Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde
den 4. februar 2015 kl. 14:30
i Psykiatriens Hus, lokale 0.03/0.05, Falkevej 5, 8600 Silkeborg

Der var afbud fra Tilde Bork.

 

Mødet blev hævet kl. 16.20.


Sagnr.: 1-00-7-14

1. Godkendelse af referat fra sidste møde

Resume

Referat fra udvalgets møde den 14. januar 2015 vedlægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referat fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 14. januar 2015 godkendes.

Sagsfremstilling

Referat fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 14. januar 2015 vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde godkendte referatet.

 

Tilde Bork var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-3-13

2. Orientering om Task Force for nære sundhedstilbud og sundhedsinnovation - årsrapport for 2014 (sag til forretningsudvalget)

Resume

Region Midtjylland har i fællesskab med kommuner og faglige organisationer nedsat Task Force for Nære Sundhedstilbud og Sundhedsinnovation med det formål at finde nye og radikalt anderledes løsninger på de udfordringer, som både regioner og kommuner står overfor på sundhedsområdet. Der er udarbejdet en årsrapport for arbejdet i 2014 i regi af Task Forcen. Rapporten er vedlagt til orientering.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

I fællesskab med kommuner, praksisområdet og faglige organisationer har Region Midtjylland nedsat ”Task Force for Nære Sundhedstilbud og Sundhedsinnovation” med det formål at finde nye og radikalt anderledes løsninger på de udfordringer, som både regioner og kommuner står overfor på sundhedsområdet. Via innovation skal Task Force udvikle og styrke det nære sundhedsvæsen. Task force bygger på en fælles erkendelse af, at vi er nødt til at handle og tænke radikalt anderledes, og at det ikke er tilstrækkeligt, at vi gør det hver for sig. Nye løsninger skal opfindes på tværs.

  

Der vedlægges en årsrapport for 2014 til orientering. Årsrapporten præsenterer kort de initiativer, Task Force har arbejdet med i 2014 herunder projekter, som skal afprøves i større målestok. Eksempelvis et fælles telemedicinsk servicecenter. Endvidere beskrives kort den læring og de erfaringer, som Task Force har gjort sig med arbejdet med innovation på tværs af sektorer. For en nærmere beskrivelse af denne læring vedlægges en artikel 'Virker Innovationspuljer' fra tidsskriftet 'Økonomistyring og Informatik'.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

 

Tilde Bork var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-286-14

3. Orientering om omlægninger i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center

Resume

Der orienteres om, at antallet af dagpladser i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center er reduceret, at ungdomspsykiatrien omlægges, således at der fremover kun vil være ambulant behandling på to matrikler frem for nu på tre matrikler samt om interne omflytninger mellem afsnittene i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center grundet aldersmæssige forskydninger i patientgruppen.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center står overfor en række udfordringer, som medfører behov for omlægninger og tilpasninger.

 

For det første er der sket en ændring i patienternes aldersfordeling de senere år, hvor der er sket en forskydning i forholdet mellem børn og unge, således at relativt flere unge end børn har brug for hjælp. Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center har derfor fundet det nødvendigt at omfordele ressourcer fra børneområdet til ungeområdet. 

 

For det andet gør udrednings- og behandlingsretten det nødvendigt at udnytte ressourcerne optimalt. Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center skulle i 2014 indfri udrednings- og behandlingsretten inden for det eksisterende budget.

 

For det tredje skal Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center indfri en besparelse på i alt 12 mio. kr. i 2015 og 2016 fordelt med 5 mio. kr. i 2015 og 7 mio. kr. i 2016 som følge af, at Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center skal bidrage til finansieringen af de kommende års anlægsinvesteringer.

 

Der orienteres nedenfor om de gennemførte og planlagte omlægninger og tilpasninger i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center.

 

Nedlæggelse af dagpladser på børneområdet

På børneområdet er der pr. 1. januar 2015 foretaget en reduktion af antallet af dagpladser fra 18 til 12 pladser inden for småbørnsgruppen (før skole børn). Den hidtidige placering af dagpladser til småbørnsgruppen i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center er fire dagpladser i afsnit A, Herning, seks dagpladser i afsnit A, Risskov, og otte dagpladser i afsnit B, Risskov. De 12 dagpladser, der bliver tilbage, placeres i Risskov, mens dagpladserne i Herning lukkes.  

 

Begrundelsen for at reducere og samle antallet af dagpladser på én matrikel er dels forskydningerne mellem aldersgrupperne, en mere hensigtsmæssig ressourceudnyttelse samt at opnå en besparelse, der skal bidrage til at indfri besparelseskravet til Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i 2015 og 2016.

 

Dagpladser er mere ressourcekrævende end andre ambulante ydelser. Hertil kommer, at andre regioner har væsentligt færre dagpladser. Niveauet i Region Midtjylland vil med reduktionen af dagpladser svare til niveauet i Region Hovedstaden, som fortsat vil have det højeste antal dagpladser i landet (målt i forhold til befolkningsunderlaget).  

 

En fysisk samling af de 12 pladser på én matrikel vil også give en bedre fleksibilitet og mindre sårbarhed i forhold til fravær hos både patienter og behandlere.

 

Begge de hidtidige afsnit A og afsnit B i Risskov har erfaringer med at modtage børn fra hele regionen, idet kun afsnittene i Risskov må udrede og behandle 0-7-årige børn i regions- og højtspecialiseret funktion ifølge Sundhedsstyrelsens specialeplan. Hertil kommer, at afsnit B’s dagafsnit i forvejen dækker hele regionen i forhold til børn med autismespektrumforstyrrelse. Derfor vurderes det mest hensigtsmæssigt at samle alle pladserne i Risskov frem for i Herning.

 

Erfaringerne fra Afsnit A og Afsnit B i Risskov viser, at afstanden hidtil ikke har været et problem, hverken for børnene eller deres familier eller for gennemførelsen af den faglige udredning og behandling.

 

Der vedlægges bilag med oversigt over omfang og udvikling i antal patienter i dagpladser i 2013 og 2014.

 

Personalet er orienteret om reduktionen og omlægningen af dagpladserne, og sagen har været drøftet i LMU, inden beslutningen blev truffet.

  

Omlæggelse af den ambulante ungdomspsykiatri

Den ambulante ungdomspsykiatri er på nuværende tidspunkt fordelt på tre matrikler, Herning, Risskov og Viborg.

 

Den ambulante ungdomspsykiatri planlægges i løbet af 2015 samlet på to matrikler - i Herning og i Risskov. Placeringen af den ambulante ungdomspsykiatri vil således komme til at svare til placeringen af de ungdomspsykiatriske sengepladser, som allerede nu alene er placeret i Herning og Risskov.

 

Det er vurderingen, at denne placering dels giver den bedste ressourceudnyttelse og derved bedre muligheder for at leve op til udrednings- og behandlingsretten, og dels giver de bedste muligheder for faglig udvikling.

 

Der vil således være stordriftsfordele ved at samle den ambulante virksomhed på to matrikler, blandt andet fordi det er mindre ressourcekrævende i forhold til ledelsesressourcer og blandt andet lægeressourcer at dække to matrikler frem for tre. Det vil således spare lægetid, hvis det kan undgås, at en læge skal bruge transporttid fra Risskov eller Herning til Viborg. Effektiviseringen skal bruges til at indfri udrednings- og behandlingsretten.

 

Det er endvidere lettere at sikre faglig udvikling i større medarbejdergrupper end i så lille en medarbejdergruppe, som den ungdomspsykiatriske gruppe i Viborg, der består af to psykologer og tre sygeplejersker.

 

Det kan være en ulempe for patienterne at skulle transportere sig længere væk fra bopælen for at få ambulant behandling. Men erfaringer fra andre afsnit er, at det ikke giver nedsat patienttilfredshed.  

 

Personalet er orienteret om de planlagte omlægninger inden for den ambulante ungdomspsykiatri.

 

Der er til udvalget fremsendt vedlagte indsigelser til sagen fra behandlere og sekretærer i Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium i Viborg. Der er på den baggrund udarbejdet vedlagte notat med supplerende bemærkninger til sagen vedrørende omlægninger i BUC.

 

Der er desuden fremsendt vedlagte udtalelse til udvalget fra medarbejdersiden i LMU i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center vedrørende omlæggelse af den ambulante ungdomspsykiatri på to matrikler, Herning, Risskov frem for den nuværende fordeling på tre matrikler, Herning, Risskov, Viborg.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde tog orienteringen til efterretning, idet udvalget noterer, at en eventuel beslutning vedrørende lukning af Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium i Viborg træffes af ledelsen i BUC efter forudgående inddragelse af det lokale MED-udvalg i henhold til reglerne i MED-aftalen.

 

Udvalget aftalte desuden, at der på et kommende møde i udvalget skal være et oplæg om delegerings- og kompetencefordelingsreglerne i Region Midtjylland forhold til, hvilke sager der skal besluttes politisk og hvilke sager, der kan besluttes af administrationen.

 

Tilde Bork var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

4. Forberedelse af møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg

Resume

Drøftelse af emner til møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

Direktionen indstiller,

at udvalget drøfter emner til møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

Sagsfremstilling

Drøftelse af emner til møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

 

Næste møde i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg er den 5. februar 2015.

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde drøftede kort dagsordenen til mødet i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg den 5. februar 2015.

 

Tilde Bork var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

5. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde spurgte til, hvordan der sker underretning af nærmeste pårørende i forbindelse med dødsfald i psykiatrien og på de sociale tilbud.

 

Administrationen orienterede om datatilsynets udtalelse til Region Midtjylland vedrørende datasikkerheden i regionens elektroniske patientjournaler (EPJ).  

Administrationen orienterede om status og regionens initiativer i en aktuel sag vedrørende en psykiater, der har fået frataget autorisationen af Sundhedsstyrelsen.

 

Administrationen orienterede om tilbagemeldinger fra Socialtilsyn Nord vedrørende socialt tilsyn på en række sociale tilbud i Region Midtjylland.

 

Administrationen orienterede om, at der arbejdes på at finde et nyt koncept for brugertilfredshedsundersøgelser vedrørende sikrede institutioner.

 

Tilde Bork var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen