,3 mio. kr. fra 2018-2020 til at implementere tilbud til unge med kræft på hospital, og |
at | Koncern HR tilføres 1,4 mio. kr. i 2017 til gennemførelse af LAPCO TT efteruddannelsesprojekt for tarmkræftkirurgier. |
Sagsfremstilling
Kræftplan IV Indeholder i alt 16 initiativer, der skal bidrage til at understøtte udviklingen på kræftområdet. Initiativerne og udmøntningen af de med planen afsatte midler er beskrevet i udmøntningsaftale af den 15. februar 2017 indgået mellem regeringen, Danske Regioner og KL omfattende årene 2017-2020.
Med dette punkt forelægges regionsrådet forslag til udmøntning af tre initiativer:
- Kræftbehandling i eller tættere på hjemmet
- Målrettede tilbud til 15-29-årige kræftpatienter på hospital
- Kompetenceløft inden for kræftkirurgien.
Kræftbehandling i eller tættere på hjemmet
Formålet med dette initiativ er at udbrede behandling i hjemmet og andre innovative behandlingsformer, der tager højde for patienternes ønsker og behov. Sundhedsstyrelsens Nationale Task Force for Kræft og Hjerter har drøftet en oversigt over mulige initiativer i de fem regioner og anbefaler, at regionerne på tværs af landet anvender midlerne på to områder:
- etablering af en "hjemmeenhed" ved alle regionale kræftcentre med henblik på koordinering af projekter, etablering af aftaler med almen praksis, kommuner med videre
- projekter vedrørende intravenøs hjemmebehandling af hæmatologiske lidelser.
Region Midtjylland vil via bloktilskuddet blive tilført 2,1 mio. kr. årligt fra 2017 og frem.
Det foreslås, at Aarhus Universitetshospital og Hospitalsenheden Vest begge får til opgave at oprette en hjemmeenhed til fremme af behandling tættere på eller i eget hjem på de to hospitaler, men også med mulighed for kræftpatienter på regionens øvrige hospitaler. Det foreslås, at Aarhus Universitetshospital tilføres 1,4 mio. kr. og Hospitalsenheden Vest 0,7 mio. kr. fra 2017 og frem.
Målrettede tilbud til 15-29-årige kræftpatienter på hospital
Formålet er at styrke rammerne for unge kræftpatienter gennem en understøttelse af eksisterende og nye initiativer, så der er tilbud til unge på hospitaler i alle regioner.
Region Midtjylland vil via bloktilskuddet få tilført i alt 5,3 mio. kr. for perioden 2017-2020.
Det foreslås, at midlerne tilføres Aarhus Universitetshospital til initiativer på Kræftafdelingen, Hæmatologisk Afdeling og Børn og Unge. Hospitalets planer er fortsat under udvikling og vil blive konkretiseret i anden halvdel af 2017 og omfatter ansættelse af ungekoordinator/ungeambassadør, tilpasning af fysiske rammer og initiativer til at opretholde og styrke de unge kræftpatienters netværk.
Kompetenceløft inden for kræftkirurgien
Formålet er at løfte kompetencen i kræftkirurgien ved at understøtte brugen af operationsteknikker, der tilgodeser en så præcis og skånsom behandling som muligt hos den enkelte patient. Sundhedsstyrelsen har fastlagt faglige rammer for midlernes anvendelse i 2017 og har nedsat en arbejdsgruppe, der skal fastlægge rammerne for midlernes anvendelse fra 2018 og frem.
Region Midtjylland vil via bloktilskuddet få tilført 2,6 mio. kr. for 2017.
Udmøntningen for 2018 og frem skal afvente anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe.
Det foreslås, at der tilføres Koncern HR, 1,4 mio. kr. til at planlægge og gennemføre et LAPCO TT projekt for 12 erfarne tyk- og endetarmskirurger i samarbejde med engelske kirurger. Formålet er at forbedre uddannelse og varetagelse af laparoskopisk (kikkert) tyk- og endetarmskirurgi. De 12 kirurger uddannes af engelske kirurger efter de engelske principper Train the Trainer. De 12 kirurger vil efterfølgende oversætte og udvikle programmet med henblik på implementering i dansk kontekst og på hospitalerne i Region Midtjylland. TT-metoden bidrager til udvikling af en pædagogisk tilgang, der er overførbar og kan anvendes inden for andre specialer som almen kirurgi, urologi og gynækologi.
Regionsrådet forventes senere at få forelagt forslag om udmøntningen af de resterende 1,2 mio. kr., der er afsat til dette initiativ.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
Anbefaling
Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
7. Placering af den vestlige patientstøtteenhed og godkendelse af bevillingsudmøntning
Resume
Det indstilles, at patientstøtteenheden, der skal dække den vestlige del af regionen, placeres ved Hospitalsenheden Vest. Derudover indstilles det, at der bevilges 2,196 mio. kr. i 2017, 10,730 mio. kr. i 2018 og 11,578 mio. kr. i 2019 til implementering og drift af patientstøtteenheder ved henholdsvis Regionshospitalet Randers og Hospitalsenheden Vest. Udgifterne finansieres af midlerne til Aktiv Patientstøtte under fællesudgifter og -indtægter.
Direktionen indstiller,
at | det godkendes, at den vestlige patientstøtteenhed placeres ved Hospitalsenheden Vest, |
at | Regionshospitalet Randers tilføres 2,196 mio. kr. i 2017, 5,65 mio. kr. i 2018 og 5,789 mio. kr. i 2019 til implementering og drift af Aktivpatientstøtteenhed Øst, |
at | Hospitalsenheden Vest tilføres 5,08 mio. kr. i 2018 og 5,789 mio. kr. i 2019 til implementering og drift af Aktivpatientstøtteenhed Vest, og |
at | udgifterne finansieres af midlerne til Aktiv Patientstøtte under fællesudgifter og -indtægter. |
Sagsfremstilling
Placering af patientstøtteenhed i den vestlige del af regionen
I henhold til planen for implementering og opskalering af Aktiv Patientstøtte i Region Midtjylland, der blev godkendt på møde i regionsrådet den 29. marts 2017, skal der pr. 1. januar 2018 udvides med etablering af en patientstøtteenhed i den vestlige del af regionen. Der er allerede etableret en enhed i den østlige del af regionen ved Regionshospitalet Randers. Denne enhed består af et Call Center med 10 patientstøttesygeplejersker og dækker Randers Klyngen, Aarhus Klyngen, Samsø Klyngen og Horsens Klyngen. Enheden i den vestlige del af regionen skal ligeledes bestå af et Call Center med 10 patientstøttesygeplejersker og dække Midt Klyngen og Vest Klyngen. Opstartssamtalen i forbindelse med Aktiv Patientstøtte skal dog foregå i patienternes hjemkommune, hvilket betyder, at den geografiske placering af patientstøtteenheden har betydning. Det er svært at finde objektive kriterier for valg af placering af patientstøtteenheden ved enten Hospitalsenhed Midt eller Hospitalsenheden Vest. Af hensyn til det større geografiske patientgrundlag ved Hospitalsenheden Vest samt den geografiske spredning af de to patientstøtteenheder foreslås det, at den placeres ved Hospitalsenheden Vest i lokaler i Herning.
Bevillingsændring
Aktiv Patientstøtte er en del af økonomiaftalen, hvor der er bevilget 7,6 mio. kr. i 2017, 12,4 mio. kr. i 2018 og 21,2 mio. kr. i 2019 til implementering og drift i Region Midtjylland. Disse midler er placeret i Puljen til Aktiv Patientstøtte under Fællesudgifter og -indtægter. Midlerne skal dels dække en række fællesudgifter til det nationale program til programledelse, fælles kompetenceudvikling, It-understøttelse og forskning. Derudover er der udgifter til regional projektledelse. Hovedparten af de regionale udgifter er til drift af indsatsen i de to patientstøtteenheder, herunder løn og rejseomkostninger til patientstøttesygeplejerskerne og etablering af lokaler. Midlerne til drift af patientstøtteenhederne udmøntes til Regionshospitalet Randers og Hospitalsenheden Vest og fordeles mellem enhederne i henhold til opskaleringsplanen. Udmøntningen sker fra puljen til Aktiv Patientstøtte under fællesudgifter og -indtægter.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
Anbefaling
Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
8. Høringsudkast til sundhedsberedskabsplan
Resume
Planen for sundhedsberedskabet i Region Midtjylland er den overordnede plan for, hvordan der er planlagt og organiseret et sammenhængende sundhedsberedskab i regionen. Den beskriver det sammenhængende sundhedsberedskab, og hvordan regionen har koordineret og organiseret sundhedsberedskabet. Det foreslås, at udkast til høringsplan godkendes med henblik på udsendelse til høringsparterne.
Direktionen indstiller,
at | høringsudkast til sundhedsberedskabsplan godkendes med henblik på udsendelse i høring. |
Sagsfremstilling
Regionsrådet skal én gang i hver valgperiode vedtage en plan for sundhedsberedskabet. Formålet med planen for sundhedsberedskabet er, at regionen skal kunne håndtere ekstraordinære hændelser med mange syge og tilskadekomne eller potentielt syge og tilskadekomne, herunder hændelser der er eller udvikler sig til krisesituationer.
Planen for sundhedsberedskabet i Region Midtjylland er den overordnede plan for, hvordan der er planlagt og organiseret et sammenhængende sundhedsberedskab i regionen.
Der er sket en revidering og ajourføring af den nuværende plan. I forhold til den nuværende plan:
- bygger høringsudkastet i højere grad på samme indholdsmæssige struktur som Vejledningen om planlægning af sundhedsberedskabet (Sundhedsstyrelsen)
- fremstår høringsudkastet i større grad i overensstemmelse med samme indholdsmæssige struktur og begrebsanvendelse mm. som øvrige beredskabsplaner i regionen
- minder høringsudkastet mere omfangsmæssigt, indholdsmæssigt og i sit udtryk om tilsvarende planer i naboregionerne.
Sundhedsberedskabsplanen vil være den overordnede ramme for det videre arbejde med at identificere og håndtere områder, hvor der fortsat er udfordringer. Der påregnes lavet en handlingsplan for sikring af det sammenhængende beredskab i Region Midtjylland. Der sker desuden en styrkelse og prioritering af koordinering og udførelse af det sammenhængende sundhedsberedskab i sundhedsberedskabsgruppen.
Der vil efterfølgende blandt andet blive arbejdet mod at forny og udrulle samarbejdsaftale med kommunerne og praktiserende læger omkring beredskabet og dets varetagelse - herunder ikke mindst i regi af klyngesamarbejdet.
I henhold til bekendtgørelse om planlægning af sundhedsberedskabet skal planen forud for vedtagelse i regionsrådet sendes i høring. Der er udarbejdet et høringsudkast til sundhedsberedskabsplan, som er vedlagt.
Det foreslås, at udkast til høringsplan godkendes med henblik på udsendelse til høringsparterne. Oversigt over forslag til høringsparter vedlægges.
Som opfølgning på høringsrunden fremlæggelses plan for sundhedsberedskabet for regionsrådet i december 2017.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.
Udvalget anmodede om en orientering på et kommende møde om de regionale, praktiske aktiviteter, der understøtter sundhedsberedskabsplanen, herunder hvor ofte, der afholdes øvelser, og hvor mange tilskadekomne, der her indgår.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
Anbefaling
Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.
Udvalget anmodede om en orientering på et kommende møde om de regionale, praktiske aktiviteter, der understøtter sundhedsberedskabsplanen, herunder hvor ofte, der afholdes øvelser, og hvor mange tilskadekomne, der her indgår.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
9. Godkendelse af kommissorium for tværfaglige specialeråd
Resume
Der ønskes en overgang til tværfaglig rådgivning inden for en række specialer i Region Midtjylland. En bredt sammensat arbejdsgruppe har udarbejdet et forslag til et kommissorium for de tværfaglige specialeråds formål og sammensætning. Forslaget har været i høring ved de nuværende lægefaglige specialeråd og øvrige regionale faglige råd og forelægges hermed med henblik på godkendelse.
Direktionen indstiller,
at | forslaget til et kommissorium for de tværfaglige specialeråd i Region Midtjylland godkendes, og |
at | direktionen bemyndiges til at justere kommissoriet i fald der opstår et behov herfor efter overgangen. |
Sagsfremstilling
Der blev i 2015 gennemført en prøvehandling med tværfaglig rådgivning inden for en række specialer. Prøvehandlingen omfattede specialerådene for voksenpsykiatri, børne- og ungdomspsykiatri, geriatri, neurologi, pædiatri og nefrologi. Prøvehandlingen og specialerådenes evaluering blev drøftet på et møde den 29. marts 2016 mellem repræsentanter for de lægefaglige specialeråd, Det Regionale Lægefaglige Råd, Lægeforeningen og Region Midtjylland. På mødet blev det besluttet at indlede en proces hen mod tværfaglig rådgivning som led i en styrkelse af rådgivningsstrukturen. Det blev samtidig besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe med deltagelse af de forskellige parter til at udarbejde et kommissorium for de tværfaglige specialeråd.
Overgangen til tværfaglig rådgivning og den styrkelse af rådgivningsstrukturen, som den fører med sig, er et vigtigt led i at fremme Region Midtjyllands overordnede vision om et sundhedsvæsen på patientens præmisser, ligesom det er vigtigt for direktionen at kunne indhente rådgivning i forbindelse med driftsmæssige spørgsmål og som led i politiske beslutninger.
Kommissoriet beskriver de tværfaglige specialeråds formål/ramme, kodeks, opgave, sammensætning og relationer til regionens politiske og administrative niveau. Ved et tværfagligt specialeråd forstås et specialeråd, hvor der i forretningsudvalget indgår flere fagligheder i form af repræsentanter fra flere faggrupper. Kommissoriet og de principper, der beskrives heri, er udarbejdet og aftalt i samarbejde mellem repræsentanter for Lægeforeningen, Klinikforum, de Lægefaglige Specialeråd, Det Regionale Sygeplejefaglige Råd, Regionsterapeutrådet, de praktiserende speciallæger og administrationen.
Forslaget til et kommissorium for de tværfaglige specialeråd og de tilhørende rammevedtægter for de tværfaglige specialeråd i Region Midtjylland har været i høring ved de nuværende Lægefaglige Specialeråd, Det Regionale Sygeplejefaglige Råd, Regionsterapeutrådet og de praktiserende speciallæger i perioden fra den 17. marts 2017 til den 17. maj 2017. Der blev i alt modtaget 26 høringssvar. Høringssvarene er vedlagt. Arbejdsgruppen har revideret kommissoriet på baggrund af de indkomne høringssvar. Høringsparterne har modtaget en kopi af alle høringssvar og af det reviderede kommissorium.
I fald kommissoriet godkendes, er det aftalt, at overgangen til tværfaglig rådgivning sker pr. 1. september 2017 i den forstand, at udpegningen til rådene da sættes i gang. Det forventes at rådene fra den 1. november 2017 kan levere tværfaglig rådgivning.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
Anbefaling
Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
Bilag
10. Aarhus Universitetshospital: Orientering om udflytning af akutområdet til Skejby
Resume
Udflytningen af akutområdet på Aarhus Universitetshospital – herunder skadestuen – fra Nørrebrogade til Skejby er udsat. Det skyldes, at de nye operationsstuer endnu ikke lever op til de høje standarder for renhed. Operationsstuerne har i starten af juli 2017 ikke helt kunnet leve op til kravene om det maksimale omfang af partikler i luften i stillestående rum. Flytningen var planlagt til medio oktober 2017, men nu stiles mod januar 2018.
Direktionen indstiller,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
Baggrunden for problemstillingen er en kombination af flere forskellige faktorer, herunder mangler fra entreprenørerne, uhensigtsmæssigt materialevalg (loftsplader) og tilpasning til bygherreleverancer. Der har ikke været tilstrækkelig klarhed over kvalitetskravene til operationsstuerne fra byggeriets start, og målemetode i forhold til renhedskrav er først blevet endeligt fastlagt i foråret 2017. Det afklares p.t., om operationsstuernes design kan opfylde kvalitetskravene, eller om der er behov for mindre tilpasninger af f.eks. ventilationsanlæggene. Driftsorganisationen ønsker tilstrækkeligt robuste måleresultater således, at der er større sikkerhed for at operationsstuerne også lever op til kravene på længere sigt. Dog er en række øvrige væsentlige kvalitetskrav til operationsstuerne opfyldt på nuværende tidspunkt. Det gælder blandt andet luftskifte, trykforhold og luftfiltrenes effektivitet.
Som risikoreducerende tiltag i forhold til operationsstuerne arbejder alle aktører intensivt med udbedring af mangler, ændring af loftsplader, færdiggørelse af bygherreleverancer og mindre tilpasning af ventilationsanlæggene med efterfølgende renhedstest. I forlængelse af dette vurderes det, om der skal ske ændringer i operationsstuernes design, hvilket vil medføre en mindre anlægsomkostning.
Det er uklart, hvornår der er fundet en endelig løsning på problemstillingen, men foreløbig forventes problemstillingen at være løst i begyndelsen af 4. kvartal 2017.
Det har imidlertid været nødvendigt at udskyde udflytningen allerede nu af hensyn til planlægning af patientforløb og varsling af personale. Hvis der er opnået den ønskede renhed i starten af 4. kvartal 2017 forventes det, at indflytning kan gennemføres omkring årsskiftet.
Udskydelsen af udflytningen til årsskiftet vurderes ikke at have tidsmæssige konsekvenser for fraflytningen af Tage-Hansens Gade og Nørrebrogade eller have væsentlige økonomiske konsekvenser for Aarhus Universitetshospital i forhold til merudgifter til dobbeltdrift af bygninger eller andre merudgifter afledt af udskydelsen. Der har i forvejen været forudsat dobbeltdrift i perioden grundet, at de fraflyttede bygninger også skal driftes, indtil de overdrages til køber.
Den manglende renhed på operationsstuerne medfører en række merudgifter for anlægsprojektet. På regionsrådsmødet i september 2017 ansøges der derfor om forhøjelse af bevilling på N3 og S3, som indeholder operationsstuerne, på i alt ca. 4 mio. kr. Merudgifterne vedrører bygningsdrift, rådgivning og tilpasning af operationsstuerne. Udgifterne kan finansieres af projektets risikopulje. Der er risiko for yderligere merudgifter afhængigt af den endelige løsning. Dette forventes nærmere afklaret i 3. kvartal 2017.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet udvalget, indtil udflytningen er sket, ønsker en tilbagemelding på hvert udvalgsmøde om status på udflytningen af akutcentret.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
Anbefaling
Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet udvalget, indtil udflytningen er sket, ønsker en tilbagemelding på hvert udvalgsmøde om status på udflytningen af akutcentret.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
11. Orientering om samlet status for deltagelse i projekt Økoløft Danmark
Resume
Region Midtjylland indledte i 2015 et samarbejde med Økologisk Landsforening om projekt Økoløft Danmark. Projektet er finansieret af NaturErhvervsstyrelsens økologifremmeordning (styrelsen hedder i dag "Landbrug og Fiskeristyrelsen") og har været gennemført i årene 2015-2016. Projektet har til hensigt at opkvalificere, uddanne og rådgive de deltagende køkkener i at omlægge til økologisk kostproduktion. Der gives nu en samlet status for arbejdet med projektet.
Direktionen indstiller,
at | afrapporteringen på projekt Økoløft Danmark tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
Den 1. januar 2015 indledte Region Midtjylland et to-årigt samarbejde med Økologisk Landsforening om projekt Økoløft Danmark. Projektet havde som mål at omlægge de involverede køkkener til 60 % økologisk kostproduktion. Fra Region Midtjylland har hospitalskøkkenerne i Hospitalsenheden Horsens, Regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg, Holstebro og Herning deltaget. Derudover har kantinerne i regionshusene i Aarhus og Viborg deltaget, men indgår dog ikke med data i tabel 1.
Økologisk Landsforening har samarbejdet med Københavns Madhus om projektet, således at Københavns Madhus har haft projektledelsen af projektet. De aktiviteter, køkkenerne har været tilbudt, har været i tæt samarbejde med Københavns Madhus, som har planlagt og afholdt aktiviteterne i projektet.
Hospitalskøkkenerne har blandt andet gennemgået individuelle opstartsmøder, afholdt kvartalsseminarer, gennemført jord-til-bord studieture, uddannet økologiomlæggere og gennemført en madspildsanalyse.
De deltagende køkkeners brug af økologi er steget fra i gennemsnit 20 % til 57 % i foråret 2017. Udviklingen i de enkelte køkkener fremgår af tabel 1.
*Køkkenet på Regionshospitalet Silkeborg er i 2015 lagt sammen med køkkenet på Regionshospitalet Viborg
Særligt køkkenet i Hospitalsenheden Horsens har haft stor succes med omlægningen, hvor andelen af økologi er steget fra 43,1 % til 77,5 %. Køkkenet har således opnået det økologiske sølvmærke, som fortæller, at mellem 60 og 90 % af råvarerne er økologiske. Køkkenet har haft særlig stor fokus på at minimere madspild og fået mere ud af maden ved at lave den fra bunden. Omlægningen til en højere andel økologi er således sket uden merudgifter, hvilket er en gennemgående forudsætning for de deltagende køkkener i projekt Økoløft Danmark.
Der arbejdes på at nå op til målet om 60 % økologiandel i de køkkener, hvor økologiprocenten stadig er under 60 %. De pågældende køkkener vurderer, at de i løbet af 2017 vil kunne nå en økologiprocent på minimum 60 %.
Andre hospitalskøkkener
Køkkenerne på Regionshospitalet Randers, Aarhus Universitetshospital, Risskov og på det øvrige Aarhus Universitetshospital har ikke deltaget i projekt Øko-løft Danmark. I disse køkkener har der dog også været arbejdet med tiltag for at øge eller fastholde en høj økologiprocent. I foråret 2017 har køkkenet på Regionshospitalet Randers en økologiprocent på 95 %, køkkenet Aarhus Universitetshospital, Risskov har en økologiprocent på 69,7 % og køkkenet på det øvrige Aarhus Universitetshospital har en økologiprocent på 71 %.
Køkkener i regionshusene
Køkkenerne i de to regionskantiner i Viborg og Aarhus har haft en eller flere medarbejdere på økologiske omlægningskurser. På kurserne er der blandt andet undervist i sæson- og menuplanlægning samt generel viden om økologi, omlægning og reduktion af madspild. Desuden har der været undervisningsdage, som har været tilrettelagt ud fra de enkelte køkkeners behov. Andelen af økologi i køkkenet i Regionshuset Viborg er steget fra 51,5 % til 59,2 %. Køkkenet i Regionshuset Aarhus havde i starten af 2015 en økologiandel på 13,7 %. Den økologiske andel er nu på 42 %.
Det samlede gennemsnit for andelen af økologi i alle regionens køkkener var pr. 13. marts 2017 på 63 %.
Der er vedlagt en rapportering fra Københavns Madhus for økologiprojektet til daværende NaturErhvervsstyrelsen. Det skal bemærkes, at tallene i denne afrapportering er for 3. kvartal 2016, og de oplyste økologiprocenter derfor er lavere end oplyst i denne sag.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
Anbefaling
Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
12. Drøftelse af fællesmødet med Aarhus Kommunes sundheds- og omsorgsudvalg #
Resume
Indhold af fællesmøde med Aarhus Kommunes sundheds- og omsorgsudvalg drøftes.
Direktionen indstiller,
at | udkast til program drøftes. |
Sagsfremstilling
Der afholdes et fællesmøde med Aarhus Kommunes sundheds- og omsorgsudvalg den 11. september 2017 i forlængelse af det ordinære møde i det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet. Begge møder afholdes i Aarhus.
Der er i den forbindelse udarbejdet vedlagte udkast til program for mødet, som efter udvalgets godkendelse sendes til Aarhus Kommunes sundheds- og omsorgsudvalget.
Invitation til mødet er ligeledes vedlagt sagen.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet godkendte udkast til program for fællesmødet. Der udarbejdes baggrundsmateriale til udvalget til brug for mødet.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
13. Orientering om data fra klinisk logistik #
Resume
Der orienteres om status og potentiale i anvendelse af data fra klinisk logistik.
Direktionen indstiller,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
I vedlagte notat orienteres som status og potentialet i anvendelse af data fra klinisk logistik, herunder at Data fra klinisk logistik bliver fanget og lagt til rette i en forståelig struktur. Det betyder, at der er skabt et stort videnspotentiale. Det er et videnspotentiale, der kan komme til at spille en stor understøttende rolle i forhold til en kvalitetsdagsorden og effektivitetsdagsorden. Videnspotentialet ligger klar til at blive udnyttet, men det kræver, at det tilgås med en god blanding af nysgerrighed, dataforståelse og stor forståelse for den kliniske kontekst, som klinisk logistik bruges i.
Beslutning
Det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet tog punktet til orientering.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.
14. Gensidig orientering #
Sagsfremstilling
Gensidig orientering.
Beslutning
Administrationen orienterede kort om en sag vedrørende mistanke om fejl i kliniske mammografier på Regionshospitalet Viborg.
Udvalget modtager på næste møde en uddybende orientering om mammografier på Regionshospitalet Viborg.
Udvalget får et tema om kvaliteten på akutmodtagelserne på dagsordenen den 2. oktober 2017.
Lone Langballe og Susanne Buch Nielsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.