Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Dagsorden
til
mødet i Udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde
den 8. august 2012 kl. 13:00
i Holmstrupgård, Pejsestuen, Holmstrupgårdvej 39, 8220 Brabrand

Alle medlemmer var mødt, bortset fra Mette Valbjørn, Mette Rohde Terp og Anders Vistisen der havde meldt afbud.

 

Mødet blev hævet kl. 15.45.


Sagnr.: 1-00-13-11

1. Godkendelse af referat fra sidste møde

Resume

Referat fra udvalgets møde den 7. juni 2012 vedlægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referat fra mødet i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 7. juni 2012 godkendes.

Sagsfremstilling

Referat fra mødet i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 7. juni 2012 vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde godkendte referatet fra mødet den 7. juni 2012.

 

Mette Valbjørn, Mette Rohde Terp og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-89-11

2. Drøftelse af første udkast til Psykiatriplan 2013-16

Resume

Det første udkast til Psykiatriplan 2013-16 fremlægges til udvalgets drøftelse.

Direktionen indstiller,

at udkast til Psykiatriplan 2013-16 drøftes.

Sagsfremstilling

Det første udkast til ”Psykiatriplan – strategier for udviklingen i Region Midtjyllands psykiatri og børne- og ungdomspsykiatri 2013-2016” forelægges herved til udvalgets drøftelse. Det bemærkes, at de enkelte kapitler, strategier og handleplaner fortsat er under udarbejdelse, ligesom planudkastet i den endelige høringsversion vil blive suppleret med patientcases og faktabokse i de kapitler, hvor det vil være relevant. Desuden vil planudkastet blive opdateret med budgetmålene for kvalitet.

 

Kapitlet om psykiatrien i det hele sundhedsvæsen er endnu ikke færdigt, men vil ligge klart til mødet i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde i september måned. Der vil på mødet den 8. august 2012 blive orienteret nærmere om indholdet.

 

Det foreliggende udkast indeholder de temaer, der blev drøftet på forårets døgnseminar for det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde samt på tre cafémøder om den nye psykiatriplan.

 

Efter udvalgets drøftelse arbejdes der videre med psykiatriplanen, og forslag til den endelige høringsversion fremlægges på udvalgets møde den 12. september 2012.

Beslutning

Kapitlet vedrørende psykiatrien i det hele sundhedsvæsen vil blive sendt til udvalget, når kapitlet er færdigt.

 

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde drøftede udkast til psykiatriplan 2013-2016. Udkastet vil også blive drøftet på udvalgets møde i september måned forud for regionsrådets behandling af planen på regionsrådsmødet den 26. september 2012.

 

Mette Valbjørn, Mette Rohde Terp og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-73-28-11

3. Kapacitetstilpasning på Den sikrede institution Grenen (sag til forretningsudvalget)

Resume

Som følge af den vigende efterspørgsel på sikrede pladser, har Danske Regioner og Københavns Kommune som driftsherrer for de sikrede institutioner besluttet, at der på landsplan bør nedlægges 14 sikrede pladser, heraf 4 sikrede pladser i Region Midtjylland. Der vil efter reduktionerne være en samlet kapacitet på 124 sikrede pladser på landsplan, heraf 25 i Region Midtjylland fordelt med 10 pladser på Den sikrede institution Koglen og 15 pladser på Den sikrede institution Grenen.

Direktionen indstiller,

at der nedlægges 4 sikrede pladser på Den sikrede institution Grenen med virkning fra 1. september 2012, og

 

at målsætningen om 85 % belægning tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Regionsrådet besluttede i september 2011 at stoppe anlægssagen på Grenen – Dalstrup samt nedlægge 5 særligt sikrede samt 1 sikret plads. Sidenhen er belægningssituationen blevet fulgt nøje af såvel Region Midtjylland som de øvrige regioner. 

 

Behov for yderligere kapacitetstilpasning

Den samlede belægningsprocent på de sikrede og særligt sikrede afdelinger i Region Midtjylland er faldet fra et stabilt højt niveau i starten af 2010 til gennemsnitligt 73 % i perioden juli 2010 til og med juni 2011. Efter nedlæggelsen af de 5 særligt sikrede pladser og 1 sikret plads pr. 1. januar 2012 har den gennemsnitlige belægning på de sikrede institutioner i Region Midtjylland i perioden januar til juni 2012 været 80,1 %.

 

Belægningen er således stadig lav på trods af de sidste kapacitetsjusteringer med virkning fra 1. januar 2012. En tendens, der også ses på landsplan. Dette er årsagen til, at driftsherrerne for de sikrede institutioner i april 2012 blev enige om at anbefale endnu en kapacitetsjustering. Kapacitetsjusteringen sker ved, at der åbnes 8 sikrede pladser i Region Nordjylland samt nedlægges 22 sikrede pladser fordelt i de øvrige regioner. Således er det driftsherrernes vurdering, at der samlet set bør nedlægges i alt 14 sikrede pladser på landsplan med virkning fra 1. september 2012. Som følge af denne beslutning er Region Midtjylland blevet anmodet om at nedlægge 4 sikrede pladser. Der åbnes 8 sikrede pladser i Region Nordjylland for at sikre en bedre geografisk fordeling af de sikrede pladser på landsplan.

 

I 2010 blev der oprettet 4 midlertidige pladser i forbindelse med Den sikrede institution Grenens åbne afdelinger i Glesborg. Pladserne blev gjort permanente i 2011. Det er disse pladser, der nu foreslås nedlagt med virkning fra 1. september 2012 som følge af den vigende belægning.

 

Nedlæggelse af de 4 sikrede pladser vil ikke medføre ændringer i taksterne for institutionens øvrige pladser.

 

Såfremt nedlæggelsen af de 4 sikrede pladser godkendes, vil den samlede belægning alt andet lige være på 92,9 %. Dette er beregnet på baggrund af belægningssituationen i januar - juni 2012.

 

Det må dog forventes, at belægningen på de sikrede institutioner i Region Midtjylland vil blive påvirket af, at der i oktober 2012 åbnes 8 sikrede pladser i Region Nordjylland. I 1. halvår 2012 udgjorde indskrivninger fra Region Nordjylland 8,8 % af den samlede belægning i Region Midtjylland.

 

Alt andet lige og på baggrund af tal fra 1. halvår 2012 må det således forventes, at Region Midtjylland efter nedlæggelse af 4 pladser pr. 1. september 2012 og åbning af 8 pladser i Region Nordjylland vil have en samlet belægning på de sikrede institutioner på omkring 85 %.

 

Målsætning om 85 % belægning

Der er blandt driftsherrerne for de sikrede institutioner endvidere opnået enighed om, at kapaciteten på de sikrede pladser fremover bør reguleres af de enkelte regioner med det mål for øje, at der skal være en gennemsnitlig belægningsprocent på 85 %. I tilfælde af, at det ikke er muligt at realisere en belægningsprocent på 85 %, skal den pågældende region sørge for at reducere antallet af sikrede pladser, så målsætningen om 85 % belægning nås.

 

Administrationen vil fortsat følge belægningen meget nøje samt orientere regionsrådet herom. Såfremt der er behov for yderligere kapacitetstilpasninger, vil dette blive indstillet til godkendelse i regionsrådet.





Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Mette Valbjørn, Mette Rohde Terp og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-73-34-12

4. Anlægsbevilling til etablering af specialmiljø ved Hinnerup Kollegiet (sag til forretningsudvalget)

Resume

Regionsrådet har tidligere godkendt etableringen af et specialmiljø til ældre med autisme i tilknytning til Hinnerup Kollegiet. Der er tale om et projekt, som indeholder udvikling af nye boliger samt særlige fællesfaciliteter, da der ikke tidligere er bygget målrettet til ældre med autisme. Projektet har derfor stor opmærksomhed i faglige kredse og medfinansieres af Realdania. Der søges nu endelig anlægsbevilling.

Direktionen indstiller,

at der afsættes anlægsbevilling, rådighedsbeløb og finansiering i 2012 og 2013 jf. bevillingsskemaet,

 

at der sker et ejerskifte af ligeværdige grundarealer mellem den selvejende institution Boligselskabet Ådalen/ Engstien og Region Midtjylland, jf. aftale herom og jf. kommunal godkendelse,

 

at der indgås aftale om bygherrerådgivning, og

 

at byggeprojektet udbydes i totalentreprise med prækvalifikation med tildelingskriterium: ”økonomisk mest fordelagtige tilbud”.

Sagsfremstilling

Regionsrådet godkendte på møde den 14. december 2011 opførelsen af fire boliger med særlige fællesfaciliteter til ældre med autisme i tilknytning til Hinnerup Kollegiet. Byggeriet vil indebære etablering af det første specialmiljø, som er målrettet ældre med autisme.

 

Regionsrådet godkendte endvidere, at der blev udarbejdet projektansøgning til Realdania om medfinansiering. Realdania har efterfølgende givet tilsagn om støtte til projektet på 2,1 mio. kr. Realdanias bevilling giver mulighed for en meget grundig forberedelse af projektet gennem interessentanalyser og inddragelse af nyeste viden. Til rådgivning og vejledning i projektet er nedsat en styregruppe, som består af repræsentanter fra Realdania, Socialstyrelsen, Landsforeningen Autisme, pårørende til beboere på Hinnerup Kollegiet, personale og ledelsesrepræsentanter fra Hinnerup Kollegiet og Region Midtjyllands Bygningskontor.

 

I forbindelse med byggeprojektet er der oprettet en særlig hjemmeside, hvor interesserede kan se baggrundsmaterialet og følge projektet. Hjemmesiden findes på: http://www.hinnerupkollegiet.rm.dk/om+os/specialmilj%c3%b8+til+%c3%a6ldre+med+autisme

 

Kommunerne i Region Midtjylland har tidligere godkendt, at der i rammeaftalen for 2013 oprettes fire døgnpladser til ældre med autisme. Da de fire døgnpladser etableres i fysisk sammenhæng med bofællesskaberne Ådalen og Engstien, vil der kunne opnås samdriftsfordele, som muliggør en takstreduktion på samtlige pladser, udover de takstnedsættelser, der er aftalt i forbindelse med rammeaftalen for 2012 gældende for 2013 og 2014.

 

Sammenbygningen af bofællesskaberne forudsætter et ejerskifte af et grundareal mellem Boligselskabet Ådalen/ Engstien og Region Midtjylland. Boligselskabets bestyrelse har godkendt en aftale om mageskifte af et tilsvarende grundareal på Hinnerup Kollegiet, som ejes af Region Midtjylland. Boligselskabets bestyrelse har godkendt mageskiftet under forudsætning af, at Favrskov Kommune godkender principper for nye skel, som er udarbejdet af landinspektør. Oversigt over forslag til nye skel og ejerforhold er vedlagt som bilag 1. Bestyrelsen forudsætter endvidere, at Region Midtjylland genetablerer eksisterende depotrum/skure og etablerer erstatningsparkeringspladser samt ny ankomstvej og –torv, samt at regionen afholder alle udgifter til landinspektør, tinglysning mv. forbundet med mageskiftet.

 

Bygningskontoret har udarbejdet det vedlagte programoplæg. Derudover er der udarbejdet visionsnotat samt en tids- og procesplan og andet materiale, som kan ses på hjemmesiden. På baggrund af materialet har styregruppen, efter en interviewrunde med i alt fire arkitektfirmaer, peget på Wienberg Architects som bygherrerådgiver. Honorering af bygherrerådgiver sker indenfor den fastsatte økonomiske ramme på maksimalt 500.000 kr.

 

Projektplanlægningen forventes påbegyndt umiddelbart efter beslutning om godkendelse af anlægsbevillingen, idet der udarbejdes idéskitse, efterfulgt af byggeprogram, og udvidet dispositionsforslag, som udbydes i totalentreprise med prækvalifikation. Tildelingskriterium vil være ”økonomisk mest fordelagtige tilbud”. Byggeriet forventes afsluttet til oktober 2013.

 

Økonomi

Regionsrådet reserverede i december 2011 et foreløbigt rådighedsbeløb på 5,9 mio. kr. til Region Midtjyllands finansiering af projektet. Beløbet svarer til et standard byggeri. Efterfølgende har Realdania bevilget 2,1 mio. kr. Beløbet er bevilget under forudsætning af, at Realdania kan godkende det endelige projekt, at Realdania deltager i projektets styregruppe, og at Realdania kan stå inde for valg af rådgiver.

 

I forbindelse med planlægningen af byggeriet har det vist sig, at der bliver behov for etablering af nye parkeringsarealer, ny forbindelsesvej til byggeriet, re-etablering af skure mv. Der vil endvidere være behov for ekstra brandsikring i forbindelse med sambygningen med eksisterende bygninger. Det vurderes, at der samlet er behov for en samlet anlægsbevilling på 9,4 mio. kr., hvoraf Region Midtjylland finansierer 7,3 mio. kr., svarende til en kvadratmeterpris på 15.000 kr. for hele byggeriet. I anlægsbevillingen er indeholdt udgifter forbundet med aftalen om mageskifte samt udgifter til bygherrerådgivning. Regionens andel af projektet finansieres af rammebevillingen til udvikling af sociale tilbud, hvor der i 2012 vil restere 46,648 mio. kr. og 21,442 mio. kr. i 2013.

 

Tabel 1. Bevilling til etablering af specialmiljø ved Hinnerup Kollegiet

[image]

 

Energi og miljø

Det er en forudsætning, at byggeriet opføres efter Lavenergiklasse 2015.



Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Mette Valbjørn, Mette Rohde Terp og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-22-62-07

5. Orientering om udmøntning af rammebevilling til bygningsvedligeholdelse af sociale tilbud i 2012 (sag til forretningsudvalget)*

Resume

I budgettet for 2012 er der afsat en rammebevilling til bygningsvedligeholdelse af sociale tilbud på 15,237 mio. kr.

 

Regionsrådet har i forbindelse med budgetvedtagelsen afgivet anlægsbevilling. Rammebevillingen kan udmøntes af bevillingshaveren med orientering til forretningsudvalget.

 

Rammebevillingen til bygningsvedligeholdelse udmøntes til projekter, som er valgt ud fra registreringer af bygningsmassens vedligeholdelsesbehov.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

I budgettet for 2012 er der afsat en rammebevilling til bygningsvedligeholdelse af sociale tilbud på 15,237 mio. kr.

 

Regionsrådet har i forbindelse med budgetvedtagelsen afgivet anlægsbevilling. Anlægsbevillingen er givet som en rammebevilling, der kan udmøntes af bevillingshaveren med orientering af forretningsudvalget.

 

Rammebevillingen til bygningsvedligeholdelse på det sociale område er møntet på at vedligeholde og genoprette bygningsmassen i forbindelse med forskellige typer sociale tilbud - undtaget er dog boliger opført i henhold til lov om almene boliger.

 

I 2012 er der nu udmøntet 7,181 mio. kr. til vedligeholdelsesprojekter. Der resterer således 8,056 mio. kr. i rammebevillingen til eventuel senere udmøntning. Forslaget til udmøntningen af rammebevillingen til bygningsvedligeholdelse af sociale tilbud fordelt på enkeltprojekter fremgår af tabellen nedenfor.

 

[image]




Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Mette Valbjørn, Mette Rohde Terp og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-32-12

6. Orientering om tilsagn fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til fire ansøgte puljer fra satspuljeaftalen 2012-15 (sag til forretningsudvalget)

Resume

Region Midtjylland har fået tilsagn til fire ansøgte puljer fra satspuljeaftale 2012-15. Der gives her en kort orientering om puljeprojekterne og den videre proces.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har den 5. juli 2012 udmøntet midlerne til fire puljer fra satspuljeaftalen 2012-15 på psykiatriområdet. Region Midtjylland har fået tilsagn til fire ansøgte puljer. For de fire puljer er der samlet set søgt om 107,6 mio. kr., mens Ministeriet har givet tilsagn om i alt 98,1 mio. kr. Midlerne permanentgøres efter endt projektperiode. Der er givet tilsagn til følgende puljer:

 

A. Pulje til styrkelse af den nære psykiatri

Projekt: "Etablering af mobilt psykoseteam"

Projekt: "Subakut visitationsenhed/ SAVE i regionspsykiatrien".

Der er søgt om og tildelt 20,5 mio. kr.

 

B. Pulje til hurtigere hjælp til børn og unge med psykiske sygdomme

Projekt: "Børne- og ungdomspsykiatrisk vurderings- og rådgivningsprojekt".

Der er søgt om og tildelt 24,3 mio. kr.

 

C. Pulje til styrket psykiatrisk indsats for dobbeltdiagnosticerede

Projekt: "Styrket indsats over for patienter med dobbeltdiagnoser i Region Midtjylland".

Der er søgt om 12,9 mio. kr. og tildelt 11,9 mio. kr.

 

D. Pulje til flere sengepladser i psykiatrien

Projekt: "Sengeafsnit med 11 psykiatriske sengepladser".

Der er søgt om 49,9 mio. kr. og tildelt 31,3 mio. kr.

 

I forhold til denne pulje er der to præmisser for udbetaling af puljemidlerne. Den første er, at der ikke må nedlægges sengepladser i den fireårige periode, hvor projektet løber. Den anden præmis er, at Region Midtjylland selv skal bevilge anlægsmidler til den i projektet planlagte ombygning og renovering. Der er udarbejdet et særskilt punkt om håndtering af tilsagn til denne pulje.

 

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse præciserer i de fire tilsagnsskrivelser enkelte mindre justeringer, som Region Midtjylland skal udføre som betingelse for modtagelse af puljemidlerne. Administrationen fremsender ultimo august reviderede projektbeskrivelser til ministeriet for ansøgningerne vedrørende Styrkelse af den nære psykiatri, Hurtigere hjælp til børn og unge samt Styrket indsats for dobbeltdiagnosticerede. Regionsrådets beslutning om håndtering af puljen til Flere sengepladser vil afgøre, om der i forhold til denne fjerde og sidste pulje udarbejdes revideret projektbeskrivelse jævnfør anden sag på denne dagsorden.

Region Midtjylland sendte den 1. marts 2012 ansøgninger til ministeriet til i alt fem puljer, hvoraf der er kommet svar i forhold til fire puljer. I forhold til den femte pulje; Pulje til styrket samarbejde mellem behandlingspsykiatrien og almen praksis (shared care)

ventes svar fra ministeriet i august måned.

Beslutning

Der gøres opmærksom på, at der er en trykfejl i dagsordenspunktet. Ministeriet har givet tilsagn om i alt 88 mio. kr. og ikke 98,1 mio. kr., som der står i dagsordensteksten. Dette  vil blive rettet til møde i forretningsudvalget den 14. august 2012, hvor sagen også behandles.

 

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Mette Valbjørn, Mette Rohde Terp og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-32-12

7. Tilsagn om midler fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse vedrørende satspuljeprojektet "Sengeafsnit med 11 nye psykiatriske sengepladser" (sag til forretningsudvalget)

Resume

Region Midtjylland har fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse fået tilsagn om satspuljemidler til etablering af 11 nye sengepladser i almen psykiatri. De tildelte midler finansierer ikke fuldt ud driften af de 11 senge. Modtagelsen af satspuljemidlerne er betinget af, at regionen bevarer det nuværende antal voksenpsykiatriske sengepladser på 454 + de 11 nye sengepladser, og midlerne kan ikke bruges til retspsykiatriske senge. Bindingen på antal senge er ikke uden udfordringer for regionen. Det foreslås derfor, at regionsrådet bemyndiger administrationen til at gå i dialog med ministeriet om tilsagnsbetingelserne.

Direktionen indstiller,

at regionsrådet giver et foreløbigt tilsagn om accept af midlerne, idet administrationen samtidig bemyndiges til at gå i dialog med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse om betingelserne for at modtage satspuljemidlerne, og

 

at sagen forelægges regionsrådet påny, når administrationen har drøftet tilskudsbetingelserne med ministeriet.

Sagsfremstilling

I Aftalen om satspuljen på sundhedsområdet for 2012-2015 blev der afsat i alt 140 mio. kr. i perioden 2012-2015 til etablering af flere sengepladser i almen psykiatri ud over den allerede eksisterende kapacitet. Puljen giver som udgangspunkt ikke adgang til etablering af retspsykiatriske sengepladser.

 

Region Midtjylland har søgt om midler fra puljen til etablering af et skærmet sengeafsnit med 11 sengepladser. Sengepladserne forventes etableret i Søndersøparken, Viborg, under regionspsykiatrien Viborg-Skive. Etableringen af sengeafsnittet kræver en renovering og en mindre ombygning, som er estimeret til 8,8 mio. kr. Pengene er afsat i psykiatriens anlægsbudget for 2012.

 

Region Midtjylland har søgt om 49,9 mio. kr. fra puljen. Regionen har fået tilsagn om 31,3 mio. kr., hvilket indebærer, at der inden for psykiatriens budget over perioden 2012 til 2015 skal findes i alt 18,6 mio. kr. til finansiering af den ekstra udgift til driften af den nye afdeling. Efter 2015 bliver satspuljen på 140 mio. kr. overført til regionernes bloktilskud. Region Midtjyllands andel bliver heraf cirka 30 mio. kr. Der er dermed overensstemmelse mellem det bevilligede tilskud og det permanente bloktilskud efter 2015.

 

Modtagelsen af satspuljemidlerne er betinget af, at regionen bevarer det nuværende antal voksenpsykiatriske sengepladser på 454 + de 11 nye sengepladser indtil udgangen af 2015.

Bindingen på antallet af senge kan gøre det vanskeligt at gennemføre effektiviseringer inden for psykiatrien. En øget psykiatrisk aktivitet vil således mest effektivt kunne ske gennem øget ambulant aktivitet, og generel øget produktivitet forventedes bl.a. at kunne ske ved omlægning fra stationær til ambulant aktivitet. Hertil kommer, at den nye udredningsgaranti forventes at øge behovet for ambulante ydelser. Indfrielse af kravet om produktivitetsforbedringer i psykiatrien samt finansieringen af de 18,6 mio. kr. vil derfor vanskeligt kunne opfyldes uden serviceforringelser.

 

Herudover skal bemærkes, at der, siden ansøgningen blev sendt, er kommet yderligere pres på regionens økonomi på baggrund af en stram økonomiaftale. Derudover forventes en nedgang i de udenregionale indtægter på 13 mio. kr. Dette skyldes, at de andre regioner hjemtager en del af deres retspsykiatriske patienter, og at en regelændring betyder, at det fremover er den region, hvor en retspsykiatrisk patient har adresse, der skal betale for vedkommende. Tidligere var det den region, patienten kom fra. Da Region Midtjylland har en nettotilgang af retspsykiatriske patienter, betyder det færre indtægter.

 

Budgettilpasninger som følge af dette vil ligeledes vanskeliggøres af bindingen på antallet af senge.

 

Administrationen finder det således afgørende at bevare mest mulig fleksibilitet i forholdet til sengene. Primært ønskes det at fastholde en mulighed for at effektivisere gennem omlægninger fra stationært til ambulant aktivitet. Sekundært kunne et alternativ være at give mulighed for at benytte midlerne til finansiering af retspsykiatriske sengepladser som erstatning for de senge, der ikke længere finansieres af udenregionale indtægter.

 

Administrationen ønsker på denne baggrund at gå i dialog med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse om de betingelser vedrørende sengene, der knytter sig til de tildelte midler. Hovedargumentet vil være, at det samlede finansieringsbehov ved at modtage puljemidlerne er af en sådan størrelse, at budgetreduktionerne kun kan gennemføres med store konsekvenser, der forstærkes væsentligt af bindingerne på sengene. Fordelene ved at modtage midlerne vil således i sidste ende kunne blive overgået af de medfølgende ulemper.



Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Mette Valbjørn, Mette Rohde Terp og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-36-08

8. Statusrapport 2012 for Sundhedsaftalen 2011 - 2014 (sag til forretningsudvalget)

Resume

Der er udarbejdet statusrapport 2012 for Sundhedsaftalen 2011 - 2014. Statusrapporten er den første ud af tre i denne aftaleperiode og giver et kort indblik i, hvordan udviklingen er i de politisk udpegede målsætninger i sundhedsaftalen. Statusrapporten viser generelt, at Region Midtjylland er godt på vej i opnåelse af målsætningerne, men der er også plads til forbedringer og en målrettet indsats i den næste del af aftaleperioden.

Direktionen indstiller,

at statusrapporten tages til orientering.

Sagsfremstilling

Sundhedsaftalen 2011–2014 er indgået mellem Region Midtjylland og kommunerne i Region Midtjylland. Sundhedsaftalen består af aftaler på ni fastsatte områder samt to frivillige områder – hjerneskadeområdet og elektronisk kommunikation.

 

I denne aftaleperiode skal temagrupperne for de enkelte delaftaler følge op på en række politiske mål, hvor temagruppen for økonomi og opfølgning samler disse opfølgninger i denne statusrapport.

 

Der kan blandt andet fremhæves følgende konklusioner fra statusrapporten:

 

  • Der er i aftaleperioden sket et i fald i antallet af genindlæggelser fra 18.634 til 16.161.

  • Patienter og pårørende i Region Midtjylland føler sig i høj grad inddraget og velinformerede i forbindelse med indlæggelse og udskrivning, dog er der et større forbedringspotentiale, hvad angår skriftlig information til patienter vedrørende den pågældende sygdom og/eller behandling.

  • Der er i aftaleperioden sket et fald i antallet af dage, patienter ligger færdigbehandlede på hospitalerne. Dette har dog fortsat fokus hos både hospitaler og kommuner for at forbedre dette yderligere ved endnu bedre kommunikation og samarbejde.

  • På træningsområdet ligger Region Midtjylland over gennemsnittet, hvad angår antallet af specialiserede genoptræningsplaner i forhold til samtlige genoptræningsplaner.

  • Der er i aftaleperioden blevet implementeret forløbsprogrammer for flere patientgrupper, men på baggrund af tallene for andelen af henvisninger til programmerne, tyder det på, at der fortsat i aftaleperioden skal være fokus på overgange mellem sektorer og patientflow.

  • På psykiatriområdet ses en positiv udvikling, og særligt på området for voksenpsykiatri er der igangsat mange initiativer for at opnå de politiske målsætninger i sundhedsaftalen.

  • Der har i aftaleperioden været foretaget både lokale og regionale opgaveoverdragelser, hvorfor der i henhold til de politiske mål for aftalen om opgaveoverdragelse den 12. oktober 2012 afholdes en tværsektoriel arbejdsdag for en evaluering af aftalen.

  • Der er på hjerneskadeområdet blevet afholdt en række kurser for at give kommunale medarbejdere et kompetenceløft i forhold til denne patientgruppe. En lang række kommunale medarbejdere har været igennem kurset, men flere kurser er blevet aflyst, hvorfor regionen opfordrer kommunerne til at sende medarbejdere afsted på de kommende kurser i 2012.

 

Yderligere har Sundhedskoordinationsudvalget bedt temagrupper og klynger om følgende handlinger på baggrund af statusrapportens konklusioner:

 

  1. Der skal foretages et litteraturstudie af begreberne "genindlæggelse", "uhensigtsmæssig indlæggelse" og "forebyggelig indlæggelse", så man på tværs i regionen kan målrette indsatserne på området ud fra samme definitioner.

  2. I forbindelse med at temagruppen for børn, unge og gravide er blevet lagt under temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse, skal temagruppen lave en kortlægning af behovet for indsatser på børne- og ungeområdet, blandt andet i forbindelse med for eksempel akutte indlæggelser.

  3. Der skal i næste del af aftaleperioden være et yderligere fokus på børnepsykiatrien og sammenhængende patientforløb.

  4. Der skal generelt ses på, hvor godt de selvstændige afsnit i sundhedsaftalen er implementeret helt ud til frontpersonalet i kommunerne og på hospitalerne. I den forbindelse opfordrer Sundhedskoordinationsudvalget kommunerne til at behandle statusrapporten politisk i enten fagudvalg eller kommunalbestyrelse og ikke blot administrativt.

 

Statusrapporten er den første ud af tre i denne aftaleperiode. Statusrapporten giver et indblik i, hvordan udviklingen er på de politisk udpegede målsætninger for de enkelte aftaleområder. Mange af målene har først måletidspunkt senere i aftaleperioden, hvorfor man skal være opmærksom på, at denne status blot giver en indikation af udviklingen på det enkelte område og ikke det fulde billede.

 

En egentlig afrapportering for alle mål følger i 2. kvartal 2013, hvor det vil være muligt at få et mere nuanceret billede af, hvor langt man er i Region Midtjylland på de mange politiske målsætninger. Endelig følger en statusrapport, svarende til denne, i 2. kvartal 2014, som giver en afsluttende status på hele aftaleperioden.

 

Temagruppen for økonomi og opfølgning har blandt andet indtil nu i denne aftaleperiode udarbejdet en række indikatorer, som indgår i opfølgningen på en række af de delområder, der er i sundhedsaftalen. Samtidig er der på nationalt niveau ved at blive udarbejdet en række indikatorer, som temagruppen for økonomi og opfølgning naturligvis vil indarbejde i det arbejde, der allerede foregår i Region Midtjylland.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Mette Valbjørn, Mette Rohde Terp og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-82-06-V

9. Benyttelsesaftale for 2012 mellem Region Nordjylland og Region Midtjylland (sag til forretningsudvalget)

Resume

Det foreslås, at der i lighed med tidligere indgås en benyttelsesaftale på sundhedsområdet mellem Region Nordjylland og Region Midtjylland. Benyttelsesaftalen gælder for 2012.

 

Direktionen indstiller,

at benyttelsesaftalen godkendes.

Sagsfremstilling

Den vedlagte benyttelsesaftale omfatter patientbehandling på sundhedsområdet, ligesom aftalen generelt skitserer rammerne for samarbejdet mellem de to regioner.

 

Benyttelsesaftalen indeholder endvidere beskrivelser af nye behandlinger, som kan være relevante for naboregionen. Her indgår også en konkret aftale om højt specialiseret behandling inden for psykiatriområdet. Således varetager behandlingspsykiatrien i Region Midtjylland behandlingen af soldater fra Region Nordjylland, der som følge af udstationering lider af Posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD).

 

Det overordnede formål med benyttelsesaftalen er at fremme samarbejde og udvikling på sundhedsområdet på tværs af de to regioner. Aftalen indeholder således hensigtserklæringer om koordineret udvikling af sundhedsområdet på tværs af regionerne. Samlet set medvirker dette til at sikre en god planlægning og administration indenfor sundhedsområdet.

 

Benyttelsesaftalen angiver nogle retningslinjer for behandling og afregning af behandling på tværs af regionerne. Det er væsentligt, at regionerne samarbejder om at sikre, at patienterne gives den bedst mulige service og behandling på tværs af regionsgrænserne.

 

Det indgår i benyttelsesaftalen, at al afregning vedrørende patienter sker ved fremsendelse af regninger de to regioner imellem.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Mette Valbjørn, Mette Rohde Terp og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-32-12

10. Orientering om ventelistestatus for voksepsykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien opgjort pr. 30. juni 2012

Resume

Til orientering fremægges udviklingen i ventelisterne for perioden april til juni 2012 for såvel voksenpsykiatrien som børne- og ungdomspsykiatrien, idet bemærkes, at den sidst fremlagte ventelistestatus var for perioden februar til marts 2012. Tendensen til reduktion i ventelisterne inden for både voksenpsykiatrien henholdsvis børne- og ungdomspsykiatrien er fortsat med udgangen af juni måned.

Direktionen indstiller,

at orienteringen om ventelisterne tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde følger løbende udviklingen i ventelisterne for voksenpsykiatrien samt i børne- og ungdomspsykiatrien.

 

Venteliste - voksenpsykiatrien

Fra april til maj 2012 er den samlede venteliste inden for voksenpsykiatrien reduceret med 23 personer, så i alt 1.612 personer pr. 31. maj 2012 ventede på at blive udredt/behandlet. Tendensen til reduktion i ventelisterne inden for voksenpsykiatrien er fortsat med udgangen af juni måned, hvor der kan konstateres et yderligere fald på 58 ventende personer. Den største reduktion kan konstateres blandt patienter, der har ventet i over to måneder.    

 

Der er således i perioden 30. april til 30. juni 2012 tale om en videreførelse af den reduktion i den samlede venteliste, der blev påbegyndt omkring årsskiftet. Der er dermed tale om et skifte i forhold til den stigningstendens, som ventelisten til behandling/udredning i voksenpsykiatrien siden begyndelsen af 2011 ellers har udvist. Reduktionen kan blandt andet tilskrives de tiltag, der er iværksat netop med det sigte at nedbringe ventelisten.   

 

Venteliste - børne- og ungdomspsykiatrien

Fra april til maj 2012 er den samlede venteliste til børne- og ungdomspsykiatrien reduceret med 29 personer. Reduktionen er fortsat i perioden maj til juni måned, hvor det kan konstateres, at yderligere 48 færre børn venter på udredning/behandling. Pr. 30. juni 2012 venter 547 børn og unge på at blive udredt og behandlet. Det største fald i perioden maj til juni ligger hos de børn og unge, der har ventet længst, det vil sige i to-12 måneder. Den overordnede nedadgående tendens er dermed fortsat.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orientering om venteliste for psykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien pr. 30. juni 2012 til efterretning.

 

Mette Valbjørn, Mette Rohde Terp og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-32-12

11. Orientering om jobmuligheder for personer med nedsat arbejdsevne i Region Midtjylland

Resume

Vedlagt er et notat, der beskriver, hvilke muligheder Region Midtjylland har for at tilbyde job til mennesker med nedsat arbejdsevne.

Direktionen indstiller,

at orientering om jobmuligheder for personer med nedsat arbejdsevne i Region Midtjylland tages til orientering.

Sagsfremstilling

På mødet i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 7. juni 2012 ønskede udvalget at få et overblik over, hvilke muligheder regionen generelt har for at oprette/tilbyde skånejob, herunder hvad der beskrives i regionens mangfoldighedspolitik.

 

Vedlagte notat beskriver kort Region Midtjyllands muligheder på området.

 

Beslutning

Der er vedlagt en oversigt over antal skånejob i Psykiatri og Social i Region Midtjylland.

 

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orientering om jobmuligheder for personer med nedsat arbejdsevne i Region Midtjylland til orientering.

 

Mette Valbjørn, Mette Rohde Terp og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-81-1-10

12. Godkendelse af mødeplan for 2013

Resume

Mødeplanen for 2013 for det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde godkendes.

Direktionen indstiller,

at mødeplanen for 2013 for det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde godkendes.

Sagsfremstilling

Administrationen foreslår, at møderne i 2013 for det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde holdes på følgende datoer:

 

Onsdag den 9. januar fra kl. 9.00 - 12.00

Onsdag den 6. februar fra kl. 13.00 - 16.00

Onsdag den 6. marts fra kl. 9.00 - 12.00

Onsdag den 10. april fra kl. 13.00 - 16.00

Onsdag den 15. maj fra kl. 9.00 - 12.00

Onsdag den 12. juni fra kl. 13.00 - 16.00

Onsdag den 7. august fra kl. 9.00 - 12.00

Onsdag den 11. september fra kl. 13.00 - 16.00

Onsdag den 9. oktober fra kl. 9.00 - 12.00

Onsdag den 13. november fra kl. 13.00 - 16.00

Onsdag den 27. november fra kl. 9.00 - 12.00 (kun reserveret)

 

 





Beslutning

Mødeplanen blev godkendt.

 

Mette Valbjørn, Mette Rohde Terp og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-13-11

13. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.

Beslutning

Intet anført under gensidig orientering.

 

Mette Valbjørn, Mette Rohde Terp og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen