Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde
den 16. maj 2012 kl. 13:00
i Høskoven, Damagervej 26, 8260 Viby J

Referat fra møde den 16. maj 2012 i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde

 

Afbud fra Torben Nørregaard og Laila Munk Sørensen

 

Anne V. Kristensen forlod mødet kl. 15.00 under behandlingen af punkt 9.

 

Mødet startede kl. 13.00 og blev hævet kl. 15.15.


Sagnr.: 1-00-13-11

1. Godkendelse af referat fra sidste møde

Resume

Referat fra udvalgets møde den 16. april 2012 vedlægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referat fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 16. april 2012 godkendes.

Sagsfremstilling

Referat fra mødet i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 16. april 2012 vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Mødet blev indledt med et kort oplæg om Høskoven ved forstander Jan Madsen. 

 

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde godkendte referatet fra mødet den 16. april 2012. 

 

Torben Nørregaard og Laila Munk Sørensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-10-3-1-06-V

2. Godkendelse af Udviklingsstrategi i Rammeaftale 2013 på det sociale område (sag til forretningsudvalget)

Resume

Rammeaftalen er et planlægnings- og udviklingsværktøj, der skal sikre et samlet overblik over tilbudsviften på det område, som regionen og kommunerne samarbejder om. Samtidig er det formålet med rammeaftalen at skabe overensstemmelse mellem udbud og efterspørgsel på tilbud og ydelser inden for aftalens område.


Rammeaftalen består af en faglig udviklingsdel (Udviklingsstrategien) og en kapacitets- og økonomistyringsdel (Styringsaftalen). Udviklingsstrategien og Styringsaftalen er tidsmæssigt adskilt, men skal i høj grad spille sammen indholdsmæssigt. Udviklingsstrategien skal være godkendt i de 19 kommunalbestyrelser i regionen samt i regionsrådet senest den 1. juni og Styringsaftalen den 15. oktober.

 

Udkast til Udviklingsstrategi 2013 er udarbejdet i en tæt dialog mellem repræsentanter fra administrationen i de 19 kommuner og Region Midtjylland. 

 

Med baggrund i en ny lovgivning, der trådte i kraft 1. maj 2012, skal kommunerne fremover varetage det fulde koordinationsansvar vedr. rammeaftalen på det samlede socialområde.

Direktionen indstiller,

at Udviklingsstrategi i Rammeaftale 2013 godkendes.

Sagsfremstilling

Rammeaftalen består af en faglig udviklingsdel (Udviklingsstrategien) og en kapacitets- og økonomistyringsdel (Styringsaftalen). Udviklingsstrategien og Styringsaftalen er tidsmæssigt adskilt, men skal i høj grad spille sammen indholdsmæssigt.

 

Udviklingsstrategi 2013 tager afsæt i indberetning fra de 19 kommuner og Region Midtjylland om det forventede behov for tilbud på det samlede sociale område og deres overvejelser om tilbudsviften det kommende år. Rammeaftalen er udarbejdet i tæt samarbejde med repræsentanter fra administrationen i kommunerne og Region Midtjylland, hvormed der er skabt et godt afsæt for en fælles indsats på det specialiserede socialområde.  

Der er aftalt følgende områder, hvor kommunerne og regionen i fællesskab vil igangsætte udviklingsinitiativer:

 

  • Fælles metodeudvikling af omkostningseffektive og fagligt kvalificerede tilbud.

  • Overgang fra barn til voksen.

  • Udviklingen i brugen af de forskellige former for familieplejeanbringelser.

  • Tilsyn med anbringelsessteder og opholdssteder.

Udviklingsstrategien skal være godkendt i de 19 kommunalbestyrelser i regionen samt i regionsrådet senest den 1. juni og Styringsaftalen den 15. oktober.

 

Koordineringen af rammeaftalen på socialområdet (de specialiserede sociale tilbud efter serviceloven og tilbuddene efter almenboligloven) overgik den 15. marts 2011 fra regionsrådet til kommunalbestyrelserne. Koordineringen af specialundervisningsområdet forblev i regionsrådet, hvorfor Udviklingsstrategiens kapitel 6 om specialundervisningsområdet er udarbejdet af Region Midtjylland.

 

Den 24. april 2012 vedtog Folketinget et lovforslag, hvorefter koordineringen af specialundervisningsområdet også overgår til kommunerne. Lovforslaget trådte i kraft den 1. maj 2012, og således vil kommunerne fremover have det fulde koordinationsansvar vedrørende rammeaftalen på det samlede socialområde.

  

I forbindelse med udarbejdelsen af Rammeaftale 2013 har kommunerne udarbejdet en vurdering af behov for og forventet forbrug af tilbud i 2013. Overordnet set tilkendegiver et flertal af kommunerne en uændret efterspørgsel efter de tilbud, som er omfattet af Rammeaftale 2013. Samtidig forventer kommunerne et uændret eller faldende behov for pladser uden for kommunens eget regi.

 

KKR Midtjylland har på møde den 21. marts 2012 behandlet udkast til Udviklingsstrategi 2013. Efterfølgende har KKR-formandskabet drøftet Udviklingsstrategi 2013 med regionsrådsformanden i Region Midtjylland, og parterne er enige om at indstille forslaget til godkendelse i kommunalbestyrelserne samt i regionsrådet.

 

Der er i sagen tilknyttet en række bilag, herunder selve Udviklingsstrategien og bilag til denne. Det bemærkes, at "Bilag 4: Udtræk fra Tilbudsportalen" ikke er vedhæftet, idet det er meget omfattende - i stedet henvises til dette link:

 

Bilag 4. Udtræk fra tilbudsportalen, samlet overblik over tilbud i den midtjyske region

Bilagene kan også findes på hjemmesiden www.socialportalen.viborg.dk.

 

 

 







Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefalede direktionens indstilling til forretningsudvalget. 

 

Torben Nørregaard og Laila Munk Sørensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-5-1-06-V

3. Årsrapport vedrørende tilsynet med de regionalt drevne sociale tilbud i Region Midtjylland for 2011 (sag til forretningsudvalget)

Resume

Tilsynets årsrapport for 2001 redegør for Tilsynets arbejde i 2011, herunder antallet af tilsynsbesøg, oplysninger om de opmærksomhedspunkter og anbefalinger, som tilsynsbesøgene har givet anledning til samt Tilsynets arbejde med at integrere standarderne i Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område i tilsynsopgaven.

Direktionen indstiller,

at årsrapport vedrørende tilsyn med de regionalt drevne sociale tilbud for 2011 tages til efterretning,

 

at ekstern evaluering efter Dansk Kvalitetsmodel på socialområdet erstatter et anmeldt tilsyn hvert tredje år på hvert af tilbuddene, og

 

at revideret tilsynsvejledning godkendes.

Sagsfremstilling

Administrationen har udarbejdet årsrapport vedrørende tilsynet med de regionalt drevne sociale tilbud. Det fremgår af rapporten, at Tilsynet har udarbejdet 61 tilsynsrapporter, og det konkluderes, at de sociale tilbud arbejder engageret og seriøst og at brugerne på de regionalt drevne tilbud har det godt i tilbuddene i Region Midtjylland.

 

Regionsrådet modtager hvert år en status for tilsynet med de regionalt drevne sociale tilbud i Region Midtjylland. Årsrapporten for 2011 er vedlagt sagen. 

  

Årsrapporten redegør endvidere nærmere for de typer af opmærksomhedspunkter og anbefalinger, som årets tilsynsbesøg har givet anledning til. Der er i den forbindelse udarbejdet en oversigt over tilsynsbesøg i 2011, som viser fordelingen af tilsynsbesøg på tilbuddene og de opmærksomhedspunkter og anbefalinger, som tilsynsbesøgene har givet anledning til.
 

Som et led i Dansk Kvalitetsmodel på socialområdet skal alle regioner udføre ekstern evaluering af sine sociale tilbud. Den eksterne evaluering udføres i et rul på tre år, således at ca. 1/3 af tilbuddene berøres pr. år.

 

Administrationen foreslår, at et eksternt evalueringsbesøg erstatter et anmeldt tilsynsbesøg det pågældende år.

 

Den eksterne evaluering udføres af uddannede evaluatorer fra regionerne. Region Midtjyllands tilsynskonsulenter er uddannede evaluatorer og udfører eksterne evalueringer i andre regioner, mens evaluatorer fra andre regioner udfører evalueringer i Region Midtjylland.

 

Den eksterne evaluering består i en kontrol af, om de implementerede standarder under kvalitetsmodellen er kendte og anvendte. Evalueringen kan enten føre til, at tilbuddet godkendes, godkendes med bemærkninger eller ikke godkendes.

 

Et eksternt evalueringsbesøg tager en dag og berører en stor del af tilbuddets personale. Evalueringen er således relativt ressourcekrævende for det enkelte tilbud. Samtidig undersøges under en ekstern evaluering i et vist omfang de samme ting, som vil blive undersøgt på et almindeligt anmeldt tilsynsbesøg.

 

Tilsynsnetværk

Tilsynet deltager i og har formandskabet for et tværregionalt tilsynsnetværk, som hvert år bl.a. arrangerer en konference om tilsyn. På konferencen deltager både kommunale og regionale repræsentanter. Konferencen havde i 2011 - som året før - godt 100 deltagere. Der var på konferencen bl.a. et oplæg ved ombudsmandens inspektionschef. Tilsynsnetværket arrangerer også i 2012 en tilsynskonference.

 

Revideret tilsynsvejledning

Administrationen har udarbejdet en revideret version af regionens tilsynsvejledning til regionsrådets godkendelse. Versionen indeholder en beskrivelse af administrationens forslag om, at et anmeldt tilsynsbesøg erstattes af en ekstern evaluering hver tredje år.

 

Tilsynsvejledningen beskriver i øvrigt, hvordan Region Midtjylland udmønter tilsynsforpligtelsen i henhold til gældende lovgivning og Danske Regioners fælles tilsynsprincipper.




Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefalede direktionens indstilling til forretningsudvalget. 

 

Torben Nørregaard og Laila Munk Sørensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-32-12

4. Drøftelse af Danske Regioners oplæg vedrørende pejlemærker for de kommende års udvikling af psykiatriområdet (sag til forretningsudvalget)

Resume

Danske Regioner har anmodet regionsrådene drøfte de kommende års udvikling af psykiatriområdet. Tilbagemeldingerne fra regionsrådene vil Danske Regioner tage med i foreningens videre arbejde, bl.a. i det kommende nationale udvalg, der skal fremlægge en langsigtet plan for, hvordan den psykiatriske behandling mest effektivt kan tilrettelægges.

Direktionen indstiller,

at regionsrådet på baggrund af drøftelserne sender supplerende bemærkninger til oplægget til Danske Regioner.

Sagsfremstilling

Danske Regioners bestyrelse har drøftet pejlemærkerne for de kommende års udvikling af psykiatriområdet. Drøftelserne har resulteret i oplægget "En sammenhængende psykiatrisk behandling".

 

Danske Regioners bestyrelse ønsker at brede drøftelsen ud og involvere regionsrådene. Dette skal bl.a. ses i relation til, at regeringen snart nedsætter et udvalg, der skal fremlægge en langsigtet plan for, hvordan den psykiatriske behandling mest effektivt kan tilrettelægges. Udvalgets arbejde skal også inddrages i evalueringen af kommunalreformen. Følgebrev og oplæg er vedlagt som bilag.

 

Det er administrationens vurdering, at der er tale om et godt oplæg, der sætter fokus på de væsentligste udfordringer i psykiatrien. Samtidig bemærkes det, at oplægget kan kvalificeres yderligere på følgende områder.

 

Kvalitet

Med oplægget "Kvalitet i sundhed" satte Danske Regioner i 2011 den overordnede kvalitetsdagsorden, der anbefales som fundament for den fremtidige udvikling af hele sundhedsvæsenet. Rapporten "Kvalitet i psykiatrien", som vedlægges denne sag, tager udgangspunkt i den overordnede kvalitetsdagsorden. Der er tale om et visionært og grundigt oplæg, der foreslår en vifte af initiativer, som for eksempel efteruddannelse, forebyggelse, udarbejdelse af fælles kliniske retningslinjer, indførelse af pakkeforløb svarende til kræft- og hjerteområdet samt fortløbende måling af indsatserne.

 

Administrationen anbefaler på den baggrund, at det foreliggende oplæg "En sammenhængende psykiatrisk behandling" giver kvalitetsdimensionen en mere fremtrædende plads med udgangspunkt i Danske Regioners kvalitetsoplæg.

 

Socialpsykiatrien

Oplægget lægger op til et tættere samarbejde mellem behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien. Det er efter administrationens vurdering af væsentlig betydning, og en udvikling der skal bakkes op om.

 

Flere psykiatriske patienter får i dag behandlingsdomme. Dette giver bl.a. anledning til et behov for tættere samarbejde mellem socialpsykiatrien og behandlingspsykiatrien, idet der for mange med dom vil være en tilhørende udskrivningsaftale/koordinationsaftale, som kræver et meget tæt samarbejde mellem behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien, hvor disse borgere ofte opholder sig. En udskrivningsaftale regulerer i hvilke situationer, den pågældende borger skal indlægges og derfor er sammenhæng vigtig, herunder fælles sprog og gensidig respekt for hinandens observationer og vurderinger.

 

Tilpasning af nuværende registreringssystemer

Den fremtidige psykiatriske indsats vil omfatte en væsentlig øget aktivitet inden for telepsykiatri, internetpsykiatri, telefonrådgivning mv. Denne indsats tæller i dag ikke som aktivitet i psykiatriens registreringssystem (Fællesindhold), idet rådgivning af praktiserende læger, somatiske sygehuses personale om konkrete patienter samt videosamtaler med patienten ikke kan registreres som ambulant besøg. Hertil kommer, at ydelser, hvor patienten ikke selv deltager, ikke tæller som ambulant besøg (for eksempel møder med forældre om deres små børn). Antallet af ydelser, som ikke medtages som aktivitet, udgør ca. 40 % af samtlige ambulante ydelser.

 

Det foreslås, at disse aspekter også kommer til at fremgå af Danske Regioners oplæg "En sammenhængende psykiatrisk behandling".

 




Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tilsluttede sig de opmærksomhedspunkter, som er nævnt i sagsfremstillingen.

 

Torben Nørregaard og Laila Munk Sørensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-35-73-5-08

5. Orientering om magtanvendelser på socialområdet i 2011 (sag til forretningsudvalget)

Resume

Administrationen har udarbejdet en opgørelse over antallet af magtanvendelser i 2011 på Region Midtjyllands sociale tilbud. Samtidig er arbejdet med magtanvendelse beskrevet.

Direktionen indstiller,

at orienteringen om magtanvendelser i 2011 tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Det fremgår af servicelovens regler om magtanvendelse, at regionsrådet årligt skal orienteres om arbejdet med magtanvendelser.

 

Udgangspunktet er, at magtanvendelse skal begrænses mest muligt og aldrig må erstatte omsorg og pleje eller pædagogisk bistand. Ved brug af magt skal der anvendes den mindst indgribende foranstaltning i kortest mulig tid, ligesom magtanvendelsen skal afvejes over for det, der søges opnået. Al magtanvendelse skal registreres og indberettes. Hovedformålet med dette er en synliggørelse af brug af magt, herunder at drage læring af magtanvendelserne.

 

Vedlagte rapport om magtanvendelse i 2011 indeholder dels et talmateriale omkring magtanvendelser, dels en beskrivelse af arbejdet med magtanvendelser. I talmaterialet sammenlignes tallene fra 2011 med tallene fra 2010, og anvendelsen af magt synes at være en anelse nedadgående ud fra det involverede antal personer.

 

Det skal dog understreges, at det er svært at konkludere entydigt ud fra talmateriale om arbejdet med magtanvendelse. Det vigtigste synes at være fortællingerne bag, idet der er mange faktorer, der kan have indflydelse på antal magtanvendelser. Rapporten om magtanvendelse i 2011 forklarer dette nærmere, ligesom den beskriver den fortsatte læring på området.








Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefalede direktionens indstilling til forretningsudvalget. 

 

Torben Nørregaard og Laila Munk Sørensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-32-12

6. Orientering om satspuljeprojekter igangsat i samarbejde mellem Region Midtjylland, Socialstyrelsen og en række kommuner (sag til forretningsudvalget)

Resume

Siden efteråret 2011 er der i samarbejde med Socialstyrelsen samt flere kommuner sat en række satspuljeprojekter i drift. Socialstyrelsen varetager den overordnede ledelse og koordinering af projekterne, som løber i perioden 2011-2013 eller 2012-2014. Der gives i dette dagsordenspunkt en orientering om projekterne.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til orientering.

Sagsfremstilling

Siden efteråret 2011 er der i samarbejde med Socialstyrelsen (tidligere Servicestyrelsen) samt flere kommuner sat en række satspuljeprojekter i drift. Projekterne, som er bestilt og finansieret af Socialstyrelsen, er startet op under 3 hovedoverskrifter; Integrerede forløb for sindslidende, Den gode udskrivning og Sindslidende med misbrug.

 

Socialstyrelsen varetager den overordnede ledelse og koordinering af projekterne, mens den direkte kontakt med de involverede kommuner varetages af private konsulentfirmaer, hyret af Socialstyrelsen. Projektperioden er toårig, og løber enten 2011-2013 eller 2012-2014.

 

Integrerede forløb for sindslidende

Erfaringer fra projekterne skal bruges til at skabe mere smidige behandlings- og støtteforløb for mennesker med psykisk sygdom. Projektperioden løber 2011-2013, og projekterne evalueres af SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

 

Der er igangsat 3 projekter:

 

1. Bedre overgange for de unge voksne i samarbejde mellem Regionspsykiatri Vest og Holstebro Kommune

Målgruppen er unge mellem 18-25 år på starthjælp eller kontanthjælp, som har vanskeligheder med at håndtere overgangen til voksenverdenen, herunder voksenpsykiatrien.

 

2. Projekt integrerede forløb for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center og Randers Kommune

Målgruppen er urolige og adfærdsforstyrrede samt skoleværgende børn. Det drejer sig om børn, der som udgangspunkt vurderes at have udviklingsmuligheder i et inkluderende miljø under almenområdet.

 

3. Projekt integrerede forløb for sindslidende - Psykiatriens Hus i Silkeborg mellem Regionspsykiatrien Silkeborg og Silkeborg Kommune

Målgruppen er personer mellem 18 og 40 år, som er i kontakt med affektivt team (ambulant behandling af mennesker med mani, depression eller en blanding af mani og depression), psykoseteam (ambulant behandling af mennesker med psykose), eller daghospital i regionalt regi, eller som har kontakt til bostøtten, dagtilbud eller bor på bosted i kommunalt regi.

 

Den gode udskrivning

Med samarbejde, koordination og kontinuitet skal der sikres sammenhæng i indsatsen for sindslidende og deres pårørende. Erfaringerne fra projekterne skal bruges til at tilrettelægge forløb, der er effektive, sammenhængende og uden afbrydelser. Begge projekter tager afsæt i sundhedsaftalen, indgået mellem Region Midtjylland og den enkelte kommune.

 

Der er igangsat 2 projekter:

 

1. Projekt den gode udskrivning i samarbejde mellem Regionspsykiatri Vest og Herning Kommune

Målgruppen er såvel kendte som ukendte borgere, der indlægges på døgnafsnit E2 i Regionspsykiatri Vest, som måske modtager tilbud fra socialpsykiatrien i Herning Kommune, hvor det i forbindelse med indlæggelse skal undersøges, om borgere har brug for tilbud, eller om igangværende tilbud skal ændres. Projektperioden løber 2011-2013.

 

2. Udvikling af samarbejdsmodel for udskrivning af borgere fra Favrskov Kommune i samarbejde mellem Aarhus Universitetshospital, Risskov, afd. P og Favrskov Kommune Målgruppen er voksne borgere over 18 år inden for psykoseområdet med komplekse, sociale vanskeligheder, som i forbindelse med udskrivning fra Aarhus Universitetshospital, Risskov, afd. P, er eller bliver tilknyttet bostøtte i Favrskov Kommune. Projektperioden løber 2012-2013.

 

Sindslidende med misbrug

Erfaringerne fra projekterne skal bruges til at sikre sammenhængende og effektive forløb for borgere med (svær) psykisk sygdom og samtidigt misbrug på tværs af behandlingspsykiatri, socialpsykiatri og misbrugsbehandling. Projekterne tager afsæt i sundhedsaftalen, indgået mellem Region Midtjylland og den enkelte Kommune. Projektperioden løber 2012-2014.

 

1. Udvikling og afprøvning af samarbejdsmodel for koordination og integrering af indsatsen over for psykisk syge med misbrug i samarbejde mellem Regionspsykiatrien Horsens og Hedensted Kommune

Den primære målgruppe er voksne borgere over 18 år med dels svær psykisk sygdom (psykoser), bipolar lidelse (når der er tale om perioder med både mani og depression) eller personlighedsforstyrrelse, der samtidig har misbrug (hash, alkohol, stoffer). Sekundært vil også borgere med anden psykisk sygdom (eks. ADHD, depression, angst mm.), der samtidig har et misbrug, indgå i projektet.

 

2. Integreret indsats for sindslidende med misbrug i samarbejde mellem Regionspsykiatri Randers og Syddjurs Kommune

Målgruppen er borgere med svære psykiske lidelser og samtidig alkohol- eller stofafhængighed.

 

Regionsrådet vil blive orienteret om erfaringsopsamlingen, når projekterne er afsluttet.


Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefalede direktionens indstilling til forretningsudvalget. 

 

Torben Nørregaard og Laila Munk Sørensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-13-11

7. Dagsorden for fællesmøde mellem de rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde og nære sundhedstilbud

Resume

De rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde og nære sundhedstilbud afholder et af årets to fællesmøder den 7. juni 2012 kl. 12.30 til 14.00 i Regionshuset i Viborg.

 

Administrationen foreslår, at de to udvalg drøfter yderligere emner til dagsordenen, idet tre temaer vedrørende somatiske sygdomme hos psykiatriske patienter tidligere er foreslået som emne.

Direktionen indstiller,

at yderligere emner til dagsorden for fællesmødet den 7. juni 2012 drøftes.

Sagsfremstilling

På mødet i det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud den 6. marts 2012 drøftede udvalget temaet "Styrket samarbejde på tværs om øget middellevetid for borgere med psykisk sygdom". På baggrund af drøftelsen foreslog udvalget, at der arbejdes videre med tre temaer vedrørende somatiske sygdomme hos psykiatriske patienter, og at dette arbejde kan præsenteres og drøftes på fællesmødet den 7. juni.

 

De tre temaer er:

 

  1. Generelt helbredstjek for personer med psykisk sygdom.

  2. Arbejdet i klyngerne skal have større fokus på sundhedsfremme og forebyggelse.

  3. Vurdering af, om det er muligt at undersøge, om større livsstilsændringer for personer med let psykisk sygdom kan have væsentlig betydning for bedring af deres psykiske sygdom.

Administrationen foreslår på denne baggrund, at de rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde og nære sundhedstilbud drøfter, om man har yderligere emner til fællesmødet ud over de tre temaer vedrørende somatiske sygdomme hos psykiatriske patienter.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefalede - i tråd med det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud -, at mødet aflyses, og at emnet somatiske sygdomme blandt psykiatriske patienter behandles på fællesmødet i 2. halvår af 2012.

 

Torben Nørregaard og Laila Munk Sørensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-13-11

8. Dagsorden for fællesmøde mellem det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde, det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud og socialudvalget i Aarhus Kommune

Resume

Administrationen foreslår, at de to udvalg drøfter dagsordenspunkter for fællesmødet med socialudvalget i Aarhus Kommune.

Direktionen indstiller,

at dagsordenspunkter for fællesmødet med Aarhus Kommune drøftes.

Sagsfremstilling

Det er aftalt, at der afholdes fællesmøde mellem det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde, det rådgivende udvalg vedrørende nære sundhedstilbud og socialudvalget i Aarhus Kommune den 8. august 2012 kl. 16.00 til 17.30. 

 

Mødet finder sted på det regionalt drevne børne- og ungetilbud Holmstrupgård i Aarhus Kommune. Forud for fællesmødet har det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde afholdt ordinært møde samme sted.

 

Administrationen foreslår, at fællesmødet indledes med en kort introduktion til og rundvisning på Holmstrupgård, således at dette ikke finder sted under det ordinære møde for det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde.

 

Herudover foreslår administrationen, at de to udvalg drøfter dagsordenspunkter for fællesmødet.

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde bemyndigede formanden til sammen med administrationen at udarbejde forslag til dagsordenspunkter til brug for den fælles dagsorden.

 

Torben Nørregaard og Laila Munk Sørensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-32-12

9. Orientering om venteliste for psykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien samt nøgletalsopgørelse vedrørende psykiatri- og socialområdet

Resume

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde følger løbende udviklingen inden for venteliste og udvalgte aktivitetstal. Hermed fremlægges til orientering venteliste for børne- og ungdomspsykiatrien og voksenpsykiatrien opgjort pr. 31. marts 2012 samt nøgletal for 1. kvartal 2012 vedrørende behandlingspsykiatrien og det specialiserede socialområde.

Direktionen indstiller,

at orienteringen om venteliste tages til efterretning, og

 

at orienteringen om nøgletalsopgørelse tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Venteliste voksenpsykiatrien

Fra februar til marts måned 2012 er den samlede venteliste steget med 25 patienter, heraf 23 der har ventet længere end 2 måneder på udredning/behandling. Således ventede i alt 1.701 patienter den 31. marts 2012 på at blive udredt/behandlet.

 

Siden begyndelsen af 2011 har ventelisten udvist en jævn stigningstendens fra et niveau på godt 1.000 patienter til det nuværende på ca. 1.700 patienter. Stigningen kan for en stor dels vedkommende forklares ved, at der i samme periode er registreret en markant stigning i antallet af henvisninger. Udviklingen har medført en skærpet opmærksomhed på området, og der arbejdes målrettet på at nedbringe ventelisten.

 

Venteliste børne- og ungdomspsykiatrien

Fra februar til marts 2012 er den samlede venteliste steget med 32 børn og unge, heraf 7 der har ventet mellem 2 og 12 måneder på udredning. Således ventede i alt 636 børn og unge den 31. marts 2012 på at blive udredt. Det skal bemærkes, at ingen patienter i perioden har ventet længere end 12 måneder.

 

Fra primo 2009 til primo 2012 har ventelisten overordnet set haft en nedadgående tendens, idet den er faldet fra godt 900 patienter til 634 pr. 31. marts 2012.

  

Mønster i henvisninger til Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center (BUC)

Set over et længere tidsperspektiv tegner der sig et mønster med forholdsvis stort henvisningstal til BUC i månederne november, januar, februar og marts. Som følge heraf stiger den samlede venteliste erfaringsmæssigt i månederne april og maj. Afgangen fra ventelisten er imidlertid hele året stabil, hvorfor antallet af ventende - såvel under- som over 2 måneder - over et længere tidsperspektiv er aftagende.

 

Ventelistetendenser

Der ses på nuværende tidspunkt to modsatrettede tendenser i ventelistetallene: Dels et generelt fald i antallet af børn og unge, der har ventet længere end 2 måneder, dels en stigning i antallet af voksne, der har ventet længere end 2 måneder.

 

Nøgletalsopgørelse for 1. kvartal 2012

Af opgørelsen fremgår det forventede årsresultat for 2012 for behandlingspsykiatrien, belægningsprocenten, tal for ambulant aktivitet samt antal personer i kontakt ligesom sygefraværsandel og antal ventende længere end 2 måneder er opgjort. Resultatet for 2011 er for de fleste nøgletal ligeledes angivet.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen om venteliste- og nøgletal til efterretning.

 

Torben Nørregaard, Laila Munk Sørensen og Anne V. Kristensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-13-11

10. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.

Beslutning

Administrationen orienterede kort om arbejdet med evalueringen af strukturreformen i forhold til det specialiserede socialområde. 

Anders Vistisen oplyste, at lørdag den 16. juni 2012 kl. 16.00 til 18.00 vil Sind Ungdom fortælle om sit arbejde på folkemødet på Bornholm. 

 

Administrationen orienterede om, at regeringens udvalg vedrørende psykiatri er nedsat. Udvalget har som overordnet opgave at udarbejde forslag til, hvordan indsatsen for personer med psykisk sygdom tilrettelægges og gennemføres bedst muligt. Udvalget skal afrapportere medio 2013. Det rådgivende udvalg får tilsendt udvalgets kommissorium til orientering.

 

Administrationen orienterede kort om de foreliggende oplysninger om den kommende udredningsgaranti, som forventes fremlagt som lovforslag i efteråret. Det rådgivende udvalg vil løbende blive orienterer herom. 

 

Torben Nørregaard, Laila Munk Sørensen og Anne V. Kristensen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen