Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Dagsorden
til
mødet i Udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde
den 16. april 2012 kl. 13:00
i Mødelokale C2, kælderen, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg


Sagnr.: 1-00-13-11

1. Godkendelse af referat fra sidste møde

Resume

Referat fra udvalgets møde den 7. marts 2012 vedlægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referat fra mødet i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 7. marts 2012 godkendes.

Sagsfremstilling

Referat fra mødet i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 7. marts 2012 vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Referat fra mødet den 7. marts 2012 blev godkendt.

 

Anne V. Kristensen og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-32-12

2. Godkendelse af satspuljeansøgninger 2012-2015 (sag til forretningsudvalget)

Resume

Region Midtjylland har den 1. marts 2012 sendt ansøgninger til 5 puljer, afsat på satspuljeaftalen på sundhedsområdet 2012-15, til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Med forbehold for godkendelse fra regionsrådet og efterfølgende tilsagn fra ministeriet søges der om i alt 128,8 mio. kr., som efter projektperiodens udløb bliver permanente tilførsler. Regionsrådet forelægges hermed ansøgningerne til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at ansøgningerne til satspuljeaftalen godkendes.

Sagsfremstilling

Regionsrådet blev på møde den 25. januar 2012 forelagt de foreløbige forslag til ansøgninger til satspuljeaftalen 2012-15. Puljerne blev endeligt slået op den 3. februar 2012, og den 1. marts sendte Region Midtjylland ansøgninger til 5 puljer afsat på satspuljeaftalen på sundhedsområdet 2012-15 til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Der forventes svar omkring sommerferien 2012.

 

Regionsrådet forelægges hermed 5 satspuljeansøgninger til godkendelse. Ansøgningsbrev til ministeriet for sundhed og forebyggelse samt selve ansøgningerne er vedlagt sagen.

 

Der søges om i alt 128,8 mio. kr. Tildelte midler bliver efter projektperiodens udløb permanente tilførsler.

 

Der søges om midler til følgende puljer:

 

Pulje til styrkelse af den nære psykiatri

Projekt: "Etablering af mobilt psykoseteam"

Projekt: "Subakut visitationsenhed / SAVE i regionspsykiatrien".

 

Pulje til hurtigere hjælp til børn og unge med psykiske sygdomme

Projekt: "Børne- og ungdomspsykiatrisk vurderings- og rådgivningsprojekt".

 

Pulje til flere sengepladser i psykiatrien

Projekt: "Sengeafsnit med 11 psykiatriske sengepladser".

 

Pulje til styrket psykiatrisk indsats for dobbeltdiagnosticerede

Projekt: "Styrket indsats over for patienter med dobbeltdiagnoser i Region Midtjylland".

 

Pulje til styrket samarbejde mellem behandlingspsykiatrien og almen praksis (shared care)

Projekt: "Afprøvning af collaborative care-modellen i Region Midtjylland".

 

Det bemærkes, at regionsrådet den 25. januar 2012 godkendte foreløbige forslag til ansøgninger til i alt 6 puljer på psykiatriområdet.

 

I forhold til puljen "Flere senge i psykiatrien" var der fra ministeriets side i første omgang lagt op til, at puljemidlerne kunne anvendes til nye sengepladser i almenpsykiatrien, hvorfor den foreløbige ansøgning planlagde at etablere retspsykiatriske senge. I det endelige puljeopslag var det imidlertid indskærpet, at midlerne ikke kan anvendes til retspsykiatriske senge, hvorfor den primære målgruppe i den afsendte ansøgning er patienter med skizofrenidiagnoser og forbigående psykoser.

 

Den sjette og sidste pulje: "Behandling af personer med spiseforstyrrelser" opslås forventeligt snarligt, og er derfor ikke blandt de afsendte ansøgninger.

 

Der vedlægges notat, som nærmere beskriver indholdet af de enkelte satspuljeansøgninger.

 

Det bemærkes endvidere, at realisering af projektet, søgt under puljen "Flere senge i psykiatrien", er betinget af en anlægsbevilling fra regionsrådet på i alt 8,8 mio. kr.

I fald der opnås tilsagn fra ministeriet i forhold til det ansøgte projekt, vil der efterfølgende blive udarbejdet en anlægssag i forhold til Regionspsykiatri Viborg, som vil blive forelagt regionsrådet.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet udvalget blev orienteret om, at det er en præmis for udbetaling af den del af satspuljemidlerne, som vedrører sengeudvidelser, at der ikke nedlægges sengepladser i den fireårige periode, hvori disse projekter løber.

 

Anne V. Kristensen og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-73-25-07

3. Godkendelse af reviderede vedtægter for de regionale kontaktfora på handicapområdet og på psykiatriområdet (sag til forretningsudvalget)

Resume

Administrationen har udarbejdet reviderede vedtægter til de regionale kontaktfora på henholdsvis handicap- og psykiatriområdet, som forelægges til godkendelse i regionsrådet.

 

Ud over sproglige ændringer, som ensretter vedtægterne, er det bl.a. i de reviderede vedtægter tydeliggjort, hvordan udpegningsprocessen for bruger- og pårørendemedlemmer foregår.

Direktionen indstiller,

at de reviderede vedtægter for de regionale kontaktfora på handicapområdet og på psykiatriområdet godkendes.

Sagsfremstilling

Regionsrådet nedsatte i 2007 et regionalt kontaktforum på handicapområdet og i 2009 et regionalt kontaktforum på psykiatriområdet.

 

I vedtægterne for det regionale kontaktforum på psykiatriområdet er det fastlagt, at bruger- og pårørendemedlemmerne alene udpeges for en toårig periode.

 

Med revisionen af vedtægterne ensrettes udpegningsperioden, således at udpegningsperioden i begge kontaktfora er regionsrådets valgperiode.

 

Herudover indeholder de reviderede vedtægter også en tydeliggørelse af, hvordan udpegningsprocessen for bruger- og pårørendemedlemmerne foregår, ligesom der i begge kontaktfora med revisionen udpeges suppleanter for bruger- og pårørenderepræsentanterne.

 

Endelig indeholder de reviderede vedtægter en række sproglige tilretninger, som ensretter de to kontaktforas vedtægter.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Anne V. Kristensen og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-73-62-09

4. Godkendelse af anlægsregnskab fra regionspsykiatrien i Viborg (Søndersøparken) (sag til forretningsudvalget)

Resume

Regionsrådet godkendte i 2010 en modernisering af det retspsykiatriske afsnit på regionspsykiatrien i Søndersøparken i Viborg. Projektet havde en samlet anlægssum på 10,445 mio. kr., hvoraf 7,7 mio. kr. finansieres af statslige satspuljemidler til modernisering af de fysiske rammer i psykiatrien. Projektet er nu afsluttet med et mindreforbrug på 0,223 mio. kr.

Direktionen indstiller,

at regnskabet for anlægsprojektet fra regionspsykiatrien i Viborg godkendes.

Sagsfremstilling

Regionsrådet godkendte den 24. februar 2010 en modernisering af det retspsykiatriske døgnafsnit ved regionspsykiatrien i Viborg. Projektet har omhandlet etablering af bad og toilet i forbindelse med 7 enestuer samt udbygning af et eksisterende havetårn.

 

Projekterne er gennemført for at forbedre sikkerheden på afdelingen og for at forbedre forholdene for patienterne. Den samlede bevilling var på 7,7 mio. kr., som blev finansieret af satspuljemidler til modernisering af de fysiske rammer i psykiatrien, jf. finansloven for 2010.

 

Den 17. november 2010 godkendte regionsrådet en tillægsbevilling til projektet på 2,745 mio. kr. Formålet med tillægsbevillingen var at renovere de øvrige etager af havetårnet og reetablere haveanlægget efter byggeprojektet. Det samlede budget for projektet har således været på 10,445 mio. kr.

 

Projektet er nu afsluttet, og der foreligger et revisionsgodkendt anlægsregnskab, som vedlægges som bilag. Anlægsregnskabet har ikke givet anledning til bemærkninger fra revisionen. Revisionserklæringen er også vedlagt som bilag. 

 

Regnskabet viser en samlet udgift på 10,223 mio. kr., svarende til et mindreforbrug på 0,221 mio. kr. Mindreforbruget foreslås overført til anlægsreserven og håndteres bevillingsmæssigt i overførelsessagen i maj 2012.

 

Administrationen har desuden fremsendt revisorerklæringen til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, som administrerer satspuljemidlerne.

  

[image]

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Anne V. Kristensen og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-13-11

5. Henvendelse fra Anne V. Kristensen vedrørende høj ventetid i psykiatrien (sag til forretningsudvalget)

Resume

Regionsrådsmedlem Anne V. Kristensen har anmodet om, at der på dagsordenen optages en sag om høj ventetid i psykiatrien.

Direktionen indstiller,

at henvendelsen drøftes.

Sagsfremstilling

Anne V. Kristensen har i henvendelse af 19. marts 2012 anmodet om at få en sag på dagsordenen vedrørende høj ventetid i psykiatrien.

 

Anne V. Kristensen skriver i henvendelsen:

 

"Jeg vil gerne have en sag på i forretningsudvalget vedrørende presseklip fra Dagens medieovervågning 19/03/2012 - Region Midtjylland - vedrørende nyhed under psykiatri".

 

Presseklippet har følgende ordlyd:

 

Høj ventetid i psykiatrien (DR P4 Østjylland, 18. Marts 2012 klokken 12.30 )

 

Brug dog privathospitalerne til at mindske de lange ventetider for børn, der har brug for psykiatrisk hjælp. Den opfordring kommer fra Venstres næstformand i regionsrådet, Anne V. Kristensen. Det bekymrer mig altid med lange ventetider. Men særligt når det er børn med psykiske problemer, så går det både ud over deres dagligdag i skolen og igen ud over deres familie. Og jeg kender mange eksempler på, hvordan hele familien simpelthen bliver ramt af den lange ventetid, siger hun. Privathospitalerne har en kapacitet, der kan bruges, når vi ikke kan få besat stillingerne i psykiatrien, mener Anne V. Kristensen. Der bør ikke være et problem med ventetid, mener hun. Der er en ventetidsgaranti i Region Midtjylland på 2 måneder, men i virkeligheden er den 118 dage i gennemsnit.

 

Til brug for sagens drøftelse har administrationen udarbejdet et notat om udviklingen i ventelisten i Region Midtjyllands børne- og ungdomspsykiatri, der er vedlagt sagen.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet udvalget noterede sig den positive udvikling i ventelistesituationen på børne- og ungeområdet. Udvalget følger fortsat området nøje, herunder udviklingen i de private tilbud, idet nedbringelse af ventetiden på børne- og ungeområdet anses som et væsentligt fokusområde for udvalget.

 

Anne V. Kristensen og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-13-11

6. Orientering om oplæg fra Danske Regioner om det højt specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet (sag til forretningsudvalget)

Resume

Danske Regioner har udarbejdet et oplæg - "Klart ansvar for de svageste" -

om det højt specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet.

Direktionen indstiller,

at Danske Regioners oplæg på socialområdet og specialundervisningsområdet tages til orientering.

Sagsfremstilling

Danske Regioner har udarbejdet et oplæg om det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet.

 

Oplægget "Klart ansvar for de svageste" har til formål at styrke fokus på faglig kvalitet, borgeren i centrum og økonomisk bæredygtighed, således at fremtidens social- og specialundervisningsområde indrettes, så det imødekommer handicappede og borgere med komplekse sociale behov gennem

 

  • kompetent støtte, der bygger på faglig evidens

  • sammenhæng i de offentlige tilbud og

  • samfundets krav om effektiv ressourceudnyttelse,

 

Oplægget præsenterer et bud på, hvordan visionerne for området kan understøttes gennem specialisering, en justering af arbejdsdelingen mellem regioner og kommuner, et regionalt forsynings- og myndighedsansvar på nogle områder samt en ny finansieringsmodel.

 

I bilagene "Specialisering", "Finansiering" og "Målgruppe" uddybes henholdsvis forslaget til en niveauopdeling af specialiseringen af socialområdet, forslaget til en fremtidig finansieringsmodel for området samt forslaget om en systematisk klassifikation af målgrupper.

 

Oplægget og de uddybende tre bilag er vedlagt sagen.

 

Det bemærkes, at Danske Regioners bestyrelse også har udarbejdet et psykiatrioplæg - En sammenhængende psykiatrisk behandling. Dette oplæg vil blive behandlet i regionsrådet den 30. maj 2012, og regionsrådets bidrag vil indgå i Danske Regioners bestyrelses videre arbejde med psykiatriområdet.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Anne V. Kristensen og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-32-12

7. Orientering om tilfredshedsundersøgelser i børne- og ungdomspsykiatrien 2010-2011 (sag til forretningsudvalget)

Resume

Den 12. marts 2012 blev anden runde af de landsdækkende tilfredsundersøgelser blandt patienter og pårørende i børne- og ungdomspsykiatrien offentliggjort. Undersøgelserne, som er foretaget i regi af Danske Regioner, er en opfølgning på første tilfredshedsundersøgelsesrunde fra 2008. Undersøgelserne viser, at flertallet af patienter og deres forældre i Region Midtjylland er tilfredse med børne- og ungdomspsykiatrien, at forældrene generelt er lidt mere tilfredse end patienterne, og at tilfredsheden generelt er størst i ambulatorierne. Undersøgelserne viser desuden, at både patienter og forældre generelt er lidt mere tilfredse med forholdene, end de var i undersøgelsen fra 2008.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Den 12. marts 2012 offentliggjorde Danske Regioner resultaterne fra anden runde af de landsdækkende tilfredshedsundersøgelser blandt patienter og forældre på ambulatorier, samt dag- og døgnafsnit i børne- og ungdomspsykiatrien. Undersøgelserne i de fem regioner er foretaget af Folkesundhed og Kvalitetsudvikling. 

 

Region Midtjylland

Undersøgelserne viser, at flertallet af patienter og deres forældre i Region Midtjylland er tilfredse med børne- og ungdomspsykiatrien. Undersøgelserne viser blandt andet, at der er stor tilfredshed med modtagelsen, når patienten møder til behandling. 89 % af patienterne på sengeafsnittene og 97 % af patienterne i ambulatorierne følte sig velkomne.

 

Undersøgelserne viser, at også forældrene lægger særlig vægt på muligheden for uforstyrret samtale med behandlerne. På ambulatorierne er 97 % af forældrene tilfredse med behandlernes forberedelse til vigtige samtaler, mens 92 % af forældrene til børn og unge på dag- og døgnafsnit er tilfredse med behandlernes forberedelse til vigtige samtaler.

 

Forældrene er generelt lidt mere tilfredse end de unge patienter, der deltager i undersøgelserne. Undersøgelserne viser desuden, at både patienter og forældre generelt er lidt mere tilfredse med forholdene, end de var i den foregående undersøgelse, der blev gennemført i 2007-2008.

 

Den positive fremgang i tilfredshedsundersøgelserne kommer i en periode, hvor børne- og ungdomspsykiatrien er i en større omstillingsproces, der samtidig har nedbragt ventelisterne og øget aktiviteterne, for samlet set at give patienterne et hurtigere udredningsforløb.

 

Undersøgelserne viser endvidere, at der er udviklingsmuligheder i den del af indsatsen, der handler om information. Både forældre og patienter giver udtryk for en mindre grad af tilfredshed med den information, de får i ambulatorierne og sengeafsnittene om medicin og eventuelle bivirkninger, samt den skriftlige information om bl.a. livsstil. Generelt er tilfredsheden størst i ambulatorierne og en smule mindre i sengeafsnittene.

 

Resultaterne for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Midtjylland viser, at der er sket forbedringer siden undersøgelserne i 2008. Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center har haft fokus på kommunikation og information til patienter og forældre, og det kan aflæses positivt i undersøgelserne. Det skal dog bemærkes, at Region Midtjylland samlet ligger lidt under landsgennemsnittet.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Anne V. Kristensen og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-32-12

8. Orientering om anvendelse af tvang i psykiatrien i Region Midtjylland og nationalt 2010

Resume

Udvalget forelægges her en opgørelse over anvendelse af tvang i psykiatrien i Region Midtjylland i 2010 og 2011, hvor tallene for 2010 sammenlignes med nationale tal. Der redegøres endvidere for de initiativer, som er iværksat med henblik på, at mindske behovet for anvendelse af tvang i psykiatrien.

 

Sammenligningen viser, at antallet af tvangsforanstaltninger samt antallet af personer, der i 2010 én eller flere gange har været berørt af en tvangsforanstaltning i Region Midtjylland, stort set stemmer overens med regionens befolkningsandel.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til orientering.

Sagsfremstilling

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatri- og socialområdet blev på møde den 10. august 2011 med Årsrapport 2010 orienteret om kvaliteten i behandlingspsykiatrien i Region Midtjylland. I rapporten var blandt andet udviklingen i anvendelsen af tvangsforanstaltninger for 2009 til 2010 gjort op.

 

I oktober 2011 offentliggjorde Sundhedsstyrelsen en opgørelse over anvendelse af tvang i psykiatrien 2010 med samlede nationale tal, indberettet fra de fem regioner.

På baggrund af dels de nationale tal for tvang i psykiatrien 2010, dels den regionale Årsrapport 2010 er der udarbejdet vedlagte opgørelse (bilag) over anvendelse af tvang i psykiatrien 2010, hvor tal for anvendelse af tvang i psykiatrien 2010 i Region Midtjylland er gjort direkte sammenlignelige med tallene fra Sundhedsstyrelsens opgørelse 2010. Af bilaget fremgår endvidere sammenlignelige tal for anvendelse af tvang i Region Midtjylland i 2011. Nationale tal for 2011 foreligger forventeligt ultimo 2012.

 

Sammenligningen viser, at antallet af personer, der i 2010 én eller flere gange har været berørt af en tvangsforanstaltning i Region Midtjylland, overordnet set stemmer overens med Region Midtjyllands befolkningsandel, mens regionen ligger relativt lavt målt på antal frihedsberøvede personer. Af sammenligningen på underkategoriniveau fremgår også, at Region Midtjylland ligger relativt højt målt på døraflåsning, behandling af legemlig lidelse samt ECT (elektrochok).

 

Antallet af tvangsforanstaltninger i Region Midtjylland i 2010 svarer stort set til Region Midtjyllands befolkningsandel, og de overordnede tal dækker over store variationer i underkategorierne. Region Midtjylland har således målt i forhold til befolkningsandel relativt få tvangstilbageholdelser og tvangsbehandlingsforløb vedrørende ernæring.

 

Region Midtjylland har i 2010 flere korte bæltefikseringer og færre lange bæltefikseringer end landsgennemsnittet. Ser man på udviklingen i Region Midtjylland spores der dog i perioden 2009 - 2011 en tendens til stigning i varighed, hvorved Region Midtjylland nærmer sig landsgennemsnittet.

 

Endelig viser sammenligningen, at Region Midtjylland i 2010 udarbejder en forholdsvis stor andel af de udskrivningsaftaler og koordinationsplaner, der laves i hele landet, og at udviklingen i Region Midtjylland i perioden 2009 - 2011 udviser en klart stigende tendens.

  

Med henblik på nedbringelse af anvendelse af tvang i psykiatrien er der som en del af det tværregionale projekt "Mindre tvang i psykiatrien" udarbejdet en handleplan for nedbringelse af tvang i psykiatrien i Region Midtjylland, ligesom der er udarbejdet handleplaner ned på afdelingsniveau, som blandt andet indeholder helt konkrete patient- og personaleorienterede tiltag (bilag). Der er således iværksat eller planlagt følgende tiltag:

 

  • Afholdelse af netværksdage vedrørende tvang på baggrund af temaer fra afdelingerne.

  • Tvangsdata overføres til InfoRM for at understøtte ledelsernes mulighed for løbende at følge udviklingen i anvendelsen af tvang i den enkelte afdeling.

  • Der er truffet beslutning om, at registrering vedrørende tvang skal ske på afsnitsniveau.

  • Der planlægges halvårlige undervisningssessioner, hvor nye registreringsansvarlige introduceres til jura og registreringskrav vedrørende tvang.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen om anvendelse af tvang i psykiatrien i Region Midtjylland og nationalt 2010 til orientering.

 

Anne V. Kristensen og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-32-12

9. Orientering om ventelisterapport for voksenpsykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien i Region Midtjylland pr. 31. januar 2012

Resume

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde besluttede på møde den 11. januar 2012, at udvalget løbende skal have aktuelle ventelistetal forelagt. Udvalget forelægges hermed den seneste ventelisterapport, opgjort pr. 31. januar 2012.

Direktionen indstiller,

at orienteringen om ventelisterapporten tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde besluttede på møde den 11. januar 2012, at udvalget løbende skal have aktuelle ventelistetal forelagt. Den seneste ventelisterapport, opgjort pr. 31. januar 2012, fremlægges hermed (bilag vedlagt).

 

Venteliste voksenpsykiatri

Fra december 2011 til januar 2012 er antallet af patienter, der har ventet under 2 måneder på at blive udredt/behandlet i voksenpsykiatrien steget med 91.

 

I samme periode er antallet af patienter, der har ventet over 2 måneder steget med 83.

Samlet set er ventelisten til udredning/behandling i voksenpsykiatrien i perioden steget med 174 patienter.

 

Den samlede udvikling viser, at den nedadgående tendens i antallet af ventende gennem 2010, i 2011 er afløst af en stigning i antal ventende. Stigningen kan for en stor dels vedkommende forklares ved, at der i samme periode er registreret en markant stigning i antallet af henvisninger.

 

Venteliste børne- og ungdomspsykiatri

Fra december 2011 til januar 2012 er antallet af patienter, der har ventet under 2 måneder på at blive udredt steget med 19, mens antallet af patienter, der har ventet 2-12 måneder er faldet med 16. Antallet af patienter, der har ventet længere end 12 måneder er faldet med 2, så der nu kun er 1 patient, som har ventet længere end 12 måneder på at blive udredt.

 

Samlet set er ventelisten til udredning i børne- og ungdomspsykiatrien i perioden steget med 1 patient.

 

Udviklingen i den samlede venteliste i børne- og ungdomspsykiatrien har i perioden primo 2009 - primo 2012 overordnet set haft en nedadgående tendens, idet den i perioden er faldet fra godt 900 på venteliste til det nuværende niveau på 607 patienter.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen om ventelisterapport for voksenpsykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien i Region Midtjylland pr. 31. januar 2012 samt ventelisterapport for februar 2012, der blev runddelt til udvalget på mødet, til efterretning.

 

Anne V. Kristensen og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-32-12

10. Orientering om evaluering af omlægning af åbne skadestuer til visiterede modtagelser i Regionspsykiatri Horsens og AUH, Risskov

Resume

I forbindelse med psykiatriplanens godkendelse i 2008 blev det besluttet at omlægge de åbne skadestuer ved AUH, Risskov og Regionspsykiatrien Horsens til visiterede modtagelser. De visiterede modtagelser blev omlagt pr. 1. januar 2011. Udvalget orienteres hermed om evaluering af omlægningen af de åbne skadestuer til visiterede modtagelser

 

Evalueringen viser blandt andet, at omlægningen har medført et markant fald i såvel antal unikke cpr-numre som antal henvendelser og selvhenvendere. De opnåede resultater vurderes at være tilfredsstillende.

Direktionen indstiller,

at evalueringen tages til orientering.

Sagsfremstilling

I forbindelse med psykiatriplanens godkendelse i 2008 blev det besluttet, dels at omlægge de åbne skadestuer ved AUH, Risskov og Regionspsykiatrien Horsens til visiterede modtagelser, dels at etablere en regionsdækket psykiatrisk rådgivningstelefon. De visiterede modtagelser blev omlagt pr. 1. januar 2011, ligesom Psykiatrisk Rådgivningstelefon blev implementeret pr. 1. januar 2011.

 

Formålet med omlægningen til visiterede modtagelser var bl.a., at få etableret et fælles, entydigt system for praktiserende lægers og vagtlægers henvisninger til både de somatiske og de psykiatriske hospitalsafdelinger. De visiterede modtagelser afviser imidlertid ingen patienter, der uden forudgående kontakt med egen læge eller vagtlæge, henvender sig i de visiterede modtagelser (selvhenvendere).

 

Udvalget blev på møde den 2. november 2011 orienteret om 9 måneders status på Psykiatrisk Rådgivningstelefon. Udvalget orienteres hermed om evaluering af omlægningen af de åbne skadestuer til visiterede modtagelser. I evalueringen er fokus særligt rettet mod udviklingen i antallet af selvhenvendere.

 

Det bemærkes, at det ikke har været muligt at trække fuldstændige data vedrørende modtagelsesfunktionen fra Regionspsykiatri Horsens.

 

Omlægningen har medført et fald i antal unikke cpr-numre (antal unikke personer). Faldet er mest markant i Horsens, hvor der er sket en reduktion på 43 %, mens faldet i Risskov er på 15 %. Fordelt på diagnoser er der fra 2010 til 2011 sket et fald i samlet antal henvendelser på 18 % i Risskov og 51 % i Horsens.

 

Der er ligeledes registreret et mærkbart fald i andelen af selvhenvendere i Risskov, som er faldet fra at udgøre 59 % af henvendelserne på skadestuen i 2010 til blot at udgøre 28 % i 2011, svarende til et fald i antal selvhenvendere på 59 %. Samtidig er antallet af henvisninger fra egen læge, vagtlæge m.fl. steget med 79 %.

 

Evalueringen viser endvidere, at aktionsdiagnosefordelingen (årsag til henvendelse til modtagelsen) i henholdsvis Risskov og Horsens ikke har ændret sig som følge af omlægningen.

 

De målte resultater vurderes at være tilfredsstillende, og antallet af selvhenvendere ventes fortsat at falde i 2012.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog evalueringen af omlægning af åbne skadestuer til visiterede modtagelser i Regionspsykiatri Horsens og AUH, Risskov til orientering.

 

Anne V. Kristensen og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-40-73-3-11

11. Orientering om bruger- og pårørendepolitik for socialområdet

Resume

Administrationen har udarbejdet en bruger- og pårørendepolitik for socialområdet i Region Midtjylland, som beskriver de fælles rammer, værdier og visioner, som de regionale tilbud har for at samarbejde med brugere og pårørende.

Direktionen indstiller,

at orientering om "Bruger- og pårørendepolitik for socialområdet i Region Midtjylland" tages til orientering. 

Sagsfremstilling

Regionsrådet vedtog i december 2009 ”Strategi for udviklingen af det regionalt drevne socialområde i Region Midtjylland”. Af strategien fremgår bl.a. en anbefaling om, at regionen udarbejder en overordnet bruger- og pårørendepolitik for hele det sociale område, det vil sige både børne-, unge- og voksenområdet.

 

Politikken er værdibaseret og beskriver de fælles rammer, værdier og visioner, som de regionale tilbud har for at samarbejde med brugere og pårørende. Derved understøtter politikken tilbuddenes eksisterende politikker og retningslinjer for bruger- og pårørendesamarbejde.

 

Politikken er blevet til på grundlag af eksisterende materiale som for eksempel tilbuddenes bruger- og pårørendepolitikker og nedskrevne værdigrundlag for bruger- og pårørendesamarbejdet. Derudover har politikken været bearbejdet i en arbejdsgruppe med repræsentanter fra de sociale tilbud.

 

Politikken har været i høring i MED-systemet samt i det regionale kontaktforum på handicapområdet.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen om bruger- og pårørendepolitik for socialområdet i Region Midtjylland til orientering.

 

Anne V. Kristensen og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-13-11

12. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde fik udleveret en artikel fra magasinet Rask vedrørende Fear Fighter projektet.

 

Administrationen oplyste i den forbindelse, at der løbende arbejdes med forskellige telepsykiatriske løsninger i regionalt regi, og at Danske Regioner også har fokus på området.

 

Udvalget udbad sig en oversigt efter sommerferien om, hvor der bruges telepsykiatri i Region Midtjylland.

 

På foranledning af et spørgsmål fra Ove Nørholm, oplyste administrationen, at det nødvendige forarbejde i relation til at inddrage psykiatrien i hospitalsprojektet i Gødstrup er gået i gang.

 

Niels Callesøe og en række andre regionsrådspolitikere har fået en henvendelse fra en borgergruppe på Facebook vedrørende Institut for funktionelle lidelser. Det blev på den baggrund aftalt, at Institut for funktionelle lidelser foreslås som emne på et kommende temamøde for regionsrådet.

 

Anne V. Kristensen og Anders Vistisen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen