Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende nære sundhedstilbud
den 9. august 2016 kl. 09:00
i Regionshuset Viborg, mødelokale F1, stuen, Skottenborg 26, 8800 Viborg

Alle medlemmer var mødt undtagen Birgitte Svenningsen, der havde meldt afbud.

 

Regionsrådsmedlem Conny Jensen deltog under temamødet.

 

Mødet blev hævet kl. 11.45.


Sagnr.: 1-01-81-9-14

1. Tema: Manglede lighed i tandsundhed #

Sagsfremstilling

Mødet i det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud den 9. august kl. 9.00 afholdes som et temamøde om manglende lighed i tandsundhed.

Temamødet afholdes på baggrund af et ønske fra Bente Nielsen og Steen Jakobsen, som deltog på "Konferencen om bedre tandsundhed for socialt udsatte - ondt i tænderne og i den sociale ansvarlighed", der blev afholdt i Silkeborg torsdag den 17. marts 2016.

 

Tandlæger og sagsbehandlere fra hele landet var samlet til konferencen for at drøfte problemerne med det stigende antal socialt udsatte borgere med så dårlig tandstatus, at det har konsekvenser både fysisk, psykisk og socialt. Gruppen inkluderer de mennesker, der lever på gaden – men der er også tale om en stor gruppe mennesker med forskellige andre sociale, psykiske og økonomiske problemer.

 

Konferencen var arrangeret af de samarbejdende parter på tandområdet under Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland.

 

De frivillige foreninger, der arbejder med socialt udsatte og tandpleje, vurderer, at cirka 100.000 udsatte mennesker har brug for tandpleje, men ikke får det – fordi de ikke har råd eller ikke passer ind i det etablerede tandlægesystem. Udsatte borgere kan i dag få økonomisk tilskud til tandlægehjælp, men ansøgninger om tilskuddet og en egenbetaling på op til 35 % afholder de mest udsatte fra at få den hjælp, de har behov for.

 

I dag er det meget varierende, hvad forskellige kommuner tilbyder af støtte til de borgere, der har behov for særlig hjælp til tandpleje. Nogle kommuner har oprettet en klinik til formålet, andre indretter en bus, som kan køre ud til målgruppen, mens der i flere kommuner ikke findes et tilbud om tandpleje til socialt udsatte. Fælles for de fleste tilbud er, at de drives af frivillige, og derfor kan tilbuddene ikke favne alle med behovet.

 

Teknisk- administrativt udvalg på tandområdet i Region Midtjylland vil på baggrund af konferencen søge foretræde for Folketingets sundhedsudvalg og fremlægge forslag til, hvordan man i fremtiden kan organisere og finansiere tilbud om tandpleje til socialt udsatte. Teknisk- administrativt udvalg er etableret som forberedende udvalg for Sundhedskoordinationsudvalget, når dette behandler tandsager.

 

Program for temamødet:

 

kl. 9.00-11.00:

 

Oplæg v/overtandlæge Ole Hovgaard, Silkeborg Kommune, om tandplejesystemets forskellige facetter. Lovgivning og de forskellige målgrupper.

 

Oplæg v/overtandlæge Vitus Jordan, Randers Kommune om stenene på vejen. Hvem er det, vi taler om her. Og hvorfor kan de ikke bruge det etablerede system.

 

Oplæg v/overtandlæge Lars Høvenhoff, Randers Kommune, om  eksempler fra hverdagen i bussen og et bud på de fremtidige indsats.

 

kl. 11.00-11.30: Ordinært udvalgsmøde.

Beslutning

Udvalget blev præsenteret for organiseringen af tandplejesystemet i relation til den sårbare gruppe af socialt udsatte. Udfordringen er, at de hårdest socialt belastede borgere i dag har svært ved at få gavn af de økonomiske tilskudsmuligheder fra region og kommune. Endvidere har de har svært ved at gennemføre behandlingsforløb i praksissektoren, og kun få har mulighed for at benytte omsorgs- og specialtandpleje.

 

Overtandlæge Vitus Jordan fortalte, at denne gruppe af borgere har komplekse psykiske, sociale og sundhedsmæssige problemer, som betyder, at et behandlingsforløb vil kræve kompetencer på tværs af discipliner. Overtandlæge Lars Høvenhoff fortalte om frivillig indsatsen "Børsterne" i Randers Kommune, som er baseret på en sundheds-social partnerskabsaftale.

 

Udvalget drøftede, hvordan man kan lette denne gruppes adgang til at modtage tilbud om specialtandpleje samt hvordan regionen kan understøtte de nuværende frivillige ordninger.

 

Udvalget bad administrationen om at udarbejde et oplæg til et kommende møde om, hvordan regionen kan understøtte indsatsen for at sikre de socialt udsatte bedre adgang til behandlingsmuligheder.

 

Det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud tog orienteringen til efterretning.

 

Birgitte Svenningsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-81-9-14

2. Godkendelse af referat af møde i det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud den 7. juni 2016 #

Resume

Referat fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud den 7. juni 2016 forelægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referat fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud den 7. juni 2016 godkendes.

Sagsfremstilling

Referat fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud den 7.juni 2016 vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Referatet blev godkendt.

 

Birgitte Svenningsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-22-14

3. Orientering om opfølgning på Sundhedsaftalen

Resume

Der skal årligt foretages en opfølgning på mål i Sundhedsaftalen 2015-2018. Som en del af opfølgning på det første år er der udarbejdet et magasin med historier om tværsektorielle indsatser, som understøtter de politiske mål.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Sundhedskoordinationsudvalget skal én gang årligt følge op på Sundhedsaftalen 2015-2018 og tage stilling til en eventuel revision af sundhedsaftalen. For de politiske mål i sundhedsaftalen er der fastsat en række sigtelinjer (indikatorer).

 

Sundhedsaftalen bygger på visionerne om:

 

  • Et sundhedsvæsen på borgerens præmisser
  • Sundhedsløsninger tæt på borgeren
  • Mere lighed i sundhed

 

Sundhedsaftalens politiske målsætninger er:

 

  • Flere borgere er trygge, når de i deres behandlingsforløb krydser sektorgrænser
  • Flere borgere bevarer tilknytning til arbejdsmarkedet/uddannelse i forbindelse med sygdom
  • Behovet for akutte indlæggelser reduceres
  • Den sociale ulighed i sundhed mindskes
  • Bedre sundhed for borgere, som er socialt udsatte
  • Bedre sundhed for børn og unge
  • Bedre sundhed for borgere med psykisk sygdom.

 

Som opfølgning på det første år er der udarbejdet et magasin med historier om tværsektorielle indsatser, som understøtter de politiske mål. Magasinet bringer perspektiver på sundhedsaftalens første år og indeholder syv artikler, der omhandler nogle af de indsatser, der arbejdes med på tværs af sektorer i regionen. Formålet med magasinet er blandt andet at udbrede og øge vidensdelingen om tværsektorielle indsatser samt styrke fortællingen om sundhedsaftalen og vise eksempler på den konkrete udmøntning af sundhedsaftalens visioner, mål og værdier.

 

Magasinet er vedlagt.  

 

For de politiske mål er der i sundhedsaftalen fastsat en række sigtelinjer (indikatorer). For en stor del af målene er det først muligt at følge op på indikatorerne i forbindelse med næste "Hvordan har du det?", som vil være tilgængelig i 2018. Tilgængelige data om forebyggelige genindlæggelser viser ingen markant udvikling fra 2014 til 2015. På anmodning fra det rådgivende udvalg vedrørende hospitalsområdet (møde den 6. juni 2016) vil der senere på året blive afholdt et temamøde i regionsrådet om forebyggelige genindlæggelser.

 

I regi af Sundhedskoordinationsudvalget vil region og kommuner til efteråret drøfte de nye nationale mål for sundhedsvæsenet for at fastlægge indsatser og opfølgning herpå. Det vil evt. kunne give anledning til efterfølgende justering i sundhedsaftalens nuværende politiske mål. Sundhedskoordinationsudvalget har bedt om at modtage faste afrapporteringer relateret til de nye nationale mål for sundhedsvæsenet.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Birgitte Svenningsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.  

Anbefaling

Det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Birgitte Svenningsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-16-15

4. Godkendelse af det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud mødeplan for 2017 #

Resume

Administrationen har udarbejdet forslag til mødeplan for det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbuds ordinære møder i 2017.

Direktionen indstiller,

at det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbuds mødeplan for 2017 godkendes.

Sagsfremstilling

Udvalget skal i henhold til forretningsordenen vedtage en mødeplan for udvalgets ordinære møder i 2017.

Af udvalgets kommissorium fremgår, at udvalgets dagsorden opdeles i to dele, hvoraf den ene del vedrører sager, der er optaget på forretningsudvalgets dagsorden. Den anden del kan eksempelvist vedrøre sager, der er undervejs til politisk behandling i forretningsudvalg og regionsråd, orienteringssager, temadrøftelser, interne og eksterne oplæg m.v. Disse sager er markeret med # i overskriften.

Udvalgets møder forudsættes således afpasset i forhold til møderne i forretningsudvalget.

 

Administrationen foreslår, at det rådgivende udvalgs møder i 2017 holdes på følgende datoer:

Den 10. januar

Den 31. januar

Den 14. marts

Den 4. april

Den 16. maj

Den 6. juni

Den 8. august

Den 12. september

Den 3. oktober

Den 7. november

Den 28. november

 

Administrationen foreslår, at møderne holdes fra kl. 09.00-11.30. Møderne holdes i Regionshuset Viborg eller ude af huset.

Beslutning

Mødeplanen blev godkendt idet, det blev aftalt, at mødetiden ændres til kl. 9.00-12.00.

 

Birgitte Svenningsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-81-5-12

5. Gensidig orientering #

Sagsfremstilling

Gensidig orientering.

Beslutning

Administrationen orienterede om verserende lægedækningssager.

 

Administrationen orienterede kort om de første erfaringer med den ændrede organisering af blodprøvetagning for så vidt angår prøver, som rekvireres af ambulatorierne.

 

Birgitte Svenningsen var forhindret i at deltage i sagens behandling.  

Tilbage til toppen