Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende nære sundhedstilbud
den 4. februar 2014 kl. 11:00
i mødelokale F1, stuen, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg

Alle medlemmer var mødt undtagen Birgitte Svenningsen og Henrik Fjeldgaard, der havde meldt afbud.

 

Mødet blev hævet kl. 12.55.


Sagnr.: 0-2-3-09

1. Orientering om nære sundhedstilbud

Resume

Der vil på mødet være en orientering om nære sundhedstilbud.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til orientering.

Sagsfremstilling

Det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud har til formål at styrke og udvikle regionens strategi og samlede indsats for udvikling af de nære sundhedstilbud. Det nære sundhedstilbud er sundhedsvæsenet tæt på borgeren og består både af sundhedsydelser fra kommuner, hospitaler og praksissektoren. Udvalget skal gennem sit virke være med til at sikre en sammenhængende indsats fra alle sundhedsvæsenets sektorer, herunder mellem psykiatri, social og det somatiske område, og derfor er udvikling og styrkelse af samarbejdet med kommuner og almen praksis højt prioriteret.

Udvalget vil på mødet blive orienteret om de fagfelter, som områderne dækker, herunder særlige problemfelter og udfordringer. På udvalgets møde i marts 2014 vil der blive orienteret om folkesundhedsområdet.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud tog orienteringen til efterretning.

 

Plancherne udsendes sammen med referatet.

 

Birgitte Svenningsen og Henrik Fjeldgaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-2-3-09

2. Kommissorium for det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud

Resume

Regionsrådet har godkendt et kommissorium for det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud. Kommissoriet fastlægger udvalgets formål, opgaver, arbejdsform og afrapportering.

Direktionen indstiller,

at kommissoriet for det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud drøftes med henblik på at vurdere, om der er behov for at anmode regionsrådet om at foretage justeringer.

Sagsfremstilling

Regionsrådet har på sit møde den 29. januar 2014 godkendt et kommissorium for det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud. Kommissoriet fastlægger udvalgets formål, opgaver, arbejdsform og afrapportering.

 

I forbindelse med nedsættelsen vedtog regionsrådet kommissorier for udvalgenes virksomhed. Kommissoriet for det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud er vedlagt som bilag. Regionsrådet forudsatte, at de enkelte udvalg drøfter deres kommissorier, idet regionsrådet i forlængelse heraf vil kunne beslutte justeringer i kommissorierne, hvis det vurderes, at drøftelsen har skabt behov herfor.

 

Regionsrådet har endvidere vedtaget en forretningsorden for de særlige udvalg. Forretningsordenen er vedlagt som bilag.



Beslutning

Udvalget drøftede kommissoriet og havde ikke bemærkninger hertil.

 

Birgitte Svenningsen og Henrik Fjeldgaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 0-2-3-09

3. Mødeplan 2014

Resume

Mødeplan for 2014 forelægges til drøftelse.

Direktionen indstiller,

at mødeplan for regionsråd og udvalg m.v. i Region Midtjylland drøftes.

Sagsfremstilling

Regionsrådet vedtog på sit møde den 29. januar 2014 den vedlagte mødeplan. Som det fremgår, er der planlagt møder i det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud cirka en gang månedligt.

 

Som udgangspunkt afholdes møderne i Regionshuset Viborg, men der vil også være lejlighed til at afholde møder på institutioner, der arbejder inden for udvalgets arbejdsfelt.

 

Møderne vil bestå af tre dele:

 

Først er der afsat tid til at belyse et emne, der har eller vil få særlig betydning for udvalgets arbejde. Der kan herunder bl.a. være drøftelser af særlige problemstillinger, aktuelle undersøgelser eller emner, der forventes at komme i politisk fokus.

 

Efterfølgende følger en behandling af sager, der er på dagsorden i det efterfølgende møde i forretningsudvalget, og som det rådgivende udvalg skal komme med anbefalinger til.

Endeligt vil der være en behandling af sager, som administrationen eller medlemmer af udvalget ønsker, at udvalget skal drøfte. Det vil ofte være konkrete problemstillinger, som udvalget skal forholde sig til.

Beslutning

Det blev aftalt, at udvalgsmøderne som udgangspunkt afholdes fra kl. 9.00-11.30.

 

Birgitte Svenningsen og Henrik Fjeldgaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-15-1-72-13-09

4. Praksisforskningsfondens forskningsprogram 2014-2016 (sag til forretningsudvalget)

Resume

Region Midtjyllands Praksisforskningsfond støtter forskning i praksisområdet. Forskningen skal bidrage til, at forebyggelse, behandling, pleje og rehabilitering i regionen løbende udvikles på et højt niveau.

 

Der er udarbejdet nyt forskningsprogram for 2014-2016, som fremlægges til godkendelse.

Forskningsprogrammet tager afsæt i hovedsporene i den i 2013 vedtagne sundhedsplan.

Direktionen indstiller,

at forskningsprogrammet for Praksisforskningsfonden godkendes.

Sagsfremstilling

Som led i udviklingen af det nære sundhedsvæsen er der etableret et struktureret samarbejde mellem Region Midtjylland og praksisforskningsområdet i form af en praksisforskningsfond. Forskning i praksisområdet bidrager til, at beslutninger inden for det nære sundhedsvæsen træffes på baggrund af forskningsbaseret viden.

 

Praksisfondens virksomhed retter sig mod alle sundhedsvidenskabelige forskningsområder, der har udgangspunkt i sundhedsområdet i Region Midtjylland, og som gennemføres i samarbejde med praksissektoren. Forskere fra alle faggrupper, der udfører forskning med tilknytning til praksisområdet i regionen kan søge midler.

 

Praksisforskningsfondens forskningsprogram for 2014-2016 lægger op til, at der ud fra en Triple Aim-tilgang skal samarbejdes med forskningsmiljøet om at skabe udvikling inden for praksisområdet og dets samspil med det øvrige sundhedsvæsen.

 

Triple Aim-metoden drejer sig grundlæggende om, at der arbejdes efter en vision om både at skabe høj kvalitet i den samlede sundhedsydelse, fremme befolkningens sundhedstilstand og reducere de samlede sundhedsomkostninger pr. borger. Alle tre elementer er i fokus. 

 

Samtidig skal forskningsspørgsmålene adressere hovedspor i den kommende praksisplan samt hovedsporene i den i 2013 vedtagne sundhedsplan ("På patientens præmisser”, ”Sundhed og sammenhæng – gensidig afhængighed”, og ”Kvalitet – hver gang på den rigtige måde”). 

 

Baggrund

Region Midtjylland har siden 2011 haft et formaliseret samarbejde med forskningsmiljøet inden for praksisområdet. Støtten fra Region Midtjylland gives til medfinansiering af et professorat (0,5 mio. kr. årligt) samt til forskning i praksisområdet via Region Midtjyllands Praksisforskningsfond (2 mio. kr. årligt i 2011-2013 og fra 2014 3,5 mio. kr. årligt).

 

Nye behandlingsformer, ny teknologi og accelererede behandlingsforløb og medicinske gennembrud giver nye muligheder og perspektiver. Udviklingen går i retning af, at flere sygdomme opdages tidligere og kan behandles, flere patienter overlever alvorlig sygdom og lever længere. Som en følge af denne udvikling vender patienterne hurtigere tilbage til primærsektoren efter behandling i sekundærsektoren. I lyset heraf skal samarbejdet bidrage til bedre samspil mellem sektorer, herunder skabelse af hensigtsmæssige rammer for opgaveflytning/-overdragelse, samt til kortlægning af snitflader i forbindelse med shared care.

 

Organisatorisk er beslutningerne om det formaliserede samarbejde fulgt af etablering af en bestyrelse for Praksisforskningsfonden (Strategiudvalget) og etablering af et dialogforum.

Bestyrelsen for Praksisforskningsfonden er sammensat af ledelsesrepræsentanter fra Forskningsenheden for Almen Praksis, Center for Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Hospitalsenheden Vest, Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Nære Sundhedstilbud, samt en repræsentant for kommunerne og en repræsentant for PLO-M.

 

Bestyrelsens opgave er at udmønte strategien for anvendelse af forskningsmidlerne gennem beslutning om prioritering og tildeling af midlerne.

 

Dialogforum, som er sammensat af ledelsesrepræsentanter fra Nære Sundhedstilbud og repræsentanter fra forskningsmiljøet, muliggør udfoldelse af samarbejde mellem Nære Sundhedstilbud og praksisforskningsmiljøet.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget

 

Birgitte Svenningsen og Henrik Fjeldgaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-90-06-V

5. Proces for helhedsplan for Skive Sundhedshus

Resume

Der orienteres om processen for udarbejdelsen af helhedsplanen for Skive Sundhedshus.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud har på møde den 26. november 2013 bedt om en orientering om processen for udarbejdelsen af helhedsplanen for Skive Sundhedshus.

Af budgetforliget for 2014 fremgår det, at der skal udarbejdes en helhedsplan for Skive Sundhedshus, og at der er afsat en ramme på 4 mio. kr. til bygningsmæssige ændringer i 2014.

 

Den planlagte proces er skitseret nedenfor:

Aktivitet
Tid
Kortlægning af behov, funktioner, skitsering mv. herunder inddragelse af brugere (dialog med borgere, medarbejdere, arbejdsmiljørepræsentanter, andre aktører f.eks. Hospice Limfjorden mv.)
Januar 2014
Resultater af kortlægningen behandles i styregruppen
10. februar 2014
Udarbejdelse af helhedsplan
Februar 2014
Høringsrunde samt behandling i styregruppen
Marts 2014
Behandling i det rådgivende udvalg vedr. nære sundhedstilbud
8. april 2014
Behandling i regionsråd
30. april 2014

 

Der vil i forbindelse med udarbejdelsen af helhedsplanen blive inddraget ekstern rådgivning.  

Udarbejdelsen af helhedsplanen vil foregå i et tæt samarbejde med Skive Kommune og vil foregå med afsæt i den eksisterende organisering af samarbejdet i Skive Sundhedshus.

 

Samarbejdet i Skive Sundhedshus er organiseret i en styregruppe, en samarbejdsgruppe samt et udviklingsteam. Fælles for de tre fora er, at der indgår repræsentanter fra Hospitalsenhed Midt og Skive Kommune. Endvidere er Nære Sundhedstilbud repræsenteret i styregruppen. Praksisydere med placering i sundhedshuset er repræsenteret i samarbejdsgruppen.

 

Hospitalsenhed Midt er bygherre.  

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud tog orienteringen til efterretning.

 

Birgitte Svenningsen og Henrik Fjeldgaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-81-5-12

6. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering.



 








Beslutning

Intet til punktet.

 

Birgitte Svenningsen og Henrik Fjeldgaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen