Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde
den 6. december 2012 kl. 09:00
i Regionspsykiatrien Horsens, Indgang D, konferencerum 2, Sundvej 30, 8700 Horsens

Referat fra møde den 6. december 2012 i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde - åben dagsorden.

 

Alle medlemmer var mødet bortset fra Laila Munk Sørensen, Susanne Benedikte Gaarde og Anders Vistisen.

 

Mødet blev hævet kl.12.05.


Sagnr.: 1-00-13-11

1. Orientering om status på psykiatriens flytning fra Risskov til DNU

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til orientering.

Sagsfremstilling

Som første punkt på dagsordenen vil administrationen ved projektdirektør Frank Skriver Mikkelsen give det rådgivende udvalg en status på projektet vedrørende psykiatriens flytning fra Risskov til DNU. Oplægget er programsat fra kl. 9.00 til 9.20.

 

Det bemærkes, at der på den lukkede dagsorden er en sag til forretningsudvalget om udbud af OPP-projektet "Psykiatrien i DNU".

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orientering fra projektdirektør Frank Skriver Mikkelsen om projektet vedrørende psykiatriens flytning fra Risskov til DNU til orientering.

 

Udvalget ønsker at få forelagt en nærmere redegørelse for de forventede effektiviseringsgevinster ved udflytningen til DNU i løbet af 2013.

 

Laila Munk Sørensen, Anders Vistisen og Susanne Benedikte Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-13-11

2. Godkendelse af referater fra seneste møder

Resume

Referater fra udvalgets møder den 12. september, den 3. oktober og den 8. november 2012 vedlægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referater fra møder i det rådgivende udvalg på psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 12. september, den 3. oktober og den 8. november 2012 godkendes.

Sagsfremstilling

Referater fra møder i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 12. september, den 3. oktober (skriftlig høring)

og den 8. november 2012 (skriftlig høring) vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde godkendte referaterne fra møderne den 12. september, den 3. oktober og den 8. november 2012.

 

Laila Munk Sørensen, Anders Vistisen og Susanne Benedikte Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-73-28-11

3. Tilpasning af kapaciteten på sociale tilbud i Region Midtjylland (sag til forretningsudvalget)

Resume

Institutionerne Børn og Unge Centret Engvejen i Juelsminde og Kildebjerget Kostskole og Ungdomsuddannelsescenter i Stouby og Tørring har begge i en længere periode oplevet en faldende efterspørgsel fra kommunerne på deres pladser. Det er derfor vurderingen, at begge institutioner vil have en permanent overkapacitet. Det foreslås, at kapaciteten på begge institutioner tilpasses ved at nednormere antallet af pladser fra 1. januar 2013 samt at konvertere pladser på Kildebjerget Kostskole og Ungdomsuddannelsescenter fra kostskolepladser til Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelsespladser (STU), som kommunerne i højere grad efterspørger.

 

Begge institutioner har allerede gennemført ressourcemæssige tilpasninger, herunder personalereduktion, svarende til deres aktuelle belægning.

Direktionen indstiller,

at Børn og Unge Centret Engvejen reduceres med yderligere seks døgnpladser fra 1. januar 2013, så der i alt er 18 døgnpladser på institutionen,

 

at Kildebjerget Kostskole og Ungdomsuddannelsescenter reduceres med 15 døgnpladser til børn og unge på kostskoledelen, at 12 døgnpladser til børn og unge konverteres fra kostskoledelen til midlertidige botilbud til voksne på STU-delen samt at seks af de 12 konverterede døgnpladser oprettes med et lavere støttebehov fra 1. januar 2013, og

 

at Kildebjerget Kostskole og Ungdomsuddannelsescenter reduceres med 15 skolepladser efter Folkeskoleloven samt at 12 skolepladser konverteres fra Folkeskolepladser til pladser til Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse.

Sagsfremstilling

Børn og Unge Centret Engvejen i Juelsminde 

I 2011 oprettede henholdsvis Horsens og Vejle kommuner tilbud til børn og unge med delvis lignende målgrupper som Engvejens. Det betød, at de to kommuner i slutningen af 2011 flyttede børn fra Engvejen til egne tilbud. På den baggrund valgte Region Midtjylland i starten af 2012 at indmelde en reduktion af syv døgnpladser på Engvejen i forbindelse med kapacitetstilpasninger af tilbudsviften til Rammeaftale 2013. Begrundelsen for reduktionen var, at Engvejen ville have en permanent overkapacitet efter oprettelsen af de nye tilbud i nærområdet.

 

Udviklingen har i første halvår af 2012 vist, at tilgangen af nye børn har været markant lavere end forventet, og at der selv med den allerede indmeldte kapacitetstilpasning fortsat vil være en overkapacitet på Engvejen. Der forventes i 2012 en samlet belægning på døgnpladserne på 57 % på institutionens 31 pladser.

 

Administrationen foreslår derfor, at der sker en yderligere tilpasning af kapaciteten med seks pladser, således at der i alt reduceres med 13 pladser. Det samlede pladsantal for Engvejen vil herefter være 18 pladser fordelt på to lokaliteter i henholdsvis Hedensted og Juelsminde.

 

De ressourcemæssige tilpasninger, herunder personalereduktion, er allerede gennemført, så de svarer til den aktuelle belægning.

 

Der vil i 2013 i forbindelse med tilpasningen af kapaciteten blive udarbejdet differentierede takster for Engvejen.

 

Målgruppen på Børn og Unge Centret Engvejen er børn og unge i alderen 0-18 år med mulighed for forlængelse til det 23. år med gennemgribende udviklingsforstyrrelser, herunder svær autisme, uforudsigelig og problemskabende adfærd og svær hjerneskade i kombination med sjældne diagnoser, som f.eks. skader som følge af misbrug under graviditeten.

 

Kildebjerget Kostskole og Ungdomsuddannelsescenter i Stouby og Tørring 

Kildebjerget Kostskole og Ungdomsuddannelsescenter har i længere tid oplevet dels faldende efterspørgsel, dels en ændring i efterspørgslen. Sidstnævnte har betydet, at der i lang højere grad end tidligere efterspørges midlertidige botilbud til voksne til de unge, som er indskrevet i Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU). Desuden efterspørges der i forbindelse med STU-pladserne praktikforløb, der retter sig mere mod det etablerede erhvervsliv, og som ofte vil være for brugere med et lavere støttebehov i botilbuddet.

 

Region Midtjylland driver pt. 40 dagpladser og 40 døgnpladser som kostskole og 16 dagpladser og 16 døgnpladser som STU-tilbud efter driftsoverenskomst med Hedensted Kommune. Der forventes i 2012 en samlet belægning på 26 % på kostskoledelen og 94 % på STU-delen.

 

På baggrund af belægningen og en vurdering af efterspørgslen foreslår administrationen, at kapaciteten tilpasses dels ved at reducere 15 døgnpladser på kostskoledelen, dels ved at konvertere 12 døgnpladser fra kostskoledelen til STU-delen. Heraf oprettes seks døgnpladser med et lavere støttebehov. Desuden foreslås det, at der foretages en tilsvarende tilpasning og konvertering på dagtilbuddene.

 

Resultatet af forslaget vil være, at der vil være 13 dagpladser og 13 døgnpladser på kostskoledelen og 28 dagpladser og 28 døgnpladser på STU-delen, hvoraf seks dagpladser og seks døgnpladser vil være til brugere med et lavere støttebehov.

 

De ressourcemæssige tilpasninger, herunder personalereduktion, er allerede gennemført, så de svarer til den aktuelle belægning.

 

Hedensted Kommune er kontaktet omkring planerne om ændringer i tilbuddet, da Region Midtjylland driver institutionen på kommunens vegne. Kommunen har ikke haft bemærkninger til ændringerne.

 

Tilpasningen vil ikke have konsekvenser for det nuværende takstniveau på pladserne.

 

Målgruppen på Kildebjerget er unge med særlige behov, psykisk udviklingshæmmede med tillægshandicap. Kildebjerget kombinerer et specialpædagogisk botilbud med et specialiseret skole- eller beskæftigelsestilbud, der forbereder den unge til fremtidige beskæftigelse, bo- og fritidsmuligheder.

 

Begge kapacitetstilpasninger er forelagt kommunerne i Region Midtjylland i regi af Den Administrative Styregruppe for Social- og Specialundervisningsområdet, og der er ikke kommet bemærkninger.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Laila Munk Sørensen, Anders Vistisen og Susanne Benedikte Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-32-12

4. Satspuljeprojektet "Etablering af otte psykiatriske sengepladser i hovedfunktion i Region Midtjylland" – revideret projektbeskrivelse (sag til forretningsudvalget)

Resume

Region Midtjylland har fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse fået tilsagn om 31,3 mio. kr. til etablering af flere sengepladser i psykiatrien. Betingelsen for at modtage midlerne er, at regionen opretholder det nuværende antal sengepladser, incl. de ekstra senge - principielt på ubestemt tid. Bindingen rejser en række problemer for den fortsatte udvikling af nye behandlingsmetoder i psykiatrien i retning af mere og bedre ambulant behandling.

 

Region Midtjyllands betænkeligheder har derfor været forelagt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. På et afholdt møde blev der skabt klarhed over den nærmere fortolkning og opgørelsesmetode vedrørende optælling af senge i projektperioden, mens betingelserne for at modtage den permanente bevilling efter 2015 tages op ved aftaleperiodens udløb.

 

Det foreslås, at Region Midtjylland på den baggrund accepterer betingelserne for at modtage midler fra satspuljen, og at der fremsendes en endelig ansøgning, der er afstemt med tilskudsbeløbet på 31,3 mio. kr.

Direktionen indstiller,

at Region Midtjylland på baggrund af drøftelsen med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse accepterer at modtage satspuljemidlerne med de bindinger på sengekapaciteten, der ifølge satspuljeaftalen er gældende i aftaleperioden. Det vil sige til udgangen af 2015,

 

at betingelserne for at modtage den permanente bevilling efter 2015 drøftes med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse ved udløb af aftaleperioden, og

 

at vedlagte reviderede ansøgning godkendes og fremsendes til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.


Sagsfremstilling

Region Midtjylland har i foråret 2012 søgt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse om midler fra satspuljen 2012-15 på sundhedsområdet til projektet ”Sengeafsnit med 11 nye psykiatriske sengepladser”.

 

Betingelserne for at modtage satspuljemidler til de ekstra sengepladser er fastlagt i ”aftale af 16. november 2011 om satspuljen på sundhedsområdet for 2012-15”. Det fremgår heraf, at midlerne fordeles til de regioner, der kan dokumentere, at midlerne vil medgå til finansiering af en yderligere udbygning af sengekapaciteten. Det fremgår endvidere, at midlerne efter projektfasen vil blive tilført regionerne som en permanent bevilling under forudsætning af, at den udbyggede kapacitet fastholdes. Midlerne kan ikke anvendes til retspsykiatriske sengepladser.

 

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har givet regionen tilsagn om 31,3 mio. kr. ud af et ansøgt beløb på 49,9 mio. kr., såfremt regionen accepterer betingelserne for at modtage midler fra puljen.

 

Betingelserne indebærer, at antallet af sengepladser i voksenpsykiatrien skal opretholdes i aftaleperioden. Permanentgørelse af midlerne ud over aftaleperioden er betinget af, at sengekapaciteten opretholdes i en ikke nærmere fastsat periode – principielt i ubegrænset tid.

 

Bindingen på kapaciteten ud over aftaleperiodens længde rejser en række problemer - ikke kun for Region Midtjylland men i princippet for videreudviklingen af en moderne psykiatri for de regioner, der modtager midler fra puljen. Nogle af de væsentlige blev beskrevet i forbindelse med regionsrådets behandling af sagen den 22. august 2012:

 

  • Bindingen på antallet af senge vil gøre det vanskeligt at gennemføre effektiviseringer inden for psykiatrien, idet en generel øget produktivitet forventes at ske gennem omlægninger fra stationær til ambulant behandling – altså gennem øget ambulant aktivitet. 

  • De udenregionale indtægter er faldende som følge af, at andre regioner hjemtager deres retspsykiatriske patienter og som følge af en regelændring, der indebærer, at det frem over er den region, hvor patienten har adresse, der bærer udgiften.

 

På regionsrådets møde den 22. august 2012 gav regionsrådet samtykke til, at Region Midtjylland gav Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse foreløbigt tilsagn om at acceptere betingelserne for at modtage satspuljemidler til ekstra sengepladser inden for almen voksenpsykiatri. Der blev samtidig givet administrationen bemyndigelse til at gå i dialog med ministeriet om betingelserne for at modtage satspuljemidlerne.

 

Administrationen har ved et møde den 1. november 2012 over for Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse redegjort for de problemer, som for Region Midtjylland vil være forbundet med at modtage satspuljemidlerne på de skitserede betingelser. Det blev i den forbindelse understreget, at det var væsentligt for regionen at bevare størst mulig fleksibilitet under indtryk af den økonomiske udvikling.

 

Det fremgik af mødet, at de afsatte puljemidler på i alt 140 mio. kr. i perioden 2012-2015 fordeles efter aftalens betingelser og således vil medgå til en udbygning af den psykiatriske sengekapacitet i Danmark. Betingelserne for fordeling af eventuelle midler efter aftaleperiodens udløb med udgangen af 2015 vil blive taget op ved periodens udløb. Det fremgik endvidere, at basisåret for vurdering (optælling) af antallet af sengepladser bliver 2011, og at den retspsykiatriske sengekapacitet samt midlertidige senge ikke indgår i vurderingen af, om antallet af senge er bibeholdt. Ministeriet opfordrede Region Midtjylland til at indsende endelig ansøgning og med en projektperiode fra 2013-2015.

 

Den nye projektbeskrivelse er afstemt med tilskudsbeløbet på 31,3 mio. kr. Det vil sige, at Region Midtjylland ikke medfinansierer de ekstra sengepladser. Region Midtjylland tager i den tilrettede projektbeskrivelse udgangspunkt i følgende ændringer af projektet:

 

  • De ekstra sengepladser etableres fra 1. kvartal 2013.

  • Bevillingen fra 2012 fordeles jævnt over den resterende projektperiode 2013-2015.

  • Antallet af sengepladser reduceres fra 11 til otte i lyset af, at der ikke lægges op til medfinansiering fra Region Midtjylland.

En seng koster i gennemsnit 1,3 mio. kr. pr. år på hovedfunktionsniveau i psykiatrien. Det betyder, at der inden for bevillingen på i alt 31,3 mio. kr. kan etableres otte senge (1,3 mio. kr. gange otte senge gange tre år).

 

Ved realiseringen af projektet i Region Midtjylland har administrationen taget udgangspunkt i, at omkostningen pr. seng er 1 mio. kr. (2012-p/l), idet sengene planlægges etableret som en udvidelse af eksisterende afsnit, hvorved der kun vil være tale om marginalomkostningen.

 

Dette betyder, at der muligvis vil kunne etableres ti nye sengepladser i stedet for otte inden for bevillingen på 31,3 mio. kr. Endelig afklaring af dette afventer en nærmere undersøgelse af mulighederne for etablering af sengene inden for de givne fysiske rammer på de tre matrikler, jf. tabel 1 nedenfor:

 

Tabel 1:  Fordeling af sengepladser

Afdeling
Nye sengepladser
Sengepladser i alt efter udbygning
Aarhus Universitetshospital, Risskov (ekskl. retspsykiatri)
5 senge
175 senge
Regionspsykiatrien, Vest
2 senge
85 senge
Regionspsykiatrien Viborg-Skive
3 senge
66 senge

 

I forbindelse med etableringen vil der være anlægsomkostninger i form af blandt andet flytning af vægge og etablering af adgang til bad og toilet. Administrationen er i gang med en nærmere undersøgelse af de bygningstekniske muligheder og behov på de tre matrikler, hvilket kan betyde mindre justeringer i placeringen af sengepladserne.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet det præciseres, at der etableres 10 senge, og ansøgningen konsekvensrettes i forhold til dette.

 

Laila Munk Sørensen, Anders Vistisen og Susanne Benedikte Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-73-21-10

5. Anlægsbevilling til 10 boliger på Sønderparken i Hornsyld (sag til forretningsudvalget)

Resume

I rammeaftalen for 2010 blev der oprettet 10 nye døgnpladser til mennesker med svære psykiatriske problemstillinger i tilknytning til Sønderparken i Hornsyld. Otte af de nye pladser blev fysisk etableret som en midlertidig pavillonløsning. Der foreslås nu opført 10 nye to-værelses lejligheder i sammenhæng med Sønderparkens eksisterende bygninger, hvorved de fysiske rammer for beboerne forbedres. Med forslaget opfyldes forsyningsforpligtelsen i rammeaftalen. Desuden sikres bedre driftsbetingelser.

Direktionen indstiller,

at der afsættes anlægsbevilling, rådighedsbeløb og finansiering i 2013 og 2014 jf. bevillingsskema,

 

at der indgås aftale om bygherrerådgivning, og

 

at byggeprojektet udbydes i fagentreprise i indbudt licitation.

Sagsfremstilling

Sønderparken er et specialiseret socialpsykiatrisk tilbud med 30 døgnpladser til mennesker med komplekse psykiatriske problemstillinger ofte ledsaget af misbrug og problemstillinger knyttet til adfærd. Sønderparken i Hornsyld blev i rammeaftalen for 2010 udvidet med 10 døgnpladser. Otte af disse pladser blev i første omgang etableret som midlertidige løsninger i pavilloner. Leasingaftalen for pavillonerne løber frem til marts 2014, ligesom byggetilladelsen er forlænget til foråret 2014. Såfremt pavillonerne skal anvendes udover 2014, vil der være krav om omfattende efterisolering og energimæssige investeringer, ligesom der vil være behov for bedre fundering og lydisolering.

 

Med henblik på at kunne tilbyde ophold i mere optimale boligmæssige rammer planlægges opført en regulær to etagers bygning indeholdende 10 to-værelses boliger med bad, toilet og selvstændigt køkken. Det nye byggeri vil forbedre de fysiske rammer for beboerne og samtidig give mulighed for en forbedret personaleudnyttelse på tværs af Sønderparkens boenheder. Med forslaget om opførelse af 10 boliger opfyldes forsyningsforpligtelsen i rammeaftalen. Forslaget vil ikke få takstmæssige konsekvenser.

 

De 10 boliger indrettes således, at der skabes mulighed for bedre flow og større fleksibilitet i tilbuddet til målgruppen. Eksempelvis kan nogle lejligheder anvendes til udslusning til mindre indgribende indsats. Der etableres endvidere et fællesrum på første sal, som i en akut situation kan anvendes som bolig.

 

De nuværende 28 boliger er fuld belagt, og der er god efterspørgsel efter Sønderparkens pladser. Samlet set er belægningsprocenten for botilbud i de socialpsykiatriske tilbud over 100 procent, og der er stabil efterspørgsel.

 

Administrationen har udarbejdet vedlagte programoplæg samt oversigtstegninger.

 

Det bemærkes at udnyttelse af andre bygningsmæssige muligheder, har været vurderet.

 

Byggeriet forventes afsluttet og klar til indflytning i marts 2014. 

 

Økonomi

Anlægsudgiften til byggeriet af 10 boliger inklusiv værksted og fællesrum er på 10 mio. kr. Udgiften finansieres af rammebevillingen til udvikling af sociale tilbud. Her vil i 2013 restere 20 mio. kr. og i 2014 21,4 mio. kr. efter udmøntningen.

 

[image]

 

Energi og miljø

Det er en forudsætning, at byggeriet opføres efter lavenergiklasse 15.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Laila Munk Sørensen, Anders Vistisen og Susanne Benedikte Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-246-12

6. Godkendelse af anlægsregnskab for udvidelse af Center for spiseforstyrrelser i Risskov (sag til forretningsudvalget)

Resume

I 2008 besluttede regionsrådet, at der skulle ske en udvidelse af Center for spiseforstyrrelser i Risskov. Der er i alt bevilget 14,3 mio. kr. til projektet. Nu fremlægges et revisionsgodkendt regnskab til godkendelse. Der har været et mindreforbrug på projektet på 107.789 kr. Det foreslås, at mindreforbruget tilføres Region Midtjyllands kasse.

Direktionen indstiller,

at anlægsregnskabet for projektet "udvidelse af Center for spiseforstyrrelser i Risskov" godkendes, og

 

at mindreforbruget på 107.789 kr. tilføres Region Midtjyllands kasse.

Sagsfremstilling

I Psykiatriplanen 2008 blev det besluttet, at der skulle ske en samling af tilbud til patienter med spiseforstyrrelser i Børne- og ungepsykiatrien i Risskov. I den forbindelse skulle der opføres ekstra senge i det eksisterende Center for spiseforstyrrelser i Risskov.

 

Med vedtagelse af budgettet for 2009 blev der givet bevilling til projektet i 2008. Bevillingen lød på det tidspunkt på 11,2 mio. kr.

 

Den 24. februar 2010 blev projektet tilført 3 mio. kr. til etablering af en bygning til dagafsnit.  

 

Efter ombygningen har Center for spiseforstyrrelser 14 permanente sengepladser, idet seks midlertidige pladser er gjort varige.  

 

Den nye afdeling, som er etableret dels ved ombygning og dels ved en tilbygning rummer:

 

  • Indlæggelse af børn ledsaget af forældre

  • Tvangsindlæggelser og behandling

  • Andre frivillige indlæggelsesforløb

  • Træningskøkken

  • Patienter med spiseforstyrrelse uanset alder

 

Det nye dagafsnit, som er en nybygning, rummer:

 

  • Daghospital for patienter, pårørende, behandlere og netværkspersoner

  • Gruppebehandling

  • Træningskøkken

 

Den samlede bevilling blev afslutningsvis på 14,3 mio. kr. (inkl. tillægsbevilling og indeksreguleringer). Som det fremgår af vedlagte anlægsregnskab var det samlede forbrug på 14,1 mio. kr., og der var således et mindreforbrug på 107.789 kr.

 

Mindreforbruget skyldes, at der var færre uforudsete udgifter i projektet end forventet i budgettet.

 

Revisorerklæring for anlægsregnskabet er ligeledes vedlagt.

 

Tabel 1: Anlægsregnskab

Samlet bevilling
Samlet forbrug
Afvigelse
14.254.000 kr.
14.146.211 kr.
107.789 kr.

 

Det foreslås, at mindreforbruget på 107.789 kr. tilbageføres til Region Midtjyllands kasse.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Laila Munk Sørensen, Anders Vistisen og Susanne Benedikte Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-60-73-27-09

7. Godkendelse af anlægsregnskab for etablering af to gange fire døgnpladser på Møllebækken, Dalstrup (sag til forretningsudvalget)

Resume

Regionsrådet gav den 29. september 2010 en anlægsbevilling til etablering af to gange fire døgnpladser på Møllebækken i Dalstrup. Bevillingen til projektet er i alt på 14,954 mio. kr. Der foreligger nu et revisionsgodkendt anlægsregnskab for projektet til godkendelse. Anlægsregnskabet udviser et merforbrug på 293.909 kr., som foreslås finansieret af socialområdets drift.

Direktionen indstiller,

at anlægsregnskabet for etablering af to gange fire døgnpladser på Møllebækken godkendes, og

 

at merforbruget finansieres af socialområdets drift.

Sagsfremstilling

Regionsrådet gav den 29. september 2010 anlægsbevilling til etablering af fire pladser til dømte udviklingshæmmede unge på Møllebækken i en tilbygning til afdelingen Kløvhøj i Dalstrup og til flytning af fire døgnpladser fra Georgesminde til en ny bygning tæt på afdelingen Regensen i Dalstrup.

 

Der er nu opført en tilbygning på 481 kvadratmeter til Møllebækkens afdeling Kløvhøj samt en nybygning på 460 kvadratmeter tæt på Regensen. Anlægsregnskabet for projektet forligger nu til godkendelse.

 

Bevillinger og regnskabsresultater fremgår af nedenstående tabel.

 

Tabel 1: Bevillinger og regnskabsresultater

Mio. kr.
Bevilling
Regnskab
Afvigelse
Etablering af to gange fire døgnpladser på Møllebækken
 
14.954.000
 
15.247.909
 
293.909

 

Som det ses af tabellen udviser anlægsregnskabet eksklusiv forrentning et merforbrug på 293.909 kr. Forrentningen af anlægsprojektet under opførelse er på 306.342 kr. Forrentningen er ikke med i anlægsbevillingen, men når forrentningen tillægges anlægsregnskabet, når det samlede regnskab op på 15.554.251 kr. Anlægsregnskab inklusiv forrentning er grundlag for beregning af den kommunale takstbetaling. 

 

Årsagen til merforbruget på 293.909 kr. er dels en større udgift til projektweb end budgetteret, dels ekstra udgifter afholdt til bl.a. konkurrencevederlag inden tilknytning af ekstern rådgiver. Merforbruget foreslås finansieret af socialområdets drift.

 

Projektet på Møllebækken er af bygningskontoret brugt som et pilotprojekt for anvendelse af projektweb ved regionsbyggerier. Projektweb er et online samlingssted på internettet, hvor alle byggeriets informationer og kommunikation kan samles. Brug af projektweb er obligatorisk ved alle statslige og statsstøttede byggerier over tre mio. kr. Regionen har efterfølgende indgået en rammeaftale for projektweb, hvorefter regionen har opnået bedre priser for denne ydelse.

 

KPMG har den 18. oktober 2012 fremsendt revisorerklæringer til anlægsregnskabet uden bemærkninger. Revisorerklæringen vedlægges som bilag.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Laila Munk Sørensen, Anders Vistisen og Susanne Benedikte Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-125-12

8. Drøftelse af temaer i Sundhedsplan

Resume

På baggrund af et kort oplæg og et udkast til introduktion for sundhedsplanen ønsker administrationen, at udvalget drøfter hovedemner til sundhedsplanen.

Direktionen indstiller,

at udvalget drøfter hovedemner til sundhedsplanen.

Sagsfremstilling

Med budgetforliget af 11. september 2012 har regionsrådet besluttet, at der skal udarbejdes en ny sundhedsplan for Region Midtjylland. Administrationen afholdte i den forbindelse et temamøde for regionsrådet i oktober 2012 med henblik på indledende politiske drøftelser af temaerne i planen. Administrationen ønsker nu en dybere politisk drøftelse i nærværende udvalg.

 

Udgangspunktet for drøftelserne på temamødet var øget brugerinddragelse og udnyttelse af patientens egne ressourcer udtrykt gennem hovedsporet ”patienten bestemmer(?)”, som administrationen foreslår som det centrale hovedspor i planen. Herudover er der følgende to gennemgående temaer i oplægget til sundhedsplanen: den højeste kvalitet og fremme befolkningens sundhed.

 

Administrationens foreløbige udkast til introduktion til sundhedsplanen er vedlagt som bilag. Heri udstikkes hovedretningen for de tre temaer. Administrationen vil desuden lave en uddybende præsentation på selve mødet. Præsentationen vil blandt andet fokusere på sammenhængen med Psykiatriplanen, og hvordan de tre temaer bliver relevante for den psykiatriske patient.

 

Det indstilles, at udvalget, med udgangspunkt i udkastet til introduktion og på baggrund af en præsentationen på mødet ved afdelingschef Christian Boel, drøfter hovedemner til sundhedsplanen.

 

Til orientering er der vedlagt en revideret tids- og procesplan for arbejdet med sundhedsplanen. Heri fremgår inddragelsen af regionsrådet, kommunale samarbejdsparter samt patienter/borgere.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tilkendegav tilfredshed med udkastets temaer og med udviklingen af sundhedsaftalekonceptet som sådan, siden de første aftaler blev indgået, ligesom udvalget udtrykte sig positivt i forhold til kommunernes ønsker om mere inddragelse og samarbejde om sundhedsplanernes indhold og formål. Mette Valbjørn udtrykte bekymring for varetagelsen af de svageste patienters interesser med formuleringen ”Patienten bestemmer (?)”

 

Laila Munk Sørensen, Anders Vistisen og Susanne Benedikte Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-32-12

9. Orientering om venteliste for psykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien samt nøgletalsopgørelse vedrørende psykiatri- og socialområdet

Resume

Til orientering fremlægges udviklingen i ventelisten for børne- og ungdomspsykiatrien og voksenpsykiatrien fra juli til oktober 2012. Tendensen med reduktion i ventelisten til børne- og ungdomspsykiatrien er fortsat til og med september måned, mens den fra september til oktober måned ligger uændret. Tendensen med reduktion i ventelisten til voksenpsykiatrien fortsatte august måned med, vendte i september måned til en stigning i den samlede venteliste, og udviste atter en faldende tendens i oktober måned.

 

Endvidere fremlægges nøgletal fra 3. kvartal 2012 vedrørende behandlingspsykiatrien og det specialiserede socialområde.

Direktionen indstiller,

at orienteringen om ventelisten tages til orientering, og

 

at orienteringen om nøgletalsopgørelsen tages til orientering.

Sagsfremstilling

Ventelisten for børne- og ungdomspsykiatrien udviser en fortsat nedadgående tendens, omend udviklingen sidst i perioden stagnerer. Ventelisten til voksenpsykiatrien vender fra august til september måned en nedadgående tendens til en stigende tendens. Fra september til oktober ses en mindre reduktion i ventelisten.

 

Venteliste børne- og ungdomspsykiatrien

Fra juli til august måned reduceredes ventelisten til børne- og ungdomspsykiatrien med 82 børn og unge, og fra august til september måned reduceredes ventelisten igen med 84 børn og unge. Fra september til oktober måned stod den samlede venteliste stort set uændret, idet den øgedes med kun to børn/unge. Dermed ventede i alt 381 børn og unge den 31. oktober 2012 på at blive udredt.

 

Set over denne tre-måneders periode er reduktionen ligeligt fordelt imellem børn og unge, der har ventet henholdsvis under to måneder og mellem to-tolv måneder. Ved udgangen af oktober måned ventede ingen børn/unge længere end tolv måneder.

 

Den overordnede nedadgående tendens i ventelisten til børne- og ungdomspsykiatrien er således stagneret i slutningen af perioden.

 

Venteliste voksenpsykiatrien

Den samlede venteliste til voksenpsykiatrien reduceredes fra juli til august måned med ni personer, mens ventelisten fra august til september måned steg med 75 personer. Fra september til oktober måned reduceredes venteliste atter med 13 personer. I alt 1.538 personer ventede ved udgangen af oktober måned på at blive udredt/behandlet i voksenpsykiatrien. Tendensen med reduktion i ventelisten afløstes således fra august til september måned af en stigende tendens, mens den fra september til oktober måned atter udviste en faldende tendens.

 

Bag periodens tendensudsving i den samlede venteliste ligger overordnet set en stigning i antallet af personer, der venter kortere end to måneder, og en reduktionen i antallet af personer, der venter længere end to måneder.

 

Nøgletalsopgørelse for 3. kvartal 2012

Af opgørelsen fremgår status for 3. kvartal 2012 for henholdsvis behandlingspsykiatrien og det specialiserede socialområde, herunder forventet årsresultat for 2012 og sygefraværsandel. For behandlingspsykiatrien fremgår endvidere belægningsprocent, tal for ambulant aktivitet samt antal personer i kontakt, ligesom antal ventende længere end to måneder er opgjort.

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orientering om venteliste for psykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien samt nøgletalsopgørelse vedrørende psykiatri- og socialområdet til orientering.

 

Laila Munk Sørensen, Anders Vistisen og Susanne Benedikte Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-32-12

10. Orientering om satspuljeaftale for sundhedsområdet 2013-16

Resume

Der er indgået aftale om satspuljen på sundhedsområdet for 2013-16. Ud af en samlet pulje på 229 mio. kr. kan regionerne søge en enkelt pulje på i alt 64,4 mio. kr., afsat til pilotprojekter om brugerstyrede senge inden for psykiatriområdet. Det rådgivende udvalg gives her en orientering om puljen.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til orientering.

Sagsfremstilling

Satspuljeaftale 2013-16

Den 25. oktober 2012 blev der indgået aftale om satspuljen 2013-16

på sundhedsområdet (bilag vedlagt).

 

Puljen til sundhedsområdet er på i alt 229 mio. kr., hvoraf 107 mio. kr. går til fire forskellige projekter, der skal løfte forebyggelsen og behandlingen af psykisk sårbare. Med denne satspuljeaftale fokuseres således på udvikling og kvalitet i indsatsen vedrørende både behandling og forebyggelse af psykisk sygdom.

 

Her gøres der kort rede for den pulje, regionerne kan søge på psykiatriområdet.

 

Pilotprojekter om brugerstyrede senge i psykiatrien

I Norge er der gode erfaringer med såkaldt ”brugerstyrede senge”, hvor visiterede patienter på eget initiativ kan lade sig indlægge i kortere tid og på den måde forebygge, at sygdommen forværres med et behov for beroligende medicin eller tvangsforanstaltninger til følge. Resultater fra det norske projekt har bl.a. vist, at den samlede indlæggelsestid for de visiterede patienter faldt, og at de i mindre grad blev tvangsindlagt.

 

Puljen er på i alt 64,4 mio. kr. for perioden 2013-16. Midlerne afsættes til pilotprojekter i regionerne med brugerstyrede senge, og der kan søges om tilskud på 0,75 mio. kr. pr. brugerstyret seng. Efter fordelingsnøglen kan Region Midtjylland forvente at få midler til ca. 4,8 brugerstyrede senge. Eksisterende senge kan ikke konverteres til brugerstyrede senge.

 

Formålet med projekterne er at opnå en reduktion i behovet for tvang og akut beroligende medicin samt bedre understøttelse af kapaciteten i psykiatrien. Målgruppen kan være patienter med skizofreni, bipolar sindslidelse (mani og depression), svære angstlidelser, personlighedsforstyrrelser eller spiseforstyrrelser.

 

Pilotprojekterne vil i perioden medføre meraktivitet i regionerne, hvorfor der af det afsatte beløb reserveres midler til kommunal medfinansiering.

 

Der er ikke umiddelbart lagt op til en permanentgørelse af midlerne efter projektperioden. Projekterne skal dog evalueres, og er erfaringerne gode, udbredes ordningen muligvis såvel geografisk som til andre patientgrupper.

 

Mio. kr.
2013
2014
2015
2016
Permanent
Pilotprojekt om brugerstyrede senge
17,6
15,6
15,6
15,6
-
Region Midtjyllands anslåede andel
3,8
3,4
3,4
3,4
-

 

Den videre proces

Satspuljeaftalen er først endelig, når den som led i finanslovsforhandlingerne bekræftes i den samlede satspuljeaftale, der også omfatter det sociale område. Dette sker formentlig primo december måned 2012.

 

De enkelte satspuljer, herunder puljen vedrørende brugerstyrede senge, vil blive slået op efter den endelige vedtagelse af Finansloven. Herefter er der erfaringsmæssigt tre - fire uger til at udarbejde en endelig ansøgning til Ministeriet.

 

Administrationen vil gennemgå de nærmere betingelser, forbundet med at søge puljen, og på den baggrund overveje mulighederne for at søge.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orientering om satspuljeaftale for sundhedsområdet 2013-16 til orientering.

 

Laila Munk Sørensen, Anders Vistisen og Susanne Benedikte Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-73-16-08

11. Orientering om det regionale sociale område herunder specialområderne

Resume

På baggrund af den igangværende omstilling af socialområdet i Region Midtjylland orienteres i sagen om, hvorledes de kommende specialområder organiseres.

Direktionen indstiller,

at beskrivelsen af det sociale område i Region Midtjylland tages til orientering.

Sagsfremstilling

Psykiatri og Social er under omstilling på baggrund af regionsrådets beslutning af den 21. marts 2012. Baggrunden herfor er blandt andet indgåelse af Rammeaftale 2012, der pålægger det sociale område at lave besparelser svarende til 4,5 % i taksterne, men også en vigende efterspørgsel på området har været en medvirkende faktor.

 

I hele 2012 er der blevet arbejdet med den kommende organisering af Psykiatri og Social herunder det ”nye” regionalt drevne socialområde. Nu tegner konturerne sig omkring specialområderne, hvorfor administrationen ønsker at orientere det rådgivende udvalg om disse.

 

I notatet ”Socialområdet i Region Midtjylland” beskrives de ni specialområder i forhold til, hvilke tilbud og institutioner, der sammenlægges, den geografiske spredning, målgrupper samt den historiske belægningsmæssige udvikling, som danner baggrund for de belægningsmæssige udfordringer, som nogle specialområder står overfor.

 

Til sidst i bilaget findes en oversigt over samtlige specialområder samt normering og budget for 2013.

Beslutning

Punktet blev udsat til næste møde.

 

Laila Munk Sørensen, Anders Vistisen og Susanne Benedikte Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-32-12

12. Orientering om Strategi og handleplan for sundhedsfremme og forebyggelse for psykiatrien i Region Midtjylland

Resume

Strategi og handleplan for sundhedsfremme og forebyggelse i psykiatrien i Region Midtjylland samler 35 anbefalinger og prioriterede indsatser, der alle skal medvirke til at øge middellevetiden for mennesker med psykisk sygdom i Region Midtjylland.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Mennesker med psykisk sygdom dør 15-20 år tidligere end almenbefolkningen. Denne overdødelighed tilskrives dels eksterne årsager som selvmord og ulykker, dels somatiske sygdomme samt medicinske tilstande.

 

I den gældende psykiatriplan for Region Midtjylland og i handleplanerne i udkast til Psykiatriplan 2013-16 for Region Midtjylland indgår en række sundhedsfremmende tiltag, der tager udgangspunkt i Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse for psykiatrien i Region Midtjylland, som samler i alt 35 anbefalinger og prioriterede indsatser, der skal medvirke til at øge middellevetiden for mennesker med psykisk sygdom i Region Midtjylland.

 

Strategien har tre hovedfokusområder:

  1. Øget middellevetid ved at sikre mennesker med psykisk sygdom tilstrækkelig udredning og behandling for somatisk sygdom.

  2. Forebyggelse af sundhedsrisikoadfærd med fokus på KRAM-faktorerne (kost, rygning, alkohol, motion).

  3. Nedbringelse af overdødelighed ved fortsat fokus på forebyggelse af selvmord.

 

Den samlede strategi for sundhedsfremme og forebyggelse for psykiatrien i Region Midtjylland vedlægges til orientering.

Beslutning

Punktet blev udsat til næste møde.

 

Laila Munk Sørensen, Anders Vistisen og Susanne Benedikte Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-13-11

13. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.

 

Det rådgivende udvalg har tidligere anmodet om et notat vedrørende psykiatriens misbrugsbehandling. Notatet er sendt til udvalget den 11. november 2012, og vedlægges hermed også denne sag med henblik på eventuel uddybning.

 

Som følge af aflysningen af udvalgets møde den 8. november 2012 orienteres uddybende om indsatsområder i den nationale handlingsplan for telemedicin på psykiatriområdet samt om konsekvenser ved flytning til nybyggeri på Elbæk Højskole.

 

 

Beslutning

Det blev aftalt, at der på næste møde orienteres om psykiatriens misbrugsbehandling på baggrund af det til mødet vedlagte bilag.

 

Det blev ligeledes aftalt, at der orienteres uddybende på næste møde om to sager fra det aflyste møde den 8. november 2012; indsatsområder i den nationale handlingsplan for telemedicin på psykiatriområdet samt nybyggeri på Elbæk Højskole.

 

Administrationen orienterede om det til forretningsudvalget eftersendte bilag i sagen om ”Svar til ekspertpanelets spørgsmål til ansøgning om endeligt tilsagn til DNV-Gødstrup”, som belyser en ændring af tidsplanen for psykiatrien i DNV Gødstrup. Bilaget blev udleveret til udvalget. 

Administrationen orienterede endvidere om, at der sammen med referatet vil blive sendt et link til høringssvar til psykiatriplanen. Planen vil blive drøftet i udvalget på mødet i februar 2013, og psykiatriplanen lægges frem til godkendelse i regionsrådet i marts 2013.

 

Laila Munk Sørensen, Anders Vistisen og Susanne Benedikte Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-13-11

14. Oplæg om og rundvisning hos Regionspsykiatrien i Horsens

Resume

Mødet afsluttes med oplæg og rundvisning i Regionspsykiatrien i Horsens i tidsrummet kl. 11.00 - 12.00.

 

Oplægsholderne vil være ledende oversygeplejerske Marianne Børre Petersen, som vil fortælle om ” Den gode psykiatriske afdeling” samt ledende overlæge Inger Brødsgård, som vil fortælle om ”Udfordringer vedrørende de retspsykiatriske patienter”.

 

Der vil herefter være rundvisning på afsnit 02, der er det intensive afsnit samt på afsnit 03, der er et psykoseafsnit. Udvalget bliver delt i to hold. Hvis der er uro på 02 kan det være nødvendigt at aflyse denne del af rundvisningen.

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog oplæg fra ledende oversygeplejerske Marianne Børre Petersen om ” Den gode psykiatriske afdeling”, og oplæg fra ledende overlæge Inger Brødsgård om ”Udfordringer vedrørende de retspsykiatriske patienter” til orientering.

 

Herefter var der rundvisning på to afsnit.

 

Laila Munk Sørensen, Anders Vistisen og Susanne Benedikte Gaarde var forhindrede i at deltage under sagens behandling.

Tilbage til toppen