Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende nære sundhedstilbud
den 8. januar 2013 kl. 09:00
i Mødelokale F1, Stuen, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg

Alle medlemmer var mødt.

 

Marianne Carøe deltog i mødet efter behandlingen af punkt 1.

 

Mødet blev hævet kl. 11.48.


Sagnr.: 1-34-72-4-10

1. Tværsektorielt samarbejde i regi af Hospitalsenheden Vest

Resume

Hospitalsledelsen vil fortælle om samarbejdet mellem Hospitalsenheden Vest, de omkringliggende kommuner i klyngesamarbejdet og praktiserende læger.

Direktionen indstiller,

at det tværsektorielle samarbejde i Vestklyngen drøftes.

Sagsfremstilling

Regionens hospitaler vil i løbet af efteråret 2012 og primo 2013 orientere det rådgivende udvalg om det tværsektorielle samarbejde i den klynge, som hospitalet indgår i.

 

På dette møde præsenterer Hospitalsenheden Vest det tværsektorielle samarbejde i Vestklyngen. Vestklyngen dækker det tværsektorielle samarbejde mellem hospitalet, almen praksis og kommunerne Herning, Holstebro, Struer, Lemvig, Ringkøbing-Skjern og Ikast-Brande på det somatiske område.

 

Hospitalsenheden Vest vil ligeledes orientere om status for sundhedshuset i Ringkøbing samt Holstebro.  

 

Hospitalsenheden Vest repræsenteres ved chefsygeplejerske Ida Gøtke.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud tog orienteringen til efterretning.

 

Plancher udsendes sammen med referatet.

 

Marianne Carøe var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-9-5-12

2. Orientering om studieturen

Resume

Forskningsleder Camilla Palmhøj Nielsen fra Folkesundhed og Kvalitetsudvikling præsenterer temaerne e-health og anvendelse af viden som baggrund for udvikling af de nære sundhedstilbud i Canada.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud tog orienteringen til efterretning.

 

Plancher udsendes sammen med referatet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-81-5-12

3. Godkendelse af referat fra udvalgets møde den 4. december 2012

Resume

Referat af mødet i det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud den 4. december 2012 forelægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referat af mødet i det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud den 4. december 2012 godkendes.

Sagsfremstilling

Der forelægges referat af mødet i det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud den 4. december 2012.

Beslutning

Referatet blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-160-11

4. Godkendelse af § 2-aftale vedrørende palliativ behandling (sag til forretningsudvalget)

Resume

Regionsrådet forelægges en § 2-aftale til godkendelse, der har til formål at honorere de praktiserende læger for de opgaver, som er indeholdt i Sundhedsaftale om den palliative indsats.

 

§ 2-aftale om terminalpleje forelægges samtidig til opsigelse, da indholdet i denne er indarbejdet i den nye § 2-aftale.

Direktionen indstiller,

at § 2-aftale om palliativ behandling godkendes, og

 

at § 2-aftale om terminalpleje opsiges

Sagsfremstilling

Administrationen forelægger en § 2-aftale om palliativ behandling til godkendelse. Da den gældende § 2-aftale om terminalpleje er indarbejdet i den nye aftale, forelægges § 2-aftale om terminalpleje samtidig til opsigelse.

 

Region Midtjylland har modtaget DUT-midler, der skal dække udgifterne til aftalen. Finansieringen af aftalen indgår således i driftsbudgettet for Nære Sundhedstilbud.

 

Formålet med § 2-aftalen om palliativ behandling er at honorere de praktiserende læger for de nye opgaver, som indgår i Sundhedsaftale om den palliative indsats. Det drejer sig blandt andet om følgende elementer:

 

  1. Hjemmebesøg hos terminalpatienter.

  2. Deltagelse i udskrivningskonference, hvis det er relevant og muligt.

  3. Planlægningsmøde i patientens hjem.

  4. Samtale med pårørende i eget hjem eller konsultationen.

 

Samarbejdsudvalget for Almen Praksis har på mødet den 4. december 2012 godkendt § 2-aftale om palliativ indsats samt opsigelsen af § 2-aftale om terminalpleje.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-29-11

5. Orientering om læge- og sundhedshuse i Region Midtjylland

Resume

Det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud har anmodet om en orientering vedrørende aktuelle indsatsområder, hvor der etableres lægehuse i Region Midtjylland. Pt. arbejdes der på at etablere lægehuse i Skjern, Ringkøbing, Ulfborg, Bøvlingbjerg, på Thyholm, i Struer, Balling, Grenaa og på Samsø. Samtidigt arbejdes der på at etablere sundhedshuse i Ringkøbing, Grenaa og Holstebro. Disse byggerier er en del af akutpuljen, som blev udmøntet for Region Midtjylland i 2011.

 

Derudover arbejdes der med ordninger for praksisovertagelse i Rødding (Vestsalling) og praksisudvidelse i Hvide Sande, jf. vedhæftede kort for en samlet oversigt.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

I forbindelse med orienteringen om lægedækningsberegningen 2013 anmodede det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud om en orientering og oversigt vedrørende læge- og Sundhedshuse under etablering i Region Midtjylland.

 

Som det fremgår af bilaget, er der pt. ved at blive etableret lægehuse i Skjern, Ringkøbing, Ulfborg, Bøvlingbjerg, på Thyholm, i Struer, Balling, Grenaa og på Samsø. Disse byggerier er en del af akutpuljen, som blev udmøntet for Region Midtjylland i 2011.

 

Derudover arbejdes der aktuelt med ordninger for praksisovertagelse i Rødding (Vestsalling) og praksisudvidelse i Hvide Sande. Sidstnævnte bygning ejes af Region Midtjylland.

 

Herefter følger en oversigt over status for etablering af sundhedshuse i Region Midtjylland:

 

Ringkøbing Sundhedshus 

Ringkøbing Sundhedshus er etableret med regionale funktioner og nogle kommunale funktioner. Derudover er der indgået aftale med Ringkøbing-Skjern Kommune, og renovering af yderligere lokaler til kommunen er påbegyndt. Ligeledes er der indgået aftale med en række praktiserende læger, hvor byggesagen til seks praksis er påbegyndt. Endelig er der indgået en lang række aftaler med andre sundhedsaktører. Samlet forventes sundhedshuset færdigrenoveret og klar til indflytning for de forskellige aktører sommeren/efteråret 2013.

 

Holstebro Sundhedshus 

Den 6. november 2012 underskrev regionsrådsformand Bent Hansen og Holstebro Kommunes borgmester H.C. Østerby en samarbejdsaftale for Holstebro Sundhedshus. En aftale, der præciserede husets funktioner og principper for samarbejde. Der arbejdes for tiden med en samarbejdsaftale om økonomien og byggeperioden. Byggesagen forventes i udbud i starten af 2013.

 

Skive Sundhedshus  

Skive Sundhedshus åbnede officielt den 4. oktober 2011 med praktiserende læger, hospitalsfunktioner og kommunale funktioner. Hospital og Skive kommune er i gang med at etablere en fælles udviklingsfunktion, der skal styrke og sikre fremdrift af det tværsektorielle samarbejde i sundhedshuset.

 

Region Midtjylland har tidligere ansøgt ministeriets lånepulje vedrørende lægehuse/sundhedshuse til etablering af bl.a. to nye lægeklinikker, men fik afslag på ansøgningen.   

Grenå Sundhedshus

Region Midtjylland og Norddjurs Kommune modtog den 28. november 2012 godkendelse af den reviderede projekt- og rateplanbeskrivelse vedrørende Grenå Sundhedshus fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

 

Der blev den 14. december 2012 afholdt et møde på Regionshospitalet Randers mellem Region Midtjylland, Norddjurs Kommune og Regionshospitalet Randers.

 

På mødet blev parterne enige om principperne for arealanvendelsen og beregning af husleje for arealerne af stueetagen på Grenå Sundhedshus. Parterne arbejder videre med detailplanlægningen og næste møde i brugergruppen afholdes den 23. januar 2013.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud tog orienteringen til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-176-07

6. Orientering om ansøgning til satspulje for styrket indsats i svangreomsorgen for udsatte gravide

Resume

Der orienteres om ansøgning til satspulje for styrket indsats i svangreomsorgen for udsatte gravide. Region Midtjylland har i fællesskab med alle kommuner i regionen indsendt en ansøgning. Der søges midler til to sammenhængende indsatser med det mål tidligt at opspore udsatte gravide og styrke den gravides handlekompetencer i forhold til den fremtidige tilknytning til barnet. Indsatsen består af tidlig opsporing af udsatte gravide via elektronisk spørgeskema samt fælles fødsels- og familieforberedelse til udsatte gravide via særligt undervisningsmodul med animationsfilm samt fælles kompetenceudvikling på tværs af sektorer.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Sundhedsstyrelsen har opslået en satspulje for styrket indsats i svangreomsorgen for udsatte gravide. På landsplan er der afsat 18 mio. kr. i perioden 2013-2016.

 

Region Midtjylland har i samarbejde med alle kommuner i regionen udarbejdet en ansøgning. Der søges om i alt ca. 5,6 mio. kr.

 

Udarbejdelsen af ansøgningen har taget afsæt i følgende:

 

  • En væsentlig udfordring i arbejdet med udsatte gravide er at finde velegnede, nemt tilgængelige og fagligt velfunderede metoder til systematisk at opspore udsatte kvinder tidligt i graviditeten. En tidlig målrettet indsats er væsentlig dels for at minimere risikoen for skader på det ufødte barn, men også i forhold til at opbygge og underbygge et stærkt og velfungerende forældreskab. Hertil kommer, at der er behov for at styrke forskning og viden på området og dermed også skabe et datagrundlag for denne forskning. 

  • En anden betydelig parameter i arbejdet med udsatte gravide er tilknytning. Spædbarnsforskning har vist, at barnets tilknytning til mor og far har markant betydning for barnets senere trivsel. Samtidigt peger undersøgelser på, at hvis familier er socialt udsatte, øges risikoen for dårlig tilknytning og dermed efterfølgende dårlig trivsel hos barnet. 

  • Et tredje perspektiv er, at vi i dialogen og kommunikationen med udsatte borgere til stadighed udfordres af, at de traditionelle metoder ikke har den ønskede effekt. Der er derfor behov for at udvikle nye kommunikationsværktøjer i dialogen med udsatte borgere.

 

Der søges om midler til en samlet styrkelse af indsatsen for udsatte gravide. Indsatsen består af to sammenhængende og integrerede indsatser:

 

a) Udvikling og implementering af elektronisk spørgeskema til alle gravide med henblik på tidlig opsporing af gravide.

 

b) Udvidet tværfagligt og tværsektorielt samarbejde om fødsels- og familieforberedelse til udsatte gravide. Der er særlig fokus på forældreevne, tilknytning og mestring. Dette skal dels ske via et ekstra forberedelseskursus for udsatte gravide (særligt modul i forhold til eksisterende fødselsforberedelse) med brug af animationsfilm, og som afholdes af sundhedsplejerske og jordemoder i fællesskab. Dels via fælles tilgang til den gravide på tværs af sektorer og fagligheder, hvor der afholdes fælles kompetenceudviklingskurser for sundhedsplejersker, barselssygeplejersker og jordemødre.

 

Der udvikles desuden animationsfilm om gråd/søvn, sult og parforhold. Filmene er en ny kommunikationsvej, som skal bidrage til, at den gravide og faderen understøttes i at læse barnets signaler (handlekompetence) og derved styrke tilknytningen.

 

Det handler altså om tidligt at opspore de udsatte gravide, yde en målrettet indsats og skabe en intervention i forhold til den gravide, som styrker den gravides handlekompetencer og som giver mening for den gravide.

 

I forbindelse med udarbejdelsen af ansøgningen har det været en væsentlig prioritet, at der blev udviklet en indsats, som inkluderer en bred gruppe af udsatte gravide. Ligeledes har det været en prioritet, at indsatsen dækker hele regionen og alle kommuner, og samtidigt indgår som en integreret del af de eksisterende tilbud og som understøtter og målretter eksisterende tilbud

 

En præmis for indsatsen er derfor, at det er muligt at videreføre ordningen i hele Region Midtjylland efter projektophør, såfremt det viser sig, at indsatsen har positiv effekt.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud tog orienteringen til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-32-12

7. Orientering om tilsagn til satspuljeprojekt 2012-2015 vedrørende shared care

Resume

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har givet tilsagn til Region Midtjyllands ansøgning om tilskud til projekt vedrørende shared care under satspuljen på sundhedsområdet 2012-2015. Projektet skal styrke behandlingsindsatsen overfor patienter med let til moderat depression og angst, og det samlede tilskud for hele projektperioden er på 21,1 mio. kr. i 2012-2015.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til orientering.

Sagsfremstilling

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har den 29. november 2012 givet tilsagn om tilskud til Region Midtjyllands ansøgning til satspulje 2012-2015 vedrørende pulje til styrket samarbejde mellem behandlingspsykiatri og almen praksis (shared care).

 

Projektets titel er Afprøvning af collaborative care-modellen i Region Midtjylland.

Projektet, som skal styrke behandlingsindsatsen over for patienter med let til moderat depression og angst, er Region Midtjyllands del af det samlede nationale projekt til afprøvning af collaborative care-modellen, som er den model for shared care, der er international evidens for effektiviteten af. Region Midtjyllands ansøgning fra 11. juni 2012 er vedlagt til orientering.

 

I modellen samarbejder de involverede psykiatriske afdelinger, praksiskonsulenterne samt repræsentanter fra arbejdsmarkedet. Almen praksis har således en vigtig rolle, ligesom psykoedukation og ny teknologi vil indgå i projektet. Praksissektoren sikres dermed den fornødne rådgivning, og potentialet i modellen er først og fremmest et bedre og hurtigere behandlingstilbud til de patienter, som praksissektoren i dag har svært ved at sikre en kvalificeret behandling, herunder patienter, der er i risiko for at glide ud af arbejdsmarkedet.

 

Collaborative care-modellen indeholder de elementer (shared care, supervision, konsulent- og rådgivningsordninger), som Sundhedsstyrelsen i sin National Strategi for psykiatrien anbefaler, bør styrkes og udvikles for at optimere kapaciteten i psykiatrien.

 

Modellen vil blive afprøvet på Aarhus Universitetshospital, Risskov og i Regionspsykiatrien Viborg-Skive.

 

Ministeriet har givet tilsagn om i alt 94,1 mio. kr. til de fem regioner. Heraf har Region Midtjylland søgt om 21,3 mio. kr., og fået tilsagn om 21,1 mio. kr. Beløbet er inklusiv midler afsat til kommunal medfinansiering (9,9 % af projekttilskuddet).

 

Tabel 1. Tilskud til Region Midtjyllands projekt vedrørende shared care 2012-15

 
2012
2013
2014
2015
I alt
Regionalt tilskud
 1.896.605
 6.073.324
 5.572.788
 5.469.070
 19.011.787
Kommunalt tilskud
 208.395
 667.324
 612.326
 600.930
 2.088.975
Projekttilskud i alt
 2.105.000
 6.740.648
 6.185.114
 6.070.000
 21.100.762

 

Projektet er igangsat primo december 2012.

 

Region Hovedstaden vil stå for den fælles nationale evaluering af succeskriterierne opsat for denne danske model af collaborative care ved angst og depression. Udgifter hertil er indregnet i projektet.

 

Regionsrådet godkendte på møde den 25. april 2012 Region Midtjyllands ansøgning til satspuljen 2012-2015 vedrørende afprøvning af collaborative care-modellen i Region Midtjylland. Region Midtjylland blev efterfølgende, i lighed med de øvrige regioner, bedt om at revidere ansøgningerne, og Region Midtjylland indsendte den 11. juni 2012 vedlagte reviderede ansøgning.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud tog orienteringen til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-81-5-12

8. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering.

Beslutning

Intet til orientering.

Tilbage til toppen