Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde
den 11. januar 2012 kl. 09:00
i Mødelokale A2, 1. sal, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg


Sagnr.: 1-00-13-11

1. Godkendelse af referat fra sidste møde

Resume

Referat fra udvalgets møde den 30. november 2011 vedlægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referat fra mødet i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatri- og socialområdet den 30. november 2011 godkendes.

Sagsfremstilling

Referat fra mødet i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatri- og socialområdet den 30. november 2011 vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Afbud fra Lars Lyngsdal, Susanne Gaarde, Anne V. Kristensen, Mette Valbjørn, John Thorsø.

 

Da der således kun var mødt fire medlemmer – Niels Callesøe, Anders Vistisen, Laila Munk Sørensen og Torben Nørregaard – konstateredes det, at quorumkravet

ikke var opfyldt, og at de tilstedeværende derfor ikke kunne komme med anbefalinger på udvalgets vegne til forretningsudvalget.

 

Dagsordenen blev gennemgået i forhold til en vurdering af, hvorvidt der var særlige bemærkninger til de punkter, som behandles på forretningsudvalgets møde den 17. februar

2012 samt punkter i øvrigt.

 

Punktet udgik.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-74-27-10

2. Produktivitetsmåling i psykiatrien (sag til forretningsudvalget)

Resume

Regionsrådet vedtog i forbindelse med Budget 2012, at psykiatrien skal forbedre produktiviteten med 2 % i 2012. Administrationen skulle udarbejde en model, der tog højde for patienttyngden i psykiatrien. Administrationen har nu udarbejdet et forslag til en model til produktivitetsmåling i psykiatrien.

Direktionen indstiller,

at den udarbejdede model for produktivitetsmåling i psykiatrien godkendes.

Sagsfremstilling

I forbindelse med vedtagelsen af budget 2012 besluttede regionsrådet, at psykiatrien skal forbedre produktiviteten med 2 % i 2012 i forhold til to indeks:

 

  • Driftsudgifter pr. behandlet patient

  • Antal behandlede patienter pr. ansat årsværk

 

Produktivitetsforbedringen skal ske med udgangspunkt i regnskab 2010 tillagt en produktivitetsstigning på 2 % for 2011.

 

Til at opgøre produktiviteten i forhold til de to indeks er det nødvendigt at tage hensyn til de forskelligheder, der er i de forskellige diagnoser i psykiatrien, således at eksempelvis en stationær patient i retspsykiatrien vejer tungere end en patient i ambulant behandling. Hvis der ikke laves en sondring mellem de forskellige diagnoser, vil produktivitetsforbedringen kunne opnås alene ved at behandle flere patienter ambulant.

 

I behandlingspsykiatrien findes der ikke en pålidelig model svarende til somatikkens DRG-værdier, således at der kan tages højde for forskelligheden i diagnoserne. Administrationen har derfor udarbejdet en model, der kan benyttes i psykiatrien til løbende at følge op på produktiviteten.

 

Modellen tager højde for den forskellighed, der er i ressourceforbruget ved de enkelte diagnosegrupper ved at se på de ydelser, der gives til de forskellige diagnoser. Summen af disse ydelser er udtryk for patienttyngden. Dette laves for alle diagnosegrupper.

 

Ved at benytte patienttyngden tages der hensyn til den store forskel, der er på driftsudgifterne og personaletrækket til eksempelvis en patient på en stationær retspsykiatrisk afdeling i forhold til en patient i ambulant behandling.

 

Hvis modellen benyttes til at se på udviklingen fra 2009 til 2010 viser den, at når der tages hensyn til patienttyngden, har der været en produktivitetsstigning fra 2009 til 2010 på 5,4 % i driftsudgifterne pr. patient og en stigning på 5,9 % i antal patienter pr. ansat.

 

Det vedlagte bilag gennemgår modellen nærmere.





Beslutning

De fremmødte medlemmer af det rådgivende udvalg på psykiatri- og socialområdet havde ingen bemærkninger til direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Lars Lyngsdal, Susanne Gaarde, Anne V. Kristensen, Mette Valbjørn og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-73-53-11

3. Etablering af MultifunC institution (sag til forretningsudvalget)

Resume

Region Midtjylland samarbejder med Herning og Aarhus kommuner om at etablere en institution efter MultifunC konceptet med Region Midtjylland som driftsherre. Det er aftalt med Socialstyrelsen, at de søger at sikre den nødvendige driftshjemmel hertil. Institutionen forventes etableret den 1. oktober 2012. Der søges udviklingsstøtte fra Socialstyrelsen til opstart af institutionen.

Direktionen indstiller,

at etablering af en MultifunC institution med Region Midtjylland som driftsherre godkendes under forudsætning af, at der af Socialministeriet kan opnås dispensation vedrørende driftshjemmel,

 

at det tages til orientering, at driftshjemmel til at Region Midtjylland kan drive institutionen, forventes at kunne opnås som en forsøgsordning, der udløber i 2020 med mulighed for forlængelse,

 

at det godkendes, at institutionen etableres med en normering på 8 døgnpladser og 5 udslusningspladser, som etableres gradvist fra den 1. oktober 2012 med fuld etablering senest den 1. oktober 2013,

 

at der gives bemyndigelse til, at administrationen kan hjemtage midler fra Socialstyrelsen til drift og anlæg,

 

at der til ombygning af eksisterende bygning til institutionen gives anlægsbevilling på 5,0 mio. kr. og at der afsættes et tilsvarende rådighedsbeløb i 2012,

 

at der samtidig gives en anlægsindtægtsbevilling og rådighedsbeløb i 2012 på 5,0 mio. kr. til finansiering af anlægsbevillingen, og

 

at projektet udbydes i hovedentreprise i begrænset udbud uden prækvalifikation.


Sagsfremstilling

På foranledning af Socialstyrelsen har Aarhus Kommune, Herning Kommune og Region Midtjylland på et administrativt plan aftalt at samarbejde om etablering af en behandlingsinstitution til unge i alderen 14-18 år efter MultifunC konceptet.

 

Beskrivelse af MultifunC konceptet

MultifunC står for Multifunktionel behandling i institution og nærmiljø, og bygger på forskningsmæssig evidens. MultifunC konceptet sikrer en intensiv og tidsbegrænset behandling, hvor der er fokus på både barn og familie før, under og efter opholdet.

 

Målgruppen til MultifunC består af de allermest udadreagerende unge med adfærdsvanskeligheder. Det er unge med alvorlige vanskeligheder som kriminalitet, aggressiv eller voldelig adfærd og eventuelle misbrugsproblemer.

 

Der er i starten af 2011 etableret en MultifunC institution i København i regi af Københavns Kommune. En MultifunC institution i regi af Region Midtjylland vil således være den anden institution af sin slags i Danmark og den eneste i Jylland.

 

Etablering af institutionen

Der er i samarbejde med Socialstyrelsen sat et mål om, at MultifunC institutionen kan starte den 1. oktober 2012. Det bevirker, at det er nødvendigt at sætte den politiske behandling af sagen i værk på trods af, at alle aspekter af sagen ikke er endeligt afklaret. Dette dagsordenspunkt forudsætter således, at der af Socialministeriet kan opnås dispensation vedrørende driftshjemmel.

 

Institutionen ønskes etableret med en normering på 8 døgnpladser og 5 udslusningspladser, som forventes etableret gradvist fra den 1. oktober 2012 med fuld etablering senest den 1. oktober 2013.

 

Driftsherre vil være Region Midtjylland. Driftshjemmel vil grundet institutionens målgruppe være Lov om Social Service § 67, stk. 1. Regionerne har ikke hjemmel til at drive denne institutionstype, hvorfor det er aftalt med Socialstyrelsen, at de søger at sikre den nødvendige driftshjemmel gennem dispensation fra Socialministeriet. Denne forventes givet som en forsøgsordning til og med 2020. Ved udløb af forsøgsordningen vil det være muligt at søge om forlængelse. Ansøgning om driftshjemmel er udarbejdet af Region Midtjylland, og underskrives af samarbejdsparterne. Den endnu ikke underskrevne ansøgning er vedlagt som bilag.

 

Samarbejde med Aarhus og Herning kommuner

Aarhus Kommune, Herning Kommune og Region Midtjylland vil formalisere samarbejdet om etablering af en MultifunC institution gennem en partnerskabsaftale. Region Midtjylland afgiver i partnerskabsaftalen ikke bestemmelsesret, men forpligter bl.a. kommunerne i partnerskabet til at bidrage til finansiering af driftsgrundlaget. Partnerskabsaftalen er vedlagt som bilag.

 

Udviklingsstøtte fra Socialstyrelsen

Til etablering af institutionen ansøger Region Midtjylland om ca. 15 mio. kr. til udviklingsstøtte fra Socialstyrelsen, hvoraf op til 5 mio. kr. kan anvendes til anlæg. Administrationen søger derfor om at få bemyndigelse af regionsrådet til hjemtagelse af midler fra Socialstyrelsen. Der er udarbejdet en samarbejdsaftale mellem Region Midtjylland og Socialstyrelsen, som endnu ikke er underskrevet. Samarbejdsaftalen er vedlagt som bilag.

 

Økonomi

Det er aftalt mellem de tre parter – Herning Kommune, Aarhus Kommune og Region Midtjylland, at der for Aarhus og Herning kommuner aftales en anden finansieringsmodel af MultifunC institutionen end den traditionelle efter konkret forbrug af pladser. Dette betyder, at Aarhus og Herning kommuner bidrager til finansiering af driftsgrundlaget ved at betale en grundfinansiering på i alt 25 % af det samlede driftsgrundlag. For øvrige kommuner sælges pladserne på MultifunC institutionen til den fastsatte takst, som vil fremgå af Rammeaftalen 2012.

 

Anlægssag

MultifunC institutionen vil blive etableret i en bygning ejet af Region Midtjylland, som er beliggende i Aarhus Kommune på Damagervej i Viby. Der stilles helt særlige krav til en MultifunC institution. Derfor skal bygningen, som i dag indeholder 12 2-værelses boformsboliger, gennemgå en lettere renovering og ombygning for at gøre den egnet som MultifunC institution. Der vil blive afholdt naboorientering i løbet af januar måned 2012.

 

Bygningen er på ca. 1.200 kvadratmeter og ombygningen medfører, at der bl.a. etableres 8 ungeværelser, 2 familierum, opholdsrum med køkkener, undervisningslokaler, kontorer og mødelokaler. Ombygningen omfatter endvidere tilpasning af en række tekniske installationer og etablering af 4 nye bad/toiletter.

 

Arbejdet søges udbudt i hovedentreprise i begrænset udbud uden prækvalifikation og forventes udført fra foråret 2012 til september 2012.

 

Energi og miljø

Da der udelukkende er tale om indvendig ombygning, indebærer ”Lokal Agenda 21 –handlingsplanen” ingen krav til ændrede isoleringstykkelser m.v. Der vil dog i forbindelse med ombygningen blive overvejet at indarbejde relevante vedligeholdelses- og energispareprojekter, som er nævnt i de nyligt udarbejdede rapporter med tilstandsvurdering og energimærkning. Endvidere skal der foretages almindelige bæredygtige valg af materialer, komponenter og automatik m.v. 

 

Anlægsøkonomi

Budgettet for anlægsprojektet vurderes til 5,0 mio. kr., hvorfor de ansøgte midler fra Socialstyrelsen er tilstrækkelige til at udgøre hele anlægsbudgettet under forudsætning af, at midlerne bevilges af Socialstyrelsen. Der søges derfor om anlægsbevilling, rådighedsbeløb og finansiering som vist i nedenstående bevillingstabel.


Tabel 1. Oversigt over bevillingsmæssige konsekvenser

(1.000 kr.)
Anlæg
Bevilling for alle budgetår
Rådighedsbeløb
(indeks 125,0)
2012
2013
Bevillinger1
 
 
 
MultifunC institution, ombygning Damagervej, Viby J.
5.000
5.000
 
Bevillingsændringer i alt
5.000
5.000
0
Finansiering2
 
 
 
Tilskud fra Socialstyrelsen
 
-5.000
 
Anlægsindtægtsbevilling
-5.000
 
 
Finansiering i alt
-5.000
-5.000
0
Total
0
0
0

1 + = øgede udgifter og - = reducerede udgifter / - = øgede indtægter

2 Der gives fuld finansiering af bevillingen, således at balancen går i 0

Beslutning

De fremmødte medlemmer af det rådgivende udvalg på psykiatri- og socialområdet havde ingen bemærkninger til direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Lars Lyngsdal, Susanne Gaarde, Anne V. Kristensen, Mette Valbjørn og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-77-11

4. Satspuljeaftalen 2012-2015 - foreløbige forslag til ansøgninger (sag til forretningsudvalget)

Resume

I november 2011 blev der som en del af finanslovsforhandlingerne indgået aftale om udmøntning af satspuljen for 2012 på henholdsvis sundhedsområdet og det sociale område. Aftalerne indebærer, at der i perioden 2012 - 2015 udmøntes i alt 3,6 mia. kr. til at forbedre vilkårene for svage og udsatte grupper mv., hvoraf 1,1162 mia. kr. udmøntes fra satspuljen for sundhedsområdet.

 

Finansloven 2012 ventes endeligt vedtaget i løbet af januar 2012.

 

De foreløbige overvejelser om indholdet af ansøgningerne til de enkelte satspuljeprojekter fremlægges i dette dagsordenspunkt med henblik på godkendelse.

 

Satspuljen kan ikke bruges til at nedbringe ventelisten for især børne- og ungdomspsykiatrien, idet midlerne hertil er afsat i budgettet. Dette har givet anledning til forelæggelse af sagen for regionsrådet.

 

Forslagene er foreløbige, idet de endelige retningslinjer for ansøgningerne endnu ikke er udmeldt. Samtidig vil der muligvis være en meget kort tidsfrist for ansøgningerne efter retningslinjerne er udmeldt, hvorfor det ikke vil være muligt at fremlægge de endelige forslag til politisk behandling.

Direktionen indstiller,

at de foreløbige forslag til temaer for ansøgninger godkendes, og

 

at administrationen bemyndiges til at justere forslagene, således at de opfylder de endelige retningslinjer, som udmeldes i 2012.

Sagsfremstilling

I november 2011 blev der indgået aftale om udmøntning af satspuljen for 2012 på henholdsvis det sociale område og sundhedsområdet.

 

Satspuljerne indgår i Finanslovsaftalen for 2012 og vil, efter endelig vedtagelse af finansloven i løbet af sidste halvdel af januar måned 2012, være gældende i perioden 2012 - 2015.    

Satspuljeaftalen for sundhedsområdet

Af de 1,1 mia. kr. til sundhedsområdet, udmøntes 830 mio. kr. til behandlingspsykiatrien, heraf 756 mio. kr. til psykiatrien i regionerne. Hovedparten af midlerne udmøntes efter ansøgning fra regionerne, og 476 mio. kr. er på forhånd afsat som permanente midler.

 

Fordelingen af midlerne til de enkelte projektansøgninger vil modsvare de enkelte regioners bloktilskudsandel - for Region Midtjyllands vedkommende svarende til 21,8 % af de enkelte puljer.

 

De resterende 336 mio. kr. af sundhedsområdemidlerne går til forebyggelse og sundhed for de svageste grupper og vil primært være forbeholdt ansøgninger fra kommunerne. 

 

Satspuljeaftalen for det sociale område

Socialministeriet forventer, at der i april 2012 vil blive givet en mere konkret udmelding om satspuljen på det sociale område.

 

Ministeriet har oplyst, at regionerne ikke er tiltænkt nogen afgørende rolle i denne satspulje.

 

Processen

Det forventes, at de enkelte satspuljer på sundhedsområdet vil blive opslået kort efter vedtagelsen af finansloven for 2012 i januar 2012. De enkelte satspuljer på socialområdet vil blive opslået i løbet af foråret 2012. Erfaringsmæssigt er ansøgningsfristen til de enkelte puljer ca. 4 uger fra opslag af puljen.

 

På baggrund af den forholdsvise korte ansøgningsfrist fremlægges her de foreløbige overvejelser omkring Region Midtjyllands ansøgninger til de enkelte puljer på sundhedsområdet og socialområdet.

 

I Budget 2012 for Region Midtjylland indgik en hensigtserklæring om, at regionens andel af de afsatte satspuljemidlerne ville prioritere en målrettet nedbringelse af ventetiden i psykiatrien, således at ventetiden i både børne- og ungdomspsykiatrien samt i voksenpsykiatrien kommer under 2 måneder.

 

Det fremgår imidlertid af satspuljeaftalen, at puljerne i vid udstrækning ikke kan benyttes til at opfylde denne målsætning, ligesom der er afsat midler i budgettet til formålet.

 

På denne baggrund har administrationen udarbejdet nedenstående forslag til projekter indenfor satspuljerne, som hermed forelægges regionsrådet.

 

Puljer på sundhedsområdet

Der kan søges midler fra følgende puljer:

 

  1. Hurtigere hjælp til børn og unge med psykiske sygdomme

Samlet pulje på 102,5 mio. kr. Region Midtjyllands andel vil kunne udgøre 4-5 mio. kr. pr. år. Det foreslås, at der søges om midler til etablering af et Børnepsykiatrisk Vidensteam.  

 

  1. Styrkelse af den nære psykiatri

Samlet pulje på 80 mio. kr. Region Midtjyllands andel vil kunne udgøre 4,4 mio. kr. pr. år. Det foreslås, at der søges om midler til udbygning af mobilteams.

 

  1. Styrket samarbejde mellem behandlingspsykiatrien og almen praksis

Samlet pulje på 100 mio. kr. Region Midtjyllands andel vil kunne udgøre 5,5 mio. kr. pr. år. Puljen søges efter principper udarbejdet på tværs af regionerne, hvorefter regionerne ansøger særskilt.

 

  1. Styrket psykiatrisk indsats for dobbeltdiagnosticerede

Samlet pulje på 54 mio. kr. Region Midtjyllands andel vil kunne udgøre 3 mio. kr. pr. år. Det foreslås, at der udarbejdes ansøgning om etableringen af et fællesteam for dobbeltdiagnosepatienter med udgangspunkt i ambulatoriet for rusmiddelpsykiatri og ADHD.  

 

  1. Flere sengepladser i psykiatrien

Samlet pulje på 140 mio. kr. Region Midtjyllands andel vil kunne udgøre 7,6 mio. kr. pr. år. Det foreslås, at puljen søges til finansiering af et nyt retspsykiatrisk afsnit. 

 

  1. Behandling af personer med spiseforstyrrelser

Samlet pulje på 20 mio. kr. Region Midtjyllands andel vil kunne udgøre 1 mio. kr. pr. år. Det foreslås, at der udarbejdes ansøgning til projekt med patienter med bulimi.

 

I vedlagte notat er der redegjort for de nærmere overvejelser vedrørende de forskellige forslag.

 

Puljer på socialområdet

Der kan søges midler fra følgende områder:      

 

  1. Landsdækkende behandlings- og rådgivningsindsats over for mennesker med senfølger af seksuelle overgreb

Det foreslås, at der udarbejdes ansøgning om, at Region Midtjylland etablerer det ene af de tre centre.  

 

  1. Puljer vedrørende Startboliger, Efterværn til unge ved overgangen fra barn til myndig, Isolerede sindslidende i egen bolig m.m.

Eventuelle ansøgninger skal udarbejdes i samarbejde med kommunerne.          

Det videre forløb

Det foreslås, at administrationen arbejder videre med udformning af ansøgninger inden for de ovenstående forslag, idet der kan forekomme ændringer i de endelige ansøgninger, når de endelige retningslinjer bliver udmeldt af ministeriet.

Beslutning

De fremmødte medlemmer af det rådgivende udvalg på psykiatri- og socialområdet havde ingen bemærkninger til direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Lars Lyngsdal, Susanne Gaarde, Anne V. Kristensen, Mette Valbjørn og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-77-11

5. Orientering om rapport om kvalitet i psykiatrien (sag til forretningsudvalget)

Resume

Danske Regioner har med rapporten "Kvalitet i psykiatrien - ny dagsorden for diagnostik og behandling" sat nye rammer og standarder for arbejdet med kvalitet i behandlingspsykiatrien. Rapporten, som er udarbejdet i fællesskab mellem de fem regioner, opstiller 10 konkrete anbefalinger til, hvordan kvaliteten løftes og ensartes nationalt i behandlingspsykiatrien.

Direktionen indstiller,

at orientering om rapport om kvalitet i psykiatrien tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde fik den 8. november 2011 fremsendt rapporten "Kvalitet i psykiatrien - ny dagsorden for diagnostik og behandling" til orientering. Af følgemailen fremgik, at rapporten på et senere tidspunkt ville blive behandlet på møde i udvalget.

 

Med rapporten har Danske Regioner sat nye rammer og standarder for arbejdet med kvalitet inden for behandlingspsykiatrien. Rapporten, som er udarbejdet af de 5 regioner i fællesskab, er en udløber af "Psykiatriens Topmøde", som blev afholdt januar 2011.

 

Rapporten indeholder 10 konkrete anbefalinger, som skal sikre patienter i psykiatrien bedre behandlingsforløb:

 

Pakkeforløb - ensartet udredning og behandling

  • Fælles henvisningskriterier

  • Fælles udredningspakker

  • Fælles behandlingspakker

Øget middellevetid

  • Systematisk screening for bl.a. KRAM-faktorer og hjertekarsygdomme

  • Fælles rekommendationslister for antipsykotisk medicin

  • Styrket samarbejde med somatikken om bl.a. tilsyn

  • Helbredstjek til patienter, der lever med langvarig psykisk sygdom

Bedre diagnostik

  • Styrket uddannelse af speciallæger og specialsygeplejersker i psykiatri

  • Løbende efteruddannelse

  • It-understøttelse af den diagnostiske proces

Rapportens anbefalinger vil blive inddraget i det netop igangsatte psykiatriplanarbejde.








Beslutning

De fremmødte medlemmer af det rådgivende udvalg på psykiatri- og socialområdet havde ingen bemærkninger til direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Lars Lyngsdal, Susanne Gaarde, Anne V. Kristensen, Mette Valbjørn og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-5-11

6. Mødekalender for 2012

Resume

Administrationen har udarbejdet forslag til mødekalender for udvalgets ordinære møder i 2012

Direktionen indstiller,

at forslag til mødekalender for udvalgets ordinære møder i 2012 godkendes.

Sagsfremstilling

Administrationen har udarbejdet følgende forslag til mødekalender for udvalgets ordinære møder i 2012:

 

Onsdag den 11. januar 2012
Kl. 9.00-12.00
Regionshuset Viborg
Onsdag den 1. februar 2012
Kl. 13.00-16.00
Ude af huset
Onsdag den 7. marts 2012
Kl. 9.00-12.00
Regionshuset Viborg
Mandag den 16. april 2012
Kl. 13.00-16.00
Regionshuset Viborg
Onsdag den 16. maj 2012
Kl. 13.00-16.00
Ude af huset
Torsdag den 7. juni 2012
Kl. 9.00-12.00
Regionshuset Viborg
Onsdag den 8. august 2012
Kl. 13.00-16.00
Ude af huset
Onsdag den 12. september 2012
Kl. 9.00-12.00
Regionshuset Viborg
Onsdag den 3. oktober 2012
Kl. 9.00-12.00
Ude af huset
Torsdag den 8. november 2012
Kl. 9.00-12.00
Regionshuset Viborg
Torsdag den 6. december 2012
Kl. 9.00-12.00
Ude af huset

 

Mødested for de møder, der ikke afholdes i Regionshuset i Viborg fastlægges hurtigst muligt efter mødekalenderens vedtagelse og vil herefter blive anført i mødedeltagernes kalendere.

 

Fællesmøder

Det en del af den lokale sundhedsaftale med Silkeborg Kommune, at der afholdes et årligt fællesmøde med Silkeborg Kommunes socialudvalg.

 

Der afholdes endvidere årligt et fællesmøde med Aarhus Kommunes socialudvalg. På sidste møde blev det aftalt, at mødet i 2012 skal vare ½ dag, at mødet gerne må foregå på Risskov eller et regionalt eller kommunalt socialt tilbud, og at mødet gerne må tage et tema op. Herudover skal mødet tilrettelægges, så de politiske drøftelser får mere plads.

 

Endelig afholdes der årligt fællesmøde med det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud. Det blev på seneste fællesmøde drøftet at afholde to fællesmøder i 2012, gerne i tidsmæssig tilknytning til et af udvalgenes ordinære møder.

 

Ovennævnte fællesmøder er ikke fastlagt endnu.

Beslutning

De fremmødte i det rådgivende udvalg på psykiatri- og socialområdet havde ingen bemærkninger til udkast til mødeplan for 2012 og anmodede om at få tilsendt foreløbige bookinger i kalendersystemet.

 

Lars Lyngsdal, Susanne Gaarde, Anne V. Kristensen, Mette Valbjørn og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-77-11

7. Orientering om nøgletal for behandlingspsykiatrien og det specialiserede socialområde opgjort pr. 31. oktober 2011

Resume

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde har på møde den 2. november 2011 udtrykt ønske om at få nøgletal for psykiatriområdet og det specialiserede socialområde forelagt.

Direktionen indstiller,

at den fremlagte nøgletalsopgørelse drøftes, og

 

at opgørelsen fremover forelægges det rådgivende udvalg kvartalsvis.

Sagsfremstilling

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde har på mødet den 2. november 2011 efterspurgt nøgle- og aktivitetstal for udvalgets område.

 

Hermed fremlægges nøgletal vedrørende behandlingspsykiatrien og det specialiserede socialområde opgjort pr. 31. oktober 2011 samt venteliste for behandlingspsykiatrien opgjort pr. 30. september 2011.

 

Nøgletal for behandlingspsykiatrien

Af opgørelsen fremgår det forventede årsresultat for 2011 for behandlingspsykiatrien, belægningsprocenten, tal for ambulant aktivitet samt antal personer i kontakt, ligesom sygefraværsandel, antal vakante lægestillinger og antal ventede i mere end 2 måneder er opgjort. Resultatet for 2010 er for de fleste nøgletal ligeledes angivet.

 

Nøgletal for det specialiserede socialområde

Af opgørelsen fremgår det forventede driftsresultat for 2011, kommuneindtægter samt nettodriftsomkostninger for det specialiserede socialområde. Sygefravær som procentandel, aktivitet på boformer og aktivitet på aktivitetstilbud er ligeledes opgjort. Nøgletallenes resultat for 2010 fremgår også.

 

Det foreslås, at udvalget drøfter sammensætningen af de udvalgte nøgletal med henblik på, at fremtidige oversigter tilpasses udvalgets behov.

 

Det rådgivende udvalg har tidligere drøftet, hvor ofte nøgletallene skal fremlægges for udvalget. Erfaringsvis sker der kun mindre forskydninger månedsvis. Det foreslås derfor, at det rådgivende udvalg får nøgletallene fremlagt kvartalsvis.

Beslutning

De fremmødte i det rådgivende udvalg på psykiatri- og socialområdet tog nøgletalsopgørelsen til orientering og anbefalede, at nøgletalsopgørelsen fremadrettet forelægges for udvalget kvartalsvist.

 

Lars Lyngsdal, Susanne Gaarde, Anne V. Kristensen, Mette Valbjørn og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-13-11

8. Gensidig orientering

Beslutning

Niels Callesøe orienterede om KKR-konferencen om udfordringer og nytænkning på det specialiserede socialområde den 11. januar 2012.

 

Anders Vistisen orienterede om høring om etiske dilemmaer i psykiatrien og det specialiserede socialområde den 12. januar 2012.

 

De fremmødte i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatri- og socialområdet drøftede den fremtidige deltagelse i årlige fællesmøder med det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud, Aarhus Kommune og Silkeborg Kommune.

 

Det blev anbefalet, at det alene er udvalgenes formandskaber og relevante embedsfolk, som deltager i fællesmøderne med Silkeborg og Aarhus Kommuner samt at det foreslås formandskabet i det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud at deltage i fællesmøderne med Silkeborg og Aarhus Kommuner.

 

Det blev endvidere anbefalet at foreslå Aarhus Kommune, at dette fællesmøde ikke som tidligere aftalt afholdes som et halvdagsmøde, men som et møde med en varighed af ca. 1½ time

 

Lars Lyngsdal, Susanne Gaarde, Anne V. Kristensen, Mette Valbjørn og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-13-11

9. Oplæg om metodecentret - Center for Innovation og Metodeudvikling

Direktionen indstiller,

at oplæg om metodecentret tages til orientering.

Sagsfremstilling

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde har anmodet om at få metodecentret - Center for Innovation og Metodeudvikling - på som tema.

 

Administrationen har derfor inviteret metodecentrets bestyrelsesformand, Erik Kaastrup-Hansen, direktør for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus Kommune til at komme og fortælle om metodecentret på udvalgets møde den 11. januar 2012.

 

Erik Kaastrup-Hansen er inviteret til at komme kl. 11.15, således at mødets sidste 45 minutter er afsat til oplæg om metodecentret og efterfølgende drøftelse. Derfor er dette punkt sat på efter Gensidig orientering.

 

Udvalget kan læse mere om metodecentret på følgende link: http://www.metodecentret.dk/

Beslutning

De fremmødte i det rådgivende udvalg på psykiatri- og socialområdet tog Erik Kaastrup-Hansens oplæg om metodecentret til orientering.

 

Lars Lyngsdal, Susanne Gaarde, Anne V. Kristensen, Mette Valbjørn og John Thorsø var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

 

Tilbage til toppen