Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde
den 13. april 2016 kl. 08:30
i Golf Hotel Viborg, Randersvej 2, 8800 Viborg

Alle medlemmer var mødt.

 

Mødet blev hævet kl. 9.30.


Sagnr.: 1-00-7-14

1. Godkendelse af referater fra sidste møde #

Resume

Referater fra udvalgets møde den 9. marts 2016 vedlægges til godkendelse.

Direktionen indstiller,

at referater fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 9. marts 2016 godkendes.

Sagsfremstilling

Åben og lukket referat fra møde i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde den 9. marts 2016 vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde godkendte referatet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-130-12

2. Status for udredningsrettens milepæl om børne- og ungdomspsykiatrien *

Resume

I milepælsplanen for udredningsretten er der for marts måned 2016 opsat to milepæle for børne- og ungdomspsykiatrien. Dels at udredningsretten overholdes i 80 % af udredningsforløbene. Dels at overholdelsen er 95 %, når udredningsforløb, hvor patienten selv vælger at vente, og forløb hvor samarbejdet med andre myndigheder forsinker udredningen, er fratrukket. Der orienteres om overholdelsen af milepælsplanen for udredningsretten for børne- og ungdomspsykiatrien. Derudover redegøres for årsager til udsættelser af udredningsforløb i børne- og ungdomspsykiatrien.

Direktionen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning, og

 

at redegørelsen om overholdelsen i børne- og ungdomspsykiatrien tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Regionsrådet godkendte den 27. januar 2016 en milepælsplan for udredningsretten. For marts måned 2016 er der to milepæle for børne- og ungdomspsykiatrien. Dels at udredningsretten overholdes i 80 % af udredningsforløbene inden for børne- og ungdomspsykiatrien. Dels at overholdelsen er 95 %, når udredningsforløb, hvor patienten selv vælger at vente, og forløb hvor samarbejdet med andre myndigheder forsinker udredningen, er fratrukket. Overholdelsen opgøres ved at se på overholdelsen i hele marts måned.

 

Data for marts 2016 er færdigregistrerede omkring den 15. april 2016. Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde vil derfor på udvalgets møde den 13. april 2016 blive orienteret om det foreløbige billede af overholdelse af milepælen i børne- og ungdomspsykiatrien. Forretningsudvalget får på mødet den 19. april endelige tal for overholdelsen, som efterfølgende udsendes til orientering til regionsrådet pr. mail.

 

Redegørelse for overholdelsen af udredningsretten i børne- og ungdomspsykiatrien

På mødet den 9. marts 2016 i det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde bad udvalget om en redegørelse for overholdelsen af udredningsretten i børne- og ungdomspsykiatrien.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet udvalget anmoder om en fornyet status for overholdelsen af udredningsretten i børne- og ungdomspsykiatrien på udvalgets næste møde.

Anbefaling

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget, idet udvalget anmoder om en fornyet status for overholdelsen af udredningsretten i børne- og ungdomspsykiatrien på udvalgets næste møde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-197-12

3. DNV-Gødstrup (Psykiatri): Godkendelse af medfinansiering fra psykiatriprojektet til delprojekter i kvalitetsfondsprojektet

Resume

Psykiatri-projektet i DNV-Gødstrup medfinansierer en række fællesudgifter, der etableres i kvalitetsfondsprojektet DNV-Gødstrup til brug for både den somatiske og psykiatriske del.

 

Det foreslås, at den samlede medfinansiering øges fra 47,0 mio. kr. til 58,9 mio. kr. (indeks 120,5), da det blandt andet har vist sig mere hensigtsmæssigt at samle terrænarbejderne i kvalitetsfondsprojektet fremfor at have to terrænprojekter på samme matrikel. Samtidig foreslås det, at der gives bevilling til den medfinansiering, der endnu ikke er bevilget. Der er prioriteret midler til medfinansieringen i regionens investeringsplan i den anlægsramme, der er prioriteret til psykiatriprojektet.

Direktionen indstiller,

at den samlede medfinansiering af kvalitetsfondsprojektet DNV-Gødstrup fra det regionalt finansierede psykiatridel af DNV-Gødstrup øges fra 47,0 mio. kr. til 58,9 mio. kr.,

 

at der gives bevilling til den resterende medfinansiering af kvalitetsfondsprojektet jf. tabel 2, og

 

at rådighedsbeløb og finansiering godkendes jf. tabel 2.

Sagsfremstilling

I DNV-Gødstrup-projektet er der en række fællesudgifter for de to økonomiske adskilte dele - kvalitetsfondsdelen (etape 1 og 3) og psykiatridelen (etape 2). Der er udarbejdet en fordelingsnøgle, der fastlægger, hvorledes psykiatriprojektet medfinansierer fællesudgifterne, som afholdes i kvalitetsfondsprojektet. Fordelingsnøglen er godkendt af regionsrådet og af Sundheds- og Ældreministeriet. Som et eksempel etableres der i forbindelse med kvalitetsfondsprojektet en kantine, der både dækker behovet for den somatiske og psykiatriske del af hospitalet.

 

I den oprindelige fordelingsnøgle var det samlede medfinansieringsbeløb angivet til 47,0 mio. kr. (indeks 120,5). Som det fremgår af tabel 1, er beløbet hævet til 58,9 mio. kr. (indeks 120,5). Det skyldes to forhold:

 

  1. Der er flyttet 9 mio. kr. til terrænarbejde fra psykiatriprojektet til delprojekt 5 (terræn) i kvalitetsfondsprojektet. Det har vist sig mere hensigtsmæssigt at samle terrænarbejderne i et projekt i forhold til planlægning, udbud og gennemførelse.
  2. I den oprindelige fordelingsnøgle var der ikke indregnet medfinansiering fra psykiatriprojektet til det projekteringsarbejde, der foretages i kvalitetsfondsprojektet. Der er tale om projekteringsarbejde, som skulle have været gennemført i psykiatriprojektet, hvis kvalitetsfondsprojektet ikke var en realitet. Det beløber sig til 2,9 mio. kr., som er en del af de 3,1 mio. kr., der figurerer under fællesomkostninger i tabel 1. Der indgik i forvejen 0,2 mio. kr., som skulle medfinansieres under fællesomkostninger.

 

Psykiatriens medfinansiering indgår i den anlægsramme til psykiatrien i DNV-Gødstrup, der er prioriteret i investeringsplanen for Region Midtjylland.

 

Der er i forbindelse med enkelte bevillinger afgivet til kvalitetsfondsprojektet samtidig afsat bevilling til psykiatriens medfinansiering. Det drejer sig om servicebyen og den somatiske del af etape 3. Derudover blev der i februar 2014 afsat en bevilling til psykiatriens medfinansiering af geotekniske undersøgelser, arkæologiske undersøgelser, tilslutningsafgifter og bidrag til offentlig vej. I alt har der været afgivet bevilling for 33,2 mio. kr. (indeks 120,5) til medfinansiering.

 

Det foreslås, at der gives en bevilling til psykiatriens medfinansiering til de resterende delprojekter i kvalitetsfondsprojektet DNV-Gødstrup jf. tabel 1.

 

 

I tabel 2 fremgår oversigt over bevilling, det afsatte rådighedsbeløb i 2016 og 2017 og finansieringen fra puljen til anlægsprojekter i 2016 og 2017. Beløbene er angivet i gældende indeks (indeks 137). Puljen vil herefter være på -141,5 mio. kr. I førstkommende regionsoverblik foretages bevillingsændringer på baggrund af investeringsplanen, som betyder, at anlægspuljen bliver positiv igen.

 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Anbefaling

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-22-72-3-08

4. Orientering om Patientkontorets årsberetning 2015

Resume

Efter sundhedsloven skal Patientkontoret udarbejde en årsberetning for sin virksomhed. Årsberetningen indeholder oplysninger om Patientkontorets aktiviteter og særlige fokusområder for 2015. Årsberetningen skal fremsendes til Sundheds- og Ældreministeriet.

Direktionen indstiller,

at Patientkontorets årsberetning 2015 tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Patientkontorets årsberetning beskriver de aktiviteter og indsatser, der er arbejdet med i løbet af året. Det er også i årsberetningen, der findes nærmere beskrivelser af omfanget og karakteren af de henvendelser, som Patientkontoret har modtaget. Årsberetningen skal fremsendes til Sundheds- og Ældreministeriet.

 

I 2015 har der været 22.975 henvendelser til Patientkontoret, og det er en stigning i forhold til 2014, hvor der var 21.603 henvendelser til Patientkontoret.

Udover en stigning i antallet af patienter, der henvender sig til Patientkontoret, skyldes stigningen også en ændring i Patientkontorets registreringspraksis. Patientkontoret har haft mere fokus på, hvilke henvendelser der registreres og er begyndt at registrere henvendelser fra privathospitalerne, når de anmoder om accept til undersøgelse og behandling udover det, der var bevilget ved henvisningen.

 

Antallet af henvendelser som vedrører den centrale omvisiteringsfunktion er uændret i 2015 i forhold til 2014. Tallene fordeler sig dog anderledes i 2015, eftersom flere patienter er blevet omvisiteret til privathospitaler, som Region Midtjylland har indgået aftale med. Der er dermed sket et fald i antallet af patienter, der er blevet omvisiteret via det udvidede frie sygehusvalg.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Anbefaling

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-225-15

5. Tids- og procesplan for strategi for den regionale indsats i det nære sundhedsvæsen

Resume

Der er udarbejdet et forslag til revideret tids- og procesplan for udarbejdelse af strategien for den regionale indsats i det nære sundhedsvæsen.

Direktionen indstiller,

at forslag til justeret tids- og procesplan for strategien for den regionale indsats i det nære sundhedsvæsen godkendes.

Sagsfremstilling

Regionsrådet har med budgetaftale 2016 besluttet, at der skal udarbejdes en samlet strategi for regionens indsatser i det nære sundhedsvæsen. Beslutningen er formuleret i forbindelse med vedtagelse af spareplan 2015-19. Af budgetforligsteksten fremgår følgende:

 

"Forligspartierne er desuden enige om, at der skal udarbejdes en samlet strategi for regionens indsatser i det nære sundhedsvæsen inklusive anvendelse af sundhedshusene. Strategien forelægges regionsrådet senest medio 2016."

 

Der er på den baggrund igangsat en proces, som skal føre frem til udarbejdelsen af en strategi for regionens indsatser i det nære sundhedsvæsen. Regionsrådet besluttede den 25. november 2015, at strategien skal forelægges til godkendelse i regionsrådet i maj 2016 med henblik på, at strategien også kan være et indspark til den kommende nationale plan for det nære sundhedsvæsen.

 

På Sundhedskoordinationsudvalgets møde den 17. marts 2016 fremlagde de kommunale medlemmer et ønske om, at alle kommuner i regionen får mulighed for at afgive synspunkter og bemærkninger til et kommende strategiforslag. Regionsrådet blev kort orienteret om dette på regionsrådets temamøde (workshop) den 29. marts 2016, og der er derfor udarbejdet et forslag til en justeret tids- og procesplan:

 

  • Maj 2016: Regionsrådet forelægges et strategiforslag med henblik på, at kommuner og PLO-Midtjylland får mulighed for at afgive synspunkter til strategiforslaget
  • Ultimo maj til medio juni 2016: Kommunerne/PLO-Midtjylland har mulighed for at afgive synspunkter
  • August 2016: Endeligt forslag til strategi forelægges regionsrådet.

 

Strategien vil fortsat være et bidrag til den nationale plan. På nationalt niveau er der nedsat et udvalg for plan for det nære sundhedsvæsen. Det fremgår af dette udvalgs kommissorium, at der sigtes mod, at udvalget afrapporterer inden årets udgang.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Anbefaling

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-70-2-15

6. Godkendelse af Region Midtjyllands Politik for Grunduddannelser

Resume

For at styrke Region Midtjyllands rolle som uddannelsessted er der udarbejdet en politik for grunduddannelser. Det overordnede formål er at sætte retning for de indsatser, som Region Midtjylland vil prioritere inden for grunduddannelsesområdet. Politikken vil være retningsgivende for den fælles, regionale indsats inden for grunduddannelsesområdet og de lokale indsatser i enhederne, hvor den konkrete implementering finder sted.  

Direktionen indstiller,

at Region Midtjyllands politik for grunduddannelser godkendes.

Sagsfremstilling

For at styrke Region Midtjyllands rolle som uddannelsessted er der udarbejdet en politik for grunduddannelse. Politikken er udformet i et tæt samarbejde mellem hospitalsenhederne og administrationen og har efterfølgende været til kommentering hos relevante uddannelsesinstitutioner og faglige organisationer.

 

Med grunduddannelser forstås følgende fem uddannelsesområder: Erhvervsfaglige uddannelser, erhvervsakademiuddannelser, professionsbacheloruddannelser, universitetsbacheloruddannelser og kandidatuddannelser. Hvert år er flere end 6.000 forskellige personer fordelt på 35 forskellige grunduddannelser i praktikophold i Region Midtjylland.

 

Formålet for Region Midtjylland med at have en politik for grunduddannelsesområdet er:

 

  • at have en ramme for det fortsatte arbejde med at forenkle og skabe større sammenhæng og dermed effektivitet og kvalitet i grunduddannelsesopgaven
  • at have en ramme for dialogen med samarbejdspartnere på uddannelsesområdet
  • at have et grundlag for en styrket indflydelse i forhold til relevante øvrige samarbejdsparter f.eks. ministerier mv.

 

Visionen for grunduddannelse er formuleret som:

"Region Midtjylland vil bidrage til at uddanne elever og studerende i praktikophold i regionen, så de kan matche fremtidens sundhedsvæsen og arbejdsmarked."


Et antal pejlemærker understøtter visionen. Derudover beskriver politikken for hvert pejlemærke et antal handlinger, som Region Midtjylland vil tilstræbe i hverdagen.

Region Midtjyllands politik for grunduddannelser er et retningsgivende dokument, der vil betyde større sammenhæng, højere kvalitet og mere effektivitet i grunduddannelsesopgaven i Region Midtjylland og dermed dygtigere dimittender til at løse fremtidige opgaver inden for det sammenhængende sundhedsvæsen, de sociale ydelser og den regionale udvikling.

Region Midtjyllands politik for grunduddannelser implementeres inden for eksisterende interne og eksterne samarbejdsfora og kan udfyldes med blandt andet regionale og lokale retningslinjer inden for Region Midtjyllands kvalitetsstyrings- og dokumenthåndteringssystemer. Derudover kan politikken fungere som støtte ad hoc til at sikre Region Midtjyllands interesser som f.eks. ved den aktuelle revision af de sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser.

Politikken implementeres inden for de nuværende budgetrammer.

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Anbefaling

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde anbefaler direktionens indstilling til forretningsudvalget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

7. Forberedelse af møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg #

Resume

Drøftelse af emner til møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

Direktionen indstiller,

at udvalget drøfter emner til møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

Sagsfremstilling

Drøftelse af emner til møderne i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

 

Seneste møde i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg var den 11. februar 2016. Der er møde igen den 14. april 2016. 

Beslutning

Det rådgivende udvalg vedrørende psykiatriområdet og det specialiserede socialområde drøftede emner til mødet i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg den 14. april 2016, herunder status på opfølgning på mandometermetoden.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-7-14

8. Gensidig orientering #

Sagsfremstilling

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.

Beslutning

Administrationen orienterede om status på satspuljeprojektet med indsatsen til familier med uhelbredeligt syge børn.

Tilbage til toppen